Sevgili arkadaşlar,

Hem değerli sanatçı ve düşünürümüz Can Yücel'i bu vesileyle anmış olalım, hem resimde söylemiş olduğu sözü kullanarak bir tartışma yapalım istedim.
Laikliğin malum dinci çevrelerin açık tehdidi altında olduğunu görüyorum. Gün geçmiyor ki, dinci gerici bir uygulama yürürlüğe sokulmasın, eğitimde - kamuda - hukukta gerici bir adım atılmasın.
Bir süredir "halkımızın içinde bulunduğu bu cehaletle nasıl başa çıkılabilir" diye kafa patlatıp duruyorum. Can Yücel'in resimdeki sözleri de aklımdan geçmedi değil.
--/--
- Dinsizler olarak tamamen yalnızız. Dinsiz görüşleri temsil eden bir parti yok.
- Bilim severler olarak tamamen yalnızız. Ülkenin bilim kurumları, okullar ve üniversiteler dinci gerici (ve diğer statükocu) çevrenin işgali veya ağır baskısı altında.
- Hukuk - adalet severler olarak tamamen yalnızız. Ülkenin hukuk - adalet kurumları, özerk sivil toplum kuruluşları (STK) dinci gerici (ve diğer statükocu) çevrenin işgali veya ağır baskısı altında.
- Demokrasi severler olarak tamamen yalnızız. Dinci gerici (ve diğer statükocu) çevre düdüğünü öttürüyor.
--/--
+ Halkımıza bir uygulamanın, düşüncenin doğru olmadığını ispatlasanız bile düşüncelerini değiştirmiyorlar.
Örneğin;
Dincilerin yolsuzluklarını gösteriyorsunuz, "Müslüman hırsızlık yapar mı ?" diyorlar. Ganimet ayetlerini gösteriyorsunuz, "haktır, gaktır, guktur" diyorlar.
Dincilerin tecavüzlerini gösteriyorsunuz, "Müslüman tecavüz eder mi ?" diyorlar. Cariye ayetlerini, hadisleri gösteriyorsunuz, "haktır, gaktır, guktur" diyorlar.
Dincilerin cinayetlerini gösteriyorsunuz, "Müslüman cinayet işler mi ?" diyorlar. Savaş ayetlerini, hadisleri, tarihteki Arap katliamlarını, günümüzdeki Arap terörist katliamlarını gösteriyorsunuz, "kafirdir, haktır, gaktır, guktur" diyorlar.
Bundan Müslümanın Müslümandan çalması, Müslümanın Müslümana tecavüzü, Müslümanın Müslümanı öldürmesi yanlışmış sonucu çıkıyor. Ne var ki, günümüzde Müslüman Müslümandan çalıyor, Müslüman Müslümana tecavüz ediyor, Müslüman Müslümanı katlediyor.
Mısır'daki şeriatçı Mürsi'yi, terörist Müslüman Kardeşler'i tüm çağ dışı görüşlerine ve uygulamalarına rağmen malum partinin taraftarları ayakta alkışlıyor, ölümüne destekliyor.
--/--
Yıl olmuş 2013, laiklik, demokrasi, özgürlük, adalet kavramları anlaşılması hiç zor kavramlar değiller. Buna rağmen halkımız bu kavramlara o kadar uzak ki. Oysa, bu kavramları çoktan benimsemiş, daha da geliştiriyor olmalıydık.
--/--
Tartışma konumuza gelecek olursak;
- Türkiye'nin sırtından bu cehalet yükünü atmak için çok geç midir ? Değilse neler yapılabilir.
- Can Yücel'in dediği gibi ülkeyi bölsek, laik - demokratik - çağdaş - özgürlükçü yaşamak isteyenler bir yana, feodal - bağnaz - şeriatçı yaşamak isteyenler diğer yana ayrılsa, herkes yoluna mı gitse ?
Sevgiler