Barikat´isimli üyeden Alıntı
sayın vefik sami
türkiye; hiçbir zaman tam bağımsız olmadı. gazi paşa hazretlerinizin zamanında da öyle.
bugün ise tam olarak sömürgeleştirilmiş durumdadır.
üstelik kendisi sömürge olan bu ülke, kürdistanı'da ilhak etmiştir.
emperyal hiyerarşide emperyalizmin sömürgesindeyken,
kürdistanı sömürgeleştiren bir küçük emperyalist olmayı da burjuva bonapartist ulus-devletçilik üzerinden gerçekleştirmiştir.
|
Ben Gâzi Paşa Hazretlerine şükran borçluyum. Her ne kadar yeterli görmesem de, özgürlük, serbest düşünce, bilimsellik, Vatan, Millet, Medeniyet vs. gibi kavramları algı ve yaşama noktasında gerçekleştirilen kültür devrimleri nedeniyle şükran borçluyum. Hiç bir zaman "Atam; sen kalk ben yatam" modunda, lider fetişizminin prangasına düşmedim. Lider fetişzimi; fikirlerden ziyade mena'atlerin kol gezdiği ortamlarda kuyrukçuluk/ayakçılık peşi sıra gelir. Mustafa Kemâl Paşa zamanında bunu yapanlar oldu. Şimdi de aynı şey başkalarına yapılmakta.
Bu bir mantalite/zihniyet meselesi.
Herkesin Gazi Paşa Hazretlerini sevmesini, saygı duymasını beklemek saçma olur. Benim kimseden bu tip bir beklentim olmadı, olmayacak. İç siyasette kimi hatâlar yapılmış olabilir. Fakat bu yanlışlar İstiklâl Harbi ve sonuçlarını görmezden gelmemize yol açmamalı.
Kültür devrimleri, tam bağımsızlığa giden yolda; siyasi, hukûki ve ekonomik koşulların alt yapısını hazırlamak üzere gerçekleştirildi. Bir ülkeyi yasa çıkararark medenileştiremezsiniz. Fakat; samimi biçimde ve cesâretle ortaya koyduğunuz çağdaş hukuki/siyasi alt yapı, geleceğin şekillenmesinde mühim bir rol oynar.
Mustafa Kemâl'in en önemli hatâsı, kendisinden sonra, açılan yolu dirâyetle genişletecek, takip edecek ehil bir kadro oluşturamamış olmasıdır. Paşa'nın etrafı, yalaka ve goygoycularla doldu. Bunların da memleketi getirdikleri nokta mâlum.
Kürd mes'elesi gerçekten önemli bir sorun.
Fakat Türkiyenin diğer sorunlarından bağımsız bir husus değil.
En büyük sıkıntı da şu:
Ne T.C. devleti ne de Kürdler gelecekle ilgili kendi başlarına karar verme noktasında değiller. O çok sözünü ettiğin ve fakat, kimsenin engelleyemediği emperyalizm her şeyi kendi kontrolünde götürüyor.