Apolas Lermi: ‘O dere çağlamazsa hepimizin güneşi söner'
Karadeniz'deki doğa katliamlarına, HES'lere ve baskılara karşı 24 sanatçıyı bir araya getirerek "Diren Karadeniz" adlı şarkıyı ortaya çıkaran Apolas Lermi ile "Diren Karadeniz" projesini ve Karadeniz'i konuştuk.
Geçtiğimiz haftalarda çıkan ve çok büyük ilgi gören "Diren Karadeniz" şarkısını ve klibini, parçanın sözlerini yazan ve seslendiren isimlerden olan Apolas Lermi ile konuştuk.
"RUHUMUZU YOK ETMEK İSTEYEN HER TÜRLÜ SALDIRIYI KINIYORUZ"
Öncelikle böyle bir çalışma fikri nereden çıktı?
Bu çalışma 4 sene önce Trabzon'da yaşanan çeşitli olaylara tepki amacıyla düşünüp yazmaya başladığım bir çalışmadır. Yaklaşık bir senede sözlerini yazdığım bu şarkıda, Trabzon'un Tonya İlçesindeki HES karşıtı eylemlerden bazı konuşmaları da kullandık. Bir sene önce çıkan "Kalandar" isimli albümümde yer alan bu şarkı, sevgili arkadaşım Selçuk Balcı'nın klip önerisiyle şu anki halini aldı.
"Diren Karadeniz" türküsünü söyleyen 24 sanatçı var, bu sanatçıları nasıl bir çağrıyle bir araya getirdiniz?
Şarkının içeriğindeki konulara duyarlı olacağını düşündüğümüz bütün isimleri projemize davet ettik. Karadeniz kökenli sanatçılar bizim için öncelikli oldu. Çünkü Karadeniz'in bu birlikteliğe uzun zamandan beri ihtiyacı vardı. Bu anlamda da bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
Dünyanın en güzel ve uzun sahillerinden olan Karadeniz sahili, "Karadeniz Sahil Yolu" projesi ile talan edildi. HES projeleri Karadeniz'in dört bir yanını sardı. Karadeniz'in doğasını ve insanını hedef alan bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Karadeniz insanını anlamak için o doğayı tanımak gerektiğini düşünüyorum. Bizim karakterimizin temelinde o coğrafya vardır. Yağmuruyla, sisiyle, güneşiyle, deniziyle şekillenir ruhumuz… Bu nedenle ruhumuzu yok etmek isteyen her türlü saldırıyı kınıyoruz.
"O DERE ÇAĞLAMAZSA HEPİMİZİN GÜNEŞİ SÖNER"
Karadeniz'in dört bir yanında süren bu talan projelerine sizin hazırladığınız klipte de görüldüğü üzere başta Karadenizli kadınlar olmak üzere büyük bir direnç gösteriyor. Bu direnci ve mücadeleyi nasıl karşılıyorsunuz? Kısaca sizinde yapmış olduğunuz "Diren Karadeniz" çağrısının Karadeniz'de büyük bir kararlılıkla gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?
Karadeniz kadını her zaman güçlü olmuştur. Bu mücadelede önde olmalarını ben biraz da doğayla kurdukları ilişkiye bağlıyorum. Çünkü toprağın, suyun, güneşin dilini onlar daha iyi biliyor. Onların teriyle yeşeriyor tarlalar. Eğer bu dil yok olursa neler olacağını da en iyi onlar bilir. Umarım hiç susmazlar.
"Diren Karadeniz"in ardından aldığınız olumlu tepkiler nasıldı? Klip çalışmanızdan ve "Diren Karadeniz" çağrınızdan rahatsızlık duyanlar var mı?
Bu çalışma albümdeki haliyle bireysel anlamda beni çok yalnızlaştırmıştı. Ama şimdiki haliyle genelde olumlu tepkiler alıyoruz. Bazı konularda endişeleri olan insanlar biraz mesafeli dursa da bu şarkı aslında onları anlatan bir şarkıdır. Bu endişelerini onlara dayatılan yanlış eğitime bağlıyorum. Hepimiz aynı toprağın çocuklarıyız ve o dere çağlamazsa hepimizin güneşi söner.
Evrensel Muzik's Channel; Ses Ver (Hes'lere karşı Dikey bir kolektif)
Enerji için birçok alternatif kaynak varken, yani hiç gereği yokken, sırf kendi yandaşlarının ceplerini doldurmak için dereleri yandaş şirketlere peşkeş çekip dereleri yok eden gerici, yobaz zihniyetin bu büyük doğa katliamını, bunlara karşı içimde barındırdığım tüm öfkem ve kinimle lanetliyorum!
Projede yer alan isimler: Okan Bayülgen, Gülay, Mert Fırat, Pelin Batu, Yaşar Kurt, Cengiz Bozkurt, Erkan Can, Leman Sam, Harun Tekin, Timur Acar, Hasibe Eren, Haluk Levent, İlkay Akkaya, Aylin Aslım, Bayar Şahin, Şebnem Sönmez, Cahit Berkay, Feryal Öney, Özcan Alper, Tansel Öngel, İnan Ulaş Torun, Toprak Sağlam, Korhan Özyıldız, Nejat Yavaşoğulları, ve Vedat Yıldırım. Ayrıca filme yöre halkından Fitnet Çervatoğlu ve Musa Hindistan de yer almakta. Başköy'ün güzel çocuklarının Pixala (Arılı) Deresi'nin berrak sularının sesi ise videonun finalini oluşturuyor.
Videonun oluşmasına karşılık beklemeden katkı veren isimler: Erdem Aydın, Barış Urunlu, Serkan Gürgen, Samed Önsöz, Caner Ceyhan, Çağatay Kadı, Evren Arkman, Erim Arkman, İlker Özyıldız, Şakir Sağlam, Serkan Fidan, Onur Kavecişi, Melike Tufanyazıcı, Özgür Erdönmez, Hasan Saltık, Taner Yavuzaslan, Özcan Demirçi, Aylin Mallı, BGST, Ellipsis…
Hayvan olmak istiyorsan olabilirsin elbette; bunun için insanlığın acılarına sırt çevirmen ve yalnız kendi postuna özen göstermen yeterlidir.
Din, bunalmış mahlukun iç çekişi, merhametsiz bir dünyanın ruhu ve aynı zamanda akılsız bir çağın aklıdır. Din halkın afyonudur.