AKP'nin toplumu giderek boğucu bir "dinbazlık" cenderesine sokma çabasına bakıp bunu kestirmeden "İslamcılık" olarak niteliyoruz. Ancak bir ideoloji olarak modern tarihsel süreçte ortaya çıkmış İslamcılığın neyi murat ettiğine baktığımızda AKP'nin tüm baskıcı, totaliter, faşizan uygulamalarına rağmen bu nitelemeyi hak etmekten uzak olduğu kanısındayım.
Ve onun, 1990'ların ikinci yarısından itibaren dünyada İslami hareketliliği tanımlamak üzere işlerliğe sokulmuş "post-İslamizm"e çok daha yakın bir "ekonomi-politik" çizgide olduğunu düşünmekten yanayım.
[...]
O yüzden yıllardır Müslümanlar nezdinde bir "helalleştirme" furyası almış başını gidiyor.
Kapitalist turizm endüstrisi mi? Hemen helal (harem-selamlık) tatil "resort"ları (sözgelimi "Jet Fadıl'ın Caprice- Gold"u) devreye giriyor!..
Coca-Cola, kapitalist uygarlığın şahika simgesi mi? Hemen "helal kola" sürümü başlıyor: Mekke Kola, Zemzem Kola, Kıble Kola…
Televizyonlarda, eğlence endüstrisi içinde güzel kadınların "talk-show" programları mı var? Üç Müslüman kız kardeşin programı "Helal Kızlar" ("De Meiden van Halal") endüstrideki İslami boşluğu dolduruyor.
Şarap kültürü modern dünyanın aşılamaz ve aşındırılamaz bir sosyalleşme pratiği mi? Selamünaleyküm "helal şarap!.."
Ve işte sistemin bir başka gözde iş kolu "seks endüstrisi" ile etkileşimsel bir İslami "çıktı" olarak "helal sexshop" lar!..
Hazza meyyal tüketim kapitalizmi dünyasında Müslümanın ihtiyacını karşılamaya yönelik bu faaliyet üzerine beş yıl önce Hollanda'da ilk açıldığında da, iki yıl önce Türkiye'de dindar "tüketici"nin karşısına çıktığında da yazdım, yazmaktan usandım (bkz. "Helal Sex Shop Memlekete Hayırlı Olsun", Radikal, 20.10.2013
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre) * Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i) * Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş) * Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz) * Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun) * Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta) * O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal) * Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran) * Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran) * Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Benim anlayamadığım, bu tür dinsel içerikli paylaşımlara dindar arkadaşlardan yorum gelmemesi.
Acaba lanet mi ediyorlar, yoksa arzuladıkları bir ortam olarak mı görüyorlar ya da savundukları dinin bu görsellerinden utanıyorlar mı?
Sahi neden görüşlerinizi belirtmiyorsunuz, belirtin ki bu konularda dogru-yanlış veya ahlak kavramına ışık tutalım...
Cunku Islam'a ve Muslumanlara gore hayatta en onemli sey "inanmak". Ahlaksiz, tecavuzcu veya katil bir Muslumani herzaman erdemli, durust ve namuslu bir dinsize tercih ederler. Cunku Islam boyle bir din. "Allah katinda din Islam'dir", "Musluman olmayanlarin butun iyi isleri bosa gidecek", "onlar ebedi cehennemde yanacak" diyen bir kitaba inanan insanlardan baska bir tutum beklenemez. Bu yuzden Islam'in basarili olma sansi sifirdir, cunku asla ahlak uretemiyor. En kotusu de, hic bir ise yaramadigi gibi, sadece kotuluk, vahset ve ahlaksizlik uretiyor.
ben hemen yorum yazabilirim dindar biri olarak, öncelikle hangi toplum olursa olsun hatta iki mukaddes şehir ilan edilen Mekke ve Medine'de dahi olsa fuhşiyatı yapanlara göre İslam eleştirilemez, İslam Dini adı altında bunu yapanlar o. çocuğunun ta kendileridir ve Ahiret'de kafirlerden münafıklardan farklı muamele görmeyecekler zira böylelerinin son nefeslerindeki imanlarıda makbul olmaz.
"Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; fenalığı, azgınlığı ve fuhşiyatı yasaklar." (Nahl Suresi 96. Ayet)
Benim anlayamadığım, bu tür dinsel içerikli paylaşımlara
dindar arkadaşlardan yorum gelmemesi.
Burada bazi ayetlerin sözde çevirileri verilip
o sözde çeviriler üzerinden ahkam kesiliyor
ama çeviriler tamamen uydurma.
Sonra bi de kalkip
dindar arkadaslarin sessiz kalmasini
anlamiyorsunuz.
Örnegin Ahzab 52
Arapça metin: Lâ yahıllu leken nisâu min ba'du
ve lâ en tebeddele bihinne min ezvâcin...
Uydurma: bundan sonra zevcelerini... baska zevcelerle değiştirmek sana helâl değildir
Dogrusu: bundan sonra zevcelerini... o baska kadinlarla degistirmen de helal degil sana.
Ayetin devaminda bir istisna ifadesi var:
illa mâ meleket yemînuk (yeminin kimin maliki ise onlar hariç).
Anladiniz?
Bundan sonra ancak
(olagan nikahli) kendi zevcelerini
(yemin nikahli) kendi zevcelerinle (bkz Ahzab 50)
degistirebilirsin.
Bi de şunu düsünün:
Es degistirmek
4:20'ye göre müminlere helal
33:52'ye göre nebiye haram.
ben hemen yorum yazabilirim dindar biri olarak, öncelikle hangi toplum olursa olsun hatta iki mukaddes şehir ilan edilen Mekke ve Medine'de dahi olsa fuhşiyatı yapanlara göre İslam eleştirilemez, İslam Dini adı altında bunu yapanlar o. çocuğunun ta kendileridir ve Ahiret'de kafirlerden münafıklardan farklı muamele görmeyecekler zira böylelerinin son nefeslerindeki imanlarıda makbul olmaz.
"Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; fenalığı, azgınlığı ve fuhşiyatı yasaklar." (Nahl Suresi 96. Ayet)
Birkkenau ağzı bozuk yazılar biri ve bu nedenle de haklı olarak yasaklanmış ama bu yazdıkları doğru. Bu rezillikler islam'a mal edilemez. Kuran'da doğrular ve bugün bize yanlış gelen hususlar olabilir ama en azından Kuran ahlakî hassasiyetleri yüksek bir kitaptır.
Bugün bize ters gelen kısımların olması bunu değiştirmez. O zamanlar insanlara ters değildi. Mesela kölelik ve cariyelik kurumu tüm dünyada kabul edilen, meşru görülen, geçerli olan bir kurumdu.
Toplumlar çözüm olarak bulabildikleri uygulamalarla kendi varlıklarını sürdürebiliyor. Mesela hapishane kurumu insanlığın en eski zamanlarından beri olan bir kurum değildir, sonradan bulunmuştur. Bu nedenle daha önceden suç işleyenler ya öldürülüyor veya sürgüne gönderiliyordu.
Mesela eskiden bâzı toplumlarda at çalmanın cezası ölümdür. Bu bugün bize aşırı gelebilir ama o zamanki gerçekliğinde gerekli bir uygulamaydı. Çünkü aksi takdirde toplumun varlığı tehlikeye girebilirdi.
Bugüne gelelim. Yukarıda belirtilen "helal fuhuş" uygulamaları İslam'ın değil, kapitalistleşen, zenginleşen ve İslam'ın özünden uzaklaşan müslümanların rezillikleridir.