zfr87´isimli üyeden Alıntı
kötülük sorunu yüzünden tanrıyı reddeden bir sürü ateist gördüm.
Benim de üzerinde sık sık düşündüğüm bir konu.
Tanrı iyiyse neden kötülük var.
İmtihan etmek için veya özgür irade açıklamaları yeterli değil bana göre.
O yüzden 2. ve 3. maddeye ulaştım
|
Kötülük, özgür irade dediğimiz şeyin ön şartı gibi durur. Ki burada önemli bir parametrede "kötü"nün tarifidir. Benim bugüne kadar rastladığım en iyi tarif = "Bir davranış ne kadar bencil ise, ne kadar kişisel çıkara dönük ise o kadar kötüdür." Örneğin sırf kendi zevki için masum insanlara işkence edip onları öldüren bir seri katil kötüdür deriz. Ancak yaptığı davranış katil açısından iyi olarak nitelendirilebilir, çünkü onu mutlu etmektedir.
Aslında bu tariften de anlaşılacağı üzere mesele toplum/grup çıkarına mı hizmet ediyorsun yoksa kendi çıkarına mı hizmet ediyorsun meselesidir. İnsan sürekli bu iki seçimden birini yapmak durumu ile karşı karşıyadır. Bu hayvanlarda da böyledir, hayvanlar da her zaman sürü psikolojisine göre hareket etmek yerine, kendi bireysel çıkarlarını gözeten davranışlar sergileyebilmektedir.
Örneğin papağanlar. Bir papağan sürüsü içerisinde eğer papağanlardan birisi hastalanır ise diğer papağanlar tarafından sergilenen davranış o hastalıklı üyeyi sürünün dışına atmaya çalışmaktır, hastalıklı hayvanı gagalayarak, saldırarak uzaklaştırırlar ve kendi başına bırakırlar. Amaç kendi sürülerinin bekâsını sağlamaktır. Ancak yapılan incelemeler göstermiştir ki hastalanan papapağanlar, hastalıklarının belirtilerini sürüden gizlemek gibi bir davranış geliştirmişlerdir. Yani hastalıklı papağanlar sürü gibi düşünmeyerek, sürü çıkarına davranmak yerine kendi çıkarlarına çalışmaktadırlar. Bu açıdan bakınca papağanlar ve hayvanlar da iyi ya da kötü davranışlar sergileyebilir.
İyi ya da kötü dediğimiz her şey doğadaki bu ego - süperego çekişmelerinden başka bir şey değildir. Özgür irade dediğimiz de bu davranışlardan birini seçmek ile ilintilidir ki işin doğrusu bakteriler de dahi ilkel düzeyde bu tip seçimler gözlemlenebilmektedir...
Yani Tanrı'nın iyi ya da kötü olması gibi bir çıkarım çok da anlamlı değildir...