|
Cevap verebilirseniz memnun olurum. Şu an eskisi gibi olmasada, neden ülkemizdeki akademisyenler, profesörler hep yurt dışına çıkmış? Ve bu kişilere ne gibi teklifler sunulmuş?
|
Beyin göçü denilen olay herhalde sn.Yergin. ABD kapıyor bizim yetenekli gençlerimizi.
Bir anımı anlatayım, ben çocukken yaşadığım mahallede Asoft isminde bir bilgisayarcı vardı. Commodore 64 oyunları falan satardı. Commodore 64'te oyunları teyp kasetinden yüklerdik, dolayısıyla manyetik bant yüzünden sık sık hata alır, tam yüklemenin sonunda bilgisayar kilitlenirdi.
Bu Asoft'un ortaklarından Tuna Ertemalp isimli bir ağbi vardı. "Lodo" isminde Commodore 64'te çığır açan bir yükleme sistemi icat etmişti. Bu sistemle oyunlar parça parça yükleniyor, hatalı teyp okumalarında kaseti biraz geri sarıp tekrar play'e basıyorduk - sonuçta her oyun hatasız yükleniyordu. Bahsettiğim olaylar tabii 30-35 sene öncesi olaylar, ama Tuna Ertemalp'in geliştirdiği sistem dünyada ilk ve tekti - dükkanlarına her uğradığımda ekip harıl harıl oyun basıyor, ihracat yapıyorlardı.
Böyle bir beyindi işte Tuna Ertemalp. Sonra bir gün bir baktım ki, Microsoft onu kapmış; ABD'deki dev Microsoft binasının dev bahçesinde fotoğrafından tanıyıp bunu öğrendim.
Böyle yapıyorlar işte sn. Yergin, sadece bir örnek.