31-10-2006, 04:25
|
|
Üye
|
|
|
|
Bu insanlar eşşekler cennetine mi gidiyor?
Selam Agnostik. Ben dinsizim ama bir yaratıcının var olduğuna inanıyorum. Adına allah, tanrı ya da her ne diyorlarsa ve bu inanışım neticesinde senin sorduğun bu soruyu bende *kendime sordum. Başka sorularda sordum. Madem ki bir yaratıcı var o zaman insanları neden *başıboş kendi halinde bırakmış...? Ya da gerçekten kendi halinde mi bırakmış bizemi öyle geliyor? Kendime göre makul cevaplarda buldum.
Bu soruları bir yana bırakırsak dinlerdeki tanrı anlayışını senin düşüncenle sorgulamak elbetteki en doğal hakkımız. Kundakta ölen bebekler, Engelli doğanlar, Zeka özürlüler, Tecavüze uğrayıp intihar edenler, Bırak islamı okuma yazmayı bile bilmeyenler, Zihinsel özürlüler, Deliler, Çocuk yaşta kötü yola sürüklenenler... Bu insanlar eşşekler cennetine mi gidiyor? Tanrının merhamet ve adalet anlayışı bumudur?
|

31-10-2006, 04:28
|
|
Üye
|
|
|
|
Re: Bu insanlar eşşekler cennetine mi gidiyor?
ruhselman *
|

31-10-2006, 04:41
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Essekler cenneti dedin de aklima geldi, hayvanlar olunce nereye gidiyor dersiniz? Onlar da canli olduklarina gore ruhlari da olmali.
Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
|

31-10-2006, 04:45
|
|
Üye
|
|
|
|
selam  *ben dinlerdeki tanrıya inanmıyorum ki! *benim inancım kainat ve dünyadaki var oluşun raslantısal olmadığıdır. Bir yaratıcısı vardır. Ben buna inanıyorum. Ama bu yaratıcının dinlerdeki tanrı gibi tapılması gereken, kusursuz vb. olması gerekmiyor. Bence canlıların evrimi bile raslantısal olamayacak kadar ideal. Sayısal olasılık olarak böyle bir düzenin raslantısal olacağını savunmak benim akıl ve bilim (matemetik) anlayışıma ters geliyor. Bunlar benim görüşlerim. Yanlışta olabilir. *
Bu arada *forum konusunu diğer agnostik nikini kullanan arkadaş açmıştı diye hatırlıyorum.
|

31-10-2006, 04:51
|
|
Üye
|
|
|
|
Elbette madem ki dinlere göre ölümsüz olan ruh o zaman hayvan bile olsa yok olmamalı... Budizm, Lamaizm, Hinduizm gibi doğu dinlerinde vejeteryanlığın temel nedeni budur. Karıncayı bile ezmekten korkarlar bir sonraki hayatında insan olabileceğini düşünürler.  Yanlış bile olsa güzel bence güzel.
|

31-10-2006, 04:59
|
|
Üye
|
|
|
|
kardeş bu adalet mevzuu çok basit aslında.
david hume der ki:''tanrı kötülükleri önlemek istiyor da gücü mü yetmiyor o zaman güçsüzdür.gücü yetiyor da önlemiyor mu o zaman kötüdür.''
diğer seçenek de bu kadar adaletsizlik olduğuna göre tanrı manrı yoktur.
|

31-10-2006, 05:35
|
|
Üye
|
|
|
|
O zaman şöylede düşünebilirsin, Yaratıcı kötülükleri engelleseydi dünya her açıdan ütopik ve mükemmel olsaydı insanların bir kukladan farkı kalırmıydı? Gece olmasaydı gündüz, Soğuk olmasaydı sıcak, Acı olmasaydı tatlı, Kötülük olmasaydı iyilik olurmuydu?
Üstelik hala dinlerdeki tanrıyı sorguluyorsun. Oysa ben zaten dinlerde tasvir edilen tanrıya inanmıyorumki!
|

31-10-2006, 05:53
|
|
Üye
|
|
|
|
ya ne olacak kardeşim herkes zengin olsun da fakir diye birşey olmasın, herkes mutlu olsun da mutsuz diye birşey olmasın, herkes güzel olsun da çirkin diye birşey olmasın.varsın kukla olsaydık da bu kadar acı çekmeseydik.
bu arada senin tanrı anlayışın ne merak ettim.tanrı tanrıdır kardeşim.
|

31-10-2006, 11:40
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Hiç bir yere gitmiyor.
"Her yerde olan hiçbir yerde değildir-Martialis"
"Ölenler nereyemi giderler, hiç doğmayanların olduğu yere-Seneca"
Bir yaratıcı olmak zorunda mı? Peki bir yaratıcı olmak zorunda diye sorgulama nasıl yapılabilir, baştan hükümlü. Bunu geçtik. Hayır bir yaratıcı olmamalı, böylede sorgu olmaz, baştan hükümlü bunuda geçtik.
Şu anda sözde canlılar için yapılan yanıltmacı olasılık hesapları ise, ters olasılık hesaplarıdır. Böyle olasılık hesapları olmaz.
İşte bir örnek, sonu belli, öncesi belirsiz bir denklem örneği.
... = 52569658558585569885569
Bu rakamın oluşma olasılığı kaçta kaçtır? Oysa olasılıklar sonuçlardan ele alınmaz, aksine olasılıklar, bulgular ile önsel olandan ele alınabilir, ha denklemin sol tarafı belirsiz, o halde istediğin kadar olasılıkda bulun, sıfıra sıfır elde var sıfır.
Peki böylesi bir mantık sorusunda, 3 nokta yerine neden Tanrı konur? Bir anlamı yada denkleme ne gibi bir çözümü olur, sıfıra sıfır elde var sıfır.
Peki ... yerine Tanrı dedik, o halde ... noktanın Tanrı olması olasılığı nedir? Yada daha doğrusu, Tanrı kimin olasılığıdır? Sıfıra sıfır elde var sıfır.
Ne yapmak gerekir, insanlığın edinebildiğini almak, edinemedikleri için sürdürülen araştırmaları takip ederken, düşünsel açıdan da buna katılmaktır.
Güzel bir örnek var, yağmur yağdırsın diye az mı gök tanrılarına vs yalvardı, kurbanlar kesdi bu insanlık. Şimdi denklemimizi değişelim.
Tanrı = Yağmur, sonuç=geçersiz, boşuna dua edilmesin.
Suyun Gaz Hali Bulut+yoğunlaşma(birleşim) = yağmur (Bölgesel açıdan, bulutları yoğunlaştırarak yapay yağmur yağdırılabilir)
Eğer ben bir tanrı olmaksızın var olamam diye yola çıkacaksak, bize kalan sorgulayamamaktır. Asıl sorgu ise kurgulardan çok daha basittir. Eğer ben Tanrısız yapamaz isem, Tanrı nasıl raslantı olsun? Hayır her varlık tanrıya muhtaç ise tanrı kime muhtaçtır? Ben metafizik güçlerle donanmış değilken bile, kendime bir yaratıcı arıyorsam, böylesine muazzam, fizik ötesi bir varlığın kendiliğinden oluşumu ise olasılık bile değildir.
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

31-10-2006, 11:46
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgili ruhhselman *bu cennet meselesini mephisto nun eşşeğine sorsaydın daha iyi bir cevap alırdın :lol:
|