Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Cevapla
 
Başlık Düzenleme Araçları Stil
  #1  
Alt 07-07-2013, 17:19
osmanbucukoglu osmanbucukoglu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
 
Üyelik tarihi: 07 Jul 2013
Mesajlar: 30
Standart Fethullah Gülen'in 31 Mayıs 2013 Tarihli Ana Şiddet Fetvası

FETVA TARİHİ : 31 Mayıs 2013
FETVANIN KAYNAĞI : WWW.HERKUL.ORG
(Fethullah Gülen'in Yandaşlarıyla İletişim İçin Kurulan Web sitesi)
TAM METİN ve VİDEO : ( http://www.herkul.org/index.php/herk...k-da-sefkattir )
YORUMLAYAN : Osman Buçukoğlu
osmanbucukoglu@hotmail.com
https://twitter.com/PantheRei2
https://www.facebook.com/osmanbucukoglu

YORUMLANAN METİNLERİN ORJİNAL HALİ :

1. Başlık : "Gayretullah'a Dokunacak Yumruğu Kulak Çekerek Savmak da Şefkattir"
2. Ana Gövdedeki Alıntı : "Zulme zulümle karşılık vermemek önemli bir kaide olduğu gibi, mesleğimizin bir esası da şefkattir. Bununla beraber, haksız yere yumruk vuran mü'minin hiç olmazsa kulağını çekmek de şefkatin ayrı bir derinliğidir. Zira, mü'min zâlime tırnak ucuyla olsun dokunulmazsa, onun başına mutlaka "gayretullah"ın tokadı iner; bunu da şefkatliler hiç istemezler."
3. Videodan Alıntılar : Aşağıda metnin içinde!

VERİLMEK İSTENEN MESAJ:

1. Başlık : "Gayretullaha dokunmak" ifadesi internette araştırıldığı takdirde "günah ve isyanda aşırı noktaya vararak Allah'ın gazabına davetiye çıkartmak" anlamına ulaşılmaktadır*. Yukarıdaki başlıkta açık açık Fethullah Gülen protestocuların Allah'ın gazabına uğramaması için, onlara şiddet (kulak çekmek) uygulanmasını şefkat olarak nitelendirmektedir. Buradaki şefkat kelimesinin şiddet uygulamak anlamında kullanıldığına özellikle dikkat buyurun. Kendi takipçilerinin bu mesajı okuduğu anda, araştırmaya gerek kalmadan talimatı anlaması gerekmektedir; nitekim Fethullah Gülen bir süredir gayretullah kavramını işlemektedir. Google arama motoruna gayretullah yazıldığında, bu kelimeyi tamamlayan otomatik 4 seçenekten birisi "hoca efendi" olarak karşımıza çıkmaktadır.
* Helâk olan eski kavimler için: "Onlar günah ve isyanda sınırı aştıkları için gayretullaha dokundu. Allah da onları helâk etti." denilir. Ancak Allah'ın gayreti, insanların gayretine asla benzemez. Cenâb-ı Hakk'ın yüce zâtına yakışır ve kutsiyetine lâyık bir gayreti vardır. Onun bu yüce gayreti, çoğu kez, günah ve isyanda sınırı aşanları cezalandırma şeklinde tecellî eder. http://www.sorularlaislamiyet.com/ar...r-deniyor.html

2. Ana Gövde : Metinde "müm'in" ve "müm'in zalim" ifadeleriyle protestocu kitle işaret edilmektedir. Keza kendisinin hüküm verebilmesi açısından onların İslam ailesinin fertleri olması gerekmektedir. Öbür türlüsü savaş açıyor olmasını gerektirirdi. Niyeti o değil!

a. İlk Cümle : "Zulme zulümle karşılık vermemek önemli bir kaide olduğu gibi, mesleğimizin bir esası da şefkattir." Şefkat ifadesinin neye tekabül ettiği fetva başlığında açık ve nettir: şiddet! Söz konusu cümlede kullanılan "mesleğimizin" ifadesiyle, şiddeti uygulamakla yetkili olan meslek grubuna vurgu yapmakta ve birinci çoğul şahıs kullanarak kendisini de o yapının bir üyesi olarak sunmaktadır. Aynı cümlede yer alan "olduğu gibi" ifadesi cümlenin ilk yarısının aksi yönde bir kanaati, cümlenin ikinci yarısında hedeflediğine işaret etmektedir. Yani "her ne kadar zulme karşı zulümle karşılık verilmesine karşı olsak da, mesleğimizin bir zarureti olarak zaman zaman şiddet uygulamak zorunda kalabiliriz" demek istemektedir.
b. İkinci Cümle : "Bununla beraber, haksız yere yumruk vuran mü'minin hiç olmazsa kulağını çekmek de şefkatin ayrı bir derinliğidir." Haksızlığına vurgu yapılan protestocuların en azından kulaklarının çekilmesi gerektiğini söylemektedir. Şiddet için kullanılan "kulak çekmek" ifadesinin başlıktaki ifadeyle birebir aynı olması da özel bir mesaj içermektedir. Keza başlıkta kulak çekilmezse Allah'ın gazabına davetiye çıkacağı ifade edilmiştir.
c. Üçüncü Cümle : "Zira, mü'min zâlime tırnak ucuyla olsun dokunulmazsa, onun başına mutlaka ‘gayretullah'ın tokadı iner; bunu da şefkatliler hiç istemezler." Müm'in zalim protestocuya şiddet uygulanmazsa, Allahın gazabının geleceği ve bunun da şefkatliler (bir önceki cümlede "mesleğimiz" ifadesiyle kendisini de içinde konumlandırdığı kolluk kuvvetleri) tarafından hiç istenmediği ifade edilmektedir.

3. Videodan Alıntılar : Aynı fetvanın içindeki ses dosyasında (mp3),

a. Kafirlerin kalbi ve ruhi hayatlarıyla öleceklerini, müm'inlerin ise sadece nezle olacaklarını söylüyor.
b. Burunlarının akacağını, gözlerini silip duracaklarını, doğru göremeyeceklerini / değerlendiremeyeceklerini, sürekli kendileriyle meşgul olup duracaklarını söylüyor. Kişisel görüşüme ve deneyimime dayanarak diyebilirim ki, gazın sonuçları tasvir ediliyor.
c. Müm'inlerin birbirlerine kötülük yapacaklarını, birbirlerine karşı adeta din adına cihad yapıyor gibi en olumsuz şeyleri yapacaklarını ekliyor. Bugüne kadar şahit olduğunuz kötülük ve olumsuzlukları hatırlamakla yetnmeyin; bundan sonra bir olumsuzluk ve kötülüğe şahit olduğunuzda, bu cihad tasvirini hatırlayın.
d. Kayıtta 1. dakikadan sonra birkaç dakika zulüm, kavga ve çirkinliğe karşı mesajlar veriyor. Ama 7. dakikadan sonra mesajlar ağır ağır değişmeye başlıyor.
e. Karşı tarafı Allah'ın gazabından (Gayretullah'a Dokunmak) korumak için karşı tarafa yönelik olarak şiddet imasında bulunuyor. Şiddet imasında kullandığı ifadeler "kulak çekmek", "parmak ucuyla dokunmak", "canını acıtmak", "yaramaz çocuğun kulağının çekilmesi", "bazı dini anektodlar" vb. Sık sık fetvanın başlığında "şiddet" anlamında kullandığı "şefkat" kavramını kullanıyor.
f. Uygulanacak şiddetin aksi takdirde gelecek Allah'ın gazabından koruma amaçlı olduğu söylüyor. Size kötülüğü yapanlar ehl-i imansa, Allah'ın gazabına uğramamaları için yumruğa parmak ucuyla dokunmak gerektiğini ifade ediyor.
g. Şefkat ("şiddet") kahramanlarını insanları korumak için, parmak ucuyla dokunarak mukabele etmeye davet ediyor.
h. Bazı söylediklerimin aleyhine ("7. dakikadan önceki ki bazı yumuşak ifadeler kastediliyor), hizmetin (Gülen Hareketi) geneline zarar vermeden onların("karşı taraf") da işinin Gayretullah'a kalmasına engel olmak için şefkate ("şiddet"e) ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Muhalif Basında 31 Mayıs Fetvası :

1. 3 Haziran 2013 : ODATV tarafından haberleştirmiştir. Ancak AĞIR maddi hatalarla! Söz konusu fetvanın şiddetin süratle tırmanmasından günler sonra yeni yayınlandığı imajı yaratılmış ve Tayyip Erdoğan'ı uyarmayı hedeflediği iddia edilmiştir. Bu hatalarla yetinilmemiş, fetvanın esas hedefinin kim olduğunun çok aşikar olduğu "başlık" kısmı sansürlenmiştir. (http://www.odatv.com/n.php?n=fethull...rdi-0306131200)

2. 4 Haziran 2013 :

a. Yurt Gazetesi tarafından haberleştirilmiştir. Ancak AĞIR maddi hatalarla! Söz konusu fetvanın şiddetin süratle tırmanmasından günler sonra yeni yayınlandığı imajı yaratılmış ve Gülen'in kendi üslubunca güvenlik güçlerinin göstericilere karşı aşırı şiddet uygulamamasını istediği iddia edilmiştir. (http://www.yurtgazetesi.com.tr/gunde...si-h36063.html)

b. Cumhuriyet Gazetesi tarafından haberleştirilmiştir. Ancak AĞIR maddi hatalarla! Söz konusu fetvanın şiddetin süratle tırmanmasından günler sonra yeni yayınlandığı imajı yaratılmış ve Gülen'nin isim (adres) vermeden eleştirdiği iddia edilmiştir. (http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=420756&kn=7&ka=4&kb=7)

3. 5 Haziran 2013 : Ulusal Kanal tarafından haberleştirilmiştir. Ancak AĞIR maddi hatalarla! Söz konusu fetvanın şiddetin süratle tırmanmasından günler sonra yeni yayınlandığı imajı yaratılmış ve Gülen'in polisi uyardığı iddia edilmiştir. (http://www.ulusalkanal.com.tr/gundem...ma-h11741.html)

Muhalif basında çıkan haberlerdekimi zaman benim yaptığım alıntıya ilave olarak farklı alıntılar da yapılmıştır. Bu barışçı olduğu varsayılan metinlerde, "şefkat" kelimesine vurgu yapılmaktadır. "Şefkat" kelimesinin neye tekabül ettiğini anlamak için, bknz. fetvanın başlığı! Ayrıca fetvanın gerçek yayın tarihi (şiddet dalgasının kabardığı 31 Mayıs) muhalif basının yorumunu geçersiz kılmaktadır. Gülen o sabah itibarıyla, ne Erdoğan'ı ne polisleri uyarıyor olamaz, hedefindeki bizzat protestoculardır. Fetvayı ana başlık ve yayın tarihinden arındırarak haberleştirince, toplum dezenforme edilmiş olmaktadır. Bu hususta yukarıdaki 4 kurumdan 3'u uyarılmıştır. Kimi eposta yoluyla, kimi telefonla, kimi yazı işleri müdürüyle bizzat biraraya gelerek! Yukarıdaki 4 kurumun dışında Halk TV'yle ziyaret edilerek, yukarıda yazan hususlar MP3 dosyası dışında (henüz tarafımca deşifre edilmemişti) aktarıldı. Yaşanan olayların bu fetva ışığında analiz edildiği ayrı bir metin de kendilerine iletildi. Hakan Aygün, Hürriyet Gazetesi'ndeki röportajında bütün medyaya ‘aman inanmayın' mesajı verdi: "Sonra garip tipler geliyor, ‘Fethullah Gülen'den belgeler getirdim' diyor. Kaç yılın gazetecisiyim, yer miyim onları! Teşekkür ettik. Yüzde 50'si kesin polis. Tecrübelerim öyle söylüyor.". Onca yılın gazetecisinin beni bu şekilde hedef almazdan önce, önündeki 1 sayfalık fetva ve deşifrasyonu kendisinin veya ekibinden birisinin teyit etmesini tesis etmesi (3-5 dakikalık bir çaba yeterliydi) gerekmez miydi!? http://www.hurriyet.com.tr/pazar/23512996.asp
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 07-07-2013, 22:19
osmanbucukoglu osmanbucukoglu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
 
Üyelik tarihi: 07 Jul 2013
Mesajlar: 30
Standart Fetvaya Diren Blogu 31 Mayıs Tarihli Ana Şiddet Fetvası Sayfası

dostlara slm,

bir önceki mesajımda kanıt/kaynak olarak sunduğum linklerin adreslerinde sorun oluşuyor. Hani ben burada kopyaladığımda normal gözüküyor. Ama "post" edildikten sonra linkteki adres kendiliğinden kısalıyor ve çalışmıyor....

Ama kanıt/kaynak olarak sunduğum linklere orijinal sayfadan* ulaşabilirsiniz.

*Fetvaya Diren Blogu 31 Mayıs Tarihli Ana Şiddet Fetvası Sayfası
http://tmblr.co/Zb4Bhro0dhWu

Sevgiyle Kalın,
Osman Buçukoğlu
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 13-07-2013, 00:30
osmanbucukoglu osmanbucukoglu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
 
Üyelik tarihi: 07 Jul 2013
Mesajlar: 30
Standart Kısa Özet

Hani alışmışız toplum olarak kısa özetlere! Iyi kötü çoğunluğumuz 12 eylül kuşağı...

Yoksa Gülen'in ilk kez yaptığı birşey,
hem de kendi sesinden, kendi sitesinden kaynak verildiğinde
bu kerte göz ardı edilmemeliydi Turan Dursun'a gönül verenlerin arasında...

Yoksa Gülen'in ilk kez yaptığı birşey, açık açık şiddet talimatı vermesi!
Ve namünatai gizleyemeyeceğini bile bile sizce niye!?
Sakın perdeyi indirmeye hazırlanıyor olmasın...

Hadi sizlere kısa özet geçeyim...
(bu arada daha bunun bile farkında olmadığınız için blogdaki diğer yazılara değinemiyorum bile...bilesiniz onlar daha sert..ve bu sadece bizim icin degil, onlar ("cemaat") içinde daha başlangıç, ve mücadeleri devam edecek...)

31 Mayıs tarihinde Gülen;

1. İsyanda aşırı noktaya gidenleri Allahın gazabından korumak için kulaklarını çekmenin şefkat olduğunu,
2. Kendisini polis teşkilatının üyesi olduğunu,
3. Cemaatçi polislerin isyancıların Allah'ın gazabına uğramasını istemediğini,
4. Gaz kullanımının etkilerini,
5. Kötülüklerin ve en olumsuz şeylerin adeta cihad yapılıyor gibi yapılacağını

SÖYLEDİ ve GİZLİ SAVAŞINI BAŞLATTI!
FETVAYA DİREN!!!

kaynak: http://fetvayadiren.tumblr.com/
31 Mayıs fetvası için http://tmblr.co/Zb4Bhro0dhWu
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 13-07-2013, 02:53
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 03 Aug 2010
Mesajlar: 14.706

Başarı Ödülü 

Standart

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=32018
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 31-07-2013, 17:49
osmanbucukoglu osmanbucukoglu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
 
Üyelik tarihi: 07 Jul 2013
Mesajlar: 30
Standart Gülen'in 2. Şiddet Dalgası Öncesi Fetvası

FETHULLAH GÜLEN'İN 2. ŞİDDET DALGASINDAN HEMEN ÖNCE YAYINLADIĞI FETVA!

Darbe olasılığından bahsetmekte ve pek öyle çekinerek değil! Bilakis arzu ederek, kendilerinin yapma olasılığını ima ederek....

Fetvasında AKP'yi de çok ağır bir şekilde hedef almakta, ama pek öyle medyada iddia edildiği gibi uygulanan aşırı şiddet nedeniyle değil!

Deşifrenin aşağıda kopyalanan kısmı deşifrenin sadece "önemli açıklama" ve "özet" kısımları.

FG'nin video ve metinlerinden detaylı deşifresine ulaşmak için
kısa url : http://tmblr.co/Zb4BhrqthI7T
long url : http://fetvayadiren.tumblr.com/post/...-tarihli-fetva

Linklerdeki metin, önemli yerleri kalın puntoyla işaretlendiği için hızlı göz geçirme için daha uygundur.

Sevgiyle,
Osman Buçukoğlu

ÖNEMLİ AÇIKLAMA

9 Haziran 2013 Tarihinde "bamteli" altında yayınlanan video ve videodan olduğu iddia edilen yazılı alıntılarda dikkat çekici bir durum söz konusu. Videonun hangi dakikasından alıntılandığına kadar detaylandırılan yazılı alıntılar, videoda yok. Benzer ifadeler, benzer konuşmalar ama aynı değiller. Sanki 2 ayrı video var ve hangisinin yayınlanacağına son dakika karar verilmiş gibi. Ve yayına hazırlayan her kim ise,

- bir anlık kafa karışıklığı neticesinde hatalı eşleştirmeyle (yanlış video veya yanlış alıntılar) yayınlamış veya
- sebebini bilemediğimiz bir niyete dayanarak, kasıtlı olarak bu farklılığı tercih etmiş.

Yazılı metinde alıntı olduğu iddia edilen ifadelerin akışı, videodan daha anlaşılır bir hedefe işaret etmektedir. Bu amaç güdülmüş olabilir. Ancak öte yandan bütün medya videoya değil, yazılı metine odaklandığı için videodaki bazı ifadelerin gizlenmesi amacı da güdülmüş olabilir.

Deşifremizde her ikisine de yer vereceğiz.

ÖZET

Cemaatini nifak yapanlar, münafıklar, takıyyeciler hakkında uyarmakta; dini, milli ve vatani değerlere saygılı görünerek ehl-i imanı aldattıklarını ifade etmektedir. Yakın Türkiye tarihinde bu suçlamaya hem laik kesimden, köktendinci tarikatlar nezdinde muhattap olanların başında Refah Partisi geleneğinden gelen siyasetçiler bulunmakta; Refah Partisi geleneğinin günümüzdeki uzantısı AKP'yle Gülen Cemaati her ne kadar son yıllarda işbirliği içinde olsalar da, geçmişten gelen gerginlikleri devam etmektedir. Fetvanın hedef tahtasındaki kesimin AKP yönetimi olduğunu destekleyen bazı başka hususlar da söz konusudur. Örneğin cemaatin kendilerine yapılan vaadlerin yerine getirilmediğini ima etmesi, sözlerden geri dönüldüğünü ima etmesi, genellikle AKP'yi hedef aldığı konuşmalarda kullandığı menfaat ve çıkar vurgusunu kullanması, gıybet kaygısını dile getirmesi, cemaatini sırtlarından vurulma/hançerlenme tehlikesine karşı uyarması, vb.

Münafık olarak adlandırdığı AKP'yi betimlerken kullandığı bazı ifadeler aynı zamanda AKP'ye gözdağı verme çabası olarak değerlendirilmelidir. 1) Din, iman ve Kur'ân düşmanı bir münkirden daha tehlikeli oldukları vurgusu, 2) Kur'ân'a dayandırılarak "cehennemin en alt katı" vurgusu 3) Hadise dayandırılarak "aldatanlar bizden değildir" vurgusu.

31 Mayıs 2013 tarihinden sonra yaşanan süreçte göstericilere karşı aralarında hemfikir olsalar da; AKP yöneticileri ve bazı bakanlar zaman zaman polis şiddetinin aşırılığına vurgu yaparak, Fethullah Gülen'in 31 Mayıs 2013 tarihli ana şiddet fetvasına (http://tmblr.co/Zb4Bhro0dhWu) dolaylı olarak muhalefet etmektedirler. Fethullah Gülen takıyyeciler, münafıklar olarak bu kesimi hedef tahtasına koymaktadır. Kafirlerin bile mert olabileceğini ama nifağın kalleşçe kafirliğe denk olduğunu belirtmektedir. Kafirden beter oldukları, namaz kılmalarına bile inanılmaması gerektiği, bütün kaygılarının maddi çıkarları olduğu hususu 30 dakikalık videonun ciddi bir kısmında çeşitli dini ifadelerle anlatmaktadır. Büyük ideale hizmet ederken nifak tehlikesinin bilincinde olarak adım atmanın güzergah emniyeti açısından önemli olduğunu ifade etmektedir.

Gelecekte ortaya çıkacak sosyal kargaşa, iç savaş gibi önemli olaylar ve kıyamet alâmetlerine dair haberlerle bunlara ilişkin literatürü ifade eden terim kullanmaktadır: "Kitabü'l Fiten ve'l Melâhim". Bu kavram tarih boyunca farklı din adamlarının eserlerinde bir başlık olarak kullanılmış. Gülen'in gelecekten ziyade günümüzü betimlemesi ve bazı talimatlarına referans olarak peygamberi ve "Kitabü'l Fiten ve'l Melâhim"i göstermesi söz konusudur. İçinde yaşadığımız dönemi İslâm'ın kendini ifade ettiği dönem olarak betimlemesi ve nifağın artışını da bunun kanıtı olarak sunma hali; Gülen'in belirsiz bir geleceğe değil günümüze işaret ettiğinin göstergesidir. İnsanların nedenini bilmeden birbirlerini öldüreceklerini ifade ederken, bu ifadesini dayandırdığı hadisin kaynağı olarak da "Kitabü'l Fiten ve'l Melâhim"i göstermektedir.

Yasadışı talimatlarını daha önce yaptığı bir kodlamayla vererek; o talimatın kendisini sürekli takip eden yandaşları tarafından net bir şekilde algılamasını, daha önceki kodlamayı bilmeyenler tarafından anlaşılmamasını temin etmektedir. Ayrıca olası bir mahkeme safhasında bu kodlama bir çeşit savunma mekanizmasına da dönüşmektedir. 31 Mayıs 2013 tarihli ana şiddet fetvasında (http://tmblr.co/Zb4Bhro0dhWu) şiddet "şefkat" kelimesiyle kodlanmıştır. Şiddet ("şefkat") uygulamakla yetkili meslekten (kolluk kuvvetleri) bahsederken, birinci çoğul şahıs kullanarak ("mesleğimiz") kendisini de o mesleğin mensubu olarak vurgulamıştır. Deşifre etmekte olduğumuz fetvasında da yasadışı talimatını ilettiği ifadelerinde, şefkat kelimesini yukarıda daha önceden kodladığı ("şiddet") anlamda kullanmakta ve "takıyyeciler, münafık, nifak" vb. ifadelerle cemaatten olmayan AKP'liler hedef alınmaktadır. Ayrıca aynı fetvada şiddetsizlik halinin Allah'ın gazabını davet edeceği için "şefkatsizlik ve merhametsizlik" olarak ifade edildiği de dikkat çekmektedir.

Analiz etmekte olduğumuz 9 Haziran tarihli fetvasındaysa "Kimseye merhametsizlik ve şefkatsizlik etmeyin. Fakat, takıyyeci insanlardan ve onlara lojistik destek sağlayan yabancılardan şefkat ve merhamet geleceğine de ihtimal vermeyin. Üstad hazretlerinin mülahazasıyla ‘hüsn-ü zan, adem-i itimat'*. Sırtınızı dönmeyin, vururlar… sırtınızdan hançerlerler" demektedir. Cemaatine şiddetsizlik etmemeleri, AKP kökenlilerden ve onların yabancı desteklerinden şiddet geleceğine inanmamalarını söylemekte ve güzel düşünmeyi, onların hatalarını güzele yormayı esas kabul etmeyi ama tedbiri elden bırakmamak adına güvenmemek gerektiğini ifade etmektedir. Keza sırtlarını dönerlerse vurulacakları ve hançerlenecekleri yönünde uyarmaktadır. Hükümetin aleyhine bu kerte sertleşmesinin temel nedeni, bu fetvanın yayınlandığı günlerde kamuoyunun baskısının arttığı anlarda bazı bakanların ve savcıların polis şiddetinin aleyhine soruşturma sinyalleri vermesi ve kanıt toplanması için çağrı yapması. (bknz. Videodan alıntı (8)'deki dipnotlar)Bu çağrı toplumun genelinde her ne kadar samimi bulunmamış olsa da; Gülen'in 31 Mayıs ana şiddet fetvasının(http://tmblr.co/Zb4Bhro0dhWu) uygulayıcılarının kafalarının karıştırma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel Gülen'in öfkesinin artmasına neden olmaktadır.

Basında hükümete seslendiğinin iddia edildiği "hükmetme, baskı yapma, diktatörlük tesis etme" ifadeleri fetvanın anlam bütünlüğüyle tezat teşkil etmektedir. O ifadelerin kullanılmasındaki esas niyet "takıyyeciler, münafıklar, Kur'ân ve İslâm düşmanından beter olanlar, arkalarını dönerlerse sırtlarından vuracak olanlar" diye hedef alınanın kim olduğuna işaret etmektir. Nitekim videodan alıntılarla hazırlandığı iddia edilen metinde(http://www.herkul.org/bamteli/nifak/), güvenmemeleri gerektiği yönündeki uyarıyla("…sırtınızdan hançerlerler"); hükümeti net bir şekilde işaret eden cümleler ("hükmetme, baskı yapma,…") arka arkaya gelmektedir.

31 Mayıs ana şiddet fetvasına (http://tmblr.co/Zb4Bhro0dhWu) 2 ayrı göndermede bulunmaktadır. O tarihte:

1. Şiddet anlamında kodladığı "şefkat" kelimesini kullanması belirgindir.
2. Cihad olarak betimlediği hali** çağrıştıran ifadelerin kullanıldığı görülmektedir.
2.1. "Ama bir dönem gelecek ki, insanlar öldürecekler, fakat katil niye katle teşebbüs ediyor bilemeyecek, maktul niye öldü, o da bilemeyecek. Gördüğünüz gibi. Vakaa faili meçhul bazı şeyler oluyor. Menfur bir kısım ideolojiler adına bazı kimseler kurban ediliyor, edildi, şu anda da ediliyor, gelecekte de edilecek. Dün yapılanların hesabı bugün görülüyor gibi, bugün yapılanların ki ne zaman görülecek belli değil; böyle devam edip gidecek. İfritten bir yanı da içimizde yaşadığımız çağın, Ruhsati zannediyorum diyor, Ruhsati'ye ait herhalde, diyor ki: ‘Günümüz bir döneme erdi ki mert belli değil, yiğit belli değil. Herkes yarasına derman arıyor, dert belli değil, derman belli değil.' Ne yiğitlik belli, ne mertlik belli, ne dert belli, ne de derman belli. Herkes acı sızı içinde kıvranıp duruyor. Böyle bir dönem yaşıyoruz." (02:14 – 03:56)
2.2. İslâm'ın ilk dönemlerindeki siyasi/dini cinayetleri anlatıyor ve arkasından "Ediliyor, ediliyor, cinayetin yolu açılıyor. Adeta cinayet meşru hale getiriliyor orada. Bir güzergah, işlek bir şerhe oluyor, cinayet yolu, işleyen bir şerhe, otoban haline geliyor. Önüne gelen cinayet işliyor, günümüzde önüne geleni silahı omuzuna alıp bir darbe de biz yapalım dediği gibi birşey oluyor yani. Size komik gelebilir de fakat bakın, ahvali adiyeden olmuş şimdi. Hakkaten olur mu böyle birşey, biz de bir darbe yapalım, ama o ahvali adiyeden olmuş bunlar" diyor. (18:55 – 19:31) http://www.herkul.org/bamteli/nifak/

25 Haziran tarihli fetvasında (http://tmblr.co/Zb4BhroVGeg_) yıllar önce DGM'de yargılanmasına neden olan konuşmaya atıfta bulunarak batılı bir komploya işaret eden Fethullah Gülen, incelemekte olduğumuz fetvada da batılı bir komployu nifağın nedeni olarak dile getirmektedir. AKP'yi hedef alırken de "onlara lojistik destek sağlayan yabancılar"a atıfta bulunması, AKP'yi de bu komplonun bir parçası olarak işaret etmektedir.

Darbe olasılığından bahsetmekte ve bunu bir tehdit algısı içinde yapmamaktadır. "Önüne gelen cinayet işliyor, günümüzde önüne geleni silahı omuzuna alıp bir darbe de biz yapalım dediği gibi birşey oluyor yani. Size komik gelebilir de fakat bakın, ahvali adiyeden olmuş şimdi. Hakkaten olur mu böyle birşey, biz de bir darbe yapalım, ama o ahvali adiyeden olmuş bunlar." ifadesiyle cemaatinin o güce ulaştığına işaret etmektedir.

* Hüsn-ü zan, adem-i itimat : http://www.sorularlaislamiyet.com/qn...r-misiniz.html

** 31 Mayıs 2013 Fetvası ses kaydından alıntı : "Öyle bir girdap içindeyiz ki İslâm dünyası olarak, kötülük yapanlar / kötülüğe kilitlenmiş olanlar zaten yapıyorlar. Fakat kötülük duygusu o kadar ahval-I adiyeden olacak ki, onu müminler bile kendilerine karşı kullanmakta geri etmeyecekler. "Olsun" diyecekler; en olumsuz şeyleri yaparkende adeta din adına cihad yapıyor gibi yapacaklar." (00:41 – 01:11) http://www.herkul.org/herkul-nagme/3...-da-sefkattir/

MUHALİF BASINDA YANSIMALARI

Ulusalcı muhalif haber akslarında ne darbe vurgusuna, ne AKP'nin kendi talimatlarına ayak sürüme olasılığına karşı cemaatini uyarmasına, ne AKP'ye gözdağı veren ifadelere, ne insanların öldürüleceğini ifade etmesine değinilmemiştir. Bu durum belki korkuyor, çekiniyor olmalarıyla açıklanabilir; ancak Gülen'in demokratlığına / tarafsızlığına vurgu yapma halleri bu haber akslarını farklı bir perspektiften değerlendirmeyi gerekli kılmaktadır.

1. OdaTV : 31 Mayıs 2013 ana şiddet fetvasını haberleştirirken iyi niyet sınırlarını zorlayan ağır maddi hatalar yapan ve Fethullah Gülen'i protestocuların yanında konumlandıran OdaTV, incelemekte olduğumuz fetvada da 31 Mayıs fetvasındaki tutumuna uygun davranmaya devam etmektedir. OdaTV'nin yaptığı haberin %95'i Gülen'in açıklamasının kopyalayıp yapıştırılmasından oluşmuştur. Haberin giriş kısmında yapılan yorumda da Fethullah Gülen'in, cephe alarak başbakanı uyardığı iddia edilmiştir. Yukarıdaki vurguladığımız hususların hiçbirine temas etmeyen OdaTV, Gülen'in demokratlığına vurgu yapan bir alıntıyı, o alıntının metindeki niyetini hiçe sayarak sunmayı tercih etmiştir. http://www.odatv.com/n.php?n=fethull...stu-1006131200

2. Cumhuriyet Gazetesi : Gülen'in "'yiğit belli değil, mert belli değil' diyerek Gezi Parkı olaylarına göndermede bulunduğunu ifade ederek, Gülen'i sanki tarafsız gibi konumlandırmıştır. Bu çok kısa girişten sonra Gülen'in açıklamalarını kopyala yapıştır yöntemiyle haberleştiren Cumhuriyet, Gülen'in duyuru panosuna dönüşmüştür. http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=421976&kn=8&ka=4&kb=8

3. Ulusal Kanal : İnternet sitesinde yapılan "Fethullah Gülen" aramasında gelen sonuçlar, incelemekte olduğumuz fetvanın haber yapılmadığına işaret etmektedir.

4. Yurt Gazetesi : İnternet sitesinde yapılan "Fethullah Gülen" aramasında gelen sonuçlar, incelemekte olduğumuz fetvanın haber yapılmadığına işaret etmektedir.
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 31-07-2013, 22:10
Erdem Alaca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Erdem Alaca Erdem Alaca isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 29 Jun 2013
Bulunduğu yer: Anadolu
Mesajlar: 1.496
Standart

Teşekkürler sn. osmanbucukoglu. Şayet dediğiniz gibi öyle bir niyetleri varsa buyursunlar, biz buradayız

1930'lar: Uçak ihraç ediyoruz, 2010'lar: Saman ithal ediyoruz...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Önerilen Siteler


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fethullah Gülen'den kasırga duası kader Politika 3 28-03-2019 03:11
Fethullah Gülen mazoşist mi? irsArtvin Politika 4 28-05-2018 23:27
31 Mayıs 2013 Sivil Darbesi evrensel-insan Politika 8 21-10-2014 14:34
Fethullah Gülen bilgedir :) darkofdeath Politika 15 31-05-2013 19:47
Fethullah Gülen Hoca ve Ateistler Aliminyum İslam 8 26-05-2007 14:46

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz forumu seçiniz


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:34 .