25-10-2006, 14:58
|
|
Üye
|
|
|
|
Gavur İcadı Gerçeği
Merhaba arkadaşlar,
Yüzyıllarca müslümanlar hristiyanların ve yahudilerin ürettiklerini kötülemişler. Bunlar "gavur icadıdır, kullanmayalım" demişler. Acaba bunu neye dayanarak söylemişlerdir? Hep mollalarla
dalga geçer, niye dini çarpıtıyorlar derdik. Bir kaç meal okuduktan sonra galiba bu mollaların söyledikleri doğru dedim.
Şimdi ilgili ayetin meallerine bakalım.
DİYANET MEALİ
5/63. Bunları, din adamları ve bilginler günah söz söylemekten ve haram yemekten sakındırsalardı ya! Yapmakta oldukları şey ne kötüdür!
Y.NURİ ÖZTÜRK
5/63. * Ruhbanları ve hahamları onları, günah oluşturan sözlerinden, haram yemekten alıkoysalardı olmaz mıydı? Ne kötüdür onların sınaat/teknoloji olarak üretmekte oldukları.
Aslında ben Yaşar N. Öztürk'ün bu mealine takıldım. Neden diğerleri öyle demiyor da burada tam anlamıyla "teknolojileri kötülüyor"?
E.HAMDİ YAZIR
5/63. Bari Allah dostları ve bilginleri, onları yalan söylemekten ve haram yemekten alıkoysaydılar. Ne kötü bir sanata alışmışlar!
MUHAMMED ESED
5/63. Neden onların din adamları ve hahamları (80) onları günahkarca iddialardan ve her türlü kötülüğe saplanmaktan alıkoymadılar? Ortaya koydukları şey ne kötüdür!
80 - Beğavî'ye göre rabbâniyyûn (din adamları -bkz. sure 3, not 62), bu bağlamda, Hristiyanların ruhanî liderlerini; ahbâr ise Yahudi alimlerini ("rabbiler") temsil eder. "Kötülüğe saplanma" konusunda bkz. yukarıdaki 54. not.
SUAT YILDIRIM
63. * Bari, onların mürşitleri ve fakihleri onların günah olan şeyler söylemelerini ve haram yemelerini önleselerdi ya! Ama heyhât! Bunların yaptıkları da, ayrıca bir çirkin!
bir de ingilizceleri verelim:
A. YUSUF ALİ
5/63. Why do not the rabbis and the doctors of Law forbid them from their (habit of) uttering sinful words and eating things forbidden? Evil indeed are their works.
BY M.H. SHAKIR
5/63. * Why do not the learned men and the doctors of law prohibit them from their speaking of what is sinful and their eating of what is unlawfully acquired? Certainly evil is that which they work.
Ayeti yanlış yorumlamadıysam, Kuran "gavur icadı kullanma" diyor.
Muhammed böyle bir ayet koyarak ne kadar büyük bir yanlış yaptığının farkında değil. Çünkü müslümanları yüzyıllarca geri bırakmıştır.
Yoksa ben mi yanlış yorumladım?
Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar...
|

25-10-2006, 18:30
|
|
Üye
|
|
|
|
Re: Gavur İcadı Gerçeği
sorogren abi sen ne diyosun bu duruma ?
Gelenek ve Gelecek 'Ne Yapmalı'cılarındır
|

25-10-2006, 18:57
|
 |
Üye
|
|
Bulunduğu yer: Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
|
|
Sevgili jayjay
Yaşar Nuri Macamız kurani bilimselmiş gibi göstermek için çevirilerinde KELLEDEN ilaveler yapmıştır.
Bedenimin her zerresi Anadoludur. Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
|

25-10-2006, 19:54
|
|
Üye
|
|
|
|
walla,
Ciddi cevaplar bekliyorum. Adamı hiç te küçümseme bence. Kuran tefsiri yapmaya çalışıyoruz.
|

26-10-2006, 00:27
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
bir önceki ayeti ortaya koymamışsın.
5/62: Onlardan çoğunun günahta, düşmanlıkta, haram yemede birbirleriyle yarıştıklarını görürsün. Yapmakta oldukları şey ne kötüdür!
Diyanet
Böylece aslında ne kastedilmek istendiği açıkça anlaşılıyor.
Yaşar nuri konusu ise tam bir muamma...
|

26-10-2006, 00:53
|
|
Üye
|
|
|
|
Sevgili dostum,
Önceki ayeti de okudum. Ancak ikisi farklı. Çünkü sonlarındaki cümle öncekilere hitaben söylenmiş.
Ayrıca yüzyıllardır "Gavur İcadıdır !!! Kullanamayalım !" diye bir söz var. Bu nereden geliyor? O zamanlar din alimleri toplumu yönetiyordu. Mezheplerin oluşumu da bir bakıma böyle başlamıştır. Demekki bu "Gavur İcadı" meselesine işaret eden bir ayet ya da hadis bulunmalıdır.
|

26-10-2006, 04:46
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
Bu ayeti yalnış yorumladıkları konusunda hak veriyorum araştırmalarım sonucu muhammed esed ile suat yıldırım konuya biraz daha vakıf olmuşlar bu ayette bence şunu anlatıyor müslüman olmayan (onların) hukuk ve diğer konularda alimlerin neden insanlara yalan söylemekten günah işlemekten alı koymadıklarını uyarmadıklarını kanun koymadıklarını iyilik yapmayı neden söylemediklerini belirtiyor çünkü alimler toplumun en akıllı, bilgili ve söz sahibi olan insanlardır. Bunu yapmaları onların ilmi vazifelerinden biridir. Alimler araştırılar okurlar ve doğruyu bulurlar buna rağmen kötülüğü haramı engelemiyorlarsa bunların yaptıkları bu davranış yalnış ve çirkindir. Ama demiyorki insanlık yararına faydalı teknojik bir icat bulurlarsa bu çirkindir kullanmayın demiyor ayet sadece insanları uyarmamalar alimlerin bu davranışının yalnış olduğunu yazıyor. Bunun gavur icadını kullanmayına getirmek yalnıştır. insanların faydasına olacaksa onu kullanmak ve geliştirmek lazım bu arada alimlerin bilginlerin ve hukuk adamlarının içerisinde kötülükleri kırbaçlıyacak icat ve fikirleride mevcuttur. Atom bombası silahlar kimyasal gazlar vb... bazı alimler bırakın insanları kötülüklerden uzaklaştırmayı kötülüğe bile sevkediyorlar. günümüzde kanunlar var uyarılar var kim dinliyor herkes dinden imandan çıkmış. cezaevleri dolup taşıyor sokaklarda her türlü pislik var artık türk toplumunu istedikleri seviyeye getirdiler heran parçalanabilir çünkü toplumda birlik beraberlik kalmadı inanç yok saygı yok hiçbirşey yok hiçbirşeye inanmıyorsan bile *doğruyu bul ama doğru bulacağın şey sadece insan soyunun devamında senden sonra yaşayacak olan kişilere düzgün bir ortam bırakmak bu ortam içerisinde senin çocuğunda olacak kendin için ne yaptın hiçbirşey başkaları için ne yaptın hiçbirşey ben dinim için ülkem için ve benden sonraki çocuğumunda yaşayacağı toplum için birşey yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim. Onu bunu bırakın gelin beraber doğruyu bulalım Teşekkürler
|

10-11-2006, 23:24
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgili cevatim,
"sorogren abi sen ne diyosun bu duruma "
yazini simdi gordum.ozur dilerim.
Sevgili jayjayimizin almis oldugu ayetlerde ne demek istendigi ayetin kendiliginde mevcut zaten.
ne demis,haram yemek ve gunah islemek kotudur,ama evvelkilerin din adamlari topluluklarini bundan alikoymamis.burada toplumun kotu isler yaptigi ve bizim yapmamamiz gerektigi ki,o isler haram yemek,yalan soylemek falanmis;ders veriyor ve onlarin din adamlarini da sucluyor.
yasar nuri niye oyle demis bilemem,kendine veya taraftari olan arkadasa sormak lazim.hicbir alaka yok *dedigiyle.
hem din bir bilimsel be teknik materyale kafadan kotudur diyemez zira kotu olan matyeryalin zati degil,onun kullanilis sekli ve gayesidir.seytanin bile yaratilisi kotu degildir,sadece sonuclari itibariyle kotudur.
|

12-11-2006, 16:00
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
evet bu gercek yüzyılardır sürmüş ve gelenekselleşmiştir. Ama takiyeciler hala gavur icatlarını catır catır kullanmaktan geri kalmamışlardır. İki yüzlü düzenbazlar. Yani yaptıklarıyla düşünleri her zaman terstir.
http//dolfen.blogcu.com/
Son söylediğim her zaman doğrudur, bir sonraki onu yalanlasa da...!
|

30-04-2012, 01:30
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Teknolojinin her turlusunu kullanirlar, ancak is lafa geldi mi gavur icadi diye bahsederler.
|