Forumda 4-5 seferdir aynı cümleyi okuyorum. "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" cümlesini. Bu düşünce, yani teknolojiyi tamamen kapitalizme maletmek doğru bir düşünce değildir.
Neden?
İnsanların teknolojiyi ikiye ayırmaları gerekmektedir.
1. Sermaye edinme amaçlı ortaya çıkanlar.
2. Merak ve arayış için ortaya çıkanlar.
İkincisine olan örnek, birincisine olan örnekten kat kat fazladır.
Mesela Hendrik Baekeland, para kazanmak için ahşabın üzerine sürülen Shellak maddesinden daha iyi bir malzeme geliştirmeye çalışırken, plastiği keşfetmiştir. Kapitalizm olmasaydı plastik olmazdı. Doğru.
Fakat Ambrose Fleming Vakum Tüplerini sermaye edinmek için mi ortaya çıkarmıştır? Einstein Görelilik Kuramı'nı sermaye edinmek için mi ortaya çıkarmıştır? Alexander Fleming Penilisin'i para kazamak için mi bulmuştur?
Steve Jobs'un Çin'de Mac-Book üretmiş olması, asıl mucidin Steve Wozniak olduğu gerçeğini değiştirir mi? Ki Steve Jobs'un aç gözlülüğüne dayanamamış çekmiş gitmiştir.
Alan Turing düşünen makinalar makalesini para için mi yazmıştır mesela? George Boole mantık türü değişkeni para için mi bulmuş? Ada Lovelace ilk programlama dilini para için mi kurmuş? Marvin Minsky para için mi Alan Turing'in üstüne çıkmış? Cern'deki bilim insanları para için mi İsviçre'ye gitmişlerdir?
Her "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" sözünü duyduğumda, bu sözü, bu insanlara "küfür" gibi algılıyorum.
MIT'de Profesör Andrew McAfee diyor ki;
"Şikayet ediyorlar; Teknolojik yenilikler yavaşladı. Biz de diyoruz ki; Bunun sebebi bir dönem teknoloji o kadar hızlı ilerledi ki; kapitalizm insanları arkada bırakmaya başladı."
Nolcak ki? Artık insanlar parayı vurup kaçmaya çalışıyor. Alan Turing, Marvin Minsky gibi insanların sayısı gün geçtikçe azalıyor.
Bu bakış açısında olan bir ülkede. Teknoloji falan gelişmez. Bu düşünce sistemi yaratıcılığın anlamını bilmeyen, tüccarların düşünce sistemidir.
Albert Einstein Emperyalizme karşı konferanslara katılmış, bir hümanisttir.
Modern ekolojinin kurucusu Richard Levins sol görüşte bir aktivistir.
Stephen Hawking Vietnam Savaşın'a karşı çıkmış, İşçi Partisini desteklemiş, yakın zamanda Al Gore'a destek çıkmış, İngiliz Şovalyelik Ünvanını kabul etmemiştir.
Liberalizm de bir görüştür ona saygı duyarım fakat, "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" sözü, sırf yukarıda ismini saydığım insanları sermaye ve para için teknoloji yaratan insanlar olarak nitelediğinden, beni rahatsız ediyor.
Aksine Kapitalizm teknolojinin insanlara ulaşımını engellemektedir bana göre. Sırf tüccarların "maliyet" ve "kar" anlayışlarına uymuyor diye. 128 bit işlemcileri kullanamıyoruz mesela. Ancak üniversiteler falan alıyor bunları.
Afrika'daki gönüllüler bize prezervatif değil, penisilin gönderin diye yırtınıyorlar. Üstünden 100 sene geçmiş. Hala penisiline ulaşamadıkları için ölen insanların olması, insanlığın ayıbıdır.
http://www.mercatornet.com/articles/...entral_africa/