Turdur´isimli üyeden Alıntı
Şayet 100 insanı bir fareye tercih edemiyorsan düşüncende bir yanlışlık görürüm.
|
Burada sayının bir önemi yok 100 ya da 10 fark etmez. Mesele şu ''birilerini kurtarmak adına birisini kurban etmek etik midir''
Organ nakli bekleyen 10 kişiyi kurtarmak adına 1 insanı öldürüp organlarını almak etik midir? Tabiki değildir, burada 10 kişinin ölmesi 1 kişinin ölmesinden daha etiktir.
Neden bir insan ile bir denek faresini aynı teraziye koydun ? Bunun açıklaması nedir ?
|
Fareyi öldürmekle insanı öldürmenin bize farklı gibi görünmesinin sebebi evrimsel programların bizi bu şekilde kontrol etmesi. Yani evrim, türlere bu bencil programı yükleyerek onları hayatta tutabilmiş. Biz de evrimin hislere yönelik bu oyununa gelerek iki canlı türü arasında rasyonel olmayan ayrımlar yapıyoruz.
Fareleri denek yapmayalım mı diyeceksin ?
|
O konuda henüz net bir yargıya varamadım açıkçası. Etik olmadığına dair yargıya vardım ama uygulaması konusunda yargıya varmadım.
Belki varacağımız yargı ''kötü olmaya mahkumuz'' da olabilir.
Doğada aslan ceylanı, balina fokları yerken müdahale edemiyorsun ama insanın bir hayvan türü olarak diğer hayvanları besin zincirine eklemelerine mi karşı çıkıyorsun ?
|
Bir yerlerde kötülüğün olması bizim de o kötülüğü yapmamızı etik hale getirmez. Üstelik hayvanlar bilinçsiz bir şekilde birbirlerine saldırıyor.
Bir denek faresini kullandığın için onun bağlı olduğu devleti yada ailesi gelip senden davacı mı oluyor ?
|
Yani birileri bizi dava etmediği sürece onları öldürmeye hakkımız olduğunu mu söylüyorsun?