Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-12-2006, 21:36
commandante commandante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

commandante - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart araf suresinden yorum sizin

7:11 - *Sizi yarattık, sonra size biçim verdik, sonra da meleklere: "Âdem'e secde edin" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis, secde edenlerden olmadı.

7:12 - *(Allah) buyurdu: "Sana emrettiğim zaman, seni secde etmekten alıkoyan nedir?" (İblis): "Ben, dedi, ondan hayırlıyım; beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın."

7:13 - *(Allah) buyurdu: "Öyleyse oradan in, orada büyüklük taslamak senin haddin değildir. Çık, çünkü sen aşağılıklardansın."

7:14 - *(İblis) dedi: (Bari) bana (insanların) tekrar diriltilecekleri güne kadar süre ver."

7:15 - *(Allah) buyurdu: "Haydi sen süre verilmişlerdensin."

7:16 - *"Öyleyse, dedi, beni azdırmana karşılık, and içerim ki, ben de onlar(ı saptırmak) için senin doğru yolunun üstüne oturacağım."

dinlerin olmadığı beyinlerin zehirlenmediği bir dünya için....

http://commandantembaran.blogcu.com
Alt 29-12-2006, 00:43
beelzbb beelzbb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

beelzbb - MSN üzeri Mesaj gönder beelzbb - YAHOO üzeri Mesaj gönder
Standart Re: araf suresinden yorum sizin

Yoruma gerek yok kardeşim.Durum ortada apaçık yani.Kaybetmiş sınavı.Kıskançlık mı acaba?Aşırı bağlılık ya da sevgi mi?Zaten bu duygular bitirmez mi en güzel ilişkileri?

Allah tabiki biliyo secde etmiyeceğini.O da görüyo tanık oluyo.(İlahi Adalet)Azıp süre istiyor.Yandaş toplamaya başlıyor.Bizim baelzebub efendi :cry: *Onu bizle bizi de onla sınav yapiyor.

Nekadar uzun bir süre değilmi?Sonsuzluk gibi ama sonlu.Kainatın en başından kıyamete kadar bir süre.Serbest,istediğini yap.Sofralara otur.İstediin yere git özgürce...Sonrası sonsuz azap.Yandaşlarıyla beraber.Çok acı gerçekten

Nasıl bir kıskançlıktır anlaması güç.Nasıl bir terk ediştir.Vaad edilen cenneti.Huzurdan kovulma ve beklenen sonsuz azap...Anlaması gerçekten güç.

Allah apaçık düşman ilan ediyor bize emrediyor.Benim de merak ettiğim nokta şu iblis hiç bir devirde pişman olmadı heralde.Tabi Allah ezeli ve ebedi bildiğinden dolayı biliyor onun da asla pişman olmayacağini.

Nasıl bir hırs arzu ve azimdir bu?Şu şeytana bir şirket kurdursan heralde dünya krallini kurarsın. :cry:

Ben de başka bir soru soruyorum o halde Bill Gates acaba satanist mi?

Commandante dostum kusura bakma araf suresinin ayetlerini yazmışsın yorum istemişsin.Sabaha kadan yorum yapicam ama kızarlar bana burda bir ara konuk odasında gel ben sana yorum yaparım :wink:
Alt 29-12-2006, 05:32
sagduyu sagduyu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu konu sufiler ve bir kisim ortodoks olmayan mezheplerin dikkatini cekmistir. Hatta Hallac -i Mansur seytanin bu sekilde Tanrinin birligine dikkat cektigini dusunmus. cunku Tanridan baskasina - bunu emreden tanrinin kendisi olsa bile - secde etmiyor, sirk ve ortak kosmuyor.

Bir de bu acidan bakin.
Alt 29-12-2006, 11:11
Üye Değil

Yezidilerin melek tavus inancı da ilginç bir örnek. Bu inanca göre şeytan, yani melek tavus yaratıcının verdiği yetki ile ilk insanı yaratıyor, daha sonra önünde eğil denince ben sadece senin önünde eğilirim, kendi yarattığım varlığın önünde neden eğileyim diye cevap veriyor. Böylece yaratıcının tekliğini ve sadece ona secde edileceğini vurgulamış oluyor.
Alt 29-12-2006, 11:29
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

bahçeye kurdum salıncak
* * *bir gidip bir gelip sallanacak
Alt 29-12-2006, 12:07
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

7:11 - Sizi yarattık, sonra size biçim verdik, sonra da meleklere: "Âdem'e secde edin" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis, secde edenlerden olmadı.

Yukarıdaki ayet Adem'in ilk insan olmadığının delillerinden birisidir.
Alt 29-12-2006, 13:05
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şuanda  online konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Önce yarattık sonra meleklere secde edin dedik diyor, burada ilkin Adem olmadığına dair hiç bir işaret yok.
Öncelik ve sonralık iyi dikkat ederseniz, fiiliyat gereği ok.

Kahpe Bizans filminde en çok güldüğüm sahnelerden biriside şurası.

Bizans Kralının kendi oğlu olduğunu sandığı oğlunun, aslında her zamanki bildik masal, nehirde bir sepet içinde bulunan, bir erkek çocuk olduğu söyleniyor.
Kral;
İyide oğlum değilse neyim?
diye soruyor.

İyide masal gereği ilk İnsan Adem değilse kim? Yoksa ilki hiçbir zaman yokmuydu? Masal gereği bir ilk olmak zorunda? Hani derlerya her şeyin bir ilki vardır Pardon Tanrınında mı? Ha, ne, O'nun ilki yok? O halde Kahpe Bizansın kralının sorduğu soruya tekrar dönebilirsiniz.

Gelelim İblis olayına, aslında son günlerde bir çok forumda işlendi bu konu. Bir kere önce dünyayı yaratıp sonra Adem'i yaratması çelişkilidir. Fiiliyata uymaz, önce Adem Cennette yaşamalıdır!

Diğeri ise, yediği yasak meyve olayındaki çelişkidir, çünkü o hakikat yani iyi ile kötüyü bilme yemişidir. O'nu yemediği sürece Adem dal, şaşak gezecektir, henüz utanmayıda bilmeyecektir, bunun iyimi kötü olduğunuda.
Ortada bir suçlu var ama, bu gün bile Deliliği biyolojik olarak kanıtlananlara, normal iradesi ile suç işleyenler olarak davranılmaz. İyi ile kötüyü bilmeyen Adem'e ise meyveyi yedi diye trilyonlarca insana zulmedilemez.

Bir diğer çelişki, İblisin cennette işi olamaz, Allah'ın dirayeti O'nu oradan kovmuş ise İblis(Zerdüştten araklama gözüküyor), bu dirayeti kıramaz, kırarsa Allah'ın kudreti sarsılır.

Bir diğer çelişki, İblis bir melektir ve ancak Allah'ın O'na dilediğini yapabilir. Meleklerde özgür irade yada karar yetisi yoktur. O bir kere Allah'a itiraz edemez, edebilmesi için bunu Allah dilemek zorundadır!

Bir öbür çelişki, Secde etmek diz çökmektir. İnsanlığın tarihine kölelik ile girmiştir.
Burada bir olumlama, Tanrılar her daim egemen olanların, kralların, oradan beslenenlerin Tanrıları olmuş, Adem kralların temsilcisi görünümünde, Krallarda zaten tanrıların temsilcisi!!! ve Meleklerin dahi Adem'e secde etmeleri önemli bir ayrıntıdır.

Son çelişki, burada DOĞRU tavır şeytandan geliyor ve malesef ki Şeytan yalan söylemiyor. O meyveyi yerseniz iyi ile kötüyü ayırabilirsiniz diyor, oysa Yalancı tanrı Adem'e yersen ölürsün diye belletmiş! Yemiş ölmemiş ama şal şaşak dolaşmasının bir utanç belirtisi olduğunu anlamış, iyi ile kötüyü anlamış, Tanrıda öyle gezinirken,
Ey Adem kulcuğum nerdesin demiş, oysa Adem artık iyi ile kötüyü ayırabildiği için, saklanmaktadır! Tanrı İncir yarpakcıklarını Adem'in önünde görünce durumu çakmış! Bileti kesmiş, Hadi seni Cennetten kovuyorum demiş.

Cennet tasviri ise Dicle ve Fırat'ın kaynağın doğduğu yerler ise, acaba tarihin karanlık yerlerinde, bir kavim bir yasağına uymadığı için birilerini çöle sürmüş olmasın?!

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 29-12-2006, 15:24
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

7:11 - Sizi yarattık, sonra size biçim verdik, sonra da meleklere: "Âdem'e secde edin" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis, secde edenlerden olmadı.

Sevgili kardeşim,biraz daha izah edeyim istersen;7:11 - Sizi (insanları) yarattık, sonra size biçim verdik (size aletleri kullanmasını,doğayla savaşmayı,meleklere yani hayvanat ,nebatat ve bilumum soyut ve somut-görülen ve görülmeyen bütün varlıklara boyun eğdirmeyi öğrettik ve halen öğrenmektesiniz) sonra da meleklere: "Âdem'e secde edin" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis (içinizdeki kışkırtıcı,vesvese verici düşünce,duygu dürtü), secde edenlerden olmadı.
Alt 29-12-2006, 15:31
Üye Değil

Sayın Hiramusta,

İzahınızı çözemedim.

Şimdi Allah, meleklere Adem'e secde edin diyor. Hepsi ediyor. Yalnız içimizdeki kötülük Adem'e secde etmiyor?

Şimdi içimizdeki kötülüğün Adem'e secde etmesinin istenmesindeki mantığı sormak istedim. Melek de içimizdeki iyilik mi? Peki içimizdeki iyilik ve kötülüğün atamıza secde etmesi neden istenmiş olsun?
Burada bir çelişki yok mu?
Alt 29-12-2006, 15:57
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şuanda  online konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili Hiramusta, Adem'in ilk insan olmadığını söyleyebileceğin bir mana yok burada. Siz diye çoğul konuşması kendisindende biz diye konuşmasından daha farklı bir anlam değil, bunu eliyorum. Edebi değerde, yani *işaret olarak bir nesneyi yada bir canlıyı tanımlamıyor. İstesem buradaki çoğuldan, Allah biz diye hitap ediyor, o halde Allah'da tek değil derim. Olmaz, neyse işte başka anlatımda siz yerine ne diyor Bakalım;

BAKARA SÛRESİ
(31) Allah adem'e bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek, "Eğer doğru söyleyenler iseniz, haydi bana bunların isimlerini bildirin" dedi.
BAKARA SÛRESİ
(33) Allah şöyle dedi: "Ey adem! Onlara bunların isimlerini söyle." adem, meleklere onların isimlerini bildirince Allah, "Size, göklerin ve yerin gaybını şüphesiz ki ben bilirim, yine açığa vurduklarınızı da, gizli tuttuklarınızı da ben bilirim demedim mi?" dedi. * * *
BAKARA SÛRESİ
(35) Dedik ki: "Ey adem! Sen ve eşin cennete yerleşin. Orada dilediğiniz gibi bol bol yiyin, ama şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz."

Meleklerden istediği bunlar(ÇOĞULU) Adem'e öğretilenlerin çoğulluğundan geliyor.

NÛH SÛRESİ
(17) Allah, sizi (babanız adem'i) yerden (bitki bitirir gibi) bitirdi (yarattı.)'

Kaldı ki, Adem ilk değil ise, ki yukarıdaki ayetler aksini söylemiyor tersine olumluyor, o halde neden Adem'in günahı insanlığa vebal ediliyor. Hani nefs olayı demiştik, herkesin bir nefsi var ise değil mi?

Kaldı ki Kadın'ın yaratılmasında bile Adem var, nasıl olurda Kadın yok iken insan var?
-------------------------------------------------
Sevgili Hiramusta Buradan sonrası size cevabım değil.

İnsanlığın YARATILIŞI çok eski değil, eskiden yaratım diye bir şey yok, sadece doğum var. Torpağın doğurması, doğanın doğurması var, yaratılış, yoktan geliş yok.

Tevrat'a ise girmiyorum, orada ayrıntılar daha nettir bu konuda. Nasreddin Hoca fıkrasını aklımıza getirelim.
Kazanın doğurduğuna inaniyorsunda öldüğüne niye inanmıyorsun der. Adem'e, yasak meyveye, olan olaya Tevrata göre bakıyorsunda, niye üstü zamanla örtülmüş yuvarlatılmış şeylerle avunuyorsun. Tevrat ile Kur'an arasında 1000 yıl vardır ve bu bin yıl içinde insanlar biraz daha akıllı davranmaya başladı. Seçicilik, ayıklama ve yuvarlatma dahada önem kazandı.
"TÂ HÂ SÛRESİ
(120) Nihayet şeytan ona vesvese verip şöyle dedi: "Ey adem! Sana ebedilik ağacını ve yok olmayan bir saltanatı göstereyim mi?""

Bakın sadece Yılan, Şeytan oluyor hikaye aynen...
Devamla yine aynı, sadece kelimeler duruma göre değiştirilmiş.
TÂ HÂ SÛRESİ
(121) Bunun üzerine onlar (Adem ve eşi havva) o ağacın meyvesinden yediler. Bu sebeple ayıp yerleri kendilerine göründü ve cennet yaprağından üzerlerine örtmeye başladılar. Adem Rabbine isyan etti ve yolunu şaşırdı.

Adem rabbine isyan etmişmişmiş, lütfen inanıyormusunuz buna. Yalan, ortada isyan yok, iyi ile kötüyü bilmeyen 2 tane ben diyeyim robot siz deyin bitki var! İsyan demek, zatı RET ETMEK, başkaldırmak, kökeninde devirmek, altüst etmek, yıkmak fiillerinide taşır. Adem isyan falan etmiyor, iradesi ile yaptığı tek şey, AFFET demek. Ben hikayeye bağlı kalarak söylüyorum, olan biten bu, ortada bir suçlu var oda Allah. Yukarıda sırası ile yazdım çelişkileri.

Helede en önemlisi, MELEKLER, Allah'ın dilediği dışında hiç ama hiç bir şey dileyemezler!! 50 kere daha söyleyeyim, Şeytan Allah'a sebebi ne olursa olsun başkaldırmaz, itiraz edemez. İnsanı üstün kıldım diyor zaten sebebi bu irade ve Melekler ipte bağlı kukla gibidir, böyle idrak edin hiç olmazsa, ipin neresini çekersen kuklanın orası oynar, şeytan isyan edemez! Karşıda gelemez, bıdı bıdı diye konuşamaz, yorumda yapamaz, seçimde yapamaz!
Eee ne demişler Şeytan ayrıntıda gizlidir, bakın şeytan kimmiş, ayrıntıda görüyoruz

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu

Önerilen Siteler