Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 02-03-2007, 20:35
teotihuacan teotihuacan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Hangisi doğru seçim?

Merhaba

Bu siteye üyeliğim yeni sayılır. Kısıtlı zamanlarda takip edebildiğim kadarıyla - sitenin de amacına uygun olarak - forumda çoğunlukla dinler tartışıldı. Teistler ile diğerleri (ateist-agnostik-panteist) arasında geçen tartışmalardı.

Ben farklı bir konuya girmek istiyorum. Mesela ateist arkadaşlar neden ateistler? Neden agnostik ya da panteist değiller? Ya da panteist arkadaşlar neden ateist değiller? Bunu tartışabilir miyiz? (Ya da niye tartışmıyoruz, böyle bir tartışma çok mu abes?)

Bu tartışma teist arkadaşların ilgisini pek çekmez sanırım. Ama teist olmayan bir çok kararsız arkadaşa da (benim gibi) yardımcı olacaktır.

Bu arada bilinmesi gerekir diye düşünüyorum. Kendimi agnostizme daha yakın gördüğümü ifade edeyim.

Katılımlara şimdiden teşekkür ederim.
Alt 02-03-2007, 21:41
AYATA AYATA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Re: Hangisi doğru seçim?

ben şahsen inançsız değilim...ama yaradan bir Tanrı'ya da inancım yok,Muhammet'in tanrısı bana çok uzak ben dinlere karşıyım,ama varlığın sebebi olan ve varlığı varlığı ile var eden bir Tanrı'ya inanıyorum...tek olanın reklama ihtiyacı yoktur diyorum,varlığın bir var oluş sebebi vardır diye düşünüyorum,kısaca ben varsam,taş toprak,börtü,böcek,yıldızlar, galaksiler varsa eğer o var olduğu için vardır.çok basit benim *şu yazım bu nick ile bu forumda var ise sebebi ben var olduğum içindir...bu forum var ise turan dursun ve ateistler var olduğu içindir...ve bilinen evrende hiç bir varlık sebebsiz değildir. evren veya evrenler neden sebebsiz olsunlarki.
Alt 02-03-2007, 23:09
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

evren veya evrenler neden sebebsiz olsunlarki

* * * * sevgili SİRİUS-B

* * * * bu dedigin söyleme ben bir açılım getireyim tartışmaya oradan devam edelim.
* * * *
* * * * Niye yaradan sebepsiz olsun ki.

* * * * saygılarımla
Alt 02-03-2007, 23:10
Kont Kont isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın teotihuacan,

Tartışılması abes değil bazı şeyler daha önceliklidir.Örneğin hala İslam Dünyası'nda 9 yaşındaki kız çocuğun şehvet konusu olduğuna dair fetvalar veriliyorsa,hala bu ülke de tecavüz edilen kadının orucunun bozulup bozulmayacağı ve yahut cinsel ilişki ile orucun açılıp açılmayacağı tartışılıyorsa,hala YİMPAŞ gibi dini inançları sömüren kuruluşlar para kazanıyorsa hala Mekke'den telefon mesajı gönderiyormuş gibi gösterip bazıları "ben Allah'ım" deyip insanlardan trilyonlar topluyorsa,hala insanlar şeyhten medet umuyorlarsa uzun uzadıya deist-ateist tartışmasını ben şahsen gereksiz buluyorum.Bu İstanbul'un fethinden önce Bizanslıların meleklerinin cinsiyetini tartışmasına benziyor.

Örneğin sayın SİRİUS kendi inandığı Tanrı'yı açıklamış.Bu Tanrı'nn gönderdiği kurallar yok,günlük yaşamında insanın hiç yer almıyor.Dolayısıyla bu "Tanrı"nın varlığı veya yokluğunu tartışmak şu an bana göre ancak son maddelerde yer alabilir.Dolayısıyla bunu yadırgamamanız lazım...

Hayyam'ın o meşhur rubaisinde der ki:"Çözemedi varlık muaamasını bugüne kadar hiç kimse"...Zaten insanoğlunu Arap Tanrı'sına,İsa Mesih'e ya da envayi çeşit Tanrı'ya hala yönelten bu muaammadır.İşin ilginç yanı böyle derin bir konuda her dinin temsilcilerinin inanılmaz bir bilgiçlik taslamasıdır.
Alt 03-03-2007, 11:10
Üye

SİRİUS-B

Dediğine ben de katılıyorum. Hiçbir şey sebepsiz değildir. En azından bildiğimiz anladığımız kadarıyla öyle...

Dilaver

Hiç süphesiz yaradan da sebepsiz değildir. Elbetteki "Bir gün canım sıkıldı, evreni 6 günde yarattım, üstüne de ademi yarattım, kaburgasından da havvayı yarattım" gibi bir saçma sebep olamaz, olmamalıdır. Ama sebep-sonuç ilişkisi ile olayı irdelemeye kalkarsak tıkanırız. Yani yaradan da sebepsiz değilse, yaradanın sebebinin de bir sebebi olmalıdır. Değil mi?

Peki yaratıcıyı reddeden arkadaşlar ne yorum yaparlar?

Kont
Vallahi sen de haklısın, bu konu kesinlikle öncelikli değildir. Ama herşeyin tartışıldığı bu platformda bunun da tartışılmasında fayda vardır diye bu topici açtım. (Ayrıca kişisel faydam da vardır, bunu inkar edemem )

Saygılar

"Aptalların sorup akılı insanların cevap veremediği pek çok soru vardır."
Polya, George (1887, 1985)
Alt 03-03-2007, 12:48
AYATA AYATA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Dilaver kardeşim her zaman zaten var olanın varlığına sebeb aramak ,,,, zor be...şimdi diyeceksin evrende o veya bu şekilde her zaman vardı, bende diyecemki olabilir...neden olmasın, Belkide en büyük gücü arama ihtiyacıdır insan oğlunun ihtiyacı, ama şu ve ya bu şekilde düşünebilen bir varlık olarak varız,ve sonluyuz,soru hemen geliyor sonlumuyuz acaba? belkide her son bir başlangıçtır, aslımıza zuhur etmiş olmayalım....benim gerçeğim ona dönüyoruz, bambaşka bir şekilde ve biçimde,İyilerdensek iyi tarafına kötülerdensek kötü tarafına dönüyoruz...
Alt 03-03-2007, 13:28
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Ben düşüncemi ifade edeyim...

Neden sonuç ilişkisine göre bakacaksak, eski çamlarda bardak oldu, ama çam çam olmazdan evvel kim bilir kimin etiydi buduydu...

Görülmesi gereken, sonsuz süren döngüyü bir yerde durdurup fotoğraf çekmek değildir, döngüyü durmaksızın sürüp giden döngüsünde ele almak gerekir..

Eğer ki bir varlığın varlığı, bir başka varlığın varlığı ile açıklanacaksa sorumuz basittir ve cevabımızda;
1. O halde her şeyi yaratan bir Varlık vardır.
2. O halde her şey yaratılmazdan önce yine Bir VARLIK vardır. Varlık sonsuzdur...
3. O halde şimdi herşey yaratılmazdan önce o varlığın varlığı nedir?
4. Yoktan hiç bir şey varolamaz, bu mantıklada sabittir..
5. Demek ki herşey var olmazdan önce var olan varlığın varlığıda varlıksızlık olmalıdır. Yada O'nunda bir sebebi, nedeni olmak zorundadır...
6. Yada bu sonsuz bir döngüdür, varlığın delili yine varlığın kendisi iken, onun zıtdaşı olan yokluğunda bir delilidir.

2 Nolu mademize geri dönelim.
2. O halde her şey yaratılmazdan önce yine Bir VARLIK vardır.

Bu demektir ki varlık her zaman vardı. O halde varlığa bir neden aramak mantıksızdır.

6 Nolu maddemize geri dönelim..
Yokluk her zaman vardı, çünkü yokluğun varolması için varlık vardı..

3 Nolu maddemize geri dönelim.
3. O halde şimdi herşey yaratılmazdan önce o varlığın varlığı nedir?

O her zaman vardı... Demek ki varlık için illa bir yaratan olmak zorunda değilmiş... Yoksa Tanrı bir varlık değil mi?

1 Nolu maddemize geri dönelim...
1. O halde her şeyi yaratan bir Varlık vardır.
Demek ki burada anılan yaratılmazdan öncede varlığın varlığıdır...

100 nolu maddemize geri dönelim... 1000 Nolu maddemize geri dönelim... 10.000 nolu maddemize geri dönelim... Dönelim.. Dönelim....

İşte asıl sorun burada, sonsuz döngüyü akvaramakta, yoksa döngünün bir yerinde durdurup, resim çekip yorum yaparsak;
1. Önce filmin bir başlangıcı olur, senaryoyu yazarız.
2. En sonunda ise THE END, SON, FIN yazarız, buda işin sonuç senaryosudur...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 03-03-2007, 13:30
Üye Değil

Sevgili Teo,

Ay gülesim geldi. Mektup yazardık ya böyle eskiden

Neyse konuyu dağıtmayalım. Ben ateistim. Nasıl ateist olduğumu kısaca anlatayım sana belki faydası olur. Bundan bir yıl önce namaz kılıyordum ve kapanmayı düşünüyordum. Bu arada kuranda okuyordum tabii. Kuranı okudukça aklımdan birtürlü uzaklaştıramadığım düşünceler beynimin içinde dönmeye başladı. Onları aklımdan uzaklaştırmak istiyordum çünkü bunları düşünmenin günah olduğunu sanıyordum. Ama kuran sayfalarında ilerledikçe bu düşüncelerim daha da arttı. Sürekli bu kıssadan hikayeler ne zaman bitecek, ne zaman insanlık adına yazılmış güzel cümleler okuyacağım diye kendi kendime düşünüyordum. Ama bitmedi. Sonra biri bana muhammedin karısı ayşeden bahsetti. Bu konuyu duyunca önce inanmak istemedim. Sonra araştırmaya başladım. Böylelikle Turan Dursun'la tanıştım. Sonra okumaya devam ettim. Ve dinlerin hiçbirine inancım kalmadı. Bundan sonraki adım tanrının varlığını sorgulamaktı. Sanıyorum şimdi senin bulunduğun süreçte bu. Bunun içinde insanlık tarihi okudum. Tavsiye edebileceğim bir kitap var. Alaaddin Şenel -İlkel topluluktan uygar topluma- Hatta çok tanrıcılıktan tek tanrıya nasıl geçtiğimizle ilgili güzel bir alıntı yapmıştım onun kitabından bir topic için. Ve sonuç itibariyle yaratıcının da olmadığı kanaatine vardım. Biraz okuyup biraz düşünen herkes bence bu sonuca ulaşır. Mühim olan şey olaya mistik bir gözle bakmamak. Gerçekçi olmak yeterli bunun için.
Alt 03-03-2007, 13:56
Üye

Sevgili GOZDE

İşte temel konuya en sonunda gelmişsin. Şöyle demişsin;

Tavsiye *edebileceğim *bir *kitap *var. *Alaaddin *Şenel *-İlkel *topluluktan *uygar *topluma- *Hatta *çok *tanrıcılıktan *tek *tanrıya *nasıl *geçtiğimizle *ilgili *güzel *bir *alıntı *yapmıştım *onun *kitabından *bir *topic *için. *Ve *sonuç *itibariyle *yaratıcının *da *olmadığı *kanaatine *vardım. *Biraz *okuyup *biraz *düşünen *herkes *bence *bu *sonuca *ulaşır. *Mühim *olan *şey *olaya *mistik *bir *gözle *bakmamak. *Gerçekçi *olmak *yeterli *bunun *için.

Bir kitap okudun ve hayatın mı değişti? Neden ateistsin? Neden tanrıyı reddettin? Neden agnostik değilsin mesela? Ne varlığını reddetmek ne de yokluğunu reddetmek sınırını ne zaman ve nasıl aştın? Ben de bir çok kitap okudum ama yine de karar veremedim. Belki de işin kolayına kaçtım ve E (Hiçbiri) şıkkını tercih ettim.

Yukarıda Spartacus'un yazdıklarını okudum. Orada da aynı sonuca ulaşmıyor muyuz?

Saygılar

Alt 03-03-2007, 13:56
Üye

Bu arada Alaaddin Şenel'in kitabını hemen edineyim ben...

Önerilen Siteler