Fasil : TAHARET BÖLÜMÜ
Konu : Cuma Ve Bayram Gulü
Ravi : İkrime
Hadis : Iraklılardan bir grup kimse İbnu Abbas (ra)`a gelerek: "Cuma günü gusletmek vacib midir ne dersin?" diye sordu. İbnu Abbas şu açıklamayı yaptı: [Farz değil], ancak temizliğe çok uygundur ve gusleden için pek hayırlıdır. Yıkanmayan üzerine de vacib değildir. Ben size guslün nasıl başladığını anlatayım: "İnsanlar meşakkatli işler yapıyorlar ve yünlü elbiseler giyiyorlardı. Çalışmaları çoğunlukla sırtlarında yük taşımak şeklinde oluyordu. Mescidleri dardı ve tavan alçaktı, yani ariş (denen üzeri hurma dallarıyla örtülmüş çardak) şeklindeydi. Sıcak bir günde Resulullah aleyhissalatu vesselam (minbere) çıktı. Cemaat yün elbiselerin içinde terlemisti. (Terleri sebebiyle) onlardan çıkan kokular ortalığı sardı ve herkesi rahatsız etti. Koku Resulullah (sav)`a da uzanınca "Ey insanlar, bugün yıkanın. Ayrıca herkes, bulabildiği en güzel kokuyu sürünsün!" buyurdular." İbnu Abbas açıklamasına devam etti: "Bilahare Cenab-ı Hakk`ın lütfu yetişti (bolluk arttı), herkes yünlüden başka elbiseler giydiler, çalışmaları hafifledi, mescidleri genişletildi. Birbirlerini rahatsız eden terlerin bir kısmı ortadan kalktı."
HadisNo : 3800
Muhammed kökü kokulara karşı gayet hassasmış anlaşılan. Gusletmenin kötü kokuyu gidermeye yetmediği yerde mescide gitmeyi bile yasaklamış.
Fasil : YİYECEKLER BÖLÜMÜ
Konu : Hayvani Olmayan Mekruh Yiyecekler
Ravi : Cabir
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim sarımsak veya soğan yerse bizden uzak dursun -veya mescidimizden uzak dursun- evinde otursun." Bazan Resulullah (sav)`a içerisinde yeşil sebzeler bulunan tencere getirildi de onda koku bulur ve (ne olduğunu) sorardı. Kendisine sebze nevinden ne olduğu haber verilince, tencereyi, beraberindeki arkadaşlarından birini göstererek ona vermelerini söylerdi. Aleyhissalatu vesselam, onun yemekten çekindiğini görünce: "Sen bana bakma, ye! Zira ben senin gibi değilim, senin konuşmadığın (meleklere) konuşuyorum" derdi.
Arkadaşlar ben size 2 kelimeyi izah edeyim de siz ondan sonra tartışmayı bu minval üzerinden devam edin.
Gusül Arapçadır,yıkanmak demektir.Abdest Farsçadır... o da yıkanmak demektir.Gusül abdesti yıkanmak yıkanmak demektir. Buyrun siz tartışmaya devam edin.
aslında çıkması iyi olumş, çölün sıcağında iptidai yaşamaya alışmış olan arap milleti haftada bir de olsa boydan boya yıkanmayı öğrenmiştir.
muhammed hergün yıkanmıştır. ortalama 11 eş ve 4-5 cariyeyle başetmek kolay değil.
suyun kıymetli olduğu ve az bulunduğu mekke'de bol bol teyemmüm yapmış ta olabilir.
dinlerin kitaplarını; okuyup anlayana dinsiz, okuyup anlamayana dindar, okumadığı halde inanana yobaz denir.