Sitedeki bir başka soru cevapta 3 kez boş ol deyince boş olunmayacağını söyleyen Karaman ne yazık ki bu kızımıza aynı cevabı verememiş. Onu boşanmış saymış. Böylesine teferruata giren bir dinin kurallarıyla baş edebilmek, tutarlı cevaplar verebilmek gerçekten güç.
İslam hukukunu laik bir ülkede uygulamaya çalışmak görünürdeki somut çıkmazlarla baş edemiyor ne yazık ki. Ya uyarlamaya çalışıyor, ya da uyarlayamadığı yerlerde mevcut hukuka aykırı davranışlar sergilenmesini bekliyor ve öneriyor. (hukuksuzluk)
Kişiler asıl sorunu mevcut hukuka uyduramadıkları durumlar karşısında yaşıyorlar ki bence yukarıdaki örnek o sorunu çok güzel dile getiriyor.
Vicdan azabı, psikolojik baskı ve bunalım.
Kızımız; her ne kadar imam nikahlı olsa da yine de kendi inancına göre eşi olan kişinin elini tuttu diye kendisini 'kirli' hissediyor. Bu hissin sonuçları kişiyi travmaya bile götürür.
Bir tarafta sevgi var, diğer tarafta korkunç bir kendini aşağılama, suçluluk duyma, vicdan azabı ve muhtemelen sürekli edilen tevbeler. Kendisini Dul olarak hissettiğinden psikolojik olarak perişan olmuş zaten. El ele tutuşurken dahi eminim içindeki bir fısıltı ona sürekli telkin ediyordu. Büyük bir günah işliyor olmanın, imam Nikahı adı altında Allah'ı kandırıyor gibi olmanın yol açtığı baskı ayrı bir buhranın habercisi bence.
Karaman'ın bence cevabında es geçtiği veya bağlantı kuramadığı bir diğer konu ise İslam inancında "Ecel ve Nikahın saatinin değişmezliği."
Kader inancı gereği eğer o kızın şimdiki gençle evleneceği yazılıysa zaten o söylese de söylemese de bu nikah gerçekleşecektir. Sanki hem soruyu soran hem de yanıtlayan kişi Kader'i reddeder durumdalar.
Kaderi reddediş ise; akılcı düşünceyi de, mantığı ve muhakemeyi de beraberinde getiriyor bence. Kader inancı, her ne kadar görünürde psikolojik bir rahatlama sağlıyor olsa da, kişinin azmini körelten, uzağa bakmasını, öngörüyü engelleyen bir inanç aynı zamanda.
Aslında inancın kişiler üzerindeki psikolojik etkileriyle ilgili birşeyler yazmak için bu başlığı açtım. Ancak üstteki yazıma bakıyorum da, bu gün hiç formumda değilim. Düşündüklerimi ifade etmekten aciz kaldım. (her zamanki gibi

)