Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-03-2007, 14:48
antimuhammed antimuhammed isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Satılık Hayaller, Çeşit çeşit

Adamın bir caddede yürürken bir dükkan dikkatini çekmiş. Camekanının önüne gelip bakmış. Vitrinde boy boy içleri boş kavanozlardan başka bir şey görememiş. Dükkanın içindeki raflara göz atmış, orada da gördüğü sadece bomboş kavanozlar.

Merak edip içeri girmiş ve demiş ki:
Pardon siz burada sadece içleri boş kavanoz mu satıyorsunuz?
Satıcı gülümseyerek cevaplamış:
Hayır , onların içleri boş değil, hayaller var içlerinde.
Adam hayretler içinde şaşakalmış ve ‘’ Nasıl yani şimdi siz hayal mi sattığınızı söylüyorsunuz’’ demiş ve parmağıyla ufak bir boş kavanozu gösterip şimdi bunun içinde hayal mi var demiş..
Satıcı karşılık vermiş:
Evet, beyefendi ama o en az giden hayaldir, Ateist olma hayalidir o, bedeli de çok düşüktür.
Bakın bu mutlu olma hayali, şurada ki dünya gezisine çıkma hayali, şu orta boy olan ise yıldız olma hayali.
Bunlar gerçekleşiyor mu cidden diye sormuş adam..
Evet ama sadece zihinlerinde yaşıyor insanlar ve gerçek zannediyorlar bu yaşadıklarını..
Kaç para peki bunlar diye heyecanla sormuş adam.
Satıcı demiş ki ’’Para geçmez burada, hayallerin bir bedeli vardır, oda ömrünüzden belirli bir süre alıyoruz. Mesela güzel bir kadınla evli olma hayali için bir senenizi, zengin bir iş adamı olma hayaliniz için iki senenizi bedel olarak vermeniz gerekir.’’
Adam donup kalmış, kendine gelince de :
‘’Olur mu hiç böyle şey, çok saçma bu’’ diyince satıcı şöyle bir cevap vermiş: Satmadığımız tek bir hayal var oda cennete gitme hayali....Dünya üzerinde bu kadar çok insanın bu hayal için hayatlarının tamamını verdiklerini düşünürseniz, bizim hayallerimizin bedeli oldukça makuldür beyefendi. Zaten bizde bedeli çok ağır olduğu için cennet hayali satmıyoruz. O kadar acımasız değiliz efendim...
Alt 17-03-2007, 16:01
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Satılık Hayaller, Çeşit çeşit

Sn. antimuhammed,

Cennetin hayal olması, inanmayan için geçerlidir.
İnanan kişi cennetin var olduğuna da inanır. Ve onun için hayal değil, gerçekçi bir amaç olur. Gerçekleşebilecek bir amaç.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın
Alt 17-03-2007, 16:06
Üye

Hiç bir Müslüman hayal kurmaz mı cennet hakkında. Kaldı ki orada cenneti inkar eden bir vurgu yok. Kuran ın yazıldığı dildede yazılmamıştır yazı. Gayet açık ve net. Siz anlayasınız diye Türkçe üstelikte.. Dikkatli okuyunuz. Önyargılar körleştirmesin sizi...
Alt 17-03-2007, 16:39
Üye Değil

"Cennetin *hayal *olması, *inanmayan *için *geçerlidir.
İnanan *kişi *cennetin *var *olduğuna *da *inanır. *Ve *onun *için *hayal *değil, *gerçekçi *bir *amaç *olur. *Gerçekleşebilecek *bir *amaç. "

Aslinda buna inanmamak mantigin, aklin dayattigi, normal olandir. Burda teori olan sey cennetin varligidir ve cennetin hayal olmadigi fikri muslumanlar icin gecerlidir olmalidir.

Ben masamin uzerinde gorunnmez bir fil olduguna inaniyorsam, bunu hicbir sekilde ispat edemiyorsam, normal olan buna inanilmamasidir. Bana gulup gecen insanlarin fikrine "Masamin uzerinde gorunmez fil olduguna inanmama teorisi" diyemem, orda bir tane fikir var "Masamdaki gorunmez fil teorisi" ve benim icin gecerlidir.
Alt 17-03-2007, 16:51
Üye

Sanırım mhmmd in burada çelişkisi aklında ki hayal algılamasından kaynaklanıyor. Yazımda çeşitli hayallerden bahsettim. Ben o hayallerden gerçekleşmez diye de bahsetmedim. * Sanırım mhmmd hayal kavramını sadece olumsuzluk olarak algılıyor. Gerçekleşmesi imkansız bir kavram olarak düşünüyor. Ben dinsiz imansız olduğum için arkadaşımız şartlanmış olarak cennet yoktur dediğimi düz mantık kurarak çözümlüyor. Kaldı ki yukarıda ki yazım bir denemedir ve hiç bir örnekte şu vardır bu yoktur demiyor. Şu hayal bu kadardır, bu hayal şu kadardır. *Hepsi bu..

Sevgili *Mhmmd, yaşam gercekliktir ve şakaya gelmez.
Satmadığımız *tek *bir *hayal *var *oda *cennete *gitme *hayali....Dünya *üzerinde *bu *kadar *çok *insanın *bu *hayal *için *hayatlarının *tamamını *verdiklerini *düşünürseniz, *bizim *hayallerimizin *bedeli *oldukça *makuldür *beyefendi. *Zaten *bizde *bedeli *çok *ağır *olduğu *için *cennet *hayali *satmıyoruz. *O *kadar *acımasız *değiliz *efendim...
Alt 17-03-2007, 18:03
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sn. antimuhammed,

Körlük tüm insanların eksik yönüdür. Siz dahi bundan kaçamazsınız. Biyolojik olarak her insanoğlunun kör noktası vardır.
Bende de var, sizde de var!

Hayal:
1. İnsanın, zihninde canlandırdığı şey, hülya, imaj.
2. Bir olay veya eşyanın zininde kalan izi, imaj.
3. Gerçekte olmadığı halde görüldüğü sanılan şey, görüntü.
4. Hayalet,
5. Tam olarak belirmeyen şekil,
6. Eşyanın bir yere yansıyan şekli, görüntü,
7. Vehim, kuruntu,
8. Tasvirlerin gölgelerini perdeye aksettirmek suretiyle yapılan oyun.
Kaynak ( Büyük Türkçe Sözlük, D. Mehmet DOĞAN)

Sizin hikayenizdeki anlam hangisi?

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın
Alt 17-03-2007, 18:24
Üye

Hikayenin bütününü okursan, bir bütün olarak bakarsan gayet açık bir şekilde ortada hangi anlamda olduğu. İnsanların özlemleri, olmak isteyipte olamadıkları, ulaşmak isteyipte ulaşamadıkları, haz alacakları bir olay, nesne v.s.

O kadar çok izah vermişin ki madde madde hikayede anlatılan izah yok sadece..
Ummak, Umutlanmak, Beklemek tir hayal aynı zamanda. Seni mutlu kılacak olayları kafanda kurmaktır hayal.

Birde hayal kırıklığı vardır. Onda bile insanın umudunun gerçekleşmediği belirtilir. Piyango satın almak hayale bir adımdır. Çıktığında hayalim gerçek oldu dersin Çıkmadığında yinede ulaşılmaz saymaz hayal kırıklığı yaşarsın. Sınavı kazanamazsın hayallerin yıkılır. Kazanırsın gerçekleşir hayaller.

Biraz iyimser olmak lazım hayatta. Pesimistsen bütün yukarıda saydığın maddelere çıkar hayatında. Yaşamak ciddi iştir dostum.

Gerçekte *olmadığı *halde *görüldüğü *sanılan *şey, *görüntü. Hayalettir.
Ama uzun yıllar görmediğin birisi pat diye karşına çıkarsa, yada umut ettiğin şey denk gelirse hayatında o zaman hayal mi görüyorum dersin.. Ama o hayal dediğin şey karşındadır işte. Bir şeyi hayal etmek onları yok kılmaz.

Mekke ye gidip hacı olmayı hayal edebilirsin. Bu Mekkeyi yok kılmaz. Gitsende, gitmesende.. Hayal etmek umuttur, umutsa güzel bir duygudur. Eğer umudun yoksa hayaller Ütopya olarak kalır. Bir peri masalıdır sana anlattığı sadece.
Alt 17-03-2007, 19:36
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Insan umit ettigi muddetce yasar derler. Cok dogru, tamamiyle umitten yoksun, hicbir beklentisi olmayan insanlarin depresyona girdigi ve hayattan zevk alamadiklari bir gercektir. Bilim ilerledikce, insanlar umitlerini de sekillendirir. kimisi bir cehennem hayati yasayip, yasatip, cennet umitleriyle devam ettirirken hayatlarini, bazilari basit gundelik hayatlarinda insanlara yardim etmek, daha guzel yarinlar umidiyle oyalanir. Kimisi hayali kimisi gercekci umitlerdir ama umit, umittir.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 17-03-2007, 19:54
Üye

Cennetin var olup olmadığı kişiseldir. Ama var olandan da, olmayandan da beklenilen bizim korkularımızı, özlemlerimizi, isteklerimizi gerçekleştirmesidir. Hayal etmek sonsuzdur. Ederkende gerçekleşip gerçekleşmeyeceği umrumuzda değildir çoğu zaman. Aç olan çaresizdir, bir dilim ekmeği yerken etli yemekleri hayal etmesi midesini tatmin etmez. Ama kişiyi, özlemlerini doyurur, dayanma gücü verir. O an elinde olmayanı hayal etmiştir, buda kişiyi rahatlatır. *Hayal etmenin özünde eksiklikler yatar vede isteklerimiz.

Ölümden sonra hayatın olmadığına inanan birisi cenneti hayal etmez. O kendi gerçekliğinin farkındadır. Bu ağırlığı kaldıramayan birisi ise sadece ekmek yiyen kişi gibi, gerçekliği süsler. Ekmek yerine elinde ölüm gerçekliği vardır. Tek kaçışı ise hayal etmek, ümüt etmektir. Sonuçta eldeki ekmektir yinede, yada ölümdür. Başka hiç bir şey değil.
Alt 17-03-2007, 20:14
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

umut hakkinda su an bir email aldim paylasmak istedim.

* * * * Pers Sultani iki adami olume mahkum etmis.

Sultan'in atini ne kadar sevdigini bilen mahkumlardan bir tanesi hayatini bagislarsa bir yil icinde
ata ucmayi ogretebilecegini soylemis. Kendini dunyadaki tek ucan ata binerken hayal eden Sultan bunu kabul etmis..
Diger mahkum inanmayan gozlerle arkadasina bakmis ve
"Atlarin ucamadigini biliyorsun. Nasil olup da boyle delice bir fikirle cikabildin ortaya..?
Yalnizca kacinilmazi geciktiriyorsun o kadar."
" Pek degil " demis birinci mahkum.
" Kendime dort ozgurluk sansi veriyorum.

Birincisi * *: * * * Sultan bu yil olebilir.
Ikincisi * * *: * * * Ben olebilirim.
Ucuncusu *: * * * At olebilir...
Dorduncusu... " Belki ata ucmayi ogretebilirim.".! "

UMUTLARIMIZIN HIC
TUKENMEMESI DILEGIYLE

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.

Önerilen Siteler