Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 23-06-2015, 09:49
Boolean Boolean isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı

Forumda 4-5 seferdir aynı cümleyi okuyorum. "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" cümlesini. Bu düşünce, yani teknolojiyi tamamen kapitalizme maletmek doğru bir düşünce değildir.

Neden?

İnsanların teknolojiyi ikiye ayırmaları gerekmektedir.

1. Sermaye edinme amaçlı ortaya çıkanlar.

2. Merak ve arayış için ortaya çıkanlar.

İkincisine olan örnek, birincisine olan örnekten kat kat fazladır.

Mesela Hendrik Baekeland, para kazanmak için ahşabın üzerine sürülen Shellak maddesinden daha iyi bir malzeme geliştirmeye çalışırken, plastiği keşfetmiştir. Kapitalizm olmasaydı plastik olmazdı. Doğru.

Fakat Ambrose Fleming Vakum Tüplerini sermaye edinmek için mi ortaya çıkarmıştır? Einstein Görelilik Kuramı'nı sermaye edinmek için mi ortaya çıkarmıştır? Alexander Fleming Penilisin'i para kazamak için mi bulmuştur?

Steve Jobs'un Çin'de Mac-Book üretmiş olması, asıl mucidin Steve Wozniak olduğu gerçeğini değiştirir mi? Ki Steve Jobs'un aç gözlülüğüne dayanamamış çekmiş gitmiştir.

Alan Turing düşünen makinalar makalesini para için mi yazmıştır mesela? George Boole mantık türü değişkeni para için mi bulmuş? Ada Lovelace ilk programlama dilini para için mi kurmuş? Marvin Minsky para için mi Alan Turing'in üstüne çıkmış? Cern'deki bilim insanları para için mi İsviçre'ye gitmişlerdir?

Her "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" sözünü duyduğumda, bu sözü, bu insanlara "küfür" gibi algılıyorum.

MIT'de Profesör Andrew McAfee diyor ki;

"Şikayet ediyorlar; Teknolojik yenilikler yavaşladı. Biz de diyoruz ki; Bunun sebebi bir dönem teknoloji o kadar hızlı ilerledi ki; kapitalizm insanları arkada bırakmaya başladı."

Nolcak ki? Artık insanlar parayı vurup kaçmaya çalışıyor. Alan Turing, Marvin Minsky gibi insanların sayısı gün geçtikçe azalıyor.

Bu bakış açısında olan bir ülkede. Teknoloji falan gelişmez. Bu düşünce sistemi yaratıcılığın anlamını bilmeyen, tüccarların düşünce sistemidir.

Albert Einstein Emperyalizme karşı konferanslara katılmış, bir hümanisttir.

Modern ekolojinin kurucusu Richard Levins sol görüşte bir aktivistir.

Stephen Hawking Vietnam Savaşın'a karşı çıkmış, İşçi Partisini desteklemiş, yakın zamanda Al Gore'a destek çıkmış, İngiliz Şovalyelik Ünvanını kabul etmemiştir.

Liberalizm de bir görüştür ona saygı duyarım fakat, "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" sözü, sırf yukarıda ismini saydığım insanları sermaye ve para için teknoloji yaratan insanlar olarak nitelediğinden, beni rahatsız ediyor.

Aksine Kapitalizm teknolojinin insanlara ulaşımını engellemektedir bana göre. Sırf tüccarların "maliyet" ve "kar" anlayışlarına uymuyor diye. 128 bit işlemcileri kullanamıyoruz mesela. Ancak üniversiteler falan alıyor bunları.

Afrika'daki gönüllüler bize prezervatif değil, penisilin gönderin diye yırtınıyorlar. Üstünden 100 sene geçmiş. Hala penisiline ulaşamadıkları için ölen insanların olması, insanlığın ayıbıdır.

http://www.mercatornet.com/articles/...entral_africa/

Konu Boolean tarafından (23-06-2015 Saat 10:00 ) değiştirilmiştir. Sebep: yazım
Alt 23-06-2015, 10:02
İlahimasal İlahimasal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Boolean´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Forumda 4-5 seferdir aynı cümleyi okuyorum. "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" cümlesini. Bu düşünce, yani teknolojiyi tamamen kapitalizme maletmek doğru bir düşünce değildir.

Neden?

İnsanların teknolojiyi ikiye ayırmaları gerekmektedir.

1. Sermaye edinme amaçlı ortaya çıkanlar.

2. Merak ve arayış için ortaya çıkanlar.

İkincisine olan örnek, birincisine olan örnekten kat kat fazladır.

Mesela Hendrik Baekeland, para kazanmak için ahşabın üzerine sürülen Shellak maddesinden daha iyi bir malzeme geliştirmeye çalışırken, plastiği keşfetmiştir. Kapitalizm olmasaydı plastik olmazdı. Doğru.

Fakat Ambrose Fleming Vakum Tüplerini sermaye edinmek için mi ortaya çıkarmıştır? Einstein Görelilik Kuramı'nı sermaye edinmek için mi ortaya çıkarmıştır? Alexander Fleming Penilisin'i para kazamak için mi bulmuştur?

Steve Jobs'un Çin'de Mac-Book üretmiş olması, asıl mucidin Steve Wozniak olduğu gerçeğini değiştirir mi? Ki Steve Jobs'un aç gözlülüğüne dayanamamış çekmiş gitmiştir.

Alan Turing düşünen makinalar makalesini para için mi yazmıştır mesela? George Boole mantık türü değişkeni para için mi bulmuş? Ada Lovelace ilk programlama dilini para için mi kurmuş? Marvin Minsky para için mi Alan Turing'in üstüne katmış? Cern'deki bilim insanları para için mi İsviçre'ye gitmişlerdir?

Her "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" sözünü duyduğumda bunu dünyaya katkı veren bu insanlara "küfür" gibi algılıyorum.

MIT'de Profesör Andrew McAfee diyor ki;

"Şikayet ediyorlar; Teknolojik yenilikler yavaşladı. Biz de diyoruz ki; Bunun sebebi bir dönem teknoloji o kadar hızlı ilerledi ki; kapitalizm insanları arkada bırakmaya başladı."

Nolcak ki? Artık insanlar parayı vurup kaçmaya çalışıyor. Alan Turing, Marvin Minsky gibi insanların sayısı gün geçtikçe azalıyor.

Bu bakış açısında olan bir ülkede. Teknoloji falan gelişmez. Bu düşünce sistemi yaratıcılığın anlamını bilmeyen, tüccarların düşünce sistemidir.

Albert Einstein Emperyalizme karşı konferanslara katılmış, bir hümanisttir.

Modern ekonolojinin kurucusu Richard Levins sol görüşte politik bir aktivistir.

Stephen Hawking Vietnam Savaşın'a karşı çıkmış, İşçi Partisini desteklemiş, yakın zamanda Al Gore'a destek çıkmış, İngiliz Şovelyelik Ünvanını kabul etmemiştir.

Liberalizm de bir görüştür ona saygı duyarım fakat, "Kapitalizm olmasaydı teknoloji olmazdı" sözü, sırf yukarıda ismini saydığım insanları sermaye ve para için teknoloji yaratan insanlar olarak nitelediğinden, beni rahatsız ediyor.

Aksine Kapitalizm teknolojinin insalara ulaşımını engellemektedir bana göre. Sırf tüccarların "maliyet" ve "kar" anlayışlarına uymuyor diye. 128 bit işlemcileri kullanamıyoruz mesela. Ancak üniversiteler falan alıyor bunları.

Afrika'daki gönüllüler bize prezervatif değil, penisilin gönderin diye yırtınıyorlar. Üstünden 100 sene geçmiş. Hala penisiline ulaşamadıkları için ölen insanlar olması, insanlığın ayıbıdır.

http://www.mercatornet.com/articles/...entral_africa/

Çok güzel bir yazı.

Para severler insanlığa hizmet etmek icin yapılan tüm keşif ve icatları kendi çıkarları için kullanan siyasi kimliklerdir.daha öteside olamazlar.

Ancak şöyle bir durum var.kapitalist ülkelerde kalite var.tüm teknolojik ürünler insanlarin sağlığını ve yaşam hakkını tehdit etmeyecek ürün olarak yapılıp tüketiliyor. Bizim gibi sözüm ona gelişmekde olan ülkelerde bu işin moku çıkartılıyor.para kazanmak için üretim yapıliyor.

Almanynın ürettiği arabalara bak tamamen insan konforu ve sağlığı için üretilmiş teknoloji harikaları.onlar ön plana insanı koyuyor.

Bizimkiler cuzdanı. Hatırlayan olurmu bilmiyorum tofaş ürünü olan eski araçlarda sağ dikiz aynası ve paslar ek ücrete tabiydi.sağ dikiz aynası olmayan araca binilirmi? Tehlike oluşturur bizim gibi kapitalist yöntemleri bile yanlış uygulayan ülkelerde mesele dürüstlükdür.dürüst deiliz.
Eğitim
Saglık
Barınma. Daha bir çok konuda ilkel ve barbarız.

Paran olmassa bunlardan faydalanamssın.
Alt 23-06-2015, 10:04
Nana Buluku Nana Buluku isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Kişisel olarak bilim insanları merak ve arayış içinde olmalarından yapsalar da devletler para için bilim insanlarına destek veriyorlar.
Alt 23-06-2015, 10:06
Üyeliğini Sonlandırmış

ilahi komedya´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bizim gibi sözüm ona gelişmekde olan ülkelerde bu işin moku çıkartılıyor.para kazanmak için üretim yapıliyor.
Bizim gibi ülkelere teknolojiden para gelmiyor. Üretim yapmıyoruz.

Konu Nana Buluku tarafından (23-06-2015 Saat 10:12 ) değiştirilmiştir.
Alt 23-06-2015, 10:21
Aborjin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Aborjin Aborjin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Savaşlarda teknolojinin gelişmesi açısından büyük etken olmuştur. Savaşlardan sonra teknolojik atılımlar gerçekleşmiştir. Misal; Nazi V2'lerin savaştan sonra model alınarak uzay projelerinin başlatılması.

Gerçeği kucaklamak sahte bir mutluluktan daha iyi değil midir ?
Alt 23-06-2015, 10:23
Üye

Nana Buluku´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bizim gibi ülkelere teknolojiden para gelmiyor. Üretim yapmıyoruz.
Azda olsa var,sanayiden biraz uzaksınız sanırım.
Alt 23-06-2015, 10:31
Üyeliğini Sonlandırmış

Azda olsa var,sanayiden biraz uzaksınız sanırım.
Yanlış hatırlamıyorsam toplam ihracat gelirinin %2'si filandı.
Alt 23-06-2015, 10:38
Üye

Yanlış hatırlamıyorsam toplam ihracat gelirinin %2'si filandı.
Üretim sadece ihracat icin yapılmaz.ic tüketim içinde üretim yapılır.
Alt 23-06-2015, 10:40
Üyeliğini Sonlandırmış

Üretim sadece ihracat icin yapılmaz.ic tüketim içinde üretim yapılır.
Biliyorum.
Alt 23-06-2015, 10:51
Boolean Boolean isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kişisel olarak bilim insanları merak ve arayış içinde olmalarından yapsalar da devletler para için bilim insanlarına destek veriyorlar.
Sizin mantığınızdan gidersek, Türkiye'de ilk dönem kurulan modern üniversiteler para için kurulmuştur sonucu çıkar.

Amerika Ulusal Bilimler Akademisi gibi organizasyonlar para için mi kurulmuştur mesela?

Şirketlerin ar-ge departmanlarıyla, üniversiteleri aynı değerlendirmiş oluyorsunuz bu bakış açınızla.

CERN örneğini bilerek verdim. Avrupa'nın CERN'de ne tür bir para amacı vardır? Aksine Türkiye maliyetli diye, para kaybedeceği gerekçesiyle katılmamıştır.

Önerilen Siteler