Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-05-2007, 18:05
Aliminyum Aliminyum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Fethullah Gülen Hoca ve Ateistler

gazeteci sefa kaplan'la yaptığı bir röportajdan;

S.K.(Sefa Kaplan) : Zaman Gazetesi'ndeki röportajda söylediklerinizin önemli bir bölümüne herhangi bir itiraz gelmedi. Fakat özellikle ateistlerle ilgili bölüm tartışmalara sebep oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

F.G.(Fethullah Gülen) : Röportaja dikkatlice bakılınca görülecektir ki, orada ifade edilmek istenen husus insan öldürmenin çok büyük bir cinayet olduğudur. Ve münhasıran, bu görüşü takviye için İbni Abbas'ın insan öldürenler hakkındaki herkesten farklı rey ve ictihadına yer verilmiştir. İbni Abbas, insan öldüren birinin cehennemde ebedi kalacağını söylüyor. Cehennemde ebedi kalmayı da Kuran-ı Kerim değişik yerlerde müşrik ve kafirlere tahsis ediyor. Röportajda, 'insan öldürenle, káfir aynı şeye maruz kalıyor' denmekle, her iki grubun 'ortak bir yönü', ahiret itibarıyla máruz kalacakları ceza ifade ediliyor. Düz bir mantıkla 'insan öldürenle káfir aynıdır' denmiyor. Uhrevi ceza açısından 'máruz kalacakları hál' aynıdır, deniliyor ki burada bir benzerlik, ortaklık yönü ön plana çıkarılıyor. Dolayısıyla, tamamen uhrevi bir cezadan ibaret olan cehenneme girme mevzuunda Allah'ı kabul etmeyenlerle, haksız yere insanları öldürenlerin aynı olduğunu söylemek, ateistlerin töreristlerle eşdeğer olduğunu söylemek değildir. Burada, 'kafir' ile inancı ne olursa 'kátil', 'cehenneme müstahák olma' yönüyle 'ortak' bir özelliğe sahiptir deniliyor ki bu İbn-i Abbas'ın yorumudur. O röportaj içinde açık ya da kapalı, ehl-i kitap veya başkalarının kafir olduğunu ve onlara cihad açmak gerektiğini ima eden, 'Bizim gibi düşünmeyenlerin canı cehenneme' manasına gelebilecek en küçük bir ifade yoktur. Ateislerle alakalı söylenen sözle bunlar kasdedilmemiştir; maalesef, oradaki ifade çarpıtılarak başka manalara çekilmiştir.

S.K.: Teröristlerle ateisleri aynı kefede mi görüyorsunuz?

F.G. : Az önceki sözlerimden de anlaşılacağı gibi, röportajda teröristlerle ateistler aynı kefede mütalaa edilmiyor. Sadece, haksız yere adam öldürmenin ne büyük bir cinayet olduğunu ifade sadedinde İbni Abbas'ın katillerle Allah'ı inkar edenleri bir mütaala edişi meseleyi pekiştirme adına zikrediliyor. Nitekim biz de, yıllardır bu anlayışa bağlı yaşadık; sürekli, herkesi kendi konumunda kabul etmek gerektiğini vurguladık ve kim olursa olsun, inancı ne olursa olsun 'mutlu yarınlar için el ele' dedik ve kavgasız bir dünya arayışında olduk. İnsani değerler açısından, teröristle ateisti hiçbir zaman aynı kefede görmedik. Üzülenler olmuşsa ben de üzülürüm.

S.K.: Kuran'da ateislerle ilgili hüküm yok iddialarına ne diyorsunuz?
F.G.: Lugatlara ve felsefe sözlüklerine göre, ateizm, teizmin temel iddialarını kabul etmeme, Yaratıcı'nın varlığını reddetme manasına geliyor. Ateist ise bir Yaratıcı'nın yokluğunu savunan doktrini kabullenen kişiye deniyor. İçinde ateist kelimesinin geçtiği ayet olduğunu iddia eden yok zaten. Fakat Kuran'da kafirler ve kafirlerin akibetleriyle alakalı yüzlerce ayet vardır.

S.K.: Görüştüğünüz insanlar arasında ateistler de var. Onlardan bir tepki aldınız mı?
F.G.:Hayatım boyunca herkese karşı yakın olmaya çalıştım. Görüştüğüm insanların inanç ve kanaatlerini hiçbir zaman irdelemedim, irdelemeyi de insani değerlere karşı saygısızlık sayıyorum. Görüştüklerim arasında ateistler de olmuş olabilir, onlara da farklı davranmamışımdır. Böyleleri varsa, ihtimal, röportajdaki ifadeyi doğru anladıklarından ve beni de düşüncelerimi de tanıdıklarından tepki göstermediler. Tepki göstermeleri için de herhangi bir sebep sözkonusu değildi zaten. Hayatım boyunca her insana ayrı bir álem ve ayrı bir sanat eseri olarak baktım. Global bir köy halini alan dünyamızda diyaloğun mecburi bir süreç olduğu ve insanların mutlaka birbirleriyle yardımlaşma yolları aramaları gerektiği kanaatine vardım. Bana göre, iyilik, güzellik, doğruluk ve fazilet, dünyanın esas mayasıdır. Ne olursa olsun, dünya er geç kayıp bu çizgiye gelecektir.
Alt 16-05-2007, 18:15
tewderi tewderi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Fethullah Gülen Hoca ve Ateistler

Lugatlara ve felsefe sözlüklerine göre, ateizm, teizmin temel iddialarını kabul etmeme, Yaratıcı'nın varlığını reddetme manasına geliyor. Ateist ise bir Yaratıcı'nın yokluğunu savunan doktrini kabullenen kişiye deniyor. İçinde ateist kelimesinin geçtiği ayet olduğunu iddia eden yok zaten. Fakat Kuran'da kafirler ve kafirlerin akibetleriyle alakalı yüzlerce ayet vardır.

Şimdi bu ateist abilerimiizn durumu Allah katında belirsiz mi ?

"Yeryüzünde hic bir insan toplulugu, biribirinden daha asagi, daha önce ve daha antik degildir. Tümü de insanin dogaya yüksek uyumunu geleneksellesmis kültürel yasamin binlerce yillik ürnünü temsil eder." Gordon Schild.
Alt 16-05-2007, 18:15
Cemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cemal Cemal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: şirrinmişirrin egemino canlıuzurlu bi sayilgassabasının şirim bi beldesimden tefrişediyom sitteye.

abim gördümmü bak..siz adamı itin şeyine sokup çıkarıyonus..Adam size saygı duyuyo...

"F.G.:Hayatım boyunca herkese karşı yakın olmaya çalıştım. Görüştüğüm insanların inanç ve kanaatlerini hiçbir zaman irdelemedim, irdelemeyi de insani değerlere karşı saygısızlık sayıyorum."

CEmal.

'Biri senin hakkında kötü bir şey söylerse
sakın kızma ama şöyle karşılık ver:
Hakkımda bunu söyleyen hiç şüphesiz başka kusurlarımı bilmiyormuş.
Bilseydi, sadece bunu söylemekle kalmazdı!
'
Alt 16-05-2007, 18:16
tewderi tewderi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Cemal";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
abim gördümmü bak..siz adamı itin şeyine sokup çıkarıyonus..Adam size saygı duyuyo...

"F.G.:Hayatım boyunca herkese karşı yakın olmaya çalıştım. Görüştüğüm insanların inanç ve kanaatlerini hiçbir zaman irdelemedim, irdelemeyi de insani değerlere karşı saygısızlık sayıyorum."

CEmal.
*

"Yeryüzünde hic bir insan toplulugu, biribirinden daha asagi, daha önce ve daha antik degildir. Tümü de insanin dogaya yüksek uyumunu geleneksellesmis kültürel yasamin binlerce yillik ürnünü temsil eder." Gordon Schild.
Alt 16-05-2007, 19:50
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Yorumsuz geleneğimi sürdüreyim. Aşağıdaki alıntı ve başkaca ilginç yazılar için
İslam ve basın (!)

Medine döneminde, Islâm'la alay eden, ona hakaret eden *sairlerin çogu yahudi idiler. Baska bir deyisle Medine'de Islâm *düsmanligi yapan basin yahudilerin elinde bulunuyordu.
Bu yahudi sairler, siirlerinde Islâm'la alay ediyor; Hz. Pey gamber ve Müslüman kadinlarini küçük düsürücü istihzalarda bulunuyorlardi. Bu Siir (yani o günün gazete, dergi makaleleri, lradyo, televizyon programlari) kisa zaman içinde sehirde yayiliyor, Islâm aleyhinde kamuoyu olusturuyordu. Her ne kadar Müslümanlar bu yalanci sairlerin (gazetecilerin) dedikodularina kulak asmiyor idiyseler de, bu dedikodular, psikolojik bir rahat sizlik vesilesi oluyordu. Çünkü bir Müslüman, Allah'a, Islâm'a, *Peygamber'e ve onun ümmetine hakaret edilmesine razi olamaz, hareketsiz kalamazdi.

Bu menfi basin organlari olan yahudi sairler, adeta Islâm'a *savas açmis her türlü hakareti yapiyorlardi.

Hem peygamber, hem Devlet Baskani olan Hz.Peygamber s.a.s. diger Islâm düsmanlanyla oldugu gibi bu düsman organlariyla da mücadale etti.

Bu gazetecilerin en azililarindan birisi Asma binti Mervan adindaki saire kadindi. Kendisine görev verilmis gibi, isi gücü Islâm aleyhinde haber üretmek, siirlerinde (gazetelerinde) Islâm düsmanligini, Peygamber düsmanligmi, islemekti.1 Bu saire kadini öldüren ve dolayisiyla fesad saçan gazetesini kapatmis olan sahabi Umeyr hakkinda Resulullah s.a.s. söyle buyurdu:
"Allah'a ve Resulü'ne giyaben yardim eden birisini görmek istiyorsamz Umeyr'e bakin!"
Bu sekilde Islâm'a ve Hz.Peygamber s.a.s.e saldiran yahudi sairlerinden birisi de Ebû Afek adindaki fitneciydi. Sâlim b.Umeyr adindaki sahabi de bu Islâm düsmam yahudi sairi öldürerek, fesat saçan gazetesini kapatmis oldu.2
Islâm düsmanhgina en ileri gidenlerden birisi de, yahudi sair Ka'b ibnu'l-Esrefdi.
Özellikle Bedir savasinin zaferinden sonra hirçinlasan ibnu'l-Esref, Islâm'a her türlü hakareti yapmaya basladi. îbnu'l-Esref ve onun gibiler kahroldular, Bedir Islâm Zaferi karsisinda söyle söyleniyordu yahudi gazeteci: "Bugün yerin alti üstünden yegdir!"

Bu sözleriyle de sakinlesmeyen yahudi Ka'b, Mekke'ye giderek, Mekke Hükümeti'yle birlikte yas tuttu. Bedir için... Mekke Devlet'ni Müslümanlara saldirmak için; agitlar söyledi Islâm kiliciyla öldürülmüs olan Mekke Devleti ulularina! Islâm'a karsi müsrikle yahudi yanyana gelmislerdi. Yahudi gazeteci, Islâm düsmanligi için putperestlerin safinda yer almisti! Bu ne biçim ehli kitab'likti?
Medine'ye dönüp, Islam düsmanligina devam eden ibnu'l-Esref o kadar ileri gitti ki, Hz.Peygamber s.a.s. Allah'a söyle dua etti: "Ya Rabbi, beni Ka'b ibnu'l-Esrefden ve onun siirinden (gazetesinden) kurtar."3 Bundan sonra da, sahabi Muhammed b.Mesleme'ye emrederek bu müfsid yahudi gazeteciyi öldürttü ve Müslümanlar onun gazetesinin serrinden kurtulmus oldular.
Ertesi gün, îbnu'l-Esref'in haksiz yere öldürüldügünü savunmak için gelen yahudilere Hz.Peygamber s.a.s. söyle dedi:
"O suçsuz degil; bizi hicvetti. Islâm ve Müslümanlar aleyhinde siirler söyledi. Aranizdan her kim ayni fiili islerse, onun da kafasi kesilecektir. Bunu böyle bilin ve bir daha Islâm aleyhinde söylemeyin!"4Degerlendirme
Yukaridaki yazimizdan, Islâm'in düsünce ve inanç hürriyetine karsi oldugu anlasilmasin. Bilakis, Islâm insana en büyük düsünce hürriyetini vermistir. Onun kabul etmedigi ve karsisinda mücahede ettigi sey, Islâm ve Allah düsmanligidir.
Peygamber dönemi yahudi sair gazetecilerin Islâm'i yikmaya matuf hedefleri ne ise, bugünkü siyonist basinin (Hürriyet, Milliyet, Sabah, Cumhuriyet vs., M.F.) da hedefi odur.
Dipnotlar:
1- Ibn Sa'd, Tabakat, II, 27
2- Teferruat için bkz. Ihsan Süreyya Sirma, Hz. Peygamber s.a.s'in öldürttügü sairler, Yeni Devir Gazetesi,Istanbul 8 Mayis, 1982
3- el-Vakidi Megazi, I, 190.
4- A.e., I, 192
Kaynak: Prof. Ihsan Süreyya Sirma, Tarih suuru, Seha yayinlari

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 16-05-2007, 22:27
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Evet Frodo arkadaşımızın naklettiği, islama menfi bakan matbuata, nasıl bakılması gerektiğini *bu günkü
insanlar izah ediyor. Hani hoş görü DİNİ hani barış dini ,hani o ,hani bu ,hani şu.
* * *Eğer islamın çığrtkanlığını yapmayacaksan Allah ve resulunu kabul etmeyeceksen islamı reddedeceksen
öldürülmeyi hak ediyorsun demektir. Yalanla dolanla, kurtun koyun postuna girmesiyle ,bu işler yürümez.
* * Nasıl savunulursa savunulsun, islamın mayasında fikirsel vandalizm var.
* * Tabi bunlar utanmasa, Ebu Lehebi, Ebu Cehil'ide yahudi yapacaklar.
* *Muhammedin zamanındaki bütün şairler yahudiydi çünkü arap kendi içinden çıkan allahın resulü olduğunu söyleyen insan özeldi çünkü onda SIDK,EMANET FETANET İSMET TEBLİĞ *özellikleri vardır.
* *bu özellikleri olan bir yukardan haber alan resule söz söylemek gözünün üstünde kaşın var demek kimin haddine söylersen geberirsin çünkü islam barış dinidir islam hoş görü dinidir.YERSEN
Alt 25-05-2007, 15:47
sodomo-- sodomo-- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Frodo'nun verdiği linkte şairlerin o dönemin basını olduğu söyleniyor ki, bu doğrudur bir nebze. Şairler para karşılığında bir kabilenin veya liderinin propagandasını yaptıkları gibi aynı zamanda düşman kabileleri yazdıkları şiirler ile aşağılayarak psikolojik savaşın aracı olarak da kullanılıyorlardı. Muhammed'de bu tip şair kaynaklı psikolojik savaşa hem maruz kalmış hem de bizzat kendisi de şairleri bu amaçla kullanmıştır. Onun şairleri öldürtmesi bile bu şairlerin ne kadar etkili olduklarını gösteriyor.
Bu konuda yazılacak çok şey var ama yaz geldi inşallah kışa yazarız
Alt 25-05-2007, 19:27
habilis habilis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

NO GOD
NO RELIGION

"İnsanların varlığını belirleyen şey,
onların bilinçleri değildir; tam tersine,
onların bilincini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır."

K. Marx
Alt 26-05-2007, 14:46
NedimYilmaz NedimYilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Her ne kadar ateist olmasa bile görüş ve saygı açısından Cem Karaca olayını hatırlayınız..

Önerilen Siteler