Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Ateizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-11-2015, 00:46
knowledgetowisdom - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
knowledgetowisdom knowledgetowisdom isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Bir tespit ve bir soru

Ateizmle ilgili kitapları bir süredir tarıyorum, okumaya değer bulduklarımı okuyorum. Bir şey dikkatimi çekti. Kitaplarda Hristiyanlığa ve Müslümanlığa alabildiğine eleştiriler hatta hakaretler var -beni rahatsız ediyor değil- ama internette ve basılı kitaplarda Yahudiliği eleştiren bir ateiste daha rastlamadım. Bildiğimiz gibi en katı kuralları ve en güçlü dogmaları olan dinlerden biri Yahudilik. Öyleyse öteki ikisinin yanında bunun görmezden gelinmesinin nedeni nedir? Fikri olan var mı?

(Not: Hatta bu forumda bile eleştiriler (İslamı saymıyorum) Hristiyanlık ve Yahudilik/Musevilik söz konusu olduğunda yoğun olarak Hristiyanlığa eleştiri var.

"Âdemoğlunun bildiği her şeyin bilmek istediğinden ibaret oluşu yüzünden biz insanlar birbirimize yardım edemiyoruz."
Alt 15-11-2015, 01:01
Kurdistannn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kurdistannn Kurdistannn isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sanırım, İslamiyet ve Hristiyanlığın çok geniş coğrafyalara yayılması ve sayılarının milyardan fazla olması bunda etken.Musevilik denizde bir damla kalıyor.
Alt 15-11-2015, 01:03
Aleph - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Aleph Aleph isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

"Yaşama başkalarınca ve önceden verilmiş bir anlamı üstlenmek zor değil, zor olan ona kendince ve yeniden anlam verebilmektir." - Dücane Cündioğlu
Alt 15-11-2015, 01:04
aliyarasfal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aliyarasfal aliyarasfal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bence ilk önce yaşadığımız ülkede islamın etkinliği ve çoğumuzun islamın içinden gelmesi ilk neden. Yani en iyi bildiğimiz islam.

Kitaplar konusunu yazanlara sormalısın.

İnternet konusuna gelince, bu foruma gelen dindarların çoğunluğu müslüman, ayrıca türkiyede azda olsa hıristiyan var ve onlarda geliyor ara ara. Yani genel yoğunluk müslüman olanlarla tartışmaki gayet doğal, çünkü onlar siteye girip tartışıyor. hıristiyanlar ara ara, hiç yahudi görmedim, denk gelmedim ben.

Eleştiriliyor ayrıca, tevratın içeriği ile ilgilide çeşitli konularda en az islam kadar katı ve tehlikeli bir inanış olduğu, kurandaki hikayelerin çoğunun orjinal metinlerinin tevratta olduğunu biliyoruz ve yazıyoruz. yahudiler ve hıristiyanlar ayrıca çoktan ikinci versiyona geçip anlamların sembolik olduğu şeklinde manevradalar ve siyasi ve devlet işlerinde islam ülkelerindeki kadar din baskısı yaşanmıyor. Yani sembolik değil illa uygulatacağız uygulayacağız saldırganlığı ilk önceliği islama eleştiri konusunda haklı olarak vermekte.

Yahudiler bence bunu çok güzel gizlice yapıyor (dini kullanmayı) ve tepki almıyor islam kadar. Yoksa tevrat kuranı bile sollar içerik olarak vahşet ve çelişkiler konusunda

Eh ayrıca şu an bu coğrafyada islamdan kurtaramadıkki kendimizi onlara sıra gelsin, yani önümde bana çevrilmiş silah varken önce onu bertaraf etmeliyim di mi ama

Kısa ama kişisel bakışım bu, senin düşüncenide eminim okuruz sonra :9

Şimdilik saygımla gittim...

Sorular sormuyorsan ya ölüsün ya da köle...
Alt 17-11-2015, 16:52
knowledgetowisdom - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
knowledgetowisdom knowledgetowisdom isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

"Siyasi ve devlet işlerinde islam ülkelerindeki kadar din baskısı yaşanmıyor." "Yani önümde bana çevrilmiş silah varken önce onu bertaraf etmeliyim di mi ama "
Bu iki cümleniz yahudiliği tanımadığınızı gösteriyor. Tevrattan başka birşey okumamışsınız galiba. Yhdliğin (tevratın değil) ateistler tarafından sıkı bi eleştirisi varsa sizden bir kitap veya yazı veya film tavsiyesi istiyorum.

"Âdemoğlunun bildiği her şeyin bilmek istediğinden ibaret oluşu yüzünden biz insanlar birbirimize yardım edemiyoruz."
Alt 17-11-2015, 18:22
Üye

Sana tavsiyem daskapital okuman.

Emperyalist üç adet ideolojinin(inançsal) eleştirisidir bir anlamda ekonomik ve siyasal. Ha içinde direk tevrat-incil-kuran bulamazsın ama bu inanışların üzerine kuruldukları temel ve içerik olarak emperyalizme hizmette örtüşmeleri vede yararları (kullanışlı olmaları)aşikar.

daskapitali bir kezde bu açıdan oku daha iyi anlarsın.

tavrattan başka kitap okumadım, nasıl anladın?.

Alt 17-11-2015, 19:56
Barbar Sezo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Barbar Sezo Barbar Sezo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Genellikle Hristiyanlığa ve Yahudiliğe yönelik eleştiriler, Eski ve Yeni Ahit'in bütününü ifade eden Kutsal Kitab'ı merkeze koyarak yapıldığı için özellikle ''Yahudilik'' şeklinde belirtilmiyor ama Yahudi inancının dayandığı Torah (yani Musa'nın kaleme aldığı 5 kitap) ile diğer peygamberlerin kaleme aldıkları yazıların(Yeşeya, Yeremya, Hezekiel gibi) zaman zaman analiz edilerek, eleştiriye tabi tutulmuş olduğunu söyleyebiliriz.

Fakat söylediklerinde haklılık payı da bulunmakta. Çoğu zaman İslam söz konusu olduğunda şiddet ayetlerine atıf da bulunmayı çok seven kimi Ateist çevreler ile Yahudi ve Hristiyan gruplar, niye ise Eski Ahitte ki şiddet içeren ayetlerini (hatta nefes alan hiç bir canlı bırakmayacaksınız gibi bir tür soykırım emri veren buyrukları) göz ardı ediyorlar. Diğer yandan bir din devleti olmamasına rağmen Orta Doğu coğrafyasında dinsel temalar doğrultusunda (vaat edilmiş topraklar gibi) bir hak talep eden ve ulusal temeli Tevratta ki ''seçilmiş halk'' mitine dayalı bulunan İsrail Devleti'nin dinsel referansları niye ise pek dillendirilmez.

Misalen Bill Maher'in belgeslinde da hi Yahudi inancı eleştirilirken, İsrail Devleti'ne karşı olan bir Yahudi din adamı üzerinden bir eleştiri getiriliyor ve İsrail Devleti'ni eleştirmenin yanlış olduğu ima ediliyor. Fakat ne hikmetse o İsrail Devleti'nin dinsel temalar doğrultusunda bugünkü Orta Doğu coğrafyasında kurulmuş bir ülke olduğu ifade edilmiyor.
Alt 17-11-2015, 20:10
Barbar Sezo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Barbar Sezo Barbar Sezo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bu inanışların üzerine kuruldukları temel ve içerik olarak emperyalizme hizmette örtüşmeleri vede yararları (kullanışlı olmaları)aşikar.
Ne kadar aptalca bir yorum...

Kaynağını dinsel argümanlardan alan, hükmetme yetkisinin Tanrı tarafından Kral'a verildiği kabulüne dayanan Monarşiler, Kapitalist üretim ilişkilerinin ortaya çıkardığı burjuva sınıfının önderlik ettiği Fransız İhtilali türü burjuva hareket ve devrimleri ile yıkılmış veya sınırlandırılmıştır.

Diğer yandan Marx, emperyalizmin geri kalmış ülkelerde ki varlıklarını olumlu bulur ve bu geri kalmış toplumların, emperyalist ülkelerin söz konusu coğrafyalarda ki kolonizasyonu sayesinde medeniyet dairesine girebildiklerini söyler. Ayrıca Hindistan'ın Tatarlar yerine , İngilizler tarafından işgal edilmesini tercih ederim der.

Marx'da öyle yoğun bir emperyalizm eleştirisi de yoktur. Hatta emperyal güçlerin işgali altındaki topraklarla da fazla ilgilenmez. Marx'ın tüm ilgisi Avrupa'nın gelişmiş Kapitalist ülkeleridir ki bir devriminde ancak bu coğrafyada mümkün olabileceğine inanır. Zira sadece Avrupa'da gelişmiş ve örgütlü bir işçi sınıfı vardır.
Alt 17-11-2015, 21:59
Üye

insan aptalca demeden denileni anlamayı denemeli.

Adamda, sende yaftalama peşindesiniz, yavaşlayın çarpışcaksınız

Üç büyük dinin tanrı kavramı ve dayattıkları ve yapıları, gelişim ve varlıklarını sürdürme biçimleri kapitalizmle içiçeliklerini düşünüp oku birde daskapitali (google sağolsun) bakalım o süper zekalı sandığın yorumun ne işe yarayacak.

Bir önceki mesajımıda okusaydın bu kadar boş konuşman belki gerekmeden daha sakince yazardın.

Alt 17-11-2015, 22:00
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

knowledgetowisdom´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ateizmle ilgili kitapları bir süredir tarıyorum, okumaya değer bulduklarımı okuyorum. Bir şey dikkatimi çekti. Kitaplarda Hristiyanlığa ve Müslümanlığa alabildiğine eleştiriler hatta hakaretler var -beni rahatsız ediyor değil- ama internette ve basılı kitaplarda Yahudiliği eleştiren bir ateiste daha rastlamadım. Bildiğimiz gibi en katı kuralları ve en güçlü dogmaları olan dinlerden biri Yahudilik. Öyleyse öteki ikisinin yanında bunun görmezden gelinmesinin nedeni nedir? Fikri olan var mı?

(Not: Hatta bu forumda bile eleştiriler (İslamı saymıyorum) Hristiyanlık ve Yahudilik/Musevilik söz konusu olduğunda yoğun olarak Hristiyanlığa eleştiri var.
Oda eleştiriliyor, din eleştirilerinde en çok eleştirilen kitaplardan birisi de Tevrat değil mi?

Burada sanırım şu önemli oluyor, Dünya coğrafyasında fiili etki alanının olmaması.

Aslında İslam eleştirisi belirli çerçevelerde Yahudilik eleştirisinide kapsıyor. Eleştirilme namına Tevrat, Kur'an'dan çok daha fazla sorun taşır.

Ateistler özelde bir dini eleştirmektense, aslında söylem olarak genelde dinleri ele alır, bunlar bir yerde derece, derecedir. Şöyleki yoğun İslam baskısından sıyrılan bir insanın en doğal yapacağı İslan eleştirisidir. Hristiyan içinde bu geçerli. İnsan psikolojisi burada etkn bir faktör olarak rol oynar.

Süreçle kişiler toplamda tüm din ve tanrı kısaca teizm eleştirisine evrilir..

Yine de nasıl ki yeri geldiğinde Zeus'u örnek veriyorsak, çeşitli dinlerden çeşitli konularda örnekleme yapmak kaçınılmaz oluyor.

Çok özelde yahudiliği işlemek, pek olası değil, zira nüfuz ortada ve yine de Tevrat üzerinden yapılan eleştiriler hayli fazladır..
https://www.google.com.tr/search?num...38.wuMgaxhUFSs

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu

Önerilen Siteler