Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 29-03-2018, 05:45
Velhelebe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Velhelebe Velhelebe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Gelişmiş Ülkeler

Gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler neye göre tespit edilir? Genelde ekonomi, milli gelir, kişi başına düşen gelir, sağlık, eğitim, adalet vsye bakılır. Ama bu alanlarda hangisinin gelişmiş olduğunu ve hangisinin olmadığını nasıl bilebiliriz, hesaplar nasıl yapılır?

Kimse yoğurdum ekşi demez. Resmi açıklanan veriler uydurma olabilir, ülkelerden bağımsız kurumların hesaplaması daha objektif görünse bile nasıl hesaplayacaklar, onlar da ülkelerin açıkladığı verilere muhtaç değil mi, nasıl emin olacağız bu budur diye?

ABD, Almanya ve Avrupa ülkelerini gelişmiş olarak biliriz. Alım gücü için fiyat kıyaslaması yaptığımızda da gelişmiş olmayanlara nazaran daha ucuzdurlar, yani falanca araştırmaya falan bakmadan kendimizin bakabildiği ölçüde fiyat farklarını görebiliyoruz ama daha kapsamlı şeyler de gerekiyor bence. Mesela Türkiye gelişmiş bir ülke midir, adalet ne durumdadır, ekonomi ne durumdadır, kişi başına düşen milli gelir ne durumdadır, paylaşım adil midir? Bunu nerden bilebiliriz? Bize objektif veri lazım, herkes kendi ülkesini savunursa bir anlamı olmaz. Ayrıca mahallede şu kadar araba var, avm ve kafeler dolu demek de bir ölçüt olmasa gerek.

Bir de vikide gelişmiş ülkelerin listesi var, güvenilir midir? https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Gelişmiş_ülke
Alt 29-03-2018, 18:43
kartopu kartopu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bana göre insan dünyada diğer canlılara bakarak dünyanın öznesidir.
Gelişmişlik benim açımdan özgürlüktür.
Bir ülkenin gelişmişlik ölçütü insana verdiği değerle ölçülür yani en altta yaşayanlarla en üstte yaşayanlar arasında mesafe ne kadar azsa gelişmişlik seviyesi o kadar fazladır.

Bir ülkenin gelişmişlik seviyesi ücretlerin yüksekliği değil milli gelirin fazlalığı da ithalat ihracat dengeleri de.
Gelişmenin ölçütü üretici güçlerinin gelişmişliği olabilir ama bu insana ne kadar yansıtıldığı ve özgürlüklerin hangi ölçüde olması gibi olduğu kadar dünya ölçeğinde insana verdiği değerle de anlaşılmalı.

Bir ülke çok zengin olabilir o ülkede yaşayanlarda bu zenginlikten pay alabilir ama bu zenginliğin kaynakları başka halklara verdiği zulümse bu gelişmişlik değildir hırsızlıktır.
Tıpkı bir mafya çetesinin yaptığı soygunlarla çete mensuplarını rahat ettirmesi gibi. Bu mafya çetesi ne kadar gelişmişse o zengin ülke de o kadar gelişmiştir.
Alt 29-03-2018, 19:30
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Mesela Kadınların eğitim görme hakkını savunuyor diye 15 yaşta çocuğu kafasından vurmazlar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Malala_Yousafzai

- Ya da aklıma geldi. Demokratik gösteri hakkını kullanırken öldürülen 15 yaşındaki çocuğun katilleri ortalıkta dolaşamaz.

Yani sırayla gitmek gerek. Önce hukuk devleti olunur. Firavunlar zamanından beri bu böyle. Mesela "Yasa herkesin üstündedir, yasa bağımsızdır ve yasa herkese uygulanır".

Yasanın üstünde insan varsa. O medeniyet değildir mesela. Çünkü o zaman o ülkede yasa yoktur.

Bu dediğim "medeni toplum" olma kuralı mesela.
Alt 29-03-2018, 20:31
bilgivehis bilgivehis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Velhelebe´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler neye göre tespit edilir?
Çok basit, ABD-AB ve Japonya'yı çıkar gerisi bağlar gazeli.
Alt 29-03-2018, 22:54
Karanlıktan aydınlığa Karanlıktan aydınlığa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Yerli arabamız yok.bilimde söz sahibi değiliz.avrupa birliğine girmeye çalışıyoruz.emekli maaşıyla dünya turuna çıkamıyoruz.en basitinden bisiklet yolumuz ,şehir içi gelişmiş metro ,her ile ,ilçeye tren yolu ağımız yok... Sene olmuş 2018 hızlı tren projesi henüz tamamlanamadı .kaç ilde havaalanımız var ?.et pahalı.buğdayı bile ithal eder olduk..bir sürü işsiz var...kaç kişi kaç yabancı dil biliyor ?kişi başına haftada kaç kitap okunuyor.ifade özgürlüğü ne durumda ? Matematikte,fizikte vs uluslararası yarışmalarda ne durumdayız ? kaç tane birinciliğimiz var ? ......shakespeare,tolstoy,dostoyevski,dickens,kafk a, mozart,beethoven vesaire tarihte yer etmiş,öncü kaç tane sanatcı yetiştirebildik ?....uçağı ,treni,roketi,televizyonu ,bilgisayarı...hangisini biz icat ettik ?

''senin derdin ne biliyor musun cevap yetiştirmenin seni büyük adam yaptığını sanıyorsun''
Alt 30-03-2018, 08:40
"ictenlik" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
"ictenlik" "ictenlik" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Karanlıktan aydınlığa´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yerli arabamız yok.bilimde söz sahibi değiliz.avrupa birliğine girmeye çalışıyoruz.emekli maaşıyla dünya turuna çıkamıyoruz.en basitinden bisiklet yolumuz ,şehir içi gelişmiş metro ,her ile ,ilçeye tren yolu ağımız yok... Sene olmuş 2018 hızlı tren projesi henüz tamamlanamadı .kaç ilde havaalanımız var ?.et pahalı.buğdayı bile ithal eder olduk..bir sürü işsiz var...kaç kişi kaç yabancı dil biliyor ?kişi başına haftada kaç kitap okunuyor.ifade özgürlüğü ne durumda ? Matematikte,fizikte vs uluslararası yarışmalarda ne durumdayız ? kaç tane birinciliğimiz var ? ......shakespeare,tolstoy,dostoyevski,dickens,kafk a, mozart,beethoven vesaire tarihte yer etmiş,öncü kaç tane sanatcı yetiştirebildik ?....uçağı ,treni,roketi,televizyonu ,bilgisayarı...hangisini biz icat ettik ?
herşeyim var gibi hissediyorum bazen ve hiç bir şeyim yok gibi
yine de kendimi, bir başkasının ,onun bunun yerine koyamıyorum...
yani o dedikleriniz olmayarak olduğum şeyleri olduğumu hissediyorum-
bu bana yetiyor. bazen, acı verse de ve karmaşık gelse de kimi sayılanlara sahip olmamak ve o -bu olmamak ve kendim olmak hatta mozart olmamak bile bazen büyük sevinç ve keyif,
onu dinleyen benim...

ben burdan bir şeyler görüyorum ve onu seviyorum bir kaç düzenleme gerekiyor onu da biliyorum,

bir ülkeyi sahiplenmek ve bir insan grubuna biz demek
-o grup paramparça
kendinlerine-ben -biz demiyorlar, bölünüp duruyorlar

ben sizden miyim örneğin.. onları-bunları icad etmemiş ama hiçbirinin icad edemeyeceği başka şeyleri icad etmiş ya da etmemiş ama bir şeyler bulmuş-buluşmuş ve icad etmiş ya da buna benzer şeyler ve bu durumu ve durumları hiç tınmama durumu ve bu durum yoluyla başka bir şeyler hissediyorum
bunun bir önemi var mı?

inan ki şu an ki perişanlığım olmasaydı yine de 8 mozart'tan daha yaratıcı hisssederdim ama bestelerim olmazdı sadece. sadece başka eylemler.. önünde bulduğu ve yoldaki bütün çukurlara düşmek gibi eylemler ve üstü başı paramparça olmak gibi eylemler. bunu da az kişi başarıyor...

öğrenmek ve anlamak peşine düşmenin laneti! birinci elden laneti üzerinize olsun! -amen...

Herkesin yanıldığı ya da herkesin kaybettiği gün neyin olduğunun önemi yok
Alt 30-03-2018, 09:05
Velhelebe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Velhelebe Velhelebe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Karanlıktan aydınlığa´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Çok güzel özetlemişsiniz, keşke herkes bu söylediklerinizin farkında olsa. Farkında olmaları gerekirken eleştirenleri vatan haini ilan ediyor insanlar, ötekileştiriyorlar , geçmişle kıyaslayıp sorunları görmezden geliyorlar, zenginleri gösterip hiç sorun yokmuş gibi davranıyorlar. Sorunlara odaklanacakları yere kavgaya tutuşuyorlar. Tabi araya din, milliyetçilik gibi unsurlar da girdi mi kimse sorunlara bakmıyor, filler tepişiyor ve karıncalar da eziliyor.
Alt 30-03-2018, 09:50
ilahimasal ilahimasal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Gelişmiş ülke demek SON ifade eder. Gelişmenin sonuna gelmiş durumu ortaya çıkar. Bundan daha fazla gelişemez gibi bir anlam çıkar

Gelişmekte olan toplumlar desek daha uygun olur. Gelişme ve deişim süreklidir. Durmaz

Değişimin sürekli devam etmesi bu evrenin ve yaşadığımız Dünya nın tek gerçekligidir.

Bu değişimler kişinin bakışına göre iyi yada kötü olarak degerlendirilir . Bu tartışılır.

Tanrı kafalı bir insan için , bizler açısından gelişmiş dediğimiz ve hala gelişen toplumlar kötü ve ulaşılacak bir toplum olarak görülmez ( kendi çelişkileri içinde , her sorunda koşarak o toplumlara giderler. Bu duruma celişkiden başka ne denir ?)
Alt 30-03-2018, 10:13
kartopu kartopu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Gelişmişlik üretici güçlerin gelişmişliği ile anlaşılır bunlardan biri İnsandır biri de makinalardır.
Biz gelişmiş ülke dediğimizde hangisini anlamalıyız. İnsanı mı makinayı mı. Veya her ikisini birden mi. Gelişmenin sonu yok burada yeter denecek konumda değil.

Ama teorik olarak şunu anlarız Bütün işi robot veya makine yapacak insana hiç iş kalmayacak son diye bunu anlarız.
O zaman bir ABD ye Bir de KUBA ya bakalım biri fakir diğeri zengin biri bir otomobil bile yapamıyor diğeri uzayda geziniyor hangisi daha gelişmiş ?

Biri hiç bir halkı biri ülkeyi tehdit etmiyor kimse için korkutucu değil biri dünyaya sığmıyor her kesi tehdit ediyor ölüm makinaları yapıyor uykuda insanı öldürüyor nefesini kesiyor.
Hangisi daha gelişmiş.

Bence gelişmişlikten her kes farklı anlam çıkaracaktır.
Alt 30-03-2018, 14:53
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Ekonomi ile ideoloji arasında her zaman iletişim vardır.

Ama "adalet mülkün temelidir" diye boşuna söylenmemiş.

Hukuk devleti olmak demek. Kaynaklar herkesin kullanımı için var, devlet herkesin iyiliği için çalışıyor demek.
Hukuk devleti olmamak demek. Kaynaklar bunları "halk için" kullandığını iddia eden bir zümrenin elinde demek. Güney Amerika'da bunu Ordu veya mafya yapıyor. Orta Doğuda bunu mollalar veya devrim muhafızları veya Feto gibi örgütler yapıyor.

O yüzden tuhaf bir sonuç ama. Orta doğu halklarının birçoğunun monarşi ile yönetilmesi gayet normal bir şey. Onlar için o uygun. En azından bu sözünü etiğim "hukuk devleti" ilkesini iyi-kötü uygulayabiliyorlar.

Önerilen Siteler

Etiket
abd, almanya, gelişmemiş ülkeler, gelişmiş ülkeler, türkiye