selam/eirene
sayın gul_gulsoy
hırıstıyanlık inancına göre mesih isa ya iman edenler cennette gidebilir ayet derki
gula iman edenin sonsuz hayatı olur ..tanrı dünyayı okadar sevdiki biricik oğlunu verdi taki ona iman eden her adam helak olmasın ancak ebedi hayatı olsun..
evet hrıstıyan inancının net bir şekilde belirttiği hüküm bu !
hadislere gelince ..çok gülünç ki dinayet istediği ,kafasına yatmayan hadisi temizliyor ... sahih ise doğru diğerleri yanlıştır diyenlerde var fakat bana kalırsa islam tek gerçek yol değildir.hristyanlık da...
çok özür dilerim,derslerimin yoğunluğundan dolayı sık uğrayamıyorum.gelmediğim süre içinde copy paste olduğu gerekçesiyle konu kitlenmiş.
sayın yuhanna çelişki olarak öne sürdüğünüz ayetlerin çelişki olmadığına dair cevaplar defalarca verilmiş bulunuyor islami sitelerde.ufak bir araştırmayla bu cevaplara ulaşabilirsiniz.ben bu konuyu tekrar işleme gereksinimi duymuyorum.aslında benim amacım karşıt olduğum dinleri/düşünceleri çürütmek amacıyla açıklar/çelişkiler aramak değil.sizinle yazıştım çünkü samimiyetnizden kuşkuluyum.özellikle siz hristyanların kurandan çelişki ararken bindiğiniz dalı kestiğinizi görüyorum.son derece sığ bir mantıkla ve objektif bir araştırmaya dayanmaksızın toparladığınız çelişki iddialarından çok daha kaale alınabilecek sayısız (evet abartı değil bu) çelişki kutsadığınız metinlerde bulunmakta.bu açıdan mesihe inanmayanların konumunun ne olduğunu sorma gereksinimi duydum.klasik bir cevap vermişsiniz ama acaba verdiğiniz cevapla çelişik duran cevaplar da içerdiğini biliyor muydunuz kitabı mukaddesin?
ogula iman edenin sonsuz hayatı olur ..tanrı dünyayı okadar sevdiki biricik oğlunu verdi taki ona iman eden her adam helak olmasın ancak ebedi hayatı olsun..
evet hrıstıyan inancının net bir şekilde belirttiği hüküm bu !
Hıristiyanlığa, kitaplarına ortaya konmaya çalışılan sistemlerine baktığımızde,
1Jo 3:5 Mesih'in, günahları kaldırmak için ortaya çıktığını ve kendisinde günah olmadığını bilirsiniz.
2Pe 3:9 Bazılarının düşündüğü gibi Rab vaadini yerine getirmekte gecikmez; ama size karşı sabrediyor. Çünkü kimsenin mahvolmasını istemiyor, herkesin tövbe etmesini istiyor.
1Jo 4:10 Tanrı'yı biz sevmiş değildik, ama O bizi sevdi ve Oğlu'nu günahlarımızı bağışlatan kurban olarak dünyaya gönderdi. İşte sevgi budur.
1Jo 2:2 O günahlarımızı, yalnız bizim günahlarımızı değil,
bütün dünyanın günahlarını da bağışlatan kurbandır. 1Jo 2:12 Yavrularım, size yazıyorum, Çünkü Mesih'in adı uğruna günahlarınız bağışlandı.
1Pe 2:24 Bizler günah karşısında ölelim, doğruluk uğruna yaşayalım diye, günahlarımızı çarmıhta kendi bedeninde yüklendi. O'nun yaralarıyla şifa buldunuz.
bu yukarıda sizler için özel seçtiğim alıntılar sanırım Hıristiyanlığın insanlara sunmaya sandığı lutfu anlatmaya yeterlidir sanırım, ne demekte alıntılara göre:
2Pe 3:9... kimsenin mahvolmasını istemiyor...
1Jo 4:10 ... Oğlu'nu günahlarımızı bağışlatan kurban olarak dünyaya gönderdi. ...
1Jo 2:2 ... yalnız bizim günahlarımızı değil, bütün dünyanın günahlarını da bağışlatan kurbandır...
1Pe 2:24 ... doğruluk uğruna yaşayalım diye, günahlarımızı çarmıhta kendi bedeninde yüklendi...
özet olarak ne diyebiliriz, burayı iyi anlamak gerek '' kimsenin '' mahvolmasını istemeyen tanrı günahlarımız için '' doğruluk uğruna yaşayalım diye '' oğlunu bizim günahlarımız için kurban etmiş miş. Bunu neden yapmış mış,
1Jo 4:10 ... İşte sevgi budur.
böylesine çımbızla seçip ortaya neler çıkarılabilmekte,
- vay be, şu kitaptaki tanrıya bakarmısın bizi ne biçim sevmişki oğlunu bizim için kurban etmiş, varmı böylesi bir başka sevgi dememek elde değil. Fakat çımbızı kenara koyup tüm resme baktığımızda ise kazın ayağının hiçde öyle olmadığı gözükmektedir.
Fazlaca uzağa bakmamız gerekmeyecek, herkesin kurtulması için kurban edildiği öne sürülen İsa'nın öğretilerine bakmamız yeterli olacaktır, bizlere herkesin kurtulması için günahlarımızı yüklenip kurban edildi denen İsa'nın öğretileri nedir, O öğretilerinde herkesin kurtulmasını istiyormu, bu öğretilerini yaparken bol bol örnekler verip insanların anlamasını kolaylaştırıp onlara cennetin yolunumu açıyormu diye sorup, İsa'nın öğretilerine bakalım.
Evet İsa'nın öğretilerinde bol bol örneklerle konuştuğunu görmekteyiz, bunu kitabı mukaddes '' benzetmelerle '' diye bize sunmakta, evet İsa kitabı mukaddese göre bol bol benzetmelerle konuşmuştur ama O'nun bu benzetmelerle konuşmasındaki maksadı başkadır, ve nedensede birçokları özelliklede talebeleri bu benzetmelerden pek birşey anlamazlar ve birçok yerde neden benzetmelerle konuşmaktsın diye sormaktadırlar.
Mat 13:34 İsa bütün bunları halka benzetmelerle anlattı. Benzetme kullanmadan onlara hiçbir şey anlatmazdı.
Mat 13:35 Bu, peygamber aracılığıyla bildirilen şu söz yerine gelsin diye oldu: "Ağzımı benzetmeler anlatarak açacağım,
Dünyanın kuruluşundan beri Gizli kalmış sırları dile getireceğim." bu alıntıda görüldüğü gibi Kitabı mukaddesteki İsa ağzını benzetmesiz açmazmış, hatta bunun nedenlerinden biri ise daha önce bulunulmuş olan kehanetin yerine gelmesi içinmiş, aslında İsa bu benzetmelerle '' Dünyanın kuruluşundan beri Gizli kalmış sırları dile getireceğim. '' derken hangi sırrı deşifre etmiştir diye sormak vede cevap alamamak konumuz dışıdır, benzetmelerden uzaklaşmayalım şimdilik. Evet benzetmesiz ağzını açmayan İsa'ya ne konuştuğunu anlamayan talabeleri sorar,
Mar 4:10 Onikiler'le* öbür izleyicileri İsa'yla yalnız kalınca, kendisinden benzetmelerin anlamını sordular.
Mar 4:11 O da onlara şöyle dedi: "Tanrı'nın Egemenliği'nin sırrı sizlere açıklandı, ama dışarıda olanlara her şey benzetmelerle anlatılır.
Mar 4:12 Öyle ki, 'Bakıp bakıp görmesinler, Duyup duyup anlamasınlar da, Dönüp bağışlanmasınlar.'"
Mat 13:10 Öğrencileri gelip İsa'ya, "Halka neden benzetmelerle konuşuyorsun?" diye sordular.
Mat 13:11 İsa şöyle yanıtladı: "Göklerin Egemenliği'nin sırlarını bilme ayrıcalığı size verildi, ama onlara verilmedi.
Mat 13:12 Çünkü kimde varsa, ona daha çok verilecek, bolluğa kavuşturulacak. Ama kimde yoksa, elindeki de alınacak.
Mat 13:13 Onlara benzetmelerle konuşmamın nedeni budur. Çünkü, 'Gördükleri halde görmezler, Duydukları halde duymaz ve anlamazlar.'
Mat 13:14 "Böylece Yeşaya'nın peygamberlik sözü onlar için gerçekleşmiş oldu: 'Duyacak duyacak, ama hiç anlamayacaksınız, Bakacak bakacak, ama hiç görmeyeceksiniz!
Mat 13:15 Çünkü bu halkın yüreği duygusuzlaştı, Kulakları ağırlaştı. Gözlerini kapadılar. Öyle ki, gözleri görmesin, Kulakları duymasın, yürekleri anlamasın Ve bana dönmesinler. Dönselerdi, onları iyileştirirdim.'
Mat 13:16 "Ama ne mutlu size ki, gözleriniz görüyor, kulaklarınız işitiyor!
şimdi bu alıntılar karmaşanında daniskasıdır, içinde yığınla çelişki mevcuttur vede kitabı mukaddesin tanrısının bizleri ne kadar sevdiğide bu alıntıların içerisindedir. Öncelikle dikkat etmemiz gereken neymiş,
Mat 13:11 ... Göklerin Egemenliği'nin sırlarını bilme ayrıcalığı size verildi, ama onlara verilmedi.
Mar 4:11 ... dışarıda olanlara her şey benzetmelerle anlatılır.
evet kitabı mukaddesin tanrısının mesajı dışarıda olanlara benzetmelerle anlatılmaktaymış, nedenmiş bu,
Mar 4:12 Öyle ki, 'Bakıp bakıp görmesinler, Duyup duyup anlamasınlar da, Dönüp bağışlanmasınlar.'"
evet nedeni ise aman aman anlayıp bağışlanmasınlarmış, kısaca İsa verdiği mesajı herkese değil kurtulacakları belli kişilere vermekteymiş, yani anlaşılan herkesin kurtulması gibi bir derdi ve misyonu yokmuş, herkesin kurtulmasını isteyen biri neden mesajını şifreli anlatsınki,
düşünebiliyormusunuz, bir peygamber gelecek sizlere benzetmelerle yani anlamayacağınız bir tarzla konuyu sunacak bundan maksadı ise aman anlamayın, anlarsanız kurtulursunuz, nerde görülmüş böylesi saçmalık dememek elde değil, bunun yanında da bu peygamber şunuda diyebilmektedir,
Mat 13:9 Kulağı olan işitsin!"
Mat 13:15 ... Öyle ki, gözleri görmesin, Kulakları duymasın, yürekleri anlamasın Ve bana dönmesinler. Dönselerdi, onları iyileştirirdim.'
iyi tamam işitelimde herkesin anlayacağı gibi anlatmıyorsan işitmenin anlamı nedir anlamıyorsam çünkü sen anlayacağım gibi anlatmıyorsan neden gittiğim yoldan döneyimki, diye sormazlarmı adama. Tabi kitabı mukaddes onada çözüm üretmiştir,
Acts 13: 48 Diğer uluslardan olanlar bunu işitince sevindiler ve Rab'bin sözünü yücelttiler. Sonsuz yaşam için belirlenmiş olanların hepsi iman etti.
neymiş mesele, anlamanız kurtulmanız için zaten belirlenmiş olmanız gerekmektedir, yani köyünüze bir peygamber gelmekte, size benzetmelerle birşeyler anlatmakta, neden benzetmelerlemi ise işte belirlenmiş olanlarda kurtulmasın diye, benzetmelerle anlatmakta, tabi bu seçilme siz tanrının bu mesajını duymadan önce ne zaman hangi standartlarda olmuş kim bilir, ve yine size adam gibi mesajı duyup karar verme hakkıda tanımamakta çünkü seçilmişsen anlarsın kardeşim gibi bir mantık ve bu mantık bize herkesin günahları için kurban edildi denilen İsa'nın davranışlarına pek uymamaktadır.
Kısaca İsa benzetmelerle konuşacak onu seçilmiş olanlar yani zaten cennetlik olanlar anlayacak gibi bir gerçekle karşılaşırken, madem öyle zaten cennetlik olmuş bu insanlar için işkenceyle öldürülmenin anlamı nedir, şayet diğerleri içinde öldürülüyorsan, şu tanrının mesajını neden adam gibi vermedinde onlarda anlasın kurtulsun gibi bir soruda havada kalmaktadır.
Diğer komedi boyutu ise, İsa'nın benzetmelerle konuşmasını anlamayan ve O'na neden böyle konuştuğunu soran ise,
Mar 4:10 Onikiler'le* öbür izleyicileri İsa'yla yalnız kalınca, kendisinden benzetmelerin anlamını sordular.
''onikiler'' yani talebeleridir, O ise,
Luk 8:9 İsa, bu benzetmenin anlamını kendisinden soran öğrencilerine, "Tanrı Egemenliği'nin sırlarını bilme ayrıcalığı size verildi" dedi. "Ama başkalarına benzetmelerle sesleniyorum. Öyle ki, 'Gördükleri halde görmesinler, Duydukları halde anlamasınlar.'
demekteyken ne biçim sırdırki talebeleri anlayışsız yapmaktadır ve İsa'yı anlamamaktadırlar. Evet bu dışarıda kalmışlara, yani tanrının aldığı karardan dolayı daha siz bu mesajı duymadan dışarıda olanlardan seçilenlere yaklaşımı ise, '' 'Gördükleri halde görmesinler, Duydukları halde anlamasınlar.' '' olmaktadır. Ortada olan gerçek kitabı mukaddese göre herkesin kurtulmasını isteyen bir tanrı ve İsa yoktur, konunun komedi boyutu ise,
Matta_23-13>14 ...ikiyüzlüler!..
Matta_23-15 ...ikiyüzlüler!...
Matta_23-16 «Vay halinize kör kılavuzlar!...
Matta_23-17 Budalalar, körler!...
Matta_23-19 Ey körler!...
Matta_23-23 ...ikiyüzlüler!...
Matta_23-24 Ey kör kılavuzlar!...
Matta_23-25 ... ikiyüzlüler!...
Matta_23-26 Ey kör Ferisi!...
Matta_23-27 ...ikiyüzlüler!...
Matta_23-29 «Vay halinize ey din bilginleri ve Ferisiler, ikiyüzlüler!...
burada İsa'nın,
Mar 4:11 ... ama dışarıda olanlara her şey benzetmelerle anlatılır.
diye bahsettiği ve tanrının eğemenliğinin dışında gördüğü din bilginlerine Fersilere, nasılsa bunlar cehennemlik ne dersen yeridir mantığından yola çıkıp hitabını görmekteyken, unutmayın dışarıda olan ve böylesi hitaba layık görülen bu insanlar ise,
Mat 21:45 Başkâhinler ve Ferisiler, İsa'nın anlattığı benzetmeleri duyunca bunları kendileri için söylediğini anladılar.
evet İsa'nın benzetmelerle konuştuğunu ne demek istediğini, aslında kendilerinde bahsettiğini şıp diye anlayıvermişler, öyle talebeler gibi ya neden benzetmelerle konuşuyorsun gibi bir soru yöneltme dertleride yok, İsa'nın benzetmelerle konuşmasındaki amacını unutmayalım,
Mar 4:12 Öyle ki, 'Bakıp bakıp görmesinler, Duyup duyup anlamasınlar da, Dönüp bağışlanmasınlar.'"
şimdi, yahu demek bu adamlarda kurtulucakmış diyemezsiniz, bunu demeniz İsa'yı kitabı mukaddese göre öğretilerine uymayan biri hatta cehennemlik yapar nasılmı?
Matta:5-22 Ama ben size diyorum ki, kardeşine karşı öfkelenen her kişi yargılanmayı hak edecek. Kim kardeşine aşağılayıcı bir söz söylerse, Yüksek Kurul'un yargısını hak edecek. Kim kardeşine ahmak derse, cehennem ateşini hak edecek.
bu öğreti kitabı Mukaddes'e göre İsa'ya aittir, kardeşine yani o dışarıda kalmayanlara karşı öfkelenmen hele hele '' ahmak '' demen adamı cehennemlik yapmaktaymış, İsa'nın Matta:5-22'de '' ahmak '' derken kullandığı grekce kelime '' moros'' dur ve verdiğimiz alıntılarda tercümelere katledilerek çevrilmiştir, buradaki, maksat bizcede İsa'yı cehennemden kurtarma operasyonudur.
Evet demekki hıristiyanlık bizlere anlatılan, İsa'nın herkesin günahlarından kurtulması için kurban olarak gönderilmiş olduğu bir din değilmiş, kitabı mukaddese göre İsa zaten seçilmiş insanlara gönderilmiş ve mesajını yanlızca onların anlaması gerektiğinden yola çıkmıştır, peki bu tanrı bu seçilmişlere bizi neden eklememiştir, neden bu mesaj bize benzetmelerle verilmiş bazılarımızın anlaması bazılarımızın anlamaması seçilmiştir, bumudur SEVGi
yukardaki metin bir abinin çalışması,iddianıza cvp teşkil ettiği için paylaşmak istedim.daha fazlası da var ama şimdilik yeterli sanırım.
2. sorumun tam karşılığını alabilmiş değilim maalesef.soru tam olarak şu:hadislere siz -diyanet falan değil- inanıyor musunuz?hadisleri olduğu gibi kabul ediyo musunuz?hani ayşenin yaşıyla ilgili bir rivayeti ele almış içeriğini doğru kabul etmiş ve burdan kimi çıkarsamalarda bulunmuştunuz.(tabi karşı delilleri paylaşmadan...neyse bu çok da önemli değil şimdilik)
vereceğiniz cevaba vereceğim cevap gecikirse bağışlayıcı olacağınızı umarım (derslerim yoğun çünkü)
eirene/selam