Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Sanat > Diğer Sanatlar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 02-08-2015, 17:17
Aleph - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Aleph Aleph isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart BBC Mechanical Marvels Clockwork Dreams

Hugo filmini izlemişsinizdir. Ya da Avrupa'nın farkı şehirlerinde bir takım figürlerin hareket ettiği şu davar saatlerini görmüşsünüzdür. Ya da hiç olmadı tavuklu bir masa saati görmeyeniniz yoktur diye düşünüyorum.

Bu saydığım üç şeyin ortak yanı kuşkusuz otomaton içermeleridir. Otomatonlar için ilkel robotlar diyebiliriz. 18. yüzyılda saat ustaları tarafından çoğunlukla şov amaçlı üretilmişler. Tarihte en önemli otomatonlardan bir tanesi "The Turk" olarak isimlendirilen Osmanlı Yeniçerisi görüntüsü verilmiş satranç oynayan otomatondur.

The Turk, Napolyon ve Benjamin Franklin gibi tarihsel figürlerle maçlar yapmış ve onları yenmiştir.
Aşağıda paylaştığım BBC belgeselinde bu otomatonla ilgili de bilgi var, fakat daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz bu konuyla ilgili yazılmış Tom Standage'ın orjinal kitabını ya da çevirisini internet kitap satış mağazalarından temin edebilirsiniz:
http://www.idefix.com/kitap/mekanik-...064T6TRRPXCC8I

Evet, şimdi otomatonların tarihiyle sizi başbaşa bırakıyorum. Çayınızı ve çerezinizi (ya da kolanızı ve cipsinizi ) hazırlayın. Keyifli seyirler..

"Yaşama başkalarınca ve önceden verilmiş bir anlamı üstlenmek zor değil, zor olan ona kendince ve yeniden anlam verebilmektir." - Dücane Cündioğlu
Alt 07-08-2015, 23:02
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Makine mühendisinin hobileri de mekanik tabi
Alt 07-08-2015, 23:37
Aleph - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Aleph Aleph isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Benim alanım enerji aslında. Isı ve termodinamik. Mühendis olmasam herhalde bu hobiyi yine edinirdim gibi geliyor bana..

"Yaşama başkalarınca ve önceden verilmiş bir anlamı üstlenmek zor değil, zor olan ona kendince ve yeniden anlam verebilmektir." - Dücane Cündioğlu

Önerilen Siteler