Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Sanat > Sinema

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-12-2017, 12:45
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Yetişkinler için çocuk filmleri

Bizim dönemimizde (1980'lerde doğanlar) hiç kimse yeterli miktarda film olmadığını, veya olan filmlerin şimdiki kadar güzel olmadığını iddia edemez. Özellikle fantastik / macera / çocuklara yönelik filmleri say say bitmez.
Hemen aklıma gelenler mesela Robin Williams'ın ve Julia ROberts'in oynadığı ve defalarca izlediğimiz "Hook" filmi. 1990'larda çekilen Batman, Hayalet avcıları, Polis Akademisi, yine Robin Williams'ın oynadığı birinci Jumanji filmi.
Veya 80'li yılların Konan, Kızıl Sonya veya 90'ların Zeyna / Herkül vs gibi filmler veya dizi filmler.

Öyle ki Yıldız Savaşlarının 1999, 2002 ve 2005'te çekilen (aslında Yıldız Savaşları serisinin en güzel filmleri bunlardır) filmlerini ben ya izlemedim, ya da çekildikten 2-3 sene sonra izledim.

Veya herkesin çok sevdiği "Yüzüklerin Efendisi" serisini (2001,2002,2003) ben yakın zaman, yabancı TV'de dilimi geliştirme amaçlı izledim. Koskoca adamların, mesela 2001 yılında artık yetişkin sayılacak arkadaşlarımın yaşlarından utanmayım bu filme veya Harry Potter'a bakmalarını hiç anlamadım. Matrix serisini bile ben (bilim kurgu sevmeme rağmen) sinemadan 1-2 sene sonra filan izledim. Dediğim gibi, çocuklukta bunlara ve diğer "çocuk" filmlerine büyük oranda doydum. O açıdan bir eksiklik de hissetmiyorum.

Ama günümüzde, koskoca çoluk-çocuk sahibi adamlar bir Game of thrones izliyor. Harry Potter serini çözemedim. Star Wars serisinde habire aynı filmi çekip çekip millete kakalıyorlar gibi geliyor. ve bununla da kalmayıp mesela KArayıpğ Korsanları gibi, Robin Williams'ın Hook filmine benzeyen filmler gelmeye devam ediyor. Yetişkinler bunlara gidiyor hatta ben animasyon filmi hiç izlemedim. Ama çocuk olmadıkları halde bunlara giden koskoca adamlar var.

Bu niye böyle halen de çözemedim. Ya insanlar çocukluklarını yaşamamışlar ya da görsel teknolojiler çok geliştiği için yetişkin olsak bile örneğin karayıp Korsanlarındaki görselliğin tadını çıkartmak istiyoruz. Da yine de, 18 yaş evresi vardır, sonra 25-30 yaş evresi vardır. Kitap / Tiyatro / ciddi film gibi şeyler önem kazanır. Bizde bu evre kalmadı. İleride Huzur evine düşersek, oranın çalışanları bize Shrek filmi, Harry Potter filan koyacaklar diye korkuyorum.
Alt 27-12-2017, 14:25
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Leonardo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Matrix serisini
Matrix'i bunlardan ayıralım. Birçok sahnesiyle düşündüren bir filmdi.

Örneğin şu pasta yeme sahnesindeki 'nedensellik ve özgür irade' vurgulamaları aklıma geldi şu an. İngilizce altyazılı. Türkçesini bulamadım.
Alt 27-12-2017, 16:05
bilgivehis bilgivehis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Bu filmler geri kalmış ülkeler için yapılıyor, geri kalmış ülkelerin halkı yaş olarak büyürken baş olarak küçülür, kapitalizm de her şeyi bu orana göre yapar...
Alt 27-12-2017, 19:01
Üyeliğini Sonlandırmış

Yıldıztozu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Matrix'i bunlardan ayıralım. Birçok sahnesiyle düşündüren bir filmdi.

Örneğin şu pasta yeme sahnesindeki 'nedensellik ve özgür irade' vurgulamaları aklıma geldi şu an. İngilizce altyazılı. Türkçesini bulamadım.

- Ben izlemedim demedim. Ama çok sonraları. Kafa dağıtma amaçlı.
Çıktığı dönemde (18 yaşlarındaydım) kapitalist olan her şeye karşı nefret gelişmişti. Tam kitap okuma yıllarımdı. Yaşıtlarımın yüzüklerin efendisi dönemi filandı. Üniversitede de, dediğim gibi, vakit oldukça bakmaya başladım. Hatta birçok ilginç filmi iş hayatı döneminde keşfettim diyebilirim.

"Bu filmler geri kalmış ülkeler için yapılıyor, geri kalmış ülkelerin halkı yaş olarak büyürken baş olarak küçülür, kapitalizm de her şeyi bu orana göre yapar... "

- Yurt dışında daha da acınası durumdalar. Yıldız Savaşları kostümleri vs'leri toplayan 40-50 yaşında adamlar var. Mesela "Son Star Wars filmi iptal edilsin" geyiklerini duymuşsunuzdur.

Afrika'da çocuklar aç. Koskoca adamlar bunlarla uğraşıyor işte
Alt 28-12-2017, 00:22
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Leonardo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu niye böyle halen de çözemedim.
Bunda çok anlaşılmayacak bir şey yok aslında, biraz ters mantıkla bakmak gerekir, "büyük/büyüdün" diye yargı var, sen büyüdün deniyor, oysa büyüyen şey, gelişkin bir çocuktan ötesi değil.
Temelde bir çocuk var ve o çocuk gelişiyor.... Olay bu gelişim.
O çocuk, ergenlik, genç, orta yaş, yaşlılık gibi evreler yaşıyor. Bunları yaşayan, deneyimleyen o çocuk !...

"Ortak bilinçte" büyüme diye bir şey var ve sen o çocuktan koptun deniyor, bu mümkün değil.
O yaşıyor.

Bu yaşam bir çocuğun yaşamı, deneyimleri, rüyaları, hayalleri.

Yaşlanmış bir insanın deneyimleri, genç birinin tecrübeleri filan değil, bir çocuğun yaşamı bu, kayıp bir çocuk o!

Olaya bu gözle bakınca filmler bu noktada sırıtmaz, bilakis cukta oturur, çünkü çocukluk denen şey, vizyonik taklalar atarak değişmiş gibi görünüyor, oysa temelde değişen yok, gelişim var. Zaten sinema denen alan da özgür bir alan, bu tip filmler normaldir yani.

Sevgiler

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 25-01-2018, 14:37
Üyeliğini Sonlandırmış

Diğer bir ilginçlik de bilgisayar oyunları.

Tabi bizden geçmiş artık ama bu Assasssin's Creed oyununun grafiklerine hayranım.
Ben 2000'lerin ve 2010'ların bu türden aksiyon oyunlarına gülüyordum. Çok saçma grafikler vardı. Da bu oyuna hayran oldum:

https://www.youtu.be/Myd33zH1NTc?t=153

Mısır'ın tapınakları hep yerli yerinde (gerçek ile aynı):

https://www.youtu.be/WOiXceTSso8?t=4

İstanbul / Ayasofya filan birebir aynı:

https://www.youtu.be/QP3BNWDgCVs?t=234

Kadın figürleri halen gerçek "gibi" ama adam figürleri oyun için gayet yeterli. GTA karakterleri aşırı saçma idi. Vaktim olsa PS4 filen alıp bu oyunu oynardım :

https://www.youtu.be/J7ZTNZu5XLA?t=422
Alt 26-01-2018, 17:10
Üyeliğini Sonlandırmış

Oyunun tek sorunu, Hikayeler tamamen atmasyon.
Örneğin bu bölümde genç Kanuni, İstanbul'daki gizli Bizans çetesini çökertmeye çalışıyor.
Bu kadar güzel çalışmaya bu kadar sallamasyon:

https://www.youtu.be/XFjoiBevNlU?t=165

Önerilen Siteler