_kk
sen bütün bunların geçtiği hadisleri duymadın mı
Kendisini Tanri'nin yarattigi ilk "nûr" olarak tanitirken yaptigi sey, Incil'de Isa için söylenenleri tekrarlamaktan ibâretti. Zirâ Incil'in Yuhanna kitabinda Isa'nin söyle konustugu yazili? "Bana her iman eden karanlikta kalmasin diye, ben dünyaya nûr olarak geldim" (Incil/Yuhanna, Bap 12: 46
Bu hadîs için Ibn Kutayba'nin Ta'vil muhtalif al-hadîs adli yapitina bakiniz
"Ben Adem ogullarinin seyyidiyim, ama ögünmüyorum..." derken yaptigi buydu2.
Ya da:"Gözünüzü açin! Ben Allah'in sevgilisiyim... ... Allah nezdinde, gelmis ve gelecek bütün insanlarin en sereflisi, en yücesi benim..."
diyerek övünürken, ve sözlerinin hemen arkasindan övünmedigini anlatmak için:
"... (ama) Ben, bununla da böbürlenmem" derken yaptigi da buydu. Yine bunun gibi:
"Ben, Kiyâmet gününde, Adem'den bana kadar gelmis bütün Peygamberlerin altinda toplanacaklari Hamd Sancagi (Livâu'l-Hamd)in sahibiyim...", ya da:
"Cennet'in kapisini ilk açacak olan benim...", ya da:
"Açilan cennet kapisindan, yanimda müminlerin fakirleri oldugu halde, ilk girecek olan da benim...",
4 Ibn Sa'd'in Tabakat (Cilt I, sh. 102)'indan alinti için Bkz. Öztürk, age (sh. 122-3)
5 Buharî'nin rivâyeti olan bu hadîs için bkz. Turan Dursun, Kutsal Kitaplarin Kaynaklari, (Kaynak yayinlari, Istanbul 1995, Cilt II, sh. 44)
6 "Ben insan karakterinin asîl yönlerini tamamlamak için gönderildim" ( Bkz. Ibn Hanbal, Musnad, II, 38 , Kahire 1885
7 Imâm gazalî, Ihyâu.... (Cilt II, sh. 899).
8 Bkz. Muhyiddin-i Arabî, Fusûs ül-Hikem, (Istanbul Kitab Evi, Istanbul 1981. 5.ci baski, sh. 226)
9 Imâm Gazalî, age [1975] (Cilt II, sh. 879
10 Imam gazalî, age (Cilt II, sh. 899)
11 Taberânî'nin bu rivâyeti için bkz. Gazalî, age (1975), (Cilt IV, sh. 839)
12 ibid.
13 Semüre Ibn-i Cündeb'in rivâyeti olan bu hadîs için bkz. Sahih-i... (Cilt IV, sh. 595 ve d. Hadîs no. 681)
şeklinde kaynaklara bak bulursun arkadaşım ve
www.ilhanarsel.org adresinde daha geniş bulabilirsin