Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı
"Ülen senin ananı si.keyim"
demekle
"Pek muhterem vâlidenizin gayr-ı meşrû dest-i izdivâcını talep ederim efendim"
demek arasında ilkesel ve ahlâki açıdan hiç bir fark yoktur.
İkisi de aynı kapıya çıkar.
Kelimelerden evvel, insanların bir "düzen"e sokulması gerekiyor.
Bu itibarla bizler, diğer insanlara faydalı olmak istiyorsak; öğüt-akıl vererek değil - ki genelikle bu gayretler hep ters teper - söz, yazı ve davranışlarımızla örnek olmamız iktizâ eder !..
|
Türkçede "
dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı" diye bir deyiş vardır. Hatta bir ara bunun yerine çocukça bir espriyle "
sak üstünde damdağan, kaz beline vurmayı" da denirdi.
Sizin bu mesajınız da aynen öyle olmuş. Kel alâka bir yazı yazmışsınız.
Beyefendi, bu başlık edepli yazmak ile ilgili değil ki... Bu başlık, adından da anlaşılacağı gibi, imlâyla ilgili. Yâni kurallı yazma, yazım kurallarına uygun yazma.
İçerikle değil, şekille ilgili bu başlık. İçerik ayrı mesele. İsterseniz o konuda da siz bir başlık açın. Edepli yazı nasıl olur, edepsiz yazı nasıl olur, örneklerle tartışalım. Bu forumdan da örnekler verelim. Edepsiz yazıya bolca örnek çıkacağını garanti edebilirim.
Analarımızla ilgili olduğu kadar, babalarımızla ilgili de edepsiz mesaj var. Türkçesiyle küfür yâni...
Gerçi siliniyor bunlar ama belleklerimizden silinmedi henüz.
Ben burada öğüt veya akıl vermiyorum beyefendi. Ben burada bilgi veriyorum. Üstelik bunu kendi mesajlarımda uygulayarak örnek de oluşturuyorum. Yâni imlâ konusunda sizin deyiminizle söz, yazı ve davranışımla örnek oluşturuyorum.
İmlâ pek de umurunuzda değil, değil mi? "Laf ola, beri gele, içinizdeki eski bir yara belki iyileşe" kâbilinden yazdınız bunları.
İyi ama o yarayı ben açmadım. Sizde zaten var olanı, size yansıttım. Bu sizi sevindirmeliydi aslında.