21-12-2012, 03:42
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Kur'an'in allah'i mi yalan söylüyor muhammed mi?
NEML - 91
Ben, yalnızca bu beldenin, onu saygın kılan ve herşey de kendilerinin olan Rabbine ibadet etmekle emrolundum. Ve yine halis müslümanlardan olmamla emrolundum.
NEML - 92
Bir de Kuran okuyayım diye emrolundum. Her kim doğru yolu kabul ederse, yalnızca kendi yararına kabul etmiş olur. Kim de sapar giderse de ki: «Ben, yalnızca tehlikeyi haber verenlerdenim.»
Iki ayette de tartismasiz muhammed'in konustugu belli, yani allah elci olarak beni tayin etti sizleri uyarayim diye. Pekii bu uyaracagi kisiler kimlerdir? ve uyarilmak nicin yapilir, demekki ortada bir sapiklik varki muhammed de bu sapiklari uyarmak icin gönderilmistir. Yoksa ortada bir sapiklik olmasa her sey dogru yolunda gitse idi allah elci göndermesine gerek kilmazdi, ve özellikle ......."Ben, yalnızca bu beldenin, onu saygın kılan ve herşey de kendilerinin olan Rabbine ibadet etmekle emrolundum".... yani neymis yalnizca mekke bölgesine atandigini acikca belirtiyor! nicin tüm dünya degil? tabiiki burasi da ayri bir konu olur.
Simdi muhammed ilk olarak ise nereden baslamali diyecek olursak, gayet tabii eskiden kendisinin de bir putperest inanc'ina mensup olan kafirler sapiklar vs.vs. diye nitelendirilen Mekke halkindan baslamasi olacaktir.
Ama gel gör ki, kuran burada oldugu gibi degil, ayni sure'de cok farkli söylüyor!
NEML - 80
Şüphesiz sen, ölülere duyuramazsın; arkalarını dönüp kaçarlarken sağırlara da çağrıyı işittiremezsin.
NEML - 81
Sen o körleri sapıklıklarından kurtarıp hidayete erdirecek de değilsin. Sen, ancak ayetlerimize inanacaklara işittirirsin de onlar müslüman olur kurtuluş bulurlar.
Ve kur'an'in allah'i bunlari söyledikten sonra, demek istedigi sudur; sen benim isime karisma ......."Sen o körleri sapıklıklarından kurtarıp hidayete erdirecek de değilsin"...... sen git inanacaklara ayetlerimizi bildir de onlar müslüman olur kurtulurlar ve digerlerini bosver.
Madem bir görev verilmisse ve mutlaka bu görev, yerine de getirilmesi lazim. Baska bir sure'de belirtildigi gibi Ey kavmimiz! Allah'ın davetçisine uyun ve O'na iman edin ki, Allah da sizin günahlarınızı bağışlasın ve sizi acı bir azabdan korusun.» (AHKÂF - 31)
Ve özellikle kavminin muhammed'e uyulmasini emrediyor, ama diger baska ayette ise sen isime karisma sapiklari bosver inanacaklara bak sen, deniliyor!
Iyi de muhammed nereden bilsin inanip inanmayacak'larini? ki,bunu da acikca diyor; ........."Sen, ancak ayetlerimize inanacaklara işittirirsin de onlar müslüman olur kurtuluş bulurlar"..... bu dereyi görmeden pacalari sivamak demektir, gaybi bilmek demektir.
Kaldimi burada simdi bir uyaricinin anlami? daha allah ne diye bunu bizzat muhammed'in söylemesini istiyor? ........"Kim de sapar giderse de ki: «Ben, yalnızca tehlikeyi haber verenlerdenim"......» yani demek istedigi sapiklari da uyar! deniliyor.
Al-zeus adina burada bir bit yenigi var, ama bilemeyecim kim yalan söylüyor? Kur'an'in allah'i mi? muhammed mi?
Yorum sizlerin....
Not: Ayet meal'i hepsi Elmalılı Hamdi Yazır'in.
Iyi forumlar....
İnsanlık onuru her şeyden üstündür
|

21-12-2012, 04:48
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Ben, yalnızca bu beldenin, onu saygın kılan ve herşey de kendilerinin olan Rabbine ibadet etmekle emrolundum.
Meal
asli gibidir ya da en azindan
asli gibi oldugu iddiasini tasir.
Bu meal ASLI GIBI degil. Cünkü ayetin aslinda bulunmayan YALNIZCA kelimesine sahip. Hangi beser yapmis olursa olsun, o kelimeyi Allah'in sözlerinin arasina sokusturmus.
Innemâ umirtu en a’bude rabbe hâzihil belde...
Hâzihil belde:
bu belde.
YALNIZCA bu belde degil
bu belde.
yani neymis yalnizca mekke bölgesine atandigini acikca belirtiyor!
Eh, rehberi karga olanin...
derler ya,
meali bu olanin...
Bu meal üzerine kurulan
akil yürütme de, sayin Natürelist'inki gibi,
abur cubur olur.
Sevgi ile,
Hasan Akcay
|

21-12-2012, 07:40
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Hasan Akçay´isimli üyeden Alıntı
Ben, yalnızca bu beldenin, onu saygın kılan ve herşey de kendilerinin olan Rabbine ibadet etmekle emrolundum.
Meal
asli gibidir ya da en azindan
asli gibi oldugu iddiasini tasir.
Bu meal ASLI GIBI degil. Cünkü ayetin aslinda bulunmayan YALNIZCA kelimesine sahip. Hangi beser yapmis olursa olsun, o kelimeyi Allah'in sözlerinin arasina sokusturmus.
Innemâ umirtu en a’bude rabbe hâzihil belde...
Hâzihil belde:
bu belde.
YALNIZCA bu belde degil
bu belde.
yani neymis yalnizca mekke bölgesine atandigini acikca belirtiyor!
Eh, rehberi karga olanin...
derler ya,
meali bu olanin...
Bu meal üzerine kurulan
akil yürütme de, sayin Natürelist'inki gibi,
abur cubur olur.
Sevgi ile,
Hasan Akcay
|
Bu yönden meal yanlis mis? surasi surada dogrudur? gibi itirazlarin gelecegini kestiriyordum.
Elmali'liyi begenmezseniz eger Turan Dursun'u vereyim kabul edermisiniz sayin Akcay? sanmiyorum.
Ben yine de sizin itarinizi göz önünde bulundurarak bu "belde" olsun. Sizce belde demek tüm Dünya mi demek? yani belde demek ile durum degisecekmidir? hayir yine degismez cünkü muhammed'in bulundugu "belde" Mekke'dir. Kastedilen bölge de yalnizca burasidir.
Siz ayetlerdeki emirleri nedense bir türlü görmüyorsunuz? ....Sen o körleri sapıklıklarından kurtarıp hidayete erdirecek de değilsin'... diye allah emir veriyor, veriyor vermesine amma,
bakin burada ne diyor ........" Kim de sapar giderse de ki: «Ben, yalnızca tehlikeyi haber verenlerdenim"......» diyerek muhammed'in sapiklari yola getirilmesi de isteniyor.
Simdi burada asil mesele "belde" degil, asil mesele allah muhammed'den ne istedigini bilmiyor. Bir yandan yola getirmesini istiyor diger yandan da birak o is benim isimdir sana kalmamis ben hallederim, halledecegi is ise cehenneme direkt postalamaktir.
Isterdim ki bu yorumlarim da, yanildigimi ispatlasaydiniz. "Belde" demek ile bütün ayetler anlamlari ile birlikte baska bir anlam mi cikiyor?
Keza, abur cabur yapani burada maalesef kur'an'in allah'inda görüyorum.
Iyi forumlar...
|

21-12-2012, 10:09
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Kastedilen bölge yalnizca
Mekke'dir.
Hayir. Neml 91'de kastedilen bölge Allah'in evim dedigi Kabe'dir. Allah'in, elcisine emri o ki elci o evin Rabbine ibadet edecek. Tipki Kureys gibi: " Kureys bu evin Rabbine ibadet etsin!" Yani âlemlerin Rabbine. Cünkü Allah yalnizca o evin degil âlemlerin Rabbidir.
Enbiya 107: Biz seni âlemler icin rahmet olarak yolladik.
Simdi burada asil mesele "belde" degil,
asil mesele
allah muhammed'den ne istedigini bilmiyor.
ASIL siz ne dediginizi bilmiyorsunuz. Cünkü hidayetten, sapmaktan söz eden ayetler su varolussal gercegi dile getiririr: Allah evrensel yasalarini koymustur. Örnegin su, insani bogar; ates yakar (C S Taranci)... Allah'in bu yasalarini takmamak üzere kim saparsa örnegin kim kendini atese atarsa yanar.
Herkes kendisinin kurtaricisi, kendisinin mahvedenidir. Elciye düsen yalnizca uyarmak.
Sevgi ile,
Hasan Akcay
Konu Hasan Akçay tarafından (21-12-2012 Saat 10:18 ) değiştirilmiştir.
|

21-12-2012, 12:13
|
 |
Moderator
|
|
|
|
|
NEML - 91
Ben, yalnızca bu beldenin, onu saygın kılan ve herşey de kendilerinin olan Rabbine ibadet etmekle emrolundum. Ve yine halis müslümanlardan olmamla emrolundum.
|
|
yani neymis yalnizca mekke bölgesine atandigini acikca belirtiyor! nicin tüm dünya degil? tabiiki burasi da ayri bir konu olur.
|
Ayet yalnızca bu beldeyle beraber -ki kendisi bu bölgeyi de saygın kılmış- herşeyin sahibi de olan Allah'a tapmasını emrediyor.
Buradan Allah yalnızca Mekke'nin sahibidir anlamı çıkmıyor. Yalnızca Allah'a tapın, dolayısıyla da diğerlerine tapmayın deniyor. Dolayısıyla buradan sadece Mekke bölgesine atandığı, görevinin sadece Mekke'yi kapsadığı sonucunu çıkarmak mantıksal olarak imkansız.
Allah'ın, Muhammed'in Mekke ve çevresindekileri uyarmasını istediği bir ayet vardı ki bu ayet ancak bu şekilde yani Muhamed'in sadece Mekke ve çevresini uyarmakla görevlendirildiği şeklinde anlaşılabilir, sağlıklı olanı da budur. Anlaşılan başta Mekke ve çevresine niyet eden Muhammed işler yolunda gidince işleri büyütüp tüm insanlığa geldiğini iddia etmiştir. Ama bunun bu konuda verilen Neml 91. ve 92. ayetlerle ilgisi yok. Bu ayetlerde yalnızca Mekke'yi uyar demiyor, yalnızca Mekke ile beraber herşeyin sahibi olan Allah'a tap, başkacasına tapma diyor.
Yani "yalnızca Mekke" değil.
"Yalnızca Allah'a tap."
Yalnızca sözcüğü Mekke'ye yönelik değil, tapılması gerekene yönelik.
Diğer ayet de şuydu sanırım:
|
"Böylece şehirlerin anası olan Mekke'de ve çevresinde bulunanları uyarman, şüphe götürmeyen toplanma günü ile uyarman için sana Arapça okunan bir Kitap vahyettik. İnsanların bir takımı cennete, bir takımı da çılgın alevli cehenneme girer."( Şura, 42/7)
|
Ayet, nüzul sırasına göre Muhammed'in tüm insanlığa geldiğini söyleyen ayetlerden önce olmalı.
Konu murted tarafından (21-12-2012 Saat 12:22 ) değiştirilmiştir.
|

21-12-2012, 21:28
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Mekke'dir.
Hayir. Neml 91'de kastedilen bölge Allah'in evim dedigi Kabe'dir. Allah'in, elcisine emri o ki elci o evin Rabbine ibadet edecek. Tipki Kureys gibi: " Kureys bu evin Rabbine ibadet etsin!" Yani âlemlerin Rabbine. Cünkü Allah yalnizca o evin degil âlemlerin Rabbidir.
asil mesele
ASIL siz ne dediginizi bilmiyorsunuz. Cünkü hidayetten, sapmaktan söz eden ayetler su varolussal gercegi dile getiririr: Allah evrensel yasalarini koymustur. Örnegin su, insani bogar; ates yakar (C S Taranci)... Allah'in bu yasalarini takmamak üzere kim saparsa örnegin kim kendini atese atarsa yanar.
Herkes kendisinin kurtaricisi, kendisinin mahvedenidir. Elciye düsen yalnizca uyarmak.
Sevgi ile,
Hasan Akcay
|
http://www.kuranmeali.org/27/neml_su..._mealleri.aspx
Verdigim link de bakiniz kac kisi Mekke Sehri demis ve kac kisi Kabe demis. Kac yerde Kabe diye gecmis de ben görememisim? Sorgulayacaksaniz eger ilk basta yazili bir dilekce vererek islami ulema'nizi sorgulayiniz. Diyanet bile eski cevirisinde bu ibareyi kullanmis, yeni ceviri de farkli degil burada da Mekke'den bahsediyor, beytullah dan bahsedilmiyor.
Zaten ilk olarak belirtmistim bu bir ayri konu olur, cünkü buna dair murted'in dedigi gibi ayet var, evet bunu da biliyordum isteseydim bunuda buraya asardim ama gerek görmedim, cünkü konu bu degil ve bu yönden yogunlasma ile baska yönlere cekilmek isteniyorsa buyrun siz devam edin.....
Asil konu üzerinde durmak istiyorum.
Allah ne diye muhammed'e o is senin degil ben hallederim diyor? ve diger yandan ise sapiklari da uyar! yani allah bir yandan uyarmasini diger yandan ise uyarmamasini istiyor.
Simdi burada muhammed uyarsin mi? uyarmamasin mi? bunun hakkinda bir sey diyebilecekseniz eger buyrun....
Elciye düsen yalniz uyarmak diyorsunuz da, ancak allah öyle demiyor;
"sapiklari uyarman senin isin degil diyor"
Uyarilmak nicin yapilir?
Dogru yoldan bir sapma olursa bu nedenle de elci gönderilerek sapiklar uyarilir degilmi, yoksa dogru yolda olanlar tekrardan nicin uyarilsinlar! amac bumu'dur? ayette hem muhammed'e ........" Sen, ancak ayetlerimize inanacaklara işittirirsin"..... der!
Muhammed bu inanacaklari önceden nasil bilsin ki? gidip de bu inanacaklara ayetlerini okusun.
...."ASIL siz ne dediginizi bilmiyorsunuz. Cünkü hidayetten, sapmaktan söz eden ayetler su varolussal gercegi dile getiririr:
"Herkes kendisinin kurtaricisi, kendisinin mahvedenidir" demissiniz.
Bu sizin görüsünüz'dür. Ancak kur'an öyle demez! hic bir kimse kendi basina karar veremez. Simdi bana burada döktürmeyiniz bütün ayetleri ortaya....
Size allah'in hidayete erdirmesini isteseydi yapabilirdi ancak kendi kendine verdigi bir "Söz"! vardir ayeti'ni hatirlatirim. Bunun herkes kendisinin kurtaricisi oldugunu ve kur'an ile de bagdastiramaz'siniz, yok böyle bir sey kur'an'da, olsa olsa diger doga inanclarinda bulunabilir, galiba siz bunlari birbirleriyle karistiriyorsunuz.
Simdi tek bir soru; muhammed uyarsin mi? uyarmasin mi? sapiklari.
Cünkü kur'an'da bir yerde muhammed konusuyor diger yerde ise kur'an'in allah'i hangisi dogru'yu veya yalan'i söylüyor?
Iyi forumlar....
|

21-12-2012, 21:44
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Natürelist´isimli üyeden Alıntı
http://www.kuranmeali.org/27/neml_su..._mealleri.aspx
Verdigim link de bakiniz kac kisi Mekke Sehri demis ve kac kisi Kabe demis. Kac yerde Kabe diye gecmis de ben görememisim? Sorgulayacaksaniz eger ilk basta yazili bir dilekce vererek islami ulema'nizi sorgulayiniz. Diyanet bile eski cevirisinde bu ibareyi kullanmis, yeni ceviri de farkli degil burada da Mekke'den bahsediyor, beytullah dan bahsedilmiyor.
|
Sevgili Naturelist;
Verdigin linklerde bircok kisi Mekke demis olabilir.
Ama sen vermis oldugun ayetlere iliskin, Elmalili'nin ilk sadelestirilmeden onceki kismini okudun mu?
Oradan Mekke anlami cikmaz.
Allah zaten orada Muhammed'e de seslenmiyor, zira ayet orjinallerinde hic Muhammed gecmez. Sen Kuran seklinde okudugun icin bu anlami cikariyor olabilirsin.(ki burada da baska celiski cikar karsimiza o da ayri bir durum)
Zaten ele aldigin konuyu esas alirsak, Neml suresini 76'dan alip- 79'a degin okursan meseleyi anlayabilirsin.
Kitabin birden fazla yerinde de gectigi gibi, onlarin arasinda (ihtilafa dustukleri konularda) ben hukum verecegim diyor. (yani sen hukum veremezsin,bilemezsin, sadece uyarmakla teblig etmekle mukellefsin, bundan fazlasini yapamazsin. ( Allah dilemedikce o kisilerin muhru acilmayacagi icin.)
Onun disinda zaten sure boyunca, ta Musa'dan alir, gelen tebligleri veya peygamberleri ve onlara uymayanlari veya inkar edenleri detayli vs. anlatir.
Yani peygamberler uyarmakla, tebligle mukelleftir. Bunu yapmalari icin karsidaki insanin inanacak - inanmayacak/sapmis veya sapmamis olmalarini bilmeleri gerekmez.
Bu islam dininde de boyledir. Degismez.
Iman eden bir kisi, uyarmakla ve dine dair tebligle mukelleftir, bu onun oncelikli gorevlerinden biridir. Yani islam kaidelerine gore yanlis bir durum yok.
|

21-12-2012, 22:11
|
 |
Üye
|
|
|
|
Mekke'dir.
asil mesele
Sevgi ile,
Hasan Akcay
|
Sayın Hasan Akçay,
Her zaman olduğu gibi KURAN'ı ve Kurandaki ALLAH'ı savunmaya yeltenmişsiniz. Ve diyorsunuz ki;
''ASIL siz ne dediginizi bilmiyorsunuz. Cünkü hidayetten, sapmaktan söz eden ayetler su varolussal gercegi dile getiririr: Allah evrensel yasalarini koymustur. Örnegin su, insani bogar; ates yakar (C S Taranci)... Allah'in bu yasalarini takmamak üzere kim saparsa örnegin kim kendini atese atarsa yanar.
Sevgi ile,
Hasan Akcay''
Her ne kadar yanıtınız bana değilse de, genelde yanlışları kabul etmek adetinde olmadığım için, size bir iki söz etmem gerekti.
ALLAH evrensel yasaları koyduysa, tekrar o yasaları anımsatmaya gerek var mı? Akıl o yasaları görmüypr mu? Kuranda insanlara SU sizi öldürür, ateş yakar mı denilmekte? Yoksa açıkça Muhammed peygambere özel olan HALA KIZI, TEYZE KIZI, AMCA KIZI, DAYI KIZI, helal mi edilmekte?
GÜNEŞ dahi ışınlarını aracısız ve ayrım yapmadan gönderirken, ALLAH bu ayrımcılıkla ve aracılarla iş görünce, acizlik örneği olmuyor mu?
Uyarmak dediğiniz içi boş bir sözcük. Kimsenin uyarılma ihtiyacı yok...Akıl var ya o yeter...Tabii o aklı iman kafesine hapsedince akıl da çalışamaz oluyor.
Ancak ALLAH maskesi takanlar kendinden uyarıcıyım diye ortaya çıkınca, işte bu aklın iman kafesine kapatılması olmuş oluyor. Size de kafesteki akılları savunmak düşmüş demek! Hidayet aklın kafesten kurtulmasıyle olur, kafese sokanlarla olmazki!
ESENLİK DİLEKLERİMLE,
|

22-12-2012, 03:19
|
 |
Üye
|
|
|
|
İnsan bu akıllara şaşmakla kalmıyor. Bu akılların zindan denilen iman kafesine hapsedilmesine üzülüyor.
ALLAH'ın EVİ, kızı, karısı veya kocası, kitabı, kalemi, dini, imanı olur mu? Ya elçisi?
Elçiyi kullananlar insanlardır. Çünkü insanların iletişim kurmaları bir takım aracılara bağlıdır. Eğer ALLAH sonsuz güç sahibiyse, bu gibi insanların kullandıkları ve ihtiyaç duydukları nesnelere ALLAH'ın ihtiyacı olmaz.
Güneş bile ışınlarını hiç bir aracıya ihtiyaç duymaksızın herkese ayrım gözetmeden gönderebiliyorsa, KURAN'daki Allah güneş kadar olamayıp, ona buna ihyiyaç duymuş olur...
Bu konuda, Allahın İsaya, Musaya, Muhammede ihtiyacı olur mu? Aklını iman kafesine hapsedenler bu gerçekdışını kabul ederler. Özgür akıl böyle saçmalıkları kabul etmeyen akıldır.
ALLAH insanlarla iletişim kuracaksa, bu iletişim akıl ile olur. Aklın hikmeti budur...Aklını imanın karanlık hapisanesine hapsedince, artık gerçeği görmek imkanı kalmaz.
|

22-12-2012, 12:37
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Anlasilan türkce dilinde anlasamiyoruz, bari anladigimiz dilde konusalim!! buyrunuz;
NEML - 91
İnnemâ umirtu en a’bude rabbe hâzihil beldetillezî harremehâ ve lehu kullu şey’in ve umırtu en ekûne minel muslimîn.
NEML - 92
Ve en etluvel kur’ân(kur’âne), fe menihtedâ fe innemâ yehtedî li nefsih(nefsihî), ve men dalle fe kul innemâ ene minel munzirîn
Ben burada ..."hâzihil beldetillezî"... üzerinden konuya deginmiyorum!
Degindigim nokta; ...."kullu şey’in ve umırtu"... ..."ve men dalle fe kul innemâ ene minel munzirîn"... yani sapiklari da uyarmasiyla emrolun'mus!
Muhammed rabbi'ne iman etmis etmemis, yada mekke imis degilmis o beni ilgilendirmiyor.
Ama bakiniz burada ne diyor;
NEML - 80
İnneke lâ tusmiul mevtâ ve lâ tusmius summed duâe izâ vellev mudbirîn
NEML - 81
Ve mâ ente bi hâdîl umyi an dalâletihim, in tusmiu illâ men yu’minu bi âyâtinâ fe hum muslimûn
......"İnneke lâ tusmiul"... ...."Ve mâ ente bi hâdîl umyi an dalâletihim, in tusmiu"....
Yani ....."Muhakkak sen isittiremez'sin ve
Sen o körleri sapikliklarindan kurtarip hidayete erdirecek de degilsin"...
AHKÂF - 31
Yâ kavmenâ ecîbû dâiyallâhi ve âminû bihî yagfir lekum min zunûbikum ve yucirkum min azâbin
......"Yâ kavmenâ ecîbû dâiyallâhi ve âminû".... yani ey kavmimiz allah'in elci'sine uyun ve o'na iman edin.
Tüm ayetler olsun veya tek bir ayet olsun farketmez, allah ne dedigini bilmeli, bir dedigini diger yerde sen bu isi yapamazsin bu isi bana birak diyorsa, elci göndermesine de gerek yoktur. (sahi bilen varmi kac elci gelmistir?)
Sevgili Neva zaten kur'an neml sure'sinin basinda da oldugu gibi cesitli konulara deginerek sürer gider, ve bir bakmissin birden bire film kesiliyor ve aniden baska konulardan bahsediyor bu simdi bilinmedik bir sey degil. Ve bir bakmissin ayni konu biraz farkli sekilde baska sure'lerde önümüze bir kac kez cikiyor, yani insanlara sanki bir cocuga dikte edercesine tekrarlaniyor! Su kur'an'i toplasak icerik olarak üc gram bile yapmaz, yanlis anlasilmasin ama maalesef bu böyledir. Sürekli tekrari ve tekrarinin tekrari, anladik ettik etmesine amma.. insana bir kez söylenir. Ne yani bana bes kez söylecek ancak altin'ci kez de yeni yeni anlamami mi saglayacak? kur'an bir kez söylemesinde derdini anlatamiyorsa kullari ne yapsin? hele hele yüceler yücesi olan bir tanri icin hic de sorun olmamasi gerekir.
O yüzden gelecekseniz eger mekke imis kabe imis degilmis bunlar'la gelmeyeniz. Bunlar üzerine de kafa yormadim, olsa ne olur? olmasa ne olur?
Hala tek bir soru sordugum acik kalmis; muhammed uyarsin mi? uyarmasin mi? sapiklari, haa..bir de uyari nicin yapilir?
Iyi forumlar...
|