Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 24-02-2013, 02:30
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Ben ve Ego nedir?

Dostlar,

İnsanın en büyük korkusu bir HİÇ olmaktır. Gerek yaşarken, gerekse öldükten sonra, bir HİÇ olmayı insan düşünmek dahi istemediğinden, yaşarken de, öldükten sonra da inançlara sarılmakta ve o inançlarla varlığını sürdürmeyi düşlemektedir...

BEN dediğimiz nedir diye hiç düşündünüz mü? Ya EGO denilen nedir?

Şimdi doğduğumuz andan başlayarak pek çok inançlar edinmekteyiz. Örnek vermek gerekirse, BEN İYİ RESİM YAPARIM, BEN GÜZEL ŞARKI SÖYLERİM, BEN MATEMATİĞİ HİÇ SEVMEM, BEN FİZİKTEN NEFRET EDERİM, BEN KADAYIFI ÇOK SEVERİM, BEN ÜLKEME AŞIĞIM, BEN GÜZEL KIZLARI SEVERİM, BEN KOŞMAKTAN HİÇ HOŞLANMAM, gibisinden pekçok konuda önerilerde bulunmaktayız. Bu önerilerimiz yani inançlarımız BİLİNÇDIŞI veya BİLİNÇLİ olarak kayda geçmektedir. İşte bu şekildeki önerilerimizden oluşan bütüne verilen isim BEN olarak geçmektedir. Yani BEN kişiliğimizi tanımladığımız ÇEKİRDEK İNANÇ olmaktadır.

Ancak BEN imizin bütün bu önermelerden oluşan tümünü bir arada tutan bir koruyucu harç vardır. İşte bu harcın ismine de EGO demekteyiz.

BEN dediğimiz bu inançlar bütünü, bu çekirdek tanımımız, gerçeklerle karşılaştığı zaman, ya bu inançlarımız gerçekle örtüşecek ya da örtüşmeyip bizi şaşırtan ve çok üzen bir durum oluşacaktır. Eğer gerçekle örtüşüyorsa, BENdediğimiz kişiliğimiz doğrulanmış olacağından bir memnuniyet, ya da bir mutluluk, yani bir sevinç duyumsıyacak aksine, eğer gerçekle uyuşmayan bir durum oluşuyorsa, o takdirde, bir hüzün ve üzüntü duygusu ortaya çıkacaktır.

Gerçekle uyuşmayan önerimiz yani BENi oluşturan hangi parça ise, bu bize üzüntü verecektir. Ancak bu gibi durumlarda EGO denilen birleştirici harç işe katılarak, ayrılması gereken o parçayı yani BENin oluşumunda kullanılan o parçayı bırakmak istemeyecek, yani BENdenilen önerilerin bütününü savunacak ve koruyacaktır. EGO bu konuda oldukça mahirdir. Akla gelmesi dahi düşünülmeyen akıl yürütmelerle ve değişik oyunlarla gerçeğe uymayan inancımızın yerinde kalmasına çalışacaktır.

İşte sıklıkla dinlerin ve ahlaki söylemlerin daima terkedilmesini işaret ettiği aslında BENimizin koruyucusu olan EGO, bundan başka bir şey değildir. EGO, BEN inancının koruyucusudur.EGO nun yok oluşu BEN inancının da dağılmasına ve yok olmasına neden olur.

Sevecenlikle kalın,
Alt 25-02-2013, 23:42
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

İnançlarımızı yabana atarsak ve onları masal diye nitelersek, bu aslında BEN denilenin ne olduğundan habersiz olduğumuzu gösterir.

BEN denilen aslında inançlarımızın EGO denilen harç ile bir arada tutulmasından oluşan bir kimliktir. Önemli olan, MUTLU olabilmekse eğer, inançlarımızın gerçeklerle ne denli çakışıp, çakışmadığını anlayabilmektir..

Dinsel inançlarımızın da diğer bütün inançlarımız gibi BENLİĞİMİZİ oluşturan bir işlevi vardır. Eğer inançlarımız, dinsel veya dinsel olamayanlar olsun, gerçeklerle çakışıyorlarsa, bu bizi MUTLU kılmakta ve BEN denileni doğrulamış olmaktadır.

Eğer inançlarımız dinsel veya diğer inançlarımız gerçeklerle çakışmıyorlarsa, o zaman derhal EGO kendini göstermekte ve aklagelebilecek veya gelemiyecek, pekçok neden göstererek, bizi mutsuz kılan bu durumdan kurtarmaya çalışmaktadır. Bir dine inanan arkadaşların tüm delillere karşın inançlarından dışarıya çıkamamalarının asıl nedeni, bu EGO harcının onlara gösterdiği nice akla sığmayan, ancak onlarca yine de makul görünen nedenleridir. Eğer dinsel inançlarından dışarı çıkarlarsa, yani o bölümdeki inançları bırakırlarsa, bu onlarda bir BOŞLUK, bir büyük eksiklik yaratmış olacaktır. vaktiyle bir dine mensup olup da, sonra gerçeklerle karşılaştığında bu inançlarını bırakabilenler, ne denli ÇALKANTILAR yaşadıklarını anımsıyacaklardır...ÇÜNKÜ -MUTLULUĞA varmanın yolu önce mutsuz olmakta yatar-

Bu nedenle gerçek olan, BEN denilenin bir inançlar kümesi olduğundan haberli veya habersiz olmamıza bağlıdır. Bu konuyu irdelemedikçe, sadece dinsel inançları kötü göstermeye yeltenmek bilgilerimizin eksikliğini ortaya koymaktan başka bir gerçeği göstermez.

Esenlik dileklerimle,

Önerilen Siteler