Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 13-12-2012, 15:13
eksi eksi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Evrim ağacına reddiye.

Burada da bu oluşumda yer alan olabilir. Varsa hepinizi aynı kefeye koymuyorum ama benimle muhattap olan kişi hepinizin adına cevap verdi. Oluşumun kendisini bir an önce toparlamasını dileyerek başlayayım....

.....

Evrim ağacını birkaç kez nazik bir şekilde uyarmıştım. Anlamsız bir saldırganlıkla karşılaştım. Evrim ağacı ve ekibi, evrimi savunacak yeterlilikte değildir. Makale çevirisi yapacak yeterlilikte değildir.

Son aldığım mesaj :
"Sayın .........,

Sizden şahsi açıklama değil, kaynak (bir makale ya da resmi bir kurumdan açıklama) bekliyoruz. Gönderebilirseniz argümanlarınızı değerlendirebiliriz, yoksa sözleriniz bizim için herhangi bir anlam ifade etmiyor. Boş yere karalamaya çalışmaktasınız.

Evrim Ağacı, bilimi Türkiye'de en ciddiye alan kurumlardan biridir. Biz de sizi, sözlerinize hakim olmaya ve aklı başında yorumlar yapmaya davet ediyoruz. Bir kelime hatasından bir ekibin çalışmalarını hor görmek, yalnızca yukarıdaki mesajınıza mahsus görmezden geleceğimiz bir durumdur.

İyi günler dileriz."

Not: Bahsettiğiniz gök cisminin adı "Endalus" değil, "Enceladus"tur. Ayrıca iddia ettiğinzi gibi Jüpiter'in değil, Satürn'ün uydusudur.
Bu konular hakkında en ufak bir bilgi birikiminiz olduğuna dair ciddi şüphelerimiz olduğunu belirtmek zorundayız.
İyi günler.
Öncelikle enseladusun Marsın değil jüpiterin uydusu olduğunu ben belirttikten sonra Evrim ağacı tarafından düzeltildi. Konunun yorum kısmında görülebilir. Tepkilerini merak ettiğim için tüm hatalarını göstermemiştim. Şimdi göstereyim. Bakalım basit bir kelime hatası yüzünden hor görme durumu mudur, yoksa durum daha mı vahim :

yaptıkları çeviri : https://www.facebook.com/photo.php?f...&type=1&ref=nf
NASA'nın konuyla ilgili yaptığı açıklamalar, Evren içerisinde suyun sandığımızdan bol bulunduğuna işaret ediyor. Mars' ın uydusu Enceladus' ta daha önce yüzlerce kilometre uzunluğunda buz çizgileri bulunmuştu. Ayrıca Ay yüzeyinde ince bir tabaka halinde su bulunmuştu. Şimdi ise bu sıradışı
keşif bir galaksinin su üretme yeteneğini ortaya çıkardı.

ingilizcesi aşağıda: (http://www.fastcompany.com/1769468/s...xistence-space)
"The NASA announcement is also a reminder how quickly our understanding of the universe is evolving and how much capacity for surprise nature still has for us. There’s water on Mars, there’s water jetting hundreds of miles into space from Enceladus, one of Saturn’s moons, there are icebergs of water hidden in the polar craters of our own Moon. And now it turns out that a single quasar has the ability to manufacture galaxies full of water."
Makale 18 Haziran 2011da çevrilmiş, Mars değişikliğini ben 5 aralık 2012 de yaptırdım. Böyle bir hta ile bir yılı aşkın bir süre internette durması bile gubun ciddiyetini gösteriyor Herhalde haklı olduğumu farketmişler ki bugün de ufak bir değişiklik daha yapılmış makale üzerinde, ama hala çok vahim.

Şimdi evrim ağacındaki arkadaşlarım.
yüzlerce kilometre uzunluğunda buz çizgileri bulunmuştur demişsiniz, yüzlerce kilometre yükseğe su fışkırtan gayzerlerden bahsediyor makalede. Kelime hatası mı bu. Yoksa siz enseladusta buz çizgileri olduğunu mu zannediyorsunuz.
Ay yüzeyinde ince bir tabaka sudan bahsetmişsiniz, Makalede ayın kutuplardaki kraterlerinde donmuş halde sudan bahsediyor. Anlam kaymamış, ayda ince bir tabaka halinde su olduğu iddası ortaya atmışsınız.
Galaksinin su üretme yeteneğini mi ortaya çıkardı? Hayır o kelime galaksi değil. Quasar galaksi merkezidir, genellikle karadelik yüzünden çok uzaklara suyu taşır. Bundan bahsetmiş. Galaksinin su üretme kapasitesinden bahsetmemiş. Google translator dahi çok daha iyi çeviri yapar. Daha hata göstermeme gerek var mı. Ayrıca üst tarafları eleştirmeye gerek görmüyorum. Burada ingilizce yetersizliği de değil çevirenin onaylayanın yayınlayanın ve altına evrim ağacı diye imza atanın kalitesi, bilgisi, seviyesi ortadadır.

Asıl mesele "Evren ve Doğa Mükemmel Midir?" ismindeki evrimagaci.com sitesindeki makaledir.

Makalede aynen şöyle geçiyor : ( http://evrimagaci.org/makale/367/ )
İşte bu yüzden, Evrensel olarak tanımlamaya çalıştığımız mükemmellik kavramı oldukça hatalıdır. Çünkü tanımsal olarak, hiçbir yapının "tam" veya "kusursuz" olduğundan bahsetmemiz mümkün değildir. Güneş Sistemi ne zaman tamamlanacaktır? Bir göktaşı daha girdiğinde ya da Plüton savrularak sistemden çıktığında mı (bu gelecekte olacaktır)? Güneş, 1.523.665 santigrat derece değil de, 1.510.223 santigrat derece olduğunda mı (Güneş giderek soğumaktadır)? Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşü 24 saat değil de, 26 saat olduğunda mı (Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşü giderek yavaşlamaktadır)?
Burada güneş sisteminin tamamlanmasından basediyor. Bu durumda Güneş zamanla ısınır diye hatalarını düzeltmelerini söylediğim bir mesaj gönderdim. cevap olarak bir makale (Has the sun been cooling or warming in recent decades?) gönderdiler, dediler ki bu makaleye binaen zamanla güneş soğuyor. Halbuki makale güneşin 11 yıllık döngüsünden bahsediyor ve Güneş 11 yıllık periyotlar içinde aktivitesini arttırır azaltırken, tüm yaşamı boyunca sürekli ısınır. Yanıt olarak gönderdikleri makaleyi bile okumamışlar. ki açıkça dünyanın ilk zamanlarında güneşin soğuk olduğunu, yaşam için dünyanın uygun olmadığını ama atmosferdeki karbondioksitin sera gazı etkisi ile dünyanın olması gerekenden daha sıcak tuttuğu ile ilgili bir kaç makale okumalarını beklediğimi de söyledim.
Yahu bunları evrim ile ilgilenen ortalama insan bilir, kaynak istemez. Kaldı ki evrimi savunmak adına ortaya çıkan kişi bilmesin.

Ve güneşin zamala soğuduğunu idda ederken böyle akıllara sakat bir idda da bile interneti şöyle bir karıştırmak yerine saldırgan tutum sergilemeyi tercih eden bir grup evrimi duyurmak adına ne yapabilir. Biyolojiyi bilimi, kime ne kadar anlatabilir. Ki kendileri anlamışlar mı, bilimsel anlamda bir hassasiyetleri var mı gösterdiğim hatalara bakınca bu durum ciddi anlamda şüphe uyandırıyor.

Ki yaptığım kelime hatası bulma yada cımbızlama bile değil, gayet açık "fatal eror" türünde, yazanın çevirenin okuyanın yaklaşık olarak bile konular hakkında fikir sahibi olmadığını açıkça gösteren hatalar bunlar. HY nin makalelerinde bile böyle "fatal eror" türünde hatalar bulunmuyor. İtibar edilen kurumsanız gerçekten yazık türkiyenin haline.

Ayrıca açık açık yazmayıp, özel mesajla göndermiştim ki hatayı düzeltsinler biran önce. Kimsenin ağzına sakız olmasınlar diye. Buna rağmen böyle bir üslupla karşılaşıyorsam reddiyeyi yazar verdikleri bilginin güvenilir olmadığını söyler, makale çevirecek, makale yazacak kısaca evrimi savunacak yeterlilikte olmadıklarını üstüne basa basa belirtirim. Ki ayrıntılı tüm makaleleri okumuşta değilim, üstünkörü baktığımda bu hatalarla karşılaşıyorsam, ayrıntılı incelesem kimbilir neler çıkar.

Beceremiyorsunuz, basın istifayı, herhalde aranızda bu işi ciddiye alarak yapacak birileri çıkar.

NOT : Yönetim yazıyı sansürlemeyi tercih ederse, üyeliğimi de sonlandırsın bir zahmet.
Alt 13-12-2012, 15:17
DinsizKisi DinsizKisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

"Reddiye" sanki biraz sert kaçmış. Yaratılışçı bir yazı okuyacağımı sanmıştım. Ara sıra yanlışlık yapabilirler, sayfanın başındaki herkesi bizzat tanıyorum. Makalelerin tamamını okudum -uzman olduğum alan astronomi değil- ve kendi alanım olan evrim biyolojisi kaynaklı bir yanlışlık gözüme çarpmadı. Sadece bazı yazılarında, ayrıntıların tartışmalı olduğu bazı savlar lehine tavır koymuşlar o kadar. Bu da neredeyse her bilim yayınında olan bir şeydir, anlayışla karşılamak gerekir. Görememiş olabilirler de bazı yazdıklarını, ya da görüp de unutmuş olabilirler. Çünkü özellikle şu günlerde ciddi bir yenileme süreci var evrim ağacında. Yöneticiler her gün saatlerce çalışıyor.

Not: Ayrıca çok büyük emeklerin birkaç hata görünce hor görülmesini doğru bulmuyorum. Evrim bilinci konusunda o sayfanın katkılarını başka kimse yapmadı. Üstelik astronomi konusundaki yanlışlıklardan "evrimi savunacak yeterlilikte olmadıklarını belirtmen" gerekliliğini çıkarmanı da tuhaf buldum.
Alt 13-12-2012, 16:03
Subat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Subat Subat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Nerede nasıl hatalar yapılmış bilemem ama üsluplarının sert olduğuna defalarca şahit olmuşumdur. Çoğu da yukarıda sayın eksi'nin belirttiği türden, karşılarındaki kişileri bilgisizlikle suçlama minvalinde eleştiriler. Bu nedenle yorumları okumuyorum. Ancak yine de büyük bir boşluğu doldurdukları ve bir çok kişiyi evrimle tanıştırdıkları yadsınamaz bir durum. Geçtiğimiz hafta makaleleri düzenliyorlardı. Zaman zaman hata yapılmasını da olağan karşılamak gerekiyor. Yazdıklarınıza göre siz de bu şekilde yaklaşmışsınız ancak olumlu bir tepki gelmemiş.

Belki bu reddiyeniz, üslup konusuna katkıda bulunabilir.

Yarattığımız her etki bize bir düşman kazandırır, çoğunluğun kabul ettiği bir insan olmak için sıradan biri olmak gerekir.

Sigmund Freud
Alt 13-12-2012, 17:40
Üye

DinsizKisi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
"Reddiye" sanki biraz sert kaçmış. Yaratılışçı bir yazı okuyacağımı sanmıştım. Ara sıra yanlışlık yapabilirler, sayfanın başındaki herkesi bizzat tanıyorum. Makalelerin tamamını okudum -uzman olduğum alan astronomi değil- ve kendi alanım olan evrim biyolojisi kaynaklı bir yanlışlık gözüme çarpmadı. Sadece bazı yazılarında, ayrıntıların tartışmalı olduğu bazı savlar lehine tavır koymuşlar o kadar. Bu da neredeyse her bilim yayınında olan bir şeydir, anlayışla karşılamak gerekir. Görememiş olabilirler de bazı yazdıklarını, ya da görüp de unutmuş olabilirler. Çünkü özellikle şu günlerde ciddi bir yenileme süreci var evrim ağacında. Yöneticiler her gün saatlerce çalışıyor.

Not: Ayrıca çok büyük emeklerin birkaç hata görünce hor görülmesini doğru bulmuyorum. Evrim bilinci konusunda o sayfanın katkılarını başka kimse yapmadı. Üstelik astronomi konusundaki yanlışlıklardan "evrimi savunacak yeterlilikte olmadıklarını belirtmen" gerekliliğini çıkarmanı da tuhaf buldum.
Yeterlilikte değil çünkü güneşin ısındığını bilmiyorsan, dünya ilk oluştuğunda aynı sıcaklıkta olduğunu düşünür tamamen yanlış yorumlarsın. Evrim demek sadece biyoloji demek değil. Paleontoloji bileceksin, jeoloji bileceksin, astronomi vs.bileceksin. Yoksa yanlış yorumlarsın. Buz devrinin neden geldiğini, göktaşı düşünce ne olduğunu bilmiyorsan, ayın zamanla uzaklaştığını bilmiyorsan yanlış yorumlarsın. Yani dinsizkisi savunma bile değil yaptığın.

Yani ateist, yada evrimi savunuyor diye tüm yaptıkları doğru mu diyelim, yoksa bizden diyerek hiç eleştirmeyelim mi. Dindarlar kendi aralarında gruplaşır. Birbirlerini hayatta eleştirmezler, öyle mi olsun. Öyle zaten de, işte ateist argümanların en az %30u boştur bu yüzden. Çok rahat savunur dindarlar.

Bir kere hor görme niyetim olsa mail ile iletişime geçmezdim. Neden önce hatayı düzeltmelerini isteyeyim. Değil mi ama.
Bilimsel adı üstünde. Makale adı üstünde. Bu makaleye bu eziyet yapılmaz. Biyoloji ile ilgileniyor olmak, astronomi makalelerine eziyet hakkı vermez. "Buz çizgisi" ne, "ay yüzeyinde ince bir tabaka su" eğlenceli olmanın ötesinde ne. Bu yola çıktıysan o makaleyi çevirecek kadar bileceksin. Yada çevirmeyeceksin.
Ben bunları yine söylemem yüzüne vurmam da "seni görmezden geliyorum bir kereliğine" dersen işler benim için büyük oranda değişir. "Sen kimsin" diye sorarlar adama.

Yanında arkasında durulacak birilerini arıyorum da, benim için kesinlikle evrim ağacı olamaz o kişiler.
Uzak durulmalı, makaleleri de okunmamalıdır. Yukarıdaki sebepler yüzünden.
Alt 13-12-2012, 21:11
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Evrim Ağacı ilk olarak bir öğrenci oluşumu, yani profesörlerden oluşan bir grup değil.

Profesörler bize facebook'ta evrimi öğrettiler de biz yok mu dedik?

Maalesef bu olmadığı için kendilerini bu işe adayan bir kaç öğrenci bu sorumluluğu üstlerine almışlar. Şimdiye kadar yapılanların da en iyisi..

Daha kaliteli ve iyi bir bilgilendirme olabilir miydi? Evet olabilirdi ama elimizdeki en iyisi şimdilik bu. Değerini de buna göre bilmeli ve yapıcı eleştirilerle geliştirmeli..

Her gün yaratılışçılardan veya bilgisiz kişilerden tonlarca sıkıcı ve saçma mesajlar aldıklarından eminim, onları da anlamak lazım.
Alt 13-12-2012, 23:13
Jingo Jingo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bilimsel şeylerle uğraşan insanların güveni sarsmaması gerekir.

Bu hatalar gerçekten de ilginçmiş, üstelik cevapları da uygun olmamış.

Kahveden üniversiteye... herkesin kendini "ALİM/PROFESÖR" sandığı bir ülkede pek de şaşılası şeyler değil açıkçası
Alt 14-12-2012, 02:52
cmb cmb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Standart İddialara Yönelik Evrim Ağacı Açıklaması

Sayın ... (eksi isimli üye) ve tüm Turan Dursun Sitesi kullanıcılarına/üyelerine:

Yaptığımız hatayı düzelttiğiniz için teşekkür ediyoruz. Ancak konu hakkında aşırı sert kaçan ve Evrim Ağacı'nın adını nahoş bir şekilde karalamaya çalışmanız, tarafımızca kabul edilemez bir hatadır. Sizden özür beklemiyoruz, zira bu işlerin özürlerle değil, kabullenmelerle ve özeleştiriyle yürüyeceğine inanıyoruz. Size bir birey olarak değer verdiğimiz ve yazdığınız önyargılı açıklamaların okurlarımızın/takipçilerimizin aklında hatalı bir imaj bırakabileceği düşüncesiyle bu cevabı yazıyoruz.

1) Başlangıçta bir düzeltme yaptığınız konusunda haklısınız. Çeviri sırasında, art arda gelen iki cümledeki gezegen isimleri çeviri sırasında birbirine karışmış. Ancak bunun "bilgisizlik" ya da "cahillik" değil, "dikkatsizlik" olduğunu tek bir kereye mahsus olarak belirtecek, sonrasında muhtemel olarak yapacağınız mübalağaları görmezden geleceğiz.

2) Çeviri, henüz "eğitim" aşamasında bulunan, ekibimizin yeni üyelerinden Erdi Altınyay isimli üyemiz tarafından yapılmıştır. Normalde tüm içeriğimiz, biz deneyimli üyeler tarafından kontrol ediliyor olsa da, sitemizin tasarlanması sürecinde olmamızdan ötürü bir aksaklık olmuştur. Bu dikkatsizlik sonucu oluşan basit hatanın tüm Evrim Ağacı ekibine ve 2 yılı aşkın sanal geçmişimize, 12 yılı aşkın akademik geçmişimize mal edilmesi, akıl dışıdır ve asıl "cahilce" olan budur. Eleştirmeden önce düşünmekte fayda olduğunu hatırlatırız. Yeni üyemizin yaptığı hatadan ötürü ve ekibimizin yoğunluk sırasında kelime hatasının gözden kaçması konusunda özür dileriz.

3) Bize kalırsa, ufak bir hatayı yakalayak kendinizi Evrim Ağacı karşısında büyük gösterme kompleksine girmiş bulunmaktasınız. Bizden izinsiz olarak (unutmayın ki bu "Özel Mesaj"dır, şu anda hukuki bir suç işlemiş bulunmaktasınız; ancak önemli değil) afişe ettiğiniz özel mesajımızda, sizden şüphe duyma sebebimiz, kolay bir Google aramasıyla bulunabilecek bir mevzuda, bu kadar ciddi bir muhalefet yaratmış olmanız ve Evrim Ağacı'nı bilgisizlikle, Evrim Kuramı ile ilgili diğer bilim dallarını bilmemekle, beceriksizlikle suçlamanızdır. Bunun, sizin şahsi eksikliklerinizin bir dışavurumu olduğunu düşünmemizden ötürü o şekilde endişemizi belirttik. Hala da bu konuda fikrimizin değişmediğini belirtmemiz gerekiyor. Bize kalırsa gerçekten bu konularda bilgisizsiniz ve ufak bir hatayı abartarak, üste çıkma peşindesiniz. Yanlışsak, belirtmeniz yeterli.

4) Size açık bir şekilde, makale ile iddianızı destekleyecek olursanız, yazımızdaki -eğer hata ise- hatamızı düzeltebileceğimizi belirttik. Ancak halen bize herhangi bir makale sunmadığınız gibi, bu durumda size makale göndererek hata yapan bizmişiz gibi lanse etmeyi sürdürmektesiniz. Biz, örnek olarak o makaleyi gönderdik ve içerisinde ne yazdığını en az sizin kadar iyi anlamaktayız. Ancak konuyla ilgili bulabildiğimiz tek güvenilir kaynak bu oldu, bu yüzden sizden destek olmanızı ve makale bulmanızı istedik. Ancak bunu yapamadığınızı görüyoruz. Sorun değil, zira o makalemizde Güneş'in sıcaklığının değişmesi, sadece konuyu örneklendirmek için verilmiş bir bilgidir. Artıp azalması, konudan ilgisizdir (ve düzeltilebilir). Yine, mübalağa yöntemiyle Evrim Ağacı'nı karalamaya çalıştığınızı görmekteyiz. Bu gerçekten üzücüdür.

5) Makale 18 Haziran 2011 tarihinde çevrilmemiştir. Bu, kaynağımız olan sitede haberin yayınlanma tarihidir. Makalenin çevrilmesi tarihini Facebook otomatik olarak damgalamaktadır ve tarih, 5 Aralık 2012'dir (http://goo.gl/cJKvK). Yine, boş ve çocuksu bir çabayla kendinizi Evrim Ağacı karşısında yüceltme çabanız gözümüzden kaçmadı. İyi deneme tabii.

Sonuç olarak... Tekrardan hatamızı bulduğunuz için sizi tebrik eder ve size teşekkür ederiz. Ancak bunu bu şekilde saptırarak ve halen bilimdışı bir şekilde argümanlar geliştirerek, tüm haklılığınızı gözümüzde bitirmiş oldunuz. Hele ki özel mesajlarımızı izinsiz olarak ifşa ederek, art niyetinizi açık etmiş bulunmaktasınız. Tekrardan, yeni üyemizin çabası sırasında oluşan hatadan ve bunun bizim gözümüzden kaçmasından ötürü sizden değil ama (zira artık değersiz sizin görüşünüz), diğer okurlarımızdan özür dileriz.

Tüm okurlarımızın bilgisine önemle arz ederiz.

ÇMB (Evrim Ağacı)

Konu Subat tarafından (14-12-2012 Saat 13:28 ) değiştirilmiştir. Sebep: Açıkça yazılan isim silindi.
Alt 14-12-2012, 23:47
Firestorm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Firestorm Firestorm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Profosyonel olarak yapılan çevirilerde bile hatalar olurken bu tür çalışmalarda hataların olması kadar doğal bir şey olamaz... Kişiler her nasıl bu hata tespitlerine sert yanıt verse de bu aslında sürekli alınan saçma sapan alınan eleştiri hatta evrim ağacı ekibini düşünür isek küfür ve tehditlerin bir dolmuşluk durumu olarak ta açıklarsak hiç yanılıcağımızı sanmıyorum.

Şu an için mevcut çalışma gruplarına baktığımız zaman ciddi anlamda bu iş ile uğaran ve geniş kitlelere ulaşan grup sayısı az ki evrim ağacını ara sıra takip ediyor ve takdir ediyorum. Eğer bir iki olaydan yola çıkarak evrim ağacı grubuna laf atıyorsunuz resmen ki bu kadar uğraşıcak vaktiniz ve enerjiniz var ise daha iyi bi şeyler yapmaya zamanınızı harcaya bilirsiniz... Örnek olarak gidin bu gruba katılın ve hataları düzeltmekle başlayın mesela.. Emin olun bu daha çok fazla işe yarıyıcaktır...

Dip not: Ayrıca üşenmeden konya yanıt verdikleri için evrim ağacı grubuna da teşekkür ederim. Umarım çalışmalarınız daha da genişerek devam eder...

Dinlerin doğru tarafları da vardır; Mesela Hristiyanlık İslamiyetin, İslamiyet de Hristiyanlığın yanlış olduğunu iddia eder.
Alt 15-12-2012, 00:04
Üye

cmb´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ancak bunu bu şekilde saptırarak ve halen bilimdışı bir şekilde argümanlar geliştirerek, tüm haklılığınızı gözümüzde bitirmiş oldunuz.
Evrim ağacının ana sayfasında yeralan makaleler bölümünde "Hepimiz Renkleri Aynı Mı Görürüz?" isminde bir makale var.

Ana sayfada olduğuna dikkat edin, ilk açtığım makaledir. (http://evrimagaci.org/makale/386/) Hata yapma olasılığı yüksek bir konu olduğu için hemen dikkatimi çekti, okudum. "Hepimizin renkleri farklı gördüğü" idda edilmiş, güçlü bir idda bu. Destek için Dr. Jay Neitz'in makalesi verilmiş. Ona dayandırarak bilimsel! açıklama yapmışlar.

2009 yılında Nature dergisinde çıkan bir makalede, Dr. Jay Neitz'in bulgularına göre cevap hayır.
Şurada Nature dergisinde yayınlandığı bahsedilen makale bulunuyor : http://www.neitzvision.com/content/p...ess-Nature.pdf

Makaleyi sonuna kadar okudum. Makalenin hiçbir yerinde evrim ağacının idda ettiği gibi Neitz'in aynı renkleri farklı algıladığımıza dair bir iddasına rastlamadım. Makalenin insanların renkleri aynı görüp görmemesi ile direk bir ilgisi olmanın yanında, maymunlar için bile bunu bilemeyeceğimizi söylüyor. Üstelik Neitz'in kişisel sitesinde bu araştırmanın tanıtımı bile, "maymunların renkeri nasıl gördüğünü bilemeyiz" ( we still don’t know what their internal perceptions of those colors are like) cümlesi ile başlıyor. http://www.neitzvision.com/content/genetherapy.html

Evrim ağacı yarı anlayıp, yarı anlamadan birşeyler karalamış, tüm sincap maymunlarının renk körü olduğu bilgisi gibi pek çok hata var, kısaca sonuda yazdıklarından bahsedeyim :

http://evrimagaci.org/makale/386/
Burada, Dr. Neitz'in sorduğu soru şudur: "Peki, bir maymun, kırmızıyı ilk kez algıladığında, ne gördüğünü düşünmüştür?"

Bu soru üzerinde biraz düşünecek olursanız, renklerin her birimiz tarafından aynı algılanmayacağını fark edebilirsiniz. Çünkü genetik yapımızdaki bireysel farklılıklar (varyasyonlar), bu kadar kolay, bu kadar devasa bir renk değişikliğini bile sağlayabilen beyinlerimizin, renkleri farklı algılamasına mutlaka neden olacaktır. Dolayısıyla beynimizdeki bu nöronlar, bireysel farklılıklarımıza göre renkleri bireysel olarak algılayacaklardır. Belki bu farklılıklar devasa değildir (tür içerisindeki birçok varyasyonun devasa olmadığı gibi), ancak yine de doğal süreç içerisinde seçilim baskısı altında evrime sebep olabilecek kadar fazladır.
bakalım referans aldıkları Nature dergisi makalesinde Neitz ne demiş aynı konu ile ilgili.

http://www.neitzvision.com/content/p...ess-Nature.pdf
Treated adult monkeys unquestionably respond to colours that were previously invisible to them. The internal experiences associated with the marked change in discrimination thresholds measured here cannot be determined; therefore, we cannot know whether the animals experience new internal sensations of red and green. Nonetheless, we do know that evolution acts on behaviour, not on internalized experiences, and we suggest that gene therapy recapitulated what occurred during evolution of trichromacy in primates. These experiments demonstrate that a new colour-vision capacity, as defined by new discrimination abilities, can be added by taking advantage of pre-existing neural circuitry and, internal experience aside, full colour vision could have evolved in the absence of any other change in the visual system except the addition of a third cone type.

Türkçesi :
Tedavi uygulanmış olgun maymunlar, daha önce kendileri için görünmez olan renklere tepki verebilmişlerdir. Belirgin bir değişimle ilişkili ayırtedebildikleri içsel tecrübelerindeki eşik değerler tespit edilemez. Bu yüzden, hayvvanların kırmızı ve yeşil algıları için yeni bir iç deneyim oluşturup oluşturmadıklarını bilemeyiz. Bununla birlikte evrim içselleştirilmiş tecrübelerimize değil, davranışlarımıza etki eder, ve bizce gen terapisi primatların üç renkli görüşün evrimi sırasında ne olduğunu özetleyecek. Bu deneyle gösterilmek istenen, yeni bir ayırtetme yeteneği olarak tanımlanabilecek yeni bir renk görüş kapasitesinin önceden var olan bir nöral ağ sisteminin avantajını kullanmadan ve içeride (bu renkle ilgili) bir içsel deneyim bulunmadan, tüm renkleri görmenin gelişebileceğidir. Bunun için üçüncü bir tür koni hücresinin varlığına gerek duyulmaz.
Anlaşılacağı üzere evrim ağacının söylediği gibi makale kendi söylediklerini herhangi bir şekilde desteklemekten çok öte açıkça tersini, renk ile ilgili kişisel deneyimi bilemeyeceğimizi söylemekte.

Bu makalede geçen deneyden konu ile ilgili yanlızca bir çıkarım yapılabilir o da kırmızıyı kırmızı olarak görüyorsak, bunun gözümüzdeki koni hücresinin türü ile ilgili olmadığı. Çünkü deney sonucu koni hücrelerinden bağımsız olarak ta bir rengin görebileceği gösterilmiş. Eskiden koni hücreleri aynı tür olduğuna göre gördüğümüz renklerin de aynı renkler olacağı düşünülüyordu. Renkler koni hücrelerine bağımlı olmadığı anlaşıldığına göre, o halde renklerin nasıl iç deneyim oluşturacağının kişiden kişiye dağişebileceği bir idda haline gelir. Ancak ispat değildir, hatta iddayı güçlendirmez bile. Tamda bu yüzden Neitz birkaç kez bilemeyeceğimizi özellikle belirtmiş.
Neitz'in bu konuda neden ısrarcı olmadığını da uzun uzadıya yazmayı düşündüğüm için şimdilik kısa kesiyorum. Makale yukarıda, katliam yukarıda. Makaleye çin işkencesi yapılmış resmen.

Evrim ağacı şimdi dilediği gibi: Vaktimiz yok, arkadaş acemiydi, gözümüzden kaçtı, aslında çok bilgiliyiz, bilmem kaç yıl tecrübemiz var, aksini gösteren makale gönderin gibi savunmalar yapabilirler.
Gerçi "enseladusta buz çizgileri yoktur", "ayda ince bir su tabakası bulunmamaktadır", "güneş soğumamaktadır" gibi makaleler istediklerine göre, bu "fatal eror" için de "sincap maymunları renkleri aynı görmemektedir" şeklinde bir makale isterseler hiç şaşırmam.

Görüldüğü üzere bu makalenin de, yetersizlik, bilgisizlik dışında bir açıklaması yoktur.

Aynı tarafta görülmemize rağmen, bilimsellikten bu kadar uzak, bu konuda yetkin olmayan, bilgisiz, özensiz ve yetersiz bir gubun yarar değil, zarar vereceği konusunda şüphem yok. Bir yanlış ikincisi ile kapatılamaz. Bu yetersizlikleri, bilgisizlikleri karşısında, HY'den hiçbir farkı olmayan, hatta çoğu yönden çok daha zararlı bulduğum evrim ağacına açıkça cephe aldığımı belirteyim.

Hele de verdikleri bu cevaptan sonra, yapacaklarımın bu reddiye ile sınırlı kalmayacağından emin olabilirler.
Alt 15-12-2012, 00:07
Üye

Firestorm´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Profosyonel olarak yapılan çevirilerde bile hatalar olurken bu tür çalışmalarda hataların olması kadar doğal bir şey olamaz... Kişiler her nasıl bu hata tespitlerine sert yanıt verse de bu aslında sürekli alınan saçma sapan alınan eleştiri hatta evrim ağacı ekibini düşünür isek küfür ve tehditlerin bir dolmuşluk durumu olarak ta açıklarsak hiç yanılıcağımızı sanmıyorum.

Şu an için mevcut çalışma gruplarına baktığımız zaman ciddi anlamda bu iş ile uğaran ve geniş kitlelere ulaşan grup sayısı az ki evrim ağacını ara sıra takip ediyor ve takdir ediyorum. Eğer bir iki olaydan yola çıkarak evrim ağacı grubuna laf atıyorsunuz resmen ki bu kadar uğraşıcak vaktiniz ve enerjiniz var ise daha iyi bi şeyler yapmaya zamanınızı harcaya bilirsiniz... Örnek olarak gidin bu gruba katılın ve hataları düzeltmekle başlayın mesela.. Emin olun bu daha çok fazla işe yarıyıcaktır...

Dip not: Ayrıca üşenmeden konya yanıt verdikleri için evrim ağacı grubuna da teşekkür ederim. Umarım çalışmalarınız daha da genişerek devam eder...
Firestorm beni kazanmak yerine yapabildikleri düşman etmek oldu.
Benim gibi kimbilir kimler destek vermekten özenle kaçıyor.

Önerilen Siteler