Açıkçası o tarihte yaşasaydım, ve karşımda biri koca denizi yarsaydı, o sahneyi görsem ve bilseydim adamın söylediklerine inanırdım.
Yani, x tanrısı adına başka birinin böyle bir eylemi gerçekleştirdiğini gördüler mi? Hani olay basit benim tanrım bakın koca denizi cart diye ortadan ikiye yardı. Sizin tanrınız ne yapıyor?
Ama yok işte, bön yaratılmış insanlar topluluğu, onca bela ve mucizeyi bizzat yaşadıkları halde, hikaye kitabına göre çok kısa süreçte tanrıyı ve sözcüsünü satmışlar.
Kimse de diyemiyor, ey sevgili tanrı, insan zekasını sen mi yarattın? Yaratırken dalgınlığına geldi de formülü şeytan mı değiştirdi?
Musaya tanrısallık verildiğini düşünmüyorum. Hikaye kitaplarına göre de, o dönemki insanlar böyle düşüncelerde bulunmamışlar. Musa'nın tanrısı? Ya da imanlı için Rab, yehovah miti, bugünkü yahudiler içinde öyledir. Musa da tanrısallık yoktur.
Buna karşın, tüm bu hikayeleri anlatıpta, bu sefer hikayeleri öğrenip ya da önceden bilip (eskilerin masalları) aynısını Muhammed'den bekleyenlere, yine Muhammed bizzat kendi dilinden(tanrıyı görebilene, duyabilene aşkolsun) bahane üretmiştir. (İmanlı için bu bahaneleri üreten tanrı, aktarma yapan Cebrail, diğerlerine duyuran Muhammed'dir.)
Öncekiler yalanlamıştı, size mucize yok, mucize gösterdik mi inanmazsanız sizi helak ederiz. falan filan modları.
Günümüzde ise bunca teknoloji altında bunca bilgi birikiminde, tabiki denizi yarma gibi eylemlerin altyapıları farklı değerlendirilir.
|