Sevgili blackwater,
blackwater´isimli üyeden Alıntı
Bir müslüman ile fikir tartışması yapacak ateistin kuran'ı en az müslüman kadar iyi bilmesi ve kurandaki saçmalıklara, alıntılara, çelişkilere hakim olması gerekiyor. Şaner Bey gösterdi ki kuran'ı ele veren bu eksiklikler konusunda bilgisizdi.
|
Ben, altı çizili cümlenize katılmıyorum.
Kuran'da bir çok çelişki olduğu doğrudur. Bu çelişkilere değinecek olsanız "yanlış meal" derler, "o kelimenin 533. anlamı budur" derler, "imam abuzittinin yorumu budur" derler, derler de derler. Bana göre bir Müslümana Kuran'ı baz alarak "anlamsızlığını, hatalı oluşunu, çelişkiler içerdiğini" ispatlamak imkansız gibi bir şeydir. 100'e yakın mezhebe, meale, binlerce tefsire sahip Kuran'la ilgili işine gelen yoruma sarılıp kendisini kurtaracaktır.
Ben olsam günümüzdeki algılarla peygamberlik, vahiy, evrensel öğüt, evrensel dil mekanizmalarını sorardım.
Örneğin, günümüzde;
- Mağarada vahiy aldığını iddia eden bir kişiye inanılır mıydı?
- Vahiy sanılan sanrıların Tanrı'dan geldiğinin kanıtı nedir?
- Tanrı neden peygamber/kitap gönderir?
- Bir öğreti evrensel olabilir mi, çağlar geçse bile evrensel kalabilir mi?
- Bir dil (kutsal olduğu iddia edilen kitaplardaki dil) evrensel olabilir mi, çağlar geçse bile evrensel kalabilir mi?
- Açık bir öğreti nasıl 100'den fazla mezhebe, meale, binlerce tefsire bölünebilir? Bu mezhepler nasıl birbirlerini katledecek kadar düşmanlaşabilir?
- Semavi olarak adlandırılan dinler ortaya katliamdan/yağmadan/talandan/işgalden/baskıdan başka ne koymuştur?
- Dinleri şirin gösteren kişilerin dini doğru anladığının kanıtı nedir? Dinler şirinse, yüzyıllarca din adına sürdürülen zulümün temsilcileri cehenneme gidecekse, cennete bir avuç kişi gidecekse, bu "açık öğreti" ne işe yaramıştır? Tanrı beceriksiz midir?
Sorular çoğaltılabilir elbette.
Konuşma sırasında konudan kopmadan, sorulan sorunun net cevabı alınmadan, alınan cevabı tek cümlede özetlemek,
insanların aklında kalıcı olması bakımından iyi olur.
Örneğin,
|
- Dinleri şirin gösteren kişilerin dini doğru anladığının kanıtı nedir? Dinler şirinse, yüzyıllarca din adına sürdürülen zulümün temsilcileri cehenneme gidecekse, cennete bir avuç kişi gidecekse, bu "açık öğreti" ne işe yaramıştır? Tanrı beceriksiz midir?
|
sorusuna verilen cevap bıdı bıdı şeklinde olacaktır muhtemelen.
|
Efendim, onlar İslamı yanlış anladılar, şehvetlerine yenik düştüler, ah o şeyhülislamlar yok mu? Onlar cehennemde kumpir olcaklar vesaire vesaire
|
Siz son cümle olarak aşağıdakine benzer bir söz ederseniz;
"Demekki dinler pek işe yaramamış. Demekki tiranlar dinleri çıkarına göre kullanabilmiş, milyonlarca insanı da kendi çıkarı doğrultusunda kullanabilmişler. Demekki açık/evrensel/iyiye yönlendiren bir öğreti değil, iktidarlar için kullanışlı bir öğreti."
Muhtemelen Edip Yüksel fevri davranıp saçmalardı, siz de amacınıza ulaşmış olurdunuz.
Sevgiler