83 senesinde universite sinavlarinda bana bir soru denk gelmisti.O zamanlar yobaz olmasamda ,tatlisu muslumaniydim.
Soru tam olarak soyleydi.
Fatih Sultan Mehmet asagidaki sebzelerden hangisini yiyememistir?
a)Bamya
b)Borulce
c)Patates
d)Kabak
e)Patlican
Sorunun ne kadar salakca oldugunu dusunmus ve cevap bile vermemistim.Belki suan cevabini bilmeyen bir cok arkadasta benim gibi dusunmustur.Ve Bamya,borulce,kabak diye sallamislardir bile.
Fakat dogru cevap Patatesmis ve patates ilk kez Amerikada bulunmus,tabi Fatihin yasadigi zamanda daha Amerika kesif edilmedigi icin,patates yiyemeden gitmis.
Bu soru benim hosuma gitmis ve aklima kazinmisti.Aradan yillar gecti.Birgun dini icerikli yayin yapan bir kanali seyrediyordum.Muhtemelen TGRT.
Televizyonda Ilahiyat Fakultesinden bir ogretim gorevlisi hoca,Kuranda gecen sebze ve meyvalarin insanliga olan faydalarini anlatiyordu.(hatta o aralar Nar suyu cok popilerdi)
Ve aynen soyle dedi 'Kutsal kitabimizda,insanliga faydasi olan bir cok sebze ve meyveden bahseder,belki cogunun degerini bizler yeni ogrenmekteyiz ama Kuran bunu bize 1400 yil once anlatmistir...' Biraz durakladi ve soyle devam etti. 'Fakat nedendir bilinmez,insanligin en cok tukettigi Patatesten tek kelime bahsetmez,vardir bir hikmeti'
O an kafamda bir simsek cakti ve yukardaki soru aklima geldi.
Ulan dedim,yeri gogu ,ayi gunesi vs bilen Allah nasil olurda patatesi bilmez?Amerikanin yerini mi bilmiyordu?Vardir bunda bir yanlislik deyip arastirmaya basladim.Baslayis o baslayis ,patladi gitti

.