Bugün aynı zamanda 17 Temmuz 1918'de dünyaya gelen Nelson Mandela'nın doğum gününe denk geliyor. (Ölümü 5 Aralık 2013)
Başlığı Eski ABD başkanı Barrack Obama'Nın konuşmasını eklemek için açtım.
Maalesef İngilizce (altyazısız) ve 1 saat filan sürüyor (biraz ileri saracaksınız):
https://www.youtu.be/md_l4u-1vRQ?t=7370
- Obama benim zar zor açıklamaya çalıştığım şeyleri, özellikle son zamanlarda ırkçılığın, din savaşlarının hortlamasının. 1990'larda "tarihin sonunu" ilan eden iyimserlerin şimdi karamsar olup "demokrasinin sonunu" ilan etmeleri gibi konuları açıklıyor. Bir de ilginç bir iyimserlik aşılıyor. Konuşmayı bizden beter durumda olan Afrika ülkeleri için yaptığı için. mesela muhalefet partilerinin medyaya erişememesi. Bir takım adamların 550, %90 oy alması.
"Demokrasi zaten gavur icadı" vs gibi lafları açıklıyor ve bilmeyenler için 30 sene hapis yatmış olan Nelson Mandela gibi adamları açıklıyor. Gandhi'den alıntı yapıyor. Ben Türk Olarak da Atatürk ile benzetme yapmadan edemedim. Çünkü sürekli gençliğin önemini vurguluyor ve şöyle diyor.
Bizden öncekiler kurmuşlar. Ama öncekilerin kurdukları şeyin kalıcı olmasını garanti eden tek şey de gençliktir. O yüzden bu kişiler de (mandela filan) sürekli çocukların önemi, gençliğin önemi gibi şeyleri vurguluyor.
Yani yabancı dili olanların bakması gerek.
Trump - Putin zirvesinin (rezaletin) ertesi günü böyle konuşmalar biraz ferahlatıyor.