Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 06-04-2018, 18:06
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Bitmeyen kutuplaşmalar

20 yy'da ülkeler birbirine yaklaştıkça sürekli bir takım cepheler oluşuyor.

Birinci dünya savaşında Cumhuriyetçi - Özgür dünya, daha imparatorluk yanlısı Osmanlı+Almanya+Avusturyaya karşı.

İkinci dünya savaşı: Yine muhafazakar faşizm güçleri Almanya, İtalya, Japonya İngiltere, Fransa + ABD gibi demokrasilere + komünizme karşı.
(İnönü sayesinde biz bu savaşa hiç girmedik. Şimdiki zihniyet olsaydı kesin Almanya'nın yanında yer alırdık)

Sonra soğuk savaş dönemi. Zeki olduğumuz için değil. O dönemin "daha muhafazakar" tarafı ABD ve NATO olduğu için ABD'nin yanında yer aldık. Yine doğru karar verdik.

Şimdi dünyada acaip şeyler oluyor. Lider bazen Petrol zengini araplar, bazen iran, Bazen Rusya gibi görünüyor, ama bence Çinliler yapıyor.

Yeni bir "emperyalizm karşıtı, Batı karşıtı" öbeklenme olmaya başlıyor. Şöyle de bir makaleye denk geldim:
http://foreignpolicy.com/2018/04/05/...can-democracy/

Bazısı, soğuk savaşın bittiği zannı içinde da bu 2000-2020 yılları arasında bir şeyler değişti. Birinci kutup zaten aynı: Kuzey Amerika + Avrupa + Japonya / Tayvan / G.Kore + biz (?) + diğer birçok önemli ülke

Diğer taraf bence Çin'İn önderliğinde, Arap dünyası + Rusya + İran + Türkiye filan.

Bu "beşinci bloklar çatışması" diyelim. Bence yine aynı şekilde bitecek. Ama gericilik / muhafazakarlık böyle bir şey. İllaki şansını denemesi gerek. Bir kere bile: "Hukuk devleti Eski Mısır + bütün güçlü medeniyetlerde var, bende denesem mi?", "Güçler ayrılığı, basın özgürlüğü, insan hakları, fırsat eşitliği, ticaret / iş yapma serbestliği vs... bunlar ne güzel faydalanıyor. Bende faydalansam ne olur?" demez.

Çok bilmişlik taslayıp "Demokrasi zaten sahtedir, demokrasi yoktur vs." boş boş konuşur ve kendini değiştirme olayına asla yanaşmaz.

Okuduğum makale ile alakalı olarak:
- Çin mesela büyük özverilerde bulundu, sonra 1990'larda itibaren adeta ikinci bir Japonya gibi öne çıkmayı başardı. Sayıları da 2 milyar. 1 de serbest seçim filan olsa kötü mü olur? - Japonlar / koreliler yapıyorsa bunlar niye yapmasın?

Ve bence Rusya'da Putin gelmesine de kesin bunlar sebep olmuşlardır. Uluslar arası olayları takip edenler bilir. Demek istediğim halen Batılı demokrasi anlayışını kabul etmeyen kutuplar var. Bu durum da 21yy'da çok saçma bir durum.
Alt 09-04-2018, 14:42
Üyeliğini Sonlandırmış

Bugün de yine kimyasal silah atmışlar:

http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-43688517

- Şimdi bizim ülkemizde Putin'i seviyorlar. Ama eyleme geçme biçimine bakın. Kırım'ı işgal ediyor "benim haberim yoktu" diyor. İngiltere'de çifte ajanları kimyasal silahla öldürüyor "Ben bilmiyordum" diyor. Suriye'de bir bölgeyi ablukaya alıyor, Esad yine kendi halkına fosfor bombası atıyor "Öyle bir şey olmadı" diyor.

Büyük güçlerden biri olarak Rusya'ya saygı gösterilmesini onaylıyorum. Da yapılan her şeyi inkar etme "Ben yapmadım" demeye dayanan siyaset olur mu?

Bir de AKP'yi seviyorsanız AKP'nin dostlarına bakın. AKP'nin dostu Macron, Obama, Merkel filan değil. 10 senedir filan AKP'nin dostu Sudi Arabistan, İran ve bu Putin.

Kafa yapısı aynı zaten.
Alt 09-04-2018, 15:05
bakkalmahmud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
bakkalmahmud bakkalmahmud isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Leonardo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bugün de yine kimyasal silah atmışlar:

http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-43688517

- Şimdi bizim ülkemizde Putin'i seviyorlar. Ama eyleme geçme biçimine bakın. Kırım'ı işgal ediyor "benim haberim yoktu" diyor. İngiltere'de çifte ajanları kimyasal silahla öldürüyor "Ben bilmiyordum" diyor. Suriye'de bir bölgeyi ablukaya alıyor, Esad yine kendi halkına fosfor bombası atıyor "Öyle bir şey olmadı" diyor.

Büyük güçlerden biri olarak Rusya'ya saygı gösterilmesini onaylıyorum. Da yapılan her şeyi inkar etme "Ben yapmadım" demeye dayanan siyaset olur mu?

Bir de AKP'yi seviyorsanız AKP'nin dostlarına bakın. AKP'nin dostu Macron, Obama, Merkel filan değil. 10 senedir filan AKP'nin dostu Sudi Arabistan, İran ve bu Putin.

Kafa yapısı aynı zaten.
Sayin kardesim leonardo kainatin timarhanesi dünyada kutuplasmanin milliyet ve irk adi altindakini yok edebilsende ezen ezilenini asla yok edemezsin,,,kainatin timarhanesinde kutuplasmasiz hayat devam edemez,,,beyinlere tibbi müdahale olmadigi sürece,,,saygilar selamlar

"Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır." - Lucius Annaeus Seneca
Alt 09-04-2018, 16:27
Kıdemli Üye

"Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır." - Lucius Annaeus Seneca
Alt 09-04-2018, 16:44
Kıdemli Üye

Ailede bile kutuplasma var,,,dünyadaki durum bu ve kutubun heriki tarafininda felsefi boyutu var....

Alt 09-04-2018, 17:00
Kıdemli Üye

Farzedelim x bir gezegede koyunuz ve o gezegende her koyuna yetecek kadar ot var neyin kavgasini yapalim?

Alt 09-04-2018, 18:09
Üyeliğini Sonlandırmış

Sondan başlayarak yanıtlayacağım.

Fare deneylerinde bu dediğiniz gözlemlenmiş. Nüfus az olunca fareler bile kavgasız yaşıyorlar, nüfus yoğunluğu çok artınca iş katliama kadar gidebiliyor.
Da bizim mantığımız var. Mantığı kullanıp nüfusu da sabitleme gücümüz var.

Kutuplaşma var. Ama Reagan'ın Gorbaçev ile görüştükleri, iki süper-gücün nükleer silahlanmadan vaz geçtikleri dönemleri hatırlayın. Şimdi da Putin "Satan" roketleri üretiyor. Trump'da "güldürme beni, benim param daha çok, istersem ben o roketten 10 tane yaparım" filan diyor.

Yani Müslüm Gürses paylaşımı gibi bir durum var. Ona dikkat çekiyorum

- Ezen - ezilen konusu tabi ki çok derin felsefi bir konu.
Böyle ütopyalara daha bu yüzyılda giremeyiz. Ama hukuk devleti olan, sosyal devletin işlediği, hükümetin gücünü büyük oranda halktan aldığı, kaynakların ülkenin çıkarları için kullanıldığı ülkeler var.
Şimdilik bunu gerçekleştirebilirsek, bir çok ülke açısından yeterli olacak.
Alt 09-04-2018, 19:29
Kıdemli Üye

Fare deneylerinde bu dediğiniz gözlemlenmiş. Nüfus az olunca fareler bile kavgasız yaşıyorlar, nüfus yoğunluğu çok artınca iş katliama kadar gidebiliyor.

Kutuplaşma var. Ama Reagan'ın Gorbaçev ile görüştükleri, iki süper-gücün nükleer silahlanmadan vaz geçtikleri dönemleri hatırlayın. Şimdi da Putin "Satan" roketleri üretiyor. Trump'da "güldürme beni, benim param daha çok, istersem ben o roketten 10 tane yaparım" filan diyor.

Böyle ütopyalara daha bu yüzyılda giremeyiz. Ama hukuk devleti olan, sosyal devletin işlediği, hükümetin gücünü büyük oranda halktan aldığı, kaynakların ülkenin çıkarları için kullanıldığı ülkeler var.
Leonardo müslüm babayi cocuklugumdan beri dinlerim rahmetlinin yellenmesi bile bana müzikdi asdigim video isteyerek olmadi..Gelelim konuya..insan harici tüm canlilar ya avci ya toplayici sadece insan yaratici yani üretici onun icin bizler dünyadaki diyer canlilarla kiyaslanamayiz,,,bizler diyer canlilara kiyasla cok ilerledik,,,hele hele son yüzyilin ilerleyisinin hizi yasayan hicbircanlida yok...

Alt 09-04-2018, 21:22
ereninthenature - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ereninthenature ereninthenature isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

5 jenerasyon ust uste tek cocuk yapilirsa dunyadaki butun problemler biter.

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 10-04-2018, 13:40
Üyeliğini Sonlandırmış

anti-ka´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Leonardo müslüm babayi cocuklugumdan beri dinlerim rahmetlinin yellenmesi bile bana müzikdi asdigim video isteyerek olmadi..Gelelim konuya..insan harici tüm canlilar ya avci ya toplayici sadece insan yaratici yani üretici onun icin bizler dünyadaki diyer canlilarla kiyaslanamayiz,,,bizler diyer canlilara kiyasla cok ilerledik,,,hele hele son yüzyilin ilerleyisinin hizi yasayan hicbircanlida yok...

Dönemin Jiletli konserlerinden görüntüler:
https://www.youtu.be/z0psDGsJQs8?t=706

- O zamanlar bulunduğum kente gelmişti de bakkal ile "Jilet satışları patladı mı?" diye muhabbetler geçerdi

- Diğer canlılarla çok iyi kıyaslanırız. Benim d ütopik sosyalizme inandığım, doğada yaşayan insanın mutlak anlamda barış ve huzur içinde yaşayabileceğini düşündüğüm zamanlar oldu.

Gerçekte: Anarşist bir topluluk kurduk, 60'ların hippileri gibi gündüz dans ederek gece sevişerek yaşıyoruz diyelim. Eninde sonunda tarih tekrar eder, cinayet olur, savaş olur, sömürü olur, insanlar birbirini katletmeye başlar. Bu sonuca da Jane Godall belgeselini izlerken vardım.

Maymunlarda da örneğin, nüfus çok arttığında, grupların bölünmesi oluyor. İki grup birbirine çok yakın olursa da arada savaş çıkıyor. Bir grup diğerini haritadan siliyor.

Onun için birisi "Eşitsizliği düzeltemezsin" demişti. Doğru.

Ama Hukuk devleti, basın özgürlüğü, sosyal devlet, Uluslar arası düzeydee de Kantçı bir yaklaşım, bunlar ütopya değil. Bunları eleştirene dikkat edeceksin. onu söylüyorum.

Önerilen Siteler