bilgivehis´isimli üyeden Alıntı
Yaşamın her alanında diktatörlük tarafından açıkça ortada tek taraflı bir saldırı var.
Bu saldırıya bir şekilde karşılık verilmediği müddetçe şiddeti daha da artacaktır.
Orta Anadolu Türkleri olduğu müddetçe de bu durum değişmeyecek, saldıranların arkasında onlar bulunuyor. Aslında Orta Anadolu Türkleri sadece bunda değil, bu ülkenin bu hale gelmesinde baş rol oyuncularıdır. Arap milliyetçiliği yapan onlardır, Arap dini için dombalan onlardır, hatta asıl Türk düşmanı yine onlardır.
|
Şimdi 4-5 yıl kadar önceydi sanıyorum. Ben kendi sosyal çevremden bir konuşmaya tanık oldum.
Herşey güllük gülistanlıktı. Bu arkadaşlar memleket kurtarıp siyaset konuşup Yunan adalarını, Musulu Kerkük'ü geri alıyorlardı. Eskiden orada bizimdi. Burada bizimdi diye konuşuyorlardı. Ben sosyolojik ortamımdan biliyorum. Bir durdum düşündüm. Tuhaf oldum. Aklı başında eğitimli genç insanlar, çocuklar bunlar. Refahları yerinde. Yakılmış semaver çay içiliyor yıldız ışığına karşı. Dert bu mu?
İstemeye istemeye de olsa bir kaç laf söyledim. Yüz yıllık sınır bunlar dedim. Misak-ı milli barış felan. Yüz yıllık barış sınırı, barışık sınır. Siz savaş mı istiyorsunuz? Burda rahatınız yeirnde değil mi? Savaşın, barışın ne olduğunu biliyor musunuz felan dedim. Şavaşabilir misiniz? Şavaşmak ister misinize kadar getirip sordum?
Yaa olur mu? bilmem ne dediler bu arkadaşlar bana...
O günü hatırlıyorum. Rahatsız olmuştum. Ne halde olunduğunu görmekte denilebilir...
Aynı dönemde ben kendimce yarı buçuk bir siyasi sosyolojik uyanış/yarılma geçirmiş bir de üste işsiz güçsüz kalmışım forumlarda dünyaya açılmayı deniyorum. bugününü bugünlerin ya da yarınların sancısı daha o zaman basmış gibi bize.
Bir kafama baktım. Bir kafaya baktım..
O gün başka bir forumda yazmıştım. Bu arkadaşları Full Metal Jacket'sı bir son bekliyor diye...
Yazıyı da belki bulabilirim de sanırım..
Şimdi bunun gibi onlarca örnek.
Ben mesela bu dediğim siyasal sosyal çevreyle, siyaset -sosyoloji, din vb. ne adına olursa olsun az çok etkileşime ve bilgileşime giriştiğimde (ki o da hiç mümkün değil) fersah fersah anlanmama dinlememe gibi denilebilecek bir şeyi defalarca yaşadım. Sesim benden ona gitmiyor o kadar. Bunun gibi. Ben yokum yani. Kopmayı gördük.
Lafın yanına yanaşamıyoruz ya da ileri gitsek biz öteki beriki olacağız. Zaten biz bilmeyen, görmeyen felan az-çok ilan edilmişizdir ediliyoruzdur. Siyasi sosyolojik öteki.. Ki ben ılımlıyım yani.. Yine bir saygı var görüyoruz da.
Çok yüksek bilgileri var bu arkadaşların her şey hakkında.
Şimdi kendi suçları olmayabilir. Resmi bilgilendirmeler ve öğretiler.
Hiç karşı bilgi almıyorlar. Görgü almıyorlar. Bilgiye hiç tamah yok, saygı yok.
Ya da çok zora dara uyanışa gelince kapana sıkışınca biraz
Sonuçta;
Tarih her ne getirirse getirsin deneyimlenip dersler alınıp/çıkarılıp yola devam edilecektir.
Yine de Anadolu coğrafyası kültürü denilende bir birleşme, barışma uzlaşma, öğrenme-gelişme, sıcaklık ve insan kültürü-tabanı var. Hala yerinde yeller esmiyorsa. Buna güveniyoruz bakalım neler olacak.
Ya da bir gün uygun elleri bulacaklar ya da kime güvenileceğini öğrenecekler. Bu mecbur..
Yani sosyolojik yıkımlardan sonra ayağa kalkabileceğine ve dibe vurmalardan yön görebileceğine, birleşim çıkarabileceğine umudumuz var. Tersi de olabilir tabi...
Ama birlerinin, eli vicdanı aklı tutanların tarihi sosyolojik görev, görevler alması gerektiği kaçınılmaz.
Muhalefet edebilen bir grup kalmıştı sanırım o da sanırım hapiste.
Ne olursa olsun bir ülkedeki toplumdaki siyasal sosyolojik ekonomik tüm çatışma ve yıkımların hepsi içiçe ve elele...
Yukarıdaki yazı bile bunu gösteriyor.
Yazı 3 maymun gibi değil mi? Ne görüyoruz.
Burada tarihi sosyolojik özleşetiri yazamıyoruz.
Ya da toplumun, topluluğun gücüne gidecek ya da ne desende anlanmayacak ters tepki olur diye bazı yerlere girilmiyor bile..
Ekonomi deniyor "a" ya da "b" sorunundan bağımsız değil. Sorunu getiren o görmüyorlar.
Tüm bir toplumun üstten aşağı özeleştiri yapması gerekiyor ya da alınacak dersler var..
Sosyolojik kaçınılmaz kaderler.
Başa gelenle biz amenna..
Ben kendime acımayı, kendi durumuma kafa takmayı da bıraktım zaten bir grup olarak bunları izliyorum dıştan..