karakedi´isimli üyeden Alıntı
izledikten sonra yorumunuzu paylaşırsanız sevinirim. zira sizin böyle konularda bakış açınız daha derin. ben biraz kaba bakıyorum bu tarza 
benim sanat zevkime hitap etmiyor. hiçbir zaman seveceğimi de sanmıyorum.
fakat hoşuma giden örnekleri de paylaşacağım.
|
Bu tür filmleri sabırla seyretmek gerekiyor, zira teknik açıdan da vasat bir film aslında, durağan bir ilerleyişi de var ve bir takım kurgu sorunlarına da takılmamak gerekiyor, eskiden çekilmiş nihayetinde, tiyatro hesabı yani, Türkçe seyrettim efekt filan yok seslerde de, düz sesler.
Film kafadan ölümle satranç oynayan bir Şovalyenin sorularıyla başlıyor. Öylede devam ediyor. Film bu açıdan bir "sorgulama" filmi olmuş, yani düşündürmeye çalışılmış, o yüzden bu filmde net "cevap" olmaz, olan cevapta filmin sonunda ki gibi ironik bir biçimde verilir, net değil muğlak tabii, ölüme el ele tutuşmuş giden kişiler, orada oyuncunun onlara sözleri-
ki oldukça şiirsel şeyler söylüyor-ölümü adeta resmediyor.
Zaten kafadan ölümle satranç oynamak, film maça başlamadan golünü atıyor.
Filmde ucu açık şeyler de bırakılmış, bir yandan Hristiyanlığı da dokunduruyor ama yargılamıyor, başta ki kiliseyi boyayan ressam, içine şeytan kaçmış kız, askerlerin rahiplerin söyledikleri, hırsızın ölü soyarken ki pişkinliği, akabinde handa oyuncuya olan horozlanışı filan, orada ki yozluklar da serilmiş gözler önüne, diğer yandan da oyuncunun ve ailesinin saflığı derken, film bir nevi yargılamadan "iyi ve kötü" arasında sessizce gidip gelmiş.
Ama dediğim gibi filmde "yargılama" yok veya dramatize edilmiş bir şeyde yok, her şey çok doğal bir biçimde verilmiş.
İçine şeytan girmiş bir çocuk yakılırken bile, feryat yok figan yok. Öncesinde de yok, çünkü o zamanın "doğal" hali bu, ve filmde de bu dramatize edilmeden de verilmiş. Bence olayın hakkını vermişler.
O devir de insan yakmak filan hayatın normal bir gidişi, film buna bakış atmış sadece.
Han sahnesi oldukça otantikti, han dediğin öyle olur.
Hasılı bu film bence de "sanatsal" bir film.
Ama buna bakıp, pek çok şey de çıkartan da olur elbet, film sadece gösteriyor, sahneler teknik açıdan vasat olsada, anlam açısından tam olmuş.
Güzel filmmiş ben beğendim.
Şimdiki filmlerde aksiyon filan bolca varda, mana yükü çok yok, can sıkıntısından seyrediyoruz işte.
Sevgiler