Sevgili bubilgi,
İnsan bedenini kabaca 3 bölüme ayırabiliriz.
1- Solunum, kan dolaşımı, salgı sistemi, sindirim, besin dağıtımı, hücre üretimi vs. gibi motor refleksleri ve yönetim merkezi olan omurilik soğanı.
2- Beyin ve omurilik soğanının yönetimindeki beden, bedenden gelen uyarıları beyne ve omurilik soğanına ileten sinir ağı.
3- Yorumlama ve hafıza merkezi olan beyin.
Sinir ağındaki haberleşme, mikrovoltlar mertebesinde elektrik sinyallerinden oluşur. Bu sinyaller, hassas preamplifikatörlerle yükseltilerek osiloskopla izlenebilir, ki; tıbbi uygulamalarda sıklıkla kullanılan, çok faydalanılan bir ölçüm, gözlem metodudur.
--/--
Büyü, kişiye temas etmeden uzaktan olumlu/olumsuz etkilemenin, üzerindeki olumsuz etkileri kaldırmanın mümkün olabileceğini iddia eder. İnsanın biyolojik yapısı göz önüne alındığında büyünün insanı etkilemesi mümkün değildir. İnsanın dış manyetik etkilerle etkilendiğinin, tepki verdiğinin, manipüle edilebildiğinin bir kanıtı yoktur, ki; bu yönde sayısız deney yapılmıştır. Bu tür iddialar spekülasyondan öte bir değer taşımaz.
--/--
Cin konusu artık kabak tadı vermenin ötesine geçmiş, tiksintiye dönüşmüştür gözümde.
James Randi adlı eski bir sihirbaz, kurduğu
JREF vakfı aracılığı ile cin melek peri gibi hayali varlıkları, herhangi bir parapsikolik fenomeni kanıtlayana 1 milyon USD ödül veriyor. 1996'dan beri sayısı ispat girişimi oldu ve hepsi bir bir çürütüldü. Zaten başka ne beklenebilirdi ki.
--/--
Kuantum fiziği, Bohr atom modelinde tanımlanmış olan maddenin çok daha küçük parçacıklardan oluştuğunu, bu parçacıkların farklı formlarda bulunabildiğini, değişik formlara dönüşebildiğini, diğer parçacıklarla etkileştiğini ortaya koyan kuramlar bütünüdür.
Bu böyle ortaya koyulmuşken, yaratılışçı veya fırsatçı çevreler kuantum bilinç adlı bir saçmalık icat ettiler ve maalesef bir çok kişi bu fikri satın aldı. Şimdilerde bunun üzerine kitaplar yazanlar, eğitim seminerleri düzenleyenler var, daha da şaşırtıcı olarak, bu kitapları satın alan, eğitimlere katılanlar var.
Şunu iyi anlamak lazım: İnsanın kişiliği, bedeninin içinde yaşadığı çevreden aldığı verilerle, duyumlarla, etkileşimlerle, eğitimiyle depoladığı verileri yorumlamasıyla oluşur. Kişinin beyininde yaşadığı deneyimler, edindiği yorumlara göre fiziksel olarak farklı sinaps bağlantıları üretilir. Örneğin, matematiksel işlemler üzerine daha çok çalışan kişinin beyninde bu işlemleri daha hızlı ve isabetli yapmasını sağlayan sinapslar-bağlantılar-merkezler üretilir. Yani kişinin fiziksel beyin haritası detayda kişiye özeldir.
Büyü veya kunatum bilinç iddiası, bu kompleks ve kişisel yapıdaki beyne uzaktan müdahale edilebileceği iddiası ile eşdeğerdir. Örneğin, zır cahil bir üfürükçü bir kaç Kuran ayetini okuyarak beddua ettiği uzaktaki bir kişinin beyin yapısını çözerek, sinapslardaki yorumlama dizilimini etkileyebildiğini iddia etmiş olur. Yani, saçmalık bile değildir.
Videoda değinilen ikinci ego vs. konuları zaten defalarca izah edilmiş konulardır.
İnsan, -tıpkı diğer organik canlılar gibi- yaşama ve üreme arzusu olan biyolojik bedene sahip bir varlıktır. Yaşama ve üreme arzusu kaçınılmaz olarak egoyu oluşturur. Bunda bir sihir-keramet yoktur. Ego, insanın manipüle edilmesinde kullanılabilecek en önemli zaafiyettir, ki; çoğunlukla bencillik veya suç olarak kabul edilen eylemler yaparken manipüle edilmeye ihtiyaç duymaz.
Videodaki gibi, insanların fikirler üretmesi yanlış değildir, ne var ki, üfürük olduğu kanıtlanmış iddiaların, fikirlerin bilimsel bulgulardan esinlenerek farklı kulvarlara kaydırılarak yanlışlanmış fikirlerin yaşamını devam ettirmesine hizmet etmek yanlıştır.
Örneğin, cinlerin var olduğunu iddia eden İslam öğretisi kutsal kitabı olan Kuran'da cin adlı bir sure bile barındırır, bu ve başka surelerde cinler hakkında bir çok hikaye anlatır. Ne var ki günümüze kadar cinlerin varlığı kanıtlanmış değildir. Fakat, din böyle dediği için bir çok Müslüman cinlere şahit olduğunu iddia etmiş, üzerine yeminler etmiştir, hatta cin çıkarma diye bir meslek bile var edilmiştir.
Yukarıda da söyledim, cinlerin varlığını kanıtlamak isteyen James Randi'ye gitsin, aslanlar gibi kanıtlasın, 1 milyon USD'yi alsın, afiyetle yesin, İslam dininin doğruluğunu kanıtlamış olsun, dünyada bir çok kişinin Müslüman olmasına vesile olsun, cenneti kendisine garanti etsin. Bunu, konuyu tartıştığım bütün Müslümanlara söylerim, nedense kimse önemsemez görünür, halbuki işin içinde milyarlarca insanı cehennemden kurtarmak var.
Neden ispatlamıyorlar? Çünkü yok.
Peki neden yok diyemiyorlar? Çünkü Kuran'da cin suresi var.
Sevgiler