Dağılın baylar, bayanlar. Kudüs İsrail'indir. Çünkü ÖLÜ DENİZ PARŞÖMENLERİ'nde M.Ö. 50-25'e tarihlenen 4Q118 parçasında Ahaz'ın, ölünce Yeruşalim (Kudüs)'de gömüldüğü geçer:

NETANYAHU, OBAMA'ya ÖLÜ DENİZ PARŞÖMENLERİ'ni okurken!
2 Chronicles 28: 27. Ahaz slept with his fathers, and they buried him in the city, even in Jerusalem, because they didn’t bring him into the tombs of the kings of Israel; and Hezekiah his son of Ahaz reigned in his place ( 27. Ahaz ölüp atalarına kavuşunca, onu İsrail krallarının mezarlığına gömeceklerine Yeruşalim Kenti'nde gömdüler. Yerine oğlu Hizkiya kral oldu.).
|
Ayrıca bu konuda
#90. mesajımda geçen makalemin 9. sayfanın başında geçen şu diyalogta parantez içinde verdiğim bilgideki NETFLIX'te 12 bölüm halinde bir dizi halinde yayımlanan (ki bu, yaklaşık 10 saat demektir) belgeselini izleyerek Kudüs hakkındaki diğer bilgileri oradan alabilirsiniz:
Oysa herkes bilir ki, İsa hiçbir zaman krallığını ilan etmemiştir. Onun krallığı bu olaydan önceki şu görüşmede geçer (Bkz. NETFLIX’teki 12 bölümlük “ A.D. Kingdom and Empire” dizisine):
Pilatus: “Sen Yahudiler’in Kralı mısın?”
İsa: “Benim egemenliğim (krallığım) göklerdedir!”
Pilatus: “(İsa’nın deli olduğuna kanaat getirdikten sonra dışarıya çıkıp Yahudiler ile birlikte oradaki kalabalığa) Ben bunda bir temel göremiyorum!”
|
Ben, uzun da olsa NETFLIX'teki bu belgeseli izleminizi tavsiye etmiyorum; hararetle izlemenizi salık veriyorum. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. Belgesel boyunca (ki olaylar M.S. 1. y.y.'da geçer) Başrahip Kayafa (Kaiafas)'nın Kudüs'teki Tapınak'ı nasıl canla başla korumaya çalıştığını göreceksiniz!