Çok zaman önceydi hata tilki,bildiğimiz tilki değildi o zamanlar. Neyse,tilkilerden bir tilki ormandaki tüm hayvanları,”
Güneş gücünü benden alıyor eğer ben ölürsem güneşte ölür ve bir daha asla doğmaz .” diyerek kandırdı . O kadar muazam bir yalandı ki bu ,şeytan bile “Maşallah “ dedi.
Tilki Yine dedi;”
Dikatinizi çekmiyormu hiç? Ben uyuyunca güneş batıyor ben uyanınca güneş doğuyor .Peki bu nedemek oluyor sizce ? Eğer ben bir gün uyamaz isem güneşi unutun siz.” Dedi.. 
*
Bütün hayvanlar inandı Tilkiye. O ölmesin kimse karanlıkta kalmasın diye seferber oldular. Yemediler,yedirdiler içmediler içirdiler .Daha temiz olsun diye ;at ,yelesi ile süpürüyorlardı tilkinin yuvasını ..
Arılar bal taşıyordu,çakalar et. Her türlü yemişin en güzelini tilkiye yediriyorlardı. Ve daha neler neler …. Anlatsam şaşarsınız. Mesala yüzyılar sonra *“Kuş sütü “ diye sofralarda bulunmadığı için beylerin keyiflerini kaçıracak olan muhteşem içecek olan o günlerde tilkinin ömrünü uzatsın tilki sağlıklı olsun “Aman ölmesin !” diye karga tarafından icat edilerek şifa niyetine tilkiye içirilmişti…
Aslandan,kaplandan ,filden ,timsahtan daha şaşalı bir hayat yaşadı tilki; ama kuş sütü kar etmedi ve bir gün akşama doğru öldü...
Az sonra güneş batı .. Herkes sustu . Kimsenin ağzını bıçak açmıyordu . sabaha kadar uyumadılar çünkü güneş bir daha asla doğmayacaktı;ama gel gör ki beklenen olmadı
Ertesi sabah güneş sanki tilki için hiç ölmemiş gibi tekrar doğdu anladılar. Meğer tilki bütün ormanı kandırmış. O günden sonra hiçbir hayvan tilkiye inanmadı ; ama tilkiler dedelerininki gibi muhteşem yalanlar söylemseler bile; mezhepler ortaya çıkardı.dört bir yandan tarikatlar dernekler hata bu çağda bile partiler kurdular …
Cenetin anahtarı senin elinde olduktan sonra halka yaptırmayacağın şey yoktur (Hz Spartacus )