Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Ateizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 08-12-2012, 21:39
Jesus-Christ Jesus-Christ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Tanrı'nın nedeni-yaratıcısı nedir? Kimdir?

Herşeyi Tanrı Yarattıysa Onu kim Yarattı?

Herşeyin bir nedeni vardır yada her şeyin bir yayarıcısı vardır önermesinden çıkan mantıksal ve doğrusal çıkarım nedir? Sizin de bildiğiniz gibi Tanrı'nın nedeni nedir yada tanrıyı kim yarattı?

Her şeyin bir yaratanı varsa tanrıyı kim yarattı sorusu sizin ve benim sıkça karşılaştığımız bir soru biçimidir değil mi? Bu soru bayağı güzel ve sağlam durmaktadır. Aslına bakarsanız ateist bakış açısına göre de teizme vurulan bir darbe olabilir. Biri, on puanlık büyük bir soru soruyor, soru mantıklı geliyor ve sonuçta tanrıyı yaratıcı olarak kabul etmeme, ateizm çıkıyor ortaya.

Bu satırları okuyanlar arasında gerçekten samimi olarak soran ve beni anlamak isteyen biri varsa lütfen okumaya devam etsin ve ben de dilim döndüğünde anlatmaya çalışayım.

"Herşeyin yaratıcısı Tanrı'ysa o halde tanrıyı kim yarattı?"

İlk başta söylememiz yada hatırlatmamız gereken nokta şudur: "yaratmak" , "yaratık" yada "yaratılan"gibi kavramların bütünü yaratılmak eyleminden çıkmaktadır. Halbuki biz inanırız ki Tanrı yaratılmamıştır ve sonsuzluktan beri vardır. Zaten tanrı yaratılan bir varlık olsaydı gerçekte Tanrı olmayacaktı. Yaratılan bir şey Tanrı olarak kabul edilmez.

Dolayısıyla tanrı için yaratılan niteliği kullanılamaz. Bu eylem, yaratıcı olan Tanrı'nın doğasına yada tanımına bile ters bir durumdur. Kendisinde yaratılmak gibi bir nitelik bulunmayan bir Tanrı'ya yaratılan demek bizim anlayışımızdan kaynaklanıyor. Mavi rengin kendine has bir kokusu var mıdır? Peki kırmızı renk nasıl kokar? Tabiki bu renklerin ayırt edici bir koku özelliği yoktur. Kendisinde böyle bir nitelik barındırmıyor çünkü.

Daha detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım sonra bir iki örneklemede bulunup, yazılanlar üzerinde fikrinizi rica edeceğim.

Tanrı yalnızdır ve daima vardı. Tek başına olduğu zamanı bir hayal etmeye çalışın. Ortada yaratılan bir şey de yoktur. Dolayısıyla YARATILMAK yada YARATMAK diye bir şey söz konusu değildir. Tanrı, sevgisini paylaşmak üzere gücünü kullanarak evreni yarattı. İşte bu yaratmak kavramı, yaratılan eylem fiili bu aşamadan sonra ortaya çıktı. Daha önce yaratmak yoktu. Tanrı evreni, dünyayı, yeri göğü Deniz'i ve içindeki her şeyi yarattı. Tanrı, YARATMAYA BAŞLADIKTAN SONRA yaratma kavramı ortaya çıktı. Daha önce söz konusu değildi. Dolayısıyla Tanrı, yaratılmak kuralına tabii değildir. Çünkü bu eylemlerden önce yaratmak kavramı yoktu.

Biz insanoğlu, pek çok şey icat ederiz. Televizyon, radyo, cep telefonu, buzdolabı vb. Ancak neticede bir nesnenin yaratıcısı o nesneye aynı doğaya sahip olacak diye bir şey yok. Daha açıkça söylemek gerekirse, bir şeyin yaratıcısı, yarattığı nesnenin bağlı olduğu kurallara uyacak diye bir kural yoktur.

Bir radyo düşünün. Radyo, sert plastikden yapılmış diyelim.

Kaset ve Cd bölmesi var. İçinde kablolar var, sesi dışarı verebilmek için hoparlörü var, ses alıcısı yada vericisi var, elektrik sistemi kurulmuş, bir de pil bölmesi yada pili var olsun. Radyonun düşünebilme ve konuşabilme yeteneği olsaydı ne olacaktı durum? Ne diyecekti radyo? "Yahu benim pilim, hoparlörüm, içimde elektrik sistemim, radyo dalgalarını alabilmek için manyetik bir alıcım var. Acaba beni yaratan varlığın da metal kabloları, pili, hoparlörü bilmem neyi var mıdır? Ben böyleysem kesin beni yaratan insanın da yapısı aynıdır."

Size komik geliyor olabilir ama Tanrıyı da olabildiğince basite indirgeyerek bu mantıkla düşünmek gerçekleri yansıtmayacak sadece varoluşsal reddedilecek yönlendirecektir bizi. Radyonun mantığıyla biz yani radyoyu yapanların da içinde metal telleri, radyo ses dalgalarının alıcısı, pili vs olması gerekirdi. Oysa öyle bir şey söz konusu değildir. Neticede demek istediğim, insanın kendi doğasını ve yaratılışını Tanrı'ya uyarlamamalı ve Tanrı'ya kendisini kıyaslamamalıdır.

Tanrıyı anlayamayabiliriz. Tam olarak çözemeyebiliriz. Sınırlı olan düşünme kapasitemize sınırsız bir varlığı tamı tamına çözmeye uğraşıyor yada aynı şekilde kavramaya çalışıyor olabiliriz. Tanrı dediğimiz şey bir okyanusa eğer, biz bir su damlası, kalkmış, koskoca okyanusa bakıyor, onu görmeye çabalıyor yada tam olarak çözmeye uğraşıyoruz. SIRF ANLAYAMADIĞIMIZ için Tanrı'ya "yok" demek gerekmez.

Bir kitapta şöyle okumuştum: "İman demek, karanlığa atılan kör bir adım değil, önceden yapılan akılcı değerlendirme ve tartışmalara dayanan bir bağlılık sözüdür."

Bacon şöyle demiştir: "Tanrı'nın iki kitabı şunlardır: önce Tanrı'nın isteğini açıklayan kutsal yazılar, sonra da onun gücünün ifadesi olan yaratıklar; bunların birincisi, ikincisinin , yani önce gelenin anahtarıdır.

Hiç kimse ..Tanrı'nın sözleri olan ve işlerini yansıtan iki kitabı inceleyenlerin bu kitapları tümüyle anlamış olabileceklerini düşünme gafletine düşmesin"

Selamlar

Konu Jesus-Christ tarafından (08-12-2012 Saat 21:51 ) değiştirilmiştir.
Alt 09-12-2012, 03:25
eksi eksi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

"Herşeyin bir nedeni vardır yada her şeyin bir yayarıcısı vardır" bunlara önerme demişsiniz de, ikisi de önerme değil ki nasıl oluyor da mantıksal çıkarım yapıyorsunuz?

"Herşeyin bir nedeni var." ön kabuldür, önerme değildir.
"Herşeyin bir yaratıcısı var" Ne kabul, ne önermedir. Üzerinde konuşamayıp susmanız gereken birşeydir. Çünkü bir yaratıcıyı varsayar. Bir yaratıcıyı da test edemezsiniz. Yani test edip, söylediklerinizin doğru mu yanlış mı olduğunu söyleyemezsiniz. İşte bu yüzden uydurmaya başlarsınız. Bir kere de uydurmaya başlayınca sonu gelmez. Asaların yılan olduğuna kadar gider ucu..

Üzerinde konuşulamayan şeyler hakkında susulmalı.
Alt 09-12-2012, 05:02
Shawstein - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Shawstein Shawstein isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bugün, geçmişte insanların binlerce tanrı yarattığını biliyorken, neden "tanrıyı kim yarattı" diye soralım? Zeus'u kim yarattı?

"Günümüzde, dünyadaki temel sorun, aptalların kendilerinden son derece emin, akıllıların ise devamlı süphe içinde olmalarıdır."
Alt 09-12-2012, 07:14
Kurmay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kurmay Kurmay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

RIEB´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bugün, geçmişte insanların binlerce tanrı yarattığını biliyorken, neden "tanrıyı kim yarattı" diye soralım? Zeus'u kim yarattı?
Rieb'in sözlerini katılıyorum. ek olarak bence biraz kavram kargaşalığı yapmışsın. yaratmak kavramını tanrı yarattıktan sonra oluştu demek tamamen kelime oyunu. çünkü tanrı sana göre var biz bilemesekte sonsuz gücü kudretide olan bir varlık.bir varlığın oluşma nedeni olmalı bir başlangıcı olmalı illa yaratılma durumu olmalı eğer yaratılış mantıyla bakarsak.

onun için nereden bakarsan bak bir kendinden oluşma durumu var. bizler bunun evren olduğunu düşünmekteyiz metafizik bir şey gerektirmeden evrenin var olabileceğini(big bang yada plazma evren modeli) ve daha sonra zaten ambiyogenez ve evrim kuramlarıyla da bizlerin olduğunu söylüyoruz çünkü elimizde somut bilgiler var binlerce yıl önce yazan akla mantığa uymayan masallar değil elimizdeki somut bilgiler ışında tanrının olmadığını tanrıya gerek olmadığını söylüyoruz. birde şu durumu gözden kaçırmamak gerekir genelde bu soruyu önce teist arkadaşların bize sorularından sonra sorarız. bize sorarlar " e peki evrim diyorsun big bang diyorsun kutsal kitaplardaki hatalar diyorsun bu kadar büyük evren, nasıl yaratanı olmadan oluşur. bu mantığa uymayan bir şey nasıl böyle mantıksız düşünüyorsunuz" sorusundan sonra biz bu soruyu sorarız "tanrının gücünü kudretini evrenle kıyaslayabilirmiyiz?" cevap:hayır "o zaman mantıklı kardeşim sen bu evrenin kendiliğinden oluşacağına inanmıyorsun da tanrı gibi sonsuz güçlükteki bir varlığın kendiliğinden oluştuğunu,sonsuzdan beri var olduğuna nasıl inanıyorsun?" diye sorarız sonra ortamda derin bir sessizlik oluşur

"Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır." Mustafa Kemal ATATÜRK
Alt 09-12-2012, 15:47
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

-Tanrı yı kim yarattı?
-İnsan

Burada esas sorun şu.
Tanrı gerçekten var mı?

Varlığı isbat edildikten sonra zaten diğer sorular sonra sorulabilir.Belki gereksiz de olur bazıları.Tanrı nın varlığı(!) sanki ateistler tarafından kabul edilmiş gibi bir önyargı ile başlanırsa,YARATICI YARATILAMAZ gibi mantığa belki gidilebilir.
Kaldı ki, evren kusursuz değil, kusursuz olsa bile inanılan Tanrı herşeyden daha mükemmel.
Evren bu haliyle, kendi kendine olamazken herşeye kadir mükemmel bir Tanrı nasıl hep varolabiliyor.
Alt 10-12-2012, 17:56
Jesus-Christ Jesus-Christ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Sayın forum arkadaşlarım

Çoğunuz şu şekilde mantık yürütüyorsunuz: Bugüne kadar tanrı(lar), insanlar tarafından yaratılmıştır dolayısıyla Tanrı'nın yaratılan bir fikir olduğu, en nihayetinden bunun dışında var olmadığı ortadadır.

Bazılarınız doğrudan bunu yazmış yada kast etmiştişsiniz. Şimdi bu fikrin aslında temelsiz olduğunu, çoğunlukla ateistlerin ontolojik tartışmalarında yaptığı mantık hatası olduğunu anlatmaya çalışacağım. Evet yukarıdaki ifadede kökensel mantık hatası vardır.

İnsanoğlu tarihte pek çok tanrı yaratmıştır. Ve hala da yaratmaktadır. Ateistler, olgunun kökenini göstererek, o olgunun doğruluğunu yada yanlışlığını ortaya koysa bile sonuç bu temellendirme üzerine oturtulamaz ve ispatlanamaz. Daha da ötesi, söylenen doğru yada yanlış olsun yada kabul edilsin, yada edilmesin, yürütülen mantık hatalı olup, sonucun doğrudan KANITI DEĞİLDİR.

Bir örnekle açıklamaya çalışayım: "Naziler arasında Hans ismine çok rastlanılmıştır. İnanmazsanız oturup, tarihsel belgeleri inceleyiniz. Ailem ve büyüklerim de bana bu bilgiden bahsetmektedirler. Dolayısıyla Hans ismine sahip her Alman erkek Nazidir/ yada nazi yandaşıdır. Çünkü tarihte hep bu böyle olmuştur."

Şimdi ne görüyoruz? Var olan tarihsel yada sosyolojik bilgiden hareketle bu olguya doğru orantılı bir sonuç çıkarıyoruz. "Eskiden insanlar cahillik dönemlerinde çeşitli nedenlerle tanrı yada tanrılar yaratmıştır, [ki aslında bu bilgi doğrudur ve kesinlikle katılıyorum] dolayısıyla ASLINDA TANRI YOKTUR" Benim katılmadığım nokta da son vargıdır.

Bir şeyin kökenini göstermek, o şeyin doğru yada yanlış olduğunu ortaya koysa bile, sonucun ispatı olduğu anlamına gelmez.

Bilimin gelişmediği bir dönemi hatırlayalım. Bilimsel olarak dünyanın yuvarlak-ımsı yada geoit şeklinde olduğundan haberiniz yok. Dünya insanlığının genel görüşü de dünyanın düz yada kare şeklinde olduğu inancı yönünde. Bayan X'in, ailesinden ve çevresinden dünyanın şekline dair edindiği bilgi kare yada düz olduğu yönünde. O zamana kadar herkes aynı şeyi söyledi. Genel kabul ve inanış da bu yönde, şimdi buradan hareketle dünyanın düz olduğu varsayılabilirse de bu o şeyin kökenini açıklamayla, varılan sonucun ispat niteliği olamaz.

Bu biraz daha felsefi bir yönü olabilir. Sizin çıkarımlarınız doğrultusunda yazdım. Ancak ben kendi görüşümden bahsederek onu açıklamak istiyorum. Olimpiyatın da değindiği mesele.

Kim yada ne hakkında konuşuyoruz? "Tanrı". Bu genel bir "tanrı" değil de Hristiyan inancında yer alan 'Tanrı' olsun. Bu inanca göre kendisi yaratılmamış, ezelden beri var olmuş ve kendi sevgisi ve gücü ile varlıkları yaratmıştır. Her bir ev, bir insan tarafından yapılmıştır ve herşeyi yaratan da Tanrıdır. Ateistler bu noktada "o halde onu kim yarattı" diye soruyor. Benim inancıma göre o yaratılmamıştır ve sen, benim inandığım Tanrı hakkında bu soruyu soruyorsun!

Asıl mesele burada yani. Bir an var olduğunu farz edersek, -yada herşeyi tanrının yarattığı farz edilirse-onu kim yaratmıştır? Şu farz ettiğin şey, yaratılma özelliği bulunmayan bir varlık olup, var olan şeyleri yaratan ve O bunları yarattıktan SONRAKİ SÜREÇTE "yaratma kavramı"nı ortaya çıkaran varlıktır. O yaratmaya başladıktan sonra yaratma kavramı ortaya çıkmıştır. Yaratma bu süreç sonrasında söz konusu olmuştur. Tanrı da bu yaratmaya yada yaratılmaya dahil değildir.

Siz biraz küçümsediniz ve pek dikkate almadınız ama ben şunu söylemiştim: yaratılan şey, kesinlikle yaratan kişi yada varlığa benzeyecek yada aynı olacak diye bir şey yoktur.

Bir otobüs düşünün, lastikten tekerlekleri var, camları mevcut, içinde koltuklar var, motoru var, kabloları var vs. Durum böyleyken otobüsü meydana getiren, meydana getirdiği otobüsle AYNI YAPIDA olacak diye bir KURAL YOKtur. Otobüsün dili olsaydı ne diyecekti?

Otobüs dile gelir ve konuşur:

Benim lastik tekerleklerin var. Beni icat edenin de lastikleri olmalı.

Benim camlarım var, kesin beni icat edenin de camları vardır.

Benim içimde çok sayıda koltuk var, acaba beni icat edenin içinde kaç adet koltuk vardır ?

Benim motorum XVYZ marka, beni icat edenin motoru ne marka acaba?

Gibi..

İnsanın yaratılma yada meydana gelme, oluşma özelliği olması Tanrı'nın da bu özelliklere sahip olduğu anlamına gelmez. Zaten dedik ya inandığımız tanrı yaratılma özelliği bulunmayan bir varlıktır. Ama siz, " evren kendiliğinden oluşamıyorsa, tanrı [ evrenden daha karmaşık] nasıl kendiliğinden oluşuyor?" Diye soruyorsunuz.

Bende cevap veriyorum. ŞÖYLEKİ, Tanrı için oluşumdan bahsedemeyiz. Kimse de Tanrı'nın kendiliğinden var olduğunu yada kendiliğinden oluştuğunu iddia etmiyor, eden uçuk kaçık biri varsa bile hakkında bilgi aldığı kutsal kitaplardan bu sonuca ulaşmamış, açıkça uydurmuştur. Biz evrene yada canlılığa bakıp, bu olgulara hayran olabiliriz. Tanrı'ya da hayran olabiliriz. Ancak evren oluştu diye Tanrı da oluştu yada evrende madde var diye Tanrı'nın yapısının da madde olduğu çıkarımını yapmıyoruz. Ki inandığımız varlık kutsal diye adlandırılan sözlerde yaratılmadığını söylüyor. Bu onun iddiasının ve inanıp inanmamak da biz insanlığa kalmıştır.

onun için nereden bakarsan bak bir kendinden oluşma durumu var. bizler bunun evren olduğunu düşünmekteyiz metafizik bir şey gerektirmeden evrenin var olabileceğini(big bang yada plazma evren modeli) ve daha sonra zaten ambiyogenez ve evrim kuramlarıyla da bizlerin olduğunu söylüyoruz çünkü elimizde somut bilgiler var - Kurmay- yada diğer arkadaşlar

Herşey, kendiliğinden, öylesine kafasına estiği gibi oluşmamıştır. Oluşum, değişim, başkalaşım, bunun sonucunda gelişim yada yok oluş VARDIR!

Bu büyük olasılıkla evrimle, evrimsel mekanizmalarla yürümüş yada yürümektedir. Biyoçeşitliliğin kaynağı da büyük olasılıkla [ en azından yanlışlığı kanıtlamana kadar] evrimsel süreçlerdir.

Ancak bu gerçek, biyolojiyle ilgilidir ve tanrı sonucunu doğurmaz. Evrenden hareketle yada canlılığın karmaşık yapısından yola çıkarak Tanrı'nın VARLIĞINI yada YOKLUĞUNU KANITLAYAMAYIZ !!!

Bu söylediklerimin doğruluğunu ve gerçekliğini en azından biliyor olmalısınız. Bilmeyenler için söylüyorum/eğer inanmayanlar varsa/ gidip araştırabilir, soruşturabilisiniz. Karşınıza bu gerçek çıkacaktır. Genelde kendisine "yaratılışçı" diyenler, evrenin karmaşıklığından direkt Tanrı'nın varlığını çıkarıyor. Elbette ben de bu kompleks ve düzenli varlıkları Tanrı'nın yarattığına inanıyor ve Tanrı'nın eseri olduğunu düşünüyorum. Bu varlıklarda Tanrı'nın hikmetini, bilgisi ve bilgeliğini görüyorum. Dolayısıyla Tanrı'ya ve doğaya, canlılığa daha da hayran oluyorum. Ama bunları tek başına Tanrı'nın varlığının ispatı olarak kullanmıyorum.

Bir sineğin gözünü örnek alalım.

Bir sinek türünün gözünde( hangisi olduğunu unuttum, genel olarak sinek yazdım) kaç mercek vardır aşağı yukarı?

500 mü?

1000 mi?

3000mi?

5000 mi?

Benim okuduğum bir kitapta ortalama 7000 mercek bulunduğu yönündeydi. Bilenler varsa lütfen düzeltsin yada aydınlatsın. Bir kaç milimetrelik bir alanda bir kaç bin mercek bulunuyor diyelim. Sayın Neva, bir yerde bana" sizde şu hayranlık uyandıran organizmalar nedir bakalım?" Diye sormuştu da nerede olduğunu bulamadım şimdi.

Böyle bir teknoloji var mı şu anda? İnsanların en yüksek teknolojiyi kullanarak bu ve buna benzer bir icadı var mıdır? Ben bu bilgiye dayanarak şu şekilde bir tavır sergiliyorum: Rabbim ne güzel yaratmış!! bu yaratış topraktan, çimentodan yada başka bir maddeden değil, Tanrısal kökenine atıftan dolayı seçilmiştir. Bu gözdeki müthiş güzellik, evrimsel süreçte olmuş olabilir ama bir bilgelik vardır ve bu bilgelik ve güzellik evrim kullanılarak da olsa inşanda hayranlık uyandırır.
Alt 10-12-2012, 19:15
bakkalmahmud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
bakkalmahmud bakkalmahmud isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Öncelikle hosgeldiniz sayin jesus christ ,sizlerin isi cok kolay ,sadece birtek reddedenle ugrasiyorsunuz ama kardeslerim binlerce tanri binlerce hurafeyle ugrasmak zorunda,isleri sizinkinden cok zor.

"Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır." - Lucius Annaeus Seneca
Alt 10-12-2012, 20:23
strong - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
strong strong isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Var........
Bu çıkarımı yaparken dayanağınız ne?

Ota ,böceğe,sineğe ona şuna bak,tesadüf mü olmuşlar.

Hadi diyelim ki,tanrınız var,tanımlayın bana

kem,küm küm,işte o herşeyden münezzehtir

Arkadaşım,ben fiziksel özelliklerini soruyorum,yani birincil özelliklerini

Bzi bilemeyiz bla bla bla bla.

Kısacası,tanrı var iddiasında bulunanlar,genelde somut şeyleri örnek göstererek mantık hatası yapıyorlar.Sizin inandığınız tanrı ise sadece bir kelimeden ibaret.Başka hiç bir özelliği yok.
Var diyen ,önce tanımını yapmalı,yapamıyorsa safsata yapıyordur.
Alt 11-12-2012, 02:16
vishnu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vishnu vishnu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

yeryüzündeki en büyük gösteri adlı kitabı tavsiye ediyorum.

ben aids ve ebola virüsüne bakınca da kurban oldugum rabbim diyorum...

insan olsak yeter

Konu vishnu tarafından (11-12-2012 Saat 02:21 ) değiştirilmiştir.
Alt 06-05-2016, 18:10
Tumagü İskicap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tumagü İskicap Tumagü İskicap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Evreni yaratan yaratıcı bir Tanrı varsa o, evrenden çok daha karmaşık yapısal niteliklerde olması gerektiğini hepimiz anlayabiliyoruz. Henüz sınırlarına ve işleyişine tam ulaşamadığımız kocaman bir evreni yaratan o Tanrı, bir yaratıcısı olmadan kendiliğinden varolabilmeyi başarmışsa, baryonik evrenimiz de kendiliğinden varolabilmeyi başarabilir demektir. Evrenimiz, o yaratıcı Tanrıdan daha az karmaşık yapısal niteliklerde olduğuna göre, evrenimizin kendiliğinden evrimsel süreçlerle varolması, o yaratıcı zekalı Tanrı'nın kendiliğinden varolmasından çok daha olasıdır, kolaylık, yapılabilirlik sırası, fizibilite ve diğer koşullar bakımından.

Önerilen Siteler

Etiket
tanrıyı kim yarattı