07-01-2014, 15:18
|
 |
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
İnterneti kontrol altına alma planı / Tek TİB internet geliyor
İnterneti kontrol altına almayı hedefleyen yeni bir kanun çıkartılmaya hazırlanılıyor. Bugün (07.Ocak.2014) TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak olan kanun tasarısıyla her bireyin internetteki tüm günlük faaliyetleri; yani, hangi siteleri gezdiği, hangi kelimeleri aradığı, sosyal ağlarda neler yaptığı kayda alınacak ve en az 1 en çok 2 yıl saklanacak.
odaTv
|
Konuya hakim arkadaşlardan özellikle yorum yapmalarını ve bizi bilgilendirmelerini rica ediyorum. Çünkü bana göre bu plan, basit bir "erişim engelleme" gibi değil, durumu çok ciddi görüyorum. Teşekkürler...
1930'lar: Uçak ihraç ediyoruz, 2010'lar: Saman ithal ediyoruz...
|

07-01-2014, 16:34
|
 |
Moderator
|
|
|
|
Bu bence modern dünyaya ve onun değerlerine açıktan savaş açmaktır. Akp, "Battı balık yan gider." moduna girmiş herhalde.
|

07-01-2014, 16:58
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
O kadar harddiski var mı devletin?
|

07-01-2014, 19:11
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Erdem Alaca´isimli üyeden Alıntı
Konuya hakim arkadaşlardan özellikle yorum yapmalarını ve bizi bilgilendirmelerini rica ediyorum. Çünkü bana göre bu plan, basit bir "erişim engelleme" gibi değil, durumu çok ciddi görüyorum. Teşekkürler...
|
Telefon dinlemek ne ise aslında bunu yapmakta aynı şey.
İnternet ellerinde nasılsa...
Kayıtlar fazla yer tutmuyor, zira log kayıtları tutuluyor, adresler, IP, saat, tarih ve arama cümlecikleri. Kısaca mümkündür diye düşünüyorum.
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

07-01-2014, 19:23
|
 |
Üye
|
|
|
|
|
Telefon dinlemek ne ise aslında bunu yapmakta aynı şey.
İnternet ellerinde nasılsa...
Kayıtlar fazla yer tutmuyor, zira log kayıtları tutuluyor, adresler, IP, saat, tarih ve arama cümlecikleri. Kısaca mümkündür diye düşünüyorum.
|
Ben mesela hep proxy kullanarak geziniyorum internet'te, böylelikle IP'mi belli etmiyorum. Ama bu daha farklı bir şey, sanki modemime paralel bir kablo çekilmiş gibi, devlet "Şu Erdem Alaca'yı izleyelim bakalım" dediğinde ben ister proxy kullanayım ister düz gireyim, sonuçta adım adım hangi sitelere girdiğim, hangi tuşlara bastığımı kaydedebilecek - eğer doğru anlayabilmişsem ?
|

08-01-2014, 03:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Kullandığın proxy'nin türü de önemli.
Gerçek anlamda anonim kalabilmek için internetten bulduğun proxy'ler muhtemeldir ki beklediğin sonucu vermez. Premium proxy hesapları kullanabilirsin. Veya makinaları yurtdışında bulunan bir şirketten proxy sunucu kiralayabilirsin, kendin bir sunucu kurabilirsin (birilerine kurdurabilirsin) vs.
Bilgi alış verişinde bulunduğun internet sayfaları "güvenli" bağlantı sağlıyorsa (https), sen ve sunucu arasındaki veri şifrelenecektir. Böylece üçüncü şahıslar "veri paketlerini" görseler bile çözemezler. Buna ISP'ler de dahil. Elbette https veri iletişimi web siteleri için maliyeti artıran bir durum. Zira bu iş, bir kaç veri imzalama kuruluşunun tekelinde ve web tarayıcılar (internet explorer, firefox, chrome, opera, vs. ) yalnızca bu kuruluşların sertifikalarını otomatik olarak algılıyor. Bir web sunucusu kendi güvenli bağlantı sertifikasını düzenleyebilir. Ancak web tarayıcılar oluşturulan sertifikanın gerçek olup olmadığını bilemezler. Bu nedenle site ziyaretçisine bu durumu "ikazla" bildirirler. Bu da bir web sitesinin isteyeceği bir şey değil tabii.
turandursun.com için bu tip bir güvenli bağlantı sertifikası oluşturulabilir. Siteye devamlı girenler yalnızca bir kez sertifikayı kabul ederler ve veriler şifreli olarak alınıp verilmeye başlanır.
Web tarayıcıların bu sertifika dayatması, esasında site ziyaretçisini korumak içindir. Düşünsene bir siteye giriyorsun ve alış veriş yapacaksın, sitenin bir güvenli bağlantı sertifikası var ancak site sahipleri tarafından oluşturulmuş. Site sahiplerinin senin kredi kartı bilgilerini site üzerinden sahte bir güvenlik sertifikasıyla çalmayacağını kim bilebilir ki.
Tüm bunların dışında ISP'lerden kaçmak normal kullanıcı için mümkün değildir.
Zira sana IP adresi sağlayan, seni internete taşıyan tüm taşıyıcı alt sistemler ISP'nin elindedir ve bunlara senin veri paketlerini analiz eden donanım/yazılım bağlamak çocuk oyuncağı.
Veri paketi analizi ile; "payload" denen belli uzunluktaki veri bitlerini belli desenlere (pattern, örüntü) göre analiz edip senin profilini çıkarmaya çalışırlar. Emin ol gelişen teknolojiyle birlikte tüm veri akşını tv'de film izler gibi izleyebilecekleri kadar gelişkindir bu sistemler. Havadaki verileri dahi yakalayıp ayıklayabilen sistemler neredeyse 1990'larin teknolojisi.
Özetle: Girdiğin siteler güvenli web (https) sağlıyorsa, bu sitelerin senin bağlantı bilgilerini (ip, host, konum, vs.) paylaşmayacağından eminsen ve sen de gerçekten güvenli yurtdışı proxy'ler üzerinden bu sitelere giriyorsan, güçlü bir koruma sağlamışsın demektir.
|

08-01-2014, 07:55
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Erdem Alaca´isimli üyeden Alıntı
Ben mesela hep proxy kullanarak geziniyorum internet'te, böylelikle IP'mi belli etmiyorum. Ama bu daha farklı bir şey, sanki modemime paralel bir kablo çekilmiş gibi, devlet "Şu Erdem Alaca'yı izleyelim bakalım" dediğinde ben ister proxy kullanayım ister düz gireyim, sonuçta adım adım hangi sitelere girdiğim, hangi tuşlara bastığımı kaydedebilecek - eğer doğru anlayabilmişsem ?
|
Hangi tuşa bastığınızı kaydetmekten(keylogger) ziyade, size tanınan IP adresi ile hangi sitelere girdiğiniz tespit edilebilir ve log kaydı tutulabilir. Kapitän de belirtmiş, proxi kullanmak bu noktada çözüm değildir, zira size IP adresini internet sağlayıcınız veriyor ve bunu değiştiremezsiniz.
Güvenli bağlantı da ise veriler şifrelenir(en azından sitelerde ne aradığınız şifrelenir) ama yine hangi sitelere girdiğiniz, saat kaçta, hangi tarihte girdiğiniz vb kayitlari internet sağlayıcınızda tutulur, proxi kullanmak bu noktada çözüm değildir.
Bilişim alanında yasalar, insanların yeterli bilinci olmadığı bir alan olduğu için iktidarlarca fütursuz bir biçimde kullanılabilmektedir.
Bu sadece internet değil, tüm iletişim ağını kapsar. Telefonlarınız zaten kayıt altında tutulur, konuştukalrınızın kaydının tutulması için sözde mahkeme kararı gerekir vs ancak kimi aradığınız ya da sizi kimin aradığı kayıt altına alınır.
Kısaca zaten kayıtları tutuluyor diyebilirim.
Burada sorun "hangi kelimeleri aradığı, sosyal ağlarda neler yaptığı kayda alınacak"
İşte bu doğru değildir, böyle bir yasa kabul edilemez, zira telefon dinlemek ne ise bu da o ölçüdedir. Ancak mahkeme kararı şartı konabilir, ötesi hukuk dışıdır. Size ne hangi sitelerde ne aradığım, yazdığım kelimeler değil mi?
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

08-01-2014, 15:15
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sn. Kapitan ve sn. Spartacus, çok teşekkür ederim; zira detaylı izah etmişsiniz, emeğinize sağlık... Tüm bunlardan sonra benim anlayabildiğim, ben gibi sıradan kullanıcıların pek de yapabileceği bir şey yok bu durumda. Takip ederlerse de etsinler, ne yapalım artık... Sonuçta iktidarın hoşuna gitmeyen sitelere girmekten başka bir suçum da yok benim.
|

08-01-2014, 19:40
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili arkadaşlar,
Yaklaşık 14 yıl önce bir yazılım projesinde kullanmak üzere kripto algoritmalarıyla tanıştım.
Bu konuda dünyada 2 önemli ticari algoritma geliştirici vardır, biri RSA, diğeri Entrust, ikisi de ABD kökenli firmalardır. Başvuru formu doldurduğum halde Türkiye'nin ABD'nin terörist olup olmadığı şüpheli ülkeler listesinde olduğu gerekçesiyle bu firmalardan on-line komponent satın alamamıştım. Bir gün sekreter odama geldi, kapıda üç Amerikalı'nın beni sorduğunu söyledi. ABD konsolosluğundan üç çam yarması doldurduğum form üzerine -ne iş yapıyorsunuz bir bakalım- diye gelmişler. Neyse, bizi zararsız görüp komponentleri almamıza izin verdiler. Akşam olmadan RSA download linkini gönderdi, komponenti indirip işimizi gördük.
E haliyle insan kripto işine neden bu kadar önem verdiklerini merak ediyor, kripto tarihçesini okudum, bir üniversite DES adlı bir algoritma geliştiriyor, herhangi bir metni bir şifreyle -cipher character- denen tanınmaz karakterlere dönüştürüyorsunuz, yani encrypt ediyorsunuz, göndereceğiniz yere gönderiyorsunuz, alan kişi şifreyi biliyorsa decrypt ediyor ve metninizi okuyor. Şifreyi bilmiyorsa brutforce-kabakuvvet yöntemi dışında ne yapsa çözemiyor, kabakuvvet kullansa çözmesi aylar, yıllar sürüyor. Daha fazla teknik detay ile kafanızı yormayayım.
DES algoritması içerisinde SBOX tabir edilen 8 adet özel sayı kullanılıyor. Bu özel sayılarla kriptolaması ve açması çok zaman alacak bir işlem çok kısa bir kaç işlemle halledilebiliyor.
Bunu sıfırları bol sayıları çarpmak gibi düşünün,
Örneğin hesap makinesi kullanmadan 10000x10000=100000000 sayısını bulmanın yolu 1x1'i (sıfır olmayan sayıları çarpıp) hesaplayıp, yanına iki sayının yanındaki toplam sıfırları yazmak gibi, toplam 8 tane sıfırı yanına ekleyince 100000000 oluveriyor.
İşte bu SBOX'lar algoritmanın hızında böyle önemli bir katkı sağlıyor.
Üniversite gururla bu algoritmayı dünyaya tanıtmak üzereyken ABD hükümeti olaya el koyuyor ve "SBOX'ları ben yerleştireceğim, yoksa çalışmanıza, yaymanıza izin veremem" diyor. Böylece DES ve türevi RC2, RC4, RC6 gibi tüm algoritmalara kendi SBOX'larını yerleştiriyor. RSA, Entrust gibi ADB kökenli bütün ticari algoritma geliştiricileri de denetimi, izni altına alıyor. NSA birimi, bu şekilde elde edilebilen tüm verileri topluyor, yorumluyor, arşivliyor. ABD gibi paranoyası sınırsız olan bir ülkeden başka bir şey yapması beklenemezdi.
Günümüzde ulusal bir algoritma geliştirmek bu yüzden çok önemli. Kırılamayan veya patlak olmayan bir algoritma tasarlasak dünyadaki tüm istihbarat servislerinin uykularını kaçırırdık.
Demem o ki arkadaşlar, internette ortadaki araçları kullanarak gizli kalmak zordur, çok özel yazılım araçları ve daha önce düşünülmemiş yöntemler geliştirmek gerek.
Sevgiler
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
|

11-01-2014, 20:00
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Tek TİB internet geliyor
Eee Diktator sanal dunyadan ve sosyal bulkusma alanlarindan hem gezi de cok cekti, hem de tum kirli camasirlari carsaf carsaf yayildi.
Belki de kendi bile bir olayi ilk defa internetten ogreniyordu.
Nihayet yasaklamalara, internette ekleniyor ve MIT temelli calisacak bir internet yasaklamasi geliyor.
Torba kanun tasarıyla birlikte Türkiye'de internetin kaderi artık hükümetin kontrolüne geçiyor. 5651 sayılı kanuna eklenen maddelerle artık internet siteleri herhangi bir mahkeme kararı olmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Ulaştırma Bakanlığı'nın emriyle 4 saat içinde kapatılabilecek.
11-01-2014 10:20:46
TORBA yasa tasarısıyla gündeme gelen internete yönelik kanun değişiklikleri büyük tartışma yarattı. Kanuna eklenen maddeyle artık internet sitelerinin herhangi bir mahkeme kararı olmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kapatılmasının önü açıldı.
Böylece sanal alemdeki içerikler ‘özel hayatın gizliliği' kapsamında mahkeme kararı olmadan bile engellenebilecek. Tasarıda dikkat çeken diğer bir noktaysa internetteki içeriklerin sayfa bazında engellenebilecek olması. Buna göre artık internet sitesi yerine internet sayfaları erişime engellenebilecek. Başka bir deyişle, ‘uygunsuz' bulunan bir tweet veya YouTube videosu engellenecek, ancak söz konusu sitedeki diğer içerikler görüntülenmeye başlayabilecek.
Eklenen kanun maddesine göre kurulacak Erişim Sağlayıcılar Birliği, tüm mobil ve sabit internet servis sağlayıcı şirketlerinin çatı örgütü olacak. Bu birlik TİB veya Bakanlık tarafından alınan engelleme kararını 4 saat içinde uygulamaya geçecek. Buna ek olarak Erişim Sağlayıcılar Birliği, abonelerin internet trafiği bilgilerini 2 yıl boyunca tutacak.
http://www.muhalifgazete.com/haber/8...t-geliyor.html
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Konu Neva tarafından (12-01-2014 Saat 11:54 ) değiştirilmiştir.
Sebep: uzun kopyala/yapistir kisaltildi.
|