Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 03-07-2007, 11:18
tewderi tewderi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Kur'an içkiyi hoş görür mü?

Kur'an içkiyi hoş görür mü?
03 Temmuz 2007 Salı 10:09
Ressam, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Fikret Otyam'a göre "evet!".. Peki bu doğru mu?
Ressam, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Fikret Otyam'ın Kuran'da yer alan Nahl suresinin 67. ayetinde içkiye izin verildiğini iddia etmesine din adamları karşı çıktı.

İlahiyatçıların bir kısmı ayetin içkiye sıcak baktığını doğrularken, daha sonra gelen ayetler ile içkinin yasaklandığını söyledi. Bazı ilahiyatçılar ise Nahl suresinin 67'nci ayetinde içki içilmesine sıcak bakıldığı iddiasını şiddetle reddederek Kuran'ın içkiyi tamamen yasakladığını belirtti.

Fikret Otyam ile Milliyet gazetesinin hafta sonu eklerinde yapılan röportajda, Otyam'ın "Kuran'da Nahl suresi vardır. 'Hurmaların ve üzümlerin meyvelerinden sarhoş edici bir rızk verdim, bu rızkımı kullanan toplumlarda hayır vardır' der o sure" şeklindeki sözleri yer almıştı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Sadrettin Gümüş ayette içkinin hem iyi hem kötü yanlarından bahsedildiğini ifade ediyor. Prof. Dr. Sadrettin Gümüş daha sonra gelen ayetler ile içkinin tamamen yasaklandığını belirterek "O ayette hem içki elde edilmesi hem de güzel rızk elde edilmesi vardır. Bunlar ayrı ayrı şeylerdir. Bu ayette içkinin kötü yanlarının yanı sıra iyi yanlarının da olduğu söyleniyor. Kuran'ın Maide suresinin 90-91 ayetlerinde, Bakara suresinde içkinin haram olduğunu görürüz" diye konuştu.

İstanbul Müftülüğü Fetva Kurulu ise ayette kesinlikle içkinin kastedilmediğini söylüyor.

Fetva Kurulu'ndan ismini vermek istemeyen bir yetkili "Onun içkiyle alakası yok. Allah böyle bir şey emretmedi. Onun bahsettiği, orda meyve suları elde etmek. Şeftali suyu üzüm suyu elde edersiniz diye. Sarhoşluk edici olsun diye değil. Bu yorum günah olur. Dinden çıkarır adamı" diyerek ayette içkiye izin verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Ayet ne diyor?
Dıyanet İşleri Başkanlığı'nın Kuran mealinde Nahl suresinin 67'nci ayeti şu şekilde yer alıyor: "Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem içki, hem de güzel bir rızk edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır."

"Yeryüzünde hic bir insan toplulugu, biribirinden daha asagi, daha önce ve daha antik degildir. Tümü de insanin dogaya yüksek uyumunu geleneksellesmis kültürel yasamin binlerce yillik ürnünü temsil eder." Gordon Schild.
Alt 03-07-2007, 14:06
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Kur'an içkiyi hoş görür mü?

Ayette hem sarhoş edici içkiler hemde temiz rızık elde edersiniz diyor.Yani bunlardan hem kötü hemde güzel nimetler elde edersiniz.Böylece aynı sebepten iyilik veya kötülük elde edebilir / iyiliğe,kötülüğe meyledebilirsiniz.Bu örnek aklını kullananlar için ders çıkarılabilecek bir örnektir,denmek istiyor.Bu ayette içkinin helalliği ya da haramlığı söz konusu değildir.Ayrıca başka ayetlere baktığımız zamanda,içkinin kesin kes haram edildiği bir ayete de rastlamıyoruz.Sadece Allah insanın zaaflarından dolayı sarhoşluk verici içkilerin ve kumarın bırakılmasının zorluğundan dolayı bir ricası var.

Şeytan, sarhoşluk verici şeyler ve şans oyunları ile sadece aranıza düşmanlık ve nefret sokmaya ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymaya çalışır. O halde, artık vazgeçersiniz değil mi? Maide 91
Alt 03-07-2007, 17:05
InVitatio
Üye Değil

Benim anladigim bildigim uyguladigim kadari ile
ickli , surunu yitirmis bir insan, kendine gelene kadar Allah ile bag kurmayi (namaz) istememeli !
nedeni de gayet normaldir.
bugün bir müslüman icin Allah ile bag kurmak, onun rizasini kazanmak istemek, *ibadetin basi'dir
bunu yapan bir insan, hem "gönülden" hem bilincili hemde yüksek bir surun getridigi husu icinde yapmali. iste eger ickili halde bu mümkün degilse ki degildir , bu bize farz olan ibadet'den uzak durun diyor.
yani bunu allandirip budaklandirmaya gerek yok.
birde icki genelde sevk meselesi. bazisinin migdesi ceker bazisinin migdesi cekmez.
ben icki kullaniyorum ama her türlüsünü kullanmiyorum.

bir de arkadaslar varsayalim GÜNAH yani Haram, bir insan / müslüman günah isledi diye dinden cikmadi ya, sadece günah islemis bir müslüman oldu....
Alt 04-07-2007, 05:50
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Kafayi cekenler en sik allaaaaaah diye nara atarlar, bu da ickinin insani allaha yaklastirdigini ispat eder. Neden yasaklasin ickiyi, icki degildir ki insani insanligindan cikaran, icki sadece frenlemeye mani olur, yani ne ise o ortaya cikar. Benim tanidigim dostlarimin hemen hepsi de icer. Iclerinde ateist, musluman, hristiyan, degisik inancta insanlar, hicbirinin de icki icip sapittigini gormedim. Icki icmeden sapitanina da rastladim. Hem neden saraptan irmaklar vaadetsin allah eger icki karsiti ise, o da biliyor agzinin tadini herhalde. Icki degil de esas zina dusunduruyor beni; bu dunyada esine,(eslerine) itaatkar olmasini istedigi kullarina, cennette bolca hatun ve sonsuz cinsel guc vaadediyor. Akli basinda bir insan sormaz mi bu ne perhiz bu ne lahana tursusu diye?

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 04-07-2007, 11:45
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Nahl 67 Türkiye İslamcıları'nın çok fazla bilmediği, bilmek de istemediği bir ayettir. Burada kastedilen içki -diyanet tefsirindeki açıklama- sarhoşluk veren şey anlamı taşıyan 'seker' sözcüğüdür. Açıklamada devamla "O zamana kadar içki haram kılınmış değildi." denmektedir.

Ulema tarafından ayet ile doğal uygulama arasındaki çarpıklık "içkinin kötülükleri ortaya çıkınca Allah onu yasaklamış." sözüyle giderilmeye çalışılır. Oysa hem 'ulema' hem de 'ümmet' buna inanarak kendileri için daha büyük bir kaos yarattığının farkında değildir ve hiç varamayacaktır.

Bu sav "Kader'i yazıyor, her şeyi planlıyor; o istemezse hiç bir şey olmaz" dedikleri Allah'ı güçsüz, sıradan, muktedir olmayan bir varlık yerine koymaktadır. Çünkü her konuda olduğu gibi burada da kaçacak delik bulamayan İslam Ümmeti sarıldığı yılanın farkında değildir.

Buradan şu sonuç çıkar: "Herşeyi yarattığı ve planladığı söylenen Allah içkinin zararlarını önceden göremeyerek güçsüz olduğunu ifşa etmektedir. Dolayısıyla böyle bir varlıktan ne yaratıcı olur ne de planlayıcı."
Alt 04-07-2007, 11:48
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Dinlerden özgürlük sitesine hoş geldiniz thunderpoint. Dilerim kalıcı olursunuz.

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 04-07-2007, 12:01
HarunKAHYA HarunKAHYA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

"Bu sav "Kader'i yazıyor, her şeyi planlıyor; o istemezse hiç bir şey olmaz" dedikleri Allah'ı güçsüz, sıradan, muktedir olmayan bir varlık yerine koymaktadır. Çünkü her konuda olduğu gibi burada da kaçacak delik bulamayan İslam Ümmeti sarıldığı yılanın farkında değildir. "

sn. thunderpoint ne kadar güzel biryaratan inancı bu..
Mezarı kendiliğinden kıbleye dönenlerin inancı ile pek bağdaşmıyor..

Sadece kendini akıllı sanan salaklara bayılıyorum..
Onlar olmasaydı hayatımız ne kadar renksiz olurdu..
A.Einstein (Yaw benim böle bi lafım yokk..kim uydurdu bunu.. )http://image.donanimhaber.com/image....miley/hiho.gif
Alt 04-07-2007, 12:30
InVitatio
Üye Değil

Sevgili vartor
bu icki konusundaki durum insanlarin hangi bilinc ve suur altinda Allaha karsi itaat ettikleridir.
bugün senin tabirin ile allah diye nara atanlarin iman ettiklerinden dolayi böyle birsey yaptiklarini
ben kabullenmiyorum.
yani buradaki amac icki icip icmemek degil buradaki amac ickili oldugun halde, kendine gelene kadar
allah ile bag kurmak'dan geri durmak.
sen icip'de saptin kimseyi göremeye bilirsin bugüne kadar bu senin etrafindaki insanlarin adabi ile orantili, yani tabiri caiz ise "icmesini biliyorlar" , ama icip'de hem kendine, hemde etrafina zarar veren insanlar da yok diyecek kadar yasadigin toplumla yabancilasmadin herhalde.
sevgili thunderpoint kardesimiz düz mantik ile bir yorum yazmis....bu icki bu kadar kötülüklere vesile oluyor da peki allah bunu neden var etmis gibi....bugün türkiyede bir sürü trafik kazasinda vefaat eden insanlar var simdi suclu kim ? araba mi / arabayi icaat eden mi yoksa arabayi kullanan o anki sahis mi ?
bugün yilda bir bir büyük ucak kazasi oluyor, simdi ucaklari yasaklayalim mi ?
burada da allah bize tercih hakkimizi kullanmamiz icin bir durum sunmaktadir....herseyi (tüm olumlu ve olumsuzluklar ) onun planladigi dahili icinde hareket etmektedir..
Alt 04-07-2007, 14:33
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili Frado ve HarunKahya,
Karşılamalarınız için çok teşekkür ederim. Ben de kalıcı olmayı umuyorum.
Dostum InVitatio
Yazdıklarımdan hiçbir şey anlamamışsın. Sana odada bunu anlatmaya çalışıyordum bağlantı kesildi. O zaman da anlayamamıştın. Sen bence ya bilerek saptırıyor ya da konuya adapte olamıyorsun.
Alt 05-07-2007, 02:25
InVitatio
Üye Değil

Yazdıklarımdan hiçbir şey anlamamışsın. Sana odada bunu anlatmaya çalışıyordum bağlantı kesildi. O zaman da anlayamamıştın. Sen bence ya bilerek saptırıyor ya da konuya adapte olamıyorsun.

al sana bir freudian daha

Önerilen Siteler