Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-11-2006, 19:03
zelzeleci zelzeleci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Big Bang'e ihtiyacı mı vardı Tanrı'ın?

Yaratılışçıların tıkandıkları noktalardan birisi. Big Bang'i sonuna kadar savunurlar. Kuran'da da geçtiğini söylerler, iş evrime gelince kabullenmezler.
Tanrı Dünya'yı yaratmak için Big Bang'e ihtiyaç duyuyor muydu?
Eğer Big Bang'e ihtiyacı varsa evrime neden ihtiyacı yok?
Yani Dünya'yı belli aşamalardan geçirerek yaratıyor ama insanı pat diye bir anda ortaya çıkarıyor. (İlk insan ben olsam "Hop noluyoz" diye bir sorardım en azından) O zaman dünyayı ve bu sistemi pat diye neden yaratmadı?

Tanrı'nın zevklerine karışmamak lazım galiba.
Alt 27-11-2006, 20:48
NedimYilmaz NedimYilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Big Bang'e ihtiyacı mı vardı Tanrı'ın?

zelzeleci";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
savunurlar. Kuran'da da geçtiğini söylerler, iş evrime gelince kabullenmezler.
Ben inançlı bir arkadaşıma sorduğum soru: "Evrim neden gerçek olamaz?"

Cevap : "Olsaydı Kur'an da yazardı."

...
Alt 27-11-2006, 21:38
merakli merakli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

zelzeleci kardeş,
islam inancına göre mevcut kainat bir hikmet dünyasıdır. yani bir sebep olmadan sonuç gerçekleşmez, gerçekleşen bütün olgularda bir neden-sonuç zinciri görmek mümkündür. eğer bizim kabul ettiğimiz manada bir sebep olmadan, sonucu görürsek bunun adı da mucize olur. neden yaptı, neden etti, ihtiyacı mı vardı gibi sorular ucu açık sorulardır, bir ateistin soracağı ama teiste çok mantıksız gelecek bir sorudur. aradaki mantıklılık ve mantıksızlık çelişkisi theistin ve ateistin Allah'i tanımlama ve idrak etme çabasındaki farklılıktan kaynaklanır.

sebepler dünyası diye tabir ettiğimiz dünya hayatında Allah'in Hakim adını seyrederiz. bu sırrı imtihandır, ifşa edilmesi sırra muhaliftir. her oluguda, oluşumda bir hikmet, bir tasarım görebiliriz. *Bu dünya hayatı, bu kainat, tek bir yaratıcının eseri, bir manada yaratıcının sanatıdır. Biz müslümanlar işte bu eşsiz esere bakarak bu eserin yüce Sanatkarı'nı araştırırız, yaptıklarını seyreder ve saygı duyarız, yaratıcının kurduğu düzeni her tefekküri anın sonunda büyük bir saygı ile secdede sonuçladırırız. bu çok ulvi bir davranıştır. belki sana göre çok saçma ve gereksiz bir davranış gibi gelebilir, ama benim açımdan en yüce davranıştır. Yaratılışın nasıl olduğunu araştırmak bir müslümanın yaratıcısını tanıma girişimidir, belki de bizi "görevi sadece Rabbini tesbih olan meleklerden" üstüne çıkaranda budur. neyse konuyu dağıtmadan devam edeyim,

sorunun cevabıa gelince, hayır ihtiyacı yoktur. zaten big bang salt gerçektir diye birşey de yok. big bang sadece bir teori. yaratılışın başlangıcını açıklamaya çalışan bir teori. yaratılışçıların big bang e sahip çıkmasının sebebi de vakti zamanında maddenin ezeli olduğunu savunan ve bu yüzden durağan evren modelini savunan ateist bilim adamlarınının big bang ile bozguna uğramasıdır.

big bang in salt Allah'i ispatlayan bir olgu olaması - yine sırrı imtihana muhaliftir, big bang Allah'in varlığı kanıtlar diyemeyiz ama Allah'in varlığını durağan evren modeli ile alt ettiğini zanneden materyalist ateist zihniyeti bozguna uğratması hasebiyle değerlidir.

yani en öz olarak ihtiyacı yoktur...
Alt 27-11-2006, 21:51
Birisi Birisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Big Bang olarak bilinen patlamanın oluşumunu salt dini kaynaklara bakarak anlayamayız konu bilimseldir
Alt 27-11-2006, 22:09
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Sn Meraklı

zaten big bang salt gerçektir diye birşey de yok. big bang sadece bir teori. yaratılışın başlangıcını açıklamaya çalışan bir teori. yaratılışçıların big bang e sahip çıkmasının sebebi de vakti zamanında maddenin ezeli olduğunu savunan ve bu yüzden durağan evren modelini savunan ateist bilim adamlarınının big bang ile bozguna uğramasıdır.

demişsin...
*
* * * * Bu ateist bilim adamları senin de bildiğin gibi , bunun bir teori olduğunu bilmiyorlar mıymış?
Çok çabuk bozguna uğramışlar...

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 27-11-2006, 22:16
NedimYilmaz NedimYilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

frodo";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu ateist bilim adamları senin de bildiğin gibi , bunun bir teori olduğunu bilmiyorlar mıymış?
Çok çabuk bozguna uğramışlar...
Alt 27-11-2006, 22:25
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sn. Frodo,

Bir bilim adamı düşünün ki; inançlı. Bulgularını kendi inançlarıyla örer mi?
Bir bilim adamı düşünün ki; inançsız. Bulgularını kendi inançsızlığıyla örer mi?

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın
Alt 27-11-2006, 23:53
Üye

sn frodo,

her patlamanın ardında bıraktığı bir iz olduğu gibi büyük patlamanın arkasında kalan izin iki radyocu kardeş tarafından tesadüfen bulunmasının akabinde, durağan evren modelini hararetle savunan ve dini yerden yere vuran materyalist ateist zihniyetli bilim adamlarının yüzünü görsen, yapacağın espriyi iki kez düşündükten sonra yapar, sonra komik olmadığını anlardın.

herneyse dediklerim yüzünden senin o mavi gözlerinden yaş geleceğine, ben cümlemi şu şekilde yumuşatırım daha iyi.

"yaratılışı açıklamaya en yatkın teori big bang olduğu için inanan insanlar big bang e daha fazla sempati duyar. ama bu Allah'in dünyayı bu şekilde yarattığı konusunda kesin delil teşkil etmez.
araştırmaya devam..."
Alt 28-11-2006, 11:42
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Sevgili meraklı;

Kozmoloji ile ilgili olduğun belli.İlk yazında dikkatini çekmeye çalıştığım şey basit bir mantık hatası idi.Bunun farkına vardığını görüyorum. “Benim demek istediğim o eğildi .” demagojisine sapmadan alçak gönüllükle düzeltmen “düşünsel omurganın “ var ve sağlam olduğunu gösterir.Bu sevindirici, en azından sitemiz tartışma platformunda yeni bir soluk olabileceğini gösterir.

Dünkü yazında dikkatimi çeken , muhtemelen bir yanlış adlandırmadır diye üzerinde durmadığım ancak cevabi yazınızda yine tekrarlanan bir argüman var; durağan evren modeli ve ateist materyalistlerin bunu savunduğu...

Düzeltme gereğini duyuyorum:

Diyalektik materyalizm evreni durağan, ya da Newton gibi statik veya sürekli “denge” durumunda bir varlık olarak değil, sonsuz bir varlık olarak kavrar. Madde ve enerji yaratılamaz veya yok edilemez; periyodik patlamaları, genişleme ve daralmaları, itme ve çekmeleri, hayat ve ölümü içeren sürekli bir hareket ve değişim süreci içindedir.

Sevgili mhmmd ;

* * * * * *Bilim ,gözlem deney sürecinde bilim insanının düşünsel duruşundan bağımsız ve materyalisttir. Ancak çıkarılan sonuç, yani yorum bu düşünsel duruşa bağlıdır.

* * * * * *Hiçbir bilim insanının işte bu sonuçla Tanrının varlığını/ yokluğunu kanıtladım
dediğini hatırlamıyorum....Çünkü bilimin sorunu değildir bu.En geniş anlamı ile felsefenin
ilgi alanıdır..

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 02-12-2006, 02:27
Üye

sevgili frodo,

kozmolojiye ilgim var bu doğru. ama ben işin biraz daha felsefi tarafını anlamaya çalışıyorum. yani insanların hangi düşünsel süreçlerden geçerek bu kozmolojik olaylar hakkında teoriler ürettiklerini inceliyorum. daha sade bir şekille düşünsel gelişimi inceliyorum diyebilirim. tabi *bu bir hobi statüsünde.

big bang'in theistler açısından önemini şu şekilde anlayabilirsin.

bir ateist yaratıcıyı kabul etmez, dolayısıyla yaratılışı kabul etmez. yaratılışı kabul etmeyen bir insanda, mevcut varlığa bir sonsuzluk tayin etmek zorunda kalır, ezeliyet (başlangıcı olmama). yani bu şu demek, ben bir yaratıcıya inanmıyorsam, o zaman varlığın bir başlangıcı olmamalı yani yaratılmamış olmalı.
bu şekilde mevcut varlığa sonsuzluk tayin edersin. aksini iddia edersen yoktan var olma sonucuna ulaşırsın. işte bu noktada ilk materyalist ateistler kolay yola kaçarak evrenin durağan olduğunu genişlemediğini savunuyorlardı. iki radyocu arkadaşın hasbel kader big bang ile ilgili bir izi yakalamalarına kadar, big bang teorisi bir ütopya olarak nitelendiriliyordu.
big bang ile ilgili bu izin bulunmasının ardından, maddenin ezeliyeti fikri biraz darbe aldı ( ateist bilim adamlarının bozguna uğramasından kastım buydu) ama dediğin gibi sonuçta bilimsel teorinin bozguna uğraması diye birşey olamaz ve olmadı da ama şu bir gerçekti; maddenin ezeliyetini açıklamak daha zor bir hale geldi. çünkü ortada bizi maddenin başlangıcına götüren çok ciddi bir bulgu vardı.

bu durumda ne ortaya çıktı?
1-paralel evrenler kavramı
2-string teorisi

bak bu bilgiyi senle paylaşıyorum. maddenin ezeliyetine inanmak isteyen insanlar için çok güzel malzemelerdir. hatta string teorisiyle ilgili çok ciddi çalışmalar yaptıklarını biliyorum.

her neyse. durum bu. ortada iki inanç var,

1- maddenin ezeliyetine inanıp yaratılışı inkar etmek
2- maddenin bir başlangıcı olduğunu kabul edip yaratılışa, yani bir yaradana inanmak.

gördüğün gibi ortada bir seçim var. bu durumun bu şekilde bir denge içerisinde olması da ilginç *bence. zannımca sırrı imtihan ile çok yakından alakalı bir durum. yani Allah'in varlığını ne kesinlikle inkar edebiliyor ne de kesinlikle kanıtlayamıyorsun. ama bir seçim yapıp ona inanıyorsun....

Önerilen Siteler