Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 14-06-2007, 14:47
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Standart Re: Dinî Gerçekler ve Adım Adım Aydınlanma

Teslis, İsa Ve Kuran

Bu derin gizi belki şu örnekle biraz açıklığa kavuşturabiliriz. Üç mum yakarak karanlık bir odaya girdiğinizi düşününüz. Karanlık odanın birden aydınlandığını göreceksiniz. Ama odada gerçekte kaç tane ışık oluşacaktır? Birbirinden ayrı üç mum ışığı mı, yoksa üç mumun kaynaşarak oluşturduğu tek bir ışık mı? Şüphesiz, üç mum olmasına rağmen odayı kaplayan ışık tek olacaktır. Bunun gibi Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un oluşturduğu Tanrılık da tek, bileşik bir Tanrılıktır. Yine bu gerçeği tek bir hüviyet veya kimlik taşıyan üç kişiyle de örnekleyebiliriz.”

Hıristiyan inanıştaki teslis kavramı oldukça ilginç. Zaten bir İsevi siteden aldığım paragrafta
bu karışıklığı teyid eder gibi.(Açıklamaya çalışırken zorlanmışlar,tek kimlik taşıyan üç kişi ??) Baba oğul ve kutsal ruh üçlemesi oldukça zor anlaşılır bir kavram. Ama benim dikkatimi çeken “oğul” olma iddiası. İsevi anlayışa göre İsa yaratıcının “Oğlu”dur.

Kuran bu iddiayı kabul etmez. İsa’nın bir bakireden babasız olarak doğduğunu ama babasının
Allah olmadığını söyler. Teslis kavramını da reddeder *Kuran. Ancak bir ayette de teslisin
bir ayağı olarak “bakire Meryem” işaret edilir.

5/116 Allah şunu da söyledi: "Ey Meryem oğlu İsa! Allah'ın yanında beni ve annemi de iki tanrı olarak kabul edin diye insanlara sen mi söyledin?" İsa dedi: "Hâşâ! Tespih ederim seni. Hakkım olmayan bir şeyi söylemek benim haddime değildir. Eğer onu söylemişsem sen onu elbette bilirsin. Sen benim içimde olanı bilirsin ama ben senin zatında olanı bilmem. Çünkü sen, evet sen, gaybları çok iyi bilensin!"

Anlaşılan o ki Kuran teslis kavramındaki kutsal ruh ayağını Meryem olarak görmektedir.Eğer Muhammed’in yaşadığı dönemde İsevi üçlük anlayışı Baba,Oğul ve Bakire Meryem değilse tuhaf bir karıştırma var gibi görünmektedir.

Peki İsa’nın Allah’ın oğlu olma iddiasına verilen yanıt nedir ? Nisa suresi 171.ayet Hıristiyan üçlük anlayışına bir uyarıdır. :”Ey Ehlikitap! Dininizde aşırılığa gidip doymazlık etmeyin! Allah hakkında gerçek dışı bir şey söylemeyin! Meryem'in oğlu İsa Mesih, Allah'ın resulü ve kelimesidir. Onu, kendisinden bir ruhla beraber Meryem'e atmıştır. Artık Allah'a ve resullerine inanın. "Üçtür!" demeyin. Son verin, sizin için daha iyi olur. Allah Vâhid'dir, tek ve biricik ilahtır. Kendisi için bir çocuk olmasından arınmıştır O. Yalnız O'nundur göklerdekiler ve yerdekiler. Vekil olarak Allah yeter.”

“Kendisi için bir çocuk olmasından arınmış” olmanın somut hali nedir diye soracak olursak cevabı Enam 101 vermektedir.

“Gökleri ve yeri yoktan var eden O'dur. Eşi de olmadığı halde, nasıl olur da çocuğu olur? Her şeyi yaratan O'dur. Ve O, herşeyi bilendir.”

Eh, doğru tesbite ne denir ? Hiç eşi (zevcesi) olmayanın çocuğu olur mu ????

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 04-07-2007, 12:06
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Standart Re: İsa Ve Muhammed Mustafa

güncelleme.

Alt 04-07-2007, 12:33
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Frodo, ozellikle Hiristiyanliktaki teslis inancini Muhammed'in anlayip anlamadigini arastirmak lazim. Islamiyet teslisi kabul etmez, reddeder ama teslis'i anlamis midir? Musa'ya Tevrat'in, Isa'ya Incil'in indirildigini soyleyen bir kitap var karsimizda. Teslis'ten de birsey anlamamis olmasi bence normal.

Muhammed baba-ogul-kutsal ruh uclusunden kafasinda bir anne-baba-cocuk iliskisi kurmus olabilir mi gercekten?

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 04-07-2007, 12:43
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili sargon;

* * * * *Bu kavramın Muhammed tarafından -en azından bir dönem- yanlış anlaşıldığı kesin.
Ulema tuhaflığı farketmiş ve ilginç savunmalar getirmekteler. Burada, 5/116 da kilise ve hristiyanlar tarafından *kabul gören Meryem Ana kültünün eleştirildiği söyleniyor.
Yani yine Allah seçtiği kelimeler nedeniyle ulema tarafından "düzeltilme" ihtiyacı duyuluyor.
* * * * Meryem Ana isevi anlayışta doğal bir öneme sahip. Ama hristiyan tarihinde bildiğim kadarı
ile hiç bir zaman "Tanrılaştırılmadı". Kısaca Muhammed Mustafa'nın anladığı ve ya öğrendikleri ile
sınırlı bir İsa eleştirisi var karşımızda.

Alt 04-07-2007, 18:09
murder murder isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

murder - MSN üzeri Mesaj gönder

paylaşım için teşekkürler

Ben ancak daha iyisini yapabileceğim şeyi tahrip ederim. Yapamayacağım şeyi de tahrip etmem. Mustafa kemal Atatürk
YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ ÖZGÜR TÜRKİYE
Alt 04-07-2007, 18:32
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

sargon";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Frodo, ozellikle Hiristiyanliktaki teslis inancini Muhammed'in anlayip anlamadigini arastirmak lazim. Islamiyet teslisi kabul etmez, reddeder ama teslis'i anlamis midir? Musa'ya Tevrat'in, Isa'ya Incil'in indirildigini soyleyen bir kitap var karsimizda. Teslis'ten de birsey anlamamis olmasi bence normal.

Muhammed baba-ogul-kutsal ruh uclusunden kafasinda bir anne-baba-cocuk iliskisi kurmus olabilir mi gercekten?
Tevrat ve incilin tanri tarafindan indirildigini zanneden muhammed, benzeri olarak kuranin da onun tarafindan indirildigini iddia etmis. Incili allahin verdigi ilhamla yazildigini iddia eder hristiyanlar. Tabi ki muslumanlar, en dogru bildikleri kuran ne diyorsa ona inanmaya hazir, incilin de tanri tarafindan indirildigini, ancak sonradan saptirildigi icin hristiyanlarin yanlis bildigini iddia edecektir. Aslinda teslisi ana baba ogul uclusu, yani bir aile kurami gormesi normaldir. Teslisin ucuncu ayagi olan kutsal ruh, ruh kavrami olmayan muhammed'e mana ifade etmemis olabilir. Cennette manevi degil de dunyevi guzellikler bulundugunu, yeme icme ve seksin verecegi zevkleri, vaadeden bir kitabin yazarina, ruh kavrami anlasilmaz olabilir.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 04-07-2007, 20:24
HarunKAHYA HarunKAHYA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Şimdi burada insaflı olmak lazım.yani Muhammed yanlış anladıda ötekiler doğru mu anladı veya doğrumu anlatıldı..

İddia zırva olunca,doğru anlatıyorum ayaklarına yatsan ne olur,doğrusu o değilde bu işte desenne yazar..

Teslis inancı ve hristiyanlık baştan aşağı zırvalar bütünüdür.
Hele sizin gibi yaratan inancı olmayan insanların müslümanlığı zemmederken,Hristiyanlığa hafiften prim yaptırır gibi anlaşılmanız bence hiç doğru olmaz.

Muhammed tabiiki İsayı Meryemi kabul edecek ve yüceltecek.Ama-teslisi- rededtmesi gayet doğal.
Bence karıştırma Muhammed tarafından değilde,
Hristiyanlığa gönül veren avanaklar tarafından yapılmış tarih boyunca..

İsa aslı itibarı ile bir din kurma gayretinde asla olmamış,
Yahudi inancının *ve uygulamalarının yanlışlarını anlatmışdır.
Elinden geldiğince de bu yasalarda,yorumlarla bir yumuşama reformu yapmıştır.

Aziiizzz kardeşimiz Pavlus da *8O * *İsa efendimizin etrafında yaratılan mite sarılmış , mal bulmuş mağribi gibi,
ölümünden sonra bu ganimete sahip çıkmış,
İsa efendimizin imanı ile nurlanmış *ve kendini gemiden gemiye atarak gezmedik yer bırakmayarak,
bir din kurmuştur.
İsa efendimizin bir din kurduğu falan yoktur.

Hristiyanlık kadar köksüz ve dayanaksız bir din yoktur.

İnanırsınız inanmazsınız;Tevrat ve *Kuran Peygamberleri tarafından anlatılmış dinlerdir.
Hristiyanlık tamamen yalakalar tarafından uydurulmuş,
ama en çok tutmuş olan dindir.

Sebebini sormaya lüzumyok..nekadar uydurursan o kadar tutar bu din dediğin hikaye..
Çöller divanesi Yeşu efendimizin, mezarının İstanbulda olduğunu iddia etmek ne kadar makulse,teslis inancı ve Hristiyanlıkda o kadarmakuldür.
Ama ikisininde seveni çoktur.ziyaretçisi boldur..
Bakın teslis zırvalığının hristiyanca çorbalanması ile ilgili aşağıya birşeyler ekliyorum.üç nasıl bir olurmuşda,bir nasıl 3 olmazmış.Bir birmiş ama aslında 3 tane bir varmış amma..üçbir sadece bir edermiş ama aslında üçmüşte..kenarından bakınca bir görünürmüşş...Öfffff ne sıkıcı zırvalıklar..
geç bunları bir tanem..geçç..
Okuyun..anlayan beri gelsin.baba kimmiş,oğul neymiş,kutsal ruh nasıl olurmuşş..
Anlayışa bak..hizaya geel..komutu verdiğinde ..hiza x harfinemi benzer artık..w harfinemi bilemiyorum..Ama sevenine göre bunda hiçbir anormallik yoktur..

"ATANASIAN İMAN AÇIKLAMASI

NOT: “Katolik” kelimesi, katolik mezhebi ile alakası yoktur, bu kelimenin kullanıldığı anlam metnin ilerleyen bölümlerinde zaten belirtilmektedir.

(1) Her kim kurtulacak ise, her şeyden önce, katolik inancı kabul etmelidir;

(2) Bu inancı bütünüyle ve yozlaştırmadan tutanlar dışında herkes şüphesiz ki, sonsuza dek yok olacaktır.

(3) ve Katolik İnanç şudur: Üçlübirlikte tek bir Tanrı’ya ve birlik içindeki Üçlüğe tapınırız;

(4) bu kişileri ne birbirine karıştır ne de özünü böleriz.

(5) çünkü Baba tek bir Kişidir, Oğul başka, Kutsal Ruh ise başka bir Kişidir.

(6) Ancak Baba’nın, Oğul'un ve Kutsal Ruh'un Tanrısal özyapısı birdir görkemde eşit, yücelikte sonsuzdur.

(7) Baba nasıl ise, Oğul ve Kutsal Ruh da öyledir.

( Baba yaratılmamıştır, Oğul yaratılmamıştır, Kutsal Ruh yaratılmamıştır.

(9) Baba anlaşılmaz, Oğul anlaşılmaz, Kutsal Ruh anlaşılmazdır. :?

(10) Baba ebedi, Oğul ebedi, Kutsal Ruh ebedidir.

(11) Buna rağmen hepsi üç farklı ebedi değil, fakat tek bir ebedidir.

(12) Ne üç farklı "yaratılmamış" ne de üç farklı "anlaşılmaz" vardır, fakat tek bir "yaratılmamış" ve tek bir "anlaşılmaz" vardır.

(13) Aynı şekilde Baba her şeye kadir, Oğul her şeye kadir ve Kutsal Ruh her şeye kadirdir;

(14) Buna rağmen hepsi üç farklı "her şeye kadir" değil, tek bir ‘her şeye kadir’dir.

(15) Baba nasıl Tanrı ise, Oğul da Tanrı’dır ve Kutsal Ruh da Tanrı’dır;

(16) Buna rağmen bunlar üç farklı Tanrı değil, tek bir Tanrı’dır.

(17) Baba nasıl Rab ise, Oğul da Rab'dir, Kutsal Ruh da Rab'dir;

Buna rağmen bunlar üç farklı Rab değil, tek bir Rab'dir.

(19) Hristiyan gerçeği uyarınca her kişinin ayrı ayrı Tanrı ve Rab olduğunu ikrar etme yükümlülüğü altında olmamızla birlikte;

(20) Katolik iman “üç farklı Tanrı ya da üç farklı Rab vardır” gibi bir ifadeyi kullanmamızı yasaklar.

(21) Baba hiçbir şeyden gelmemiştir; ne yaratılmış ne de doğurulmuştur.

(22) Oğul yalnızca Baba’dandır; ne oluşturulmuş, ne yaratılmıştır, fakat biricik Oğuldur.[1]

(23) Kutsal Ruh, Baba’dan ve Oğul’dandır; ne oluşturulmuş ne yaratılmış ne de doğurulmuştur[2] fakat Baba’dan ve Oğul’dan çıkmıştır.

(24) Böylece, üç tane değil, tek bir Baba vardır; üç Oğul değil tek bir Oğul, üç Kutsal Ruh değil, tek bir Kutsal Ruh vardır.

(25) Üçlübirlik’te hiç bir kişi diğerinden önce ya da sonra gelmez; hiç bir kişi diğerinden üstün ya da aşağı değildir.

(26) Ancak tüm üç kişi de aynı derecede sonsuz ve aynı derecede eşittir.

(27) Öyle ki, her şeyde, daha önce de söylendiği gibi, Üçlük’teki Birliğe ve Birlik’teki Üçlüğe tapınılmalıdır. 8O

( Bu nedenle, kurtulacak olan kişi Üçlübirliği böyle düşünmelidir.

(29) Bundan başka, kişinin sonsuz kurtuluşu alması için Rabbimiz İsa Mesih’in beden almasına doğrudan inanması şarttır.

(30) Çünkü inandığımız ve ikrar ettiğimiz doğru iman Tanrı Oğlu Rabbimiz İsa Mesih’in hem Tanrı hem de insan olduğudur.

(31) [Oğul] Baba’nın özünden,

zamanın öncesinde Tanrı olarak var olan;

annesinin özünden insan olarak zaman içinde (bu dünyada) doğmuştur. :cry:

(32) Mükemmel Tanrı ve mükemmel insandır, düşünen bir cana ve gerçek bir insan bedenine sahiptir.

(33) Tanrısal özyapıya ait olması açısından Baba ile eşit, insan olması açısından O’ndan aşağıdadır.

(34) Tanrı ve insan olmasına karşın, iki farklı Mesih değil, fakat tek bir Mesih’tir.

(35) Tanrısal özyapının ete ve kemiğe dönüşmesi ile değil, fakat Tanrı’nın insanlığı giyinmesiyle tekdir [tek bir Mesih’tir].

(36) Tümüyle tektir, [Tanrısal] özlerin karışmasıyla değil, tek bir kişinin birliğiyledir.

(37) düşünebilen can ve beden olarak tek bir insandır, bu yüzden de Tanrı ve İnsan olarak tek bir Mesih’tir.

Bizim kurtuluşumuz için acı çekmiş, cehenneme inmiş, üçüncü gün ölümden tekrar dirilmiş,

(39) göğe yükselmiş, her şeye kadir Baba Tanrı’nın sağında oturmuş

(40) oradan ölüleri ve dirileri yargılamak için gelecektir. :wink:

(41) O geldiğinde bütün insanlar [ölümden] bedenleri ile tekrar dirilecek

(42) ve yaptıkları [işler] için hesap verecektir.

(43) İyilik edenler sonsuz yasamı kazanacak, kötülük edenler ise sonsuz ateşe düşecekler

(44) Bu Katolik imana sağlam bir şekilde inanmayan bir kişi kurtulamayacaktır."

baba- oğul ve kutsal ruhumuza hayırlı olsun..
laf olsun torbalar dolsun.. * * (aman haa..dediklerime bakmayın..hristiyannık çoook muhterem bir dindir...buyrun hepberaber haç çıkarmaya... : )
Alt 04-07-2007, 21:16
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili HK yazıdan nasıl bu sonucu çıkardınız doğrusu merak ettim ?

"Hele sizin gibi yaratan inancı olmayan insanların müslümanlığı zemmederken,Hristiyanlığa hafiften prim yaptırır gibi anlaşılmanız bence hiç doğru olmaz."

Tevrat ve incil o dinin peygamberleri tarafından yazılmamıştır. Ama burda ilginç olan Allahın kelamı
olduğu iddia edilen Kuran'ın bunu bilmemesidir. Bu topicteki yazının amacı da yine bir yanlışlığın altının çizilmesidir. Hıristiyan dinine Yunan Pagan dinlerinden girdiği anlaşılan teslis inancının Kuran'da
baba-oğul-kutsal ruh yerine baba-anne-oğul olarak algılanmasıdır.

Sizi tanıdıkça şaşırmaya devam edeceğiz anlaşılan...

Alt 05-07-2007, 10:49
HarunKAHYA HarunKAHYA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

sn.frodo *ne sizi nede başkasını şaşırtma gayretim yok..
"Tevrat ve incil o dinin peygamberleri tarafından yazılmamıştır."
ben aksinimi söyledim?

"İnanırsınız inanmazsınız;Tevrat ve *Kuran Peygamberleri tarafından anlatılmış dinlerdir.
Hristiyanlık tamamen yalakalar tarafından uydurulmuş,
ama en çok tutmuş olan dindir. "
Bu laflardan yukarıdaki yargıyımı çıkardınız?
Yoksa;
"söz söylenmez sözüm üstüne.." türküsümü çalınıyor sitede?..Zannetmem..
Birde sn.frodo;site işleyişini tam bilmediğim için,mesela *birkaç gün önce yazdığım bu cevabın topiğini nasıl
kolay takip edebilirim.Bu başlığı bulmak için epey arandım-adını hatırımda tutmadığım için.Bunun pratiği nedir,bilgilendirirseniz sevinirim.teşekkürlerimle.

Sadece kendini akıllı sanan salaklara bayılıyorum..
Onlar olmasaydı hayatımız ne kadar renksiz olurdu..
A.Einstein (Yaw benim böle bi lafım yokk..kim uydurdu bunu.. )http://image.donanimhaber.com/image....miley/hiho.gif
Alt 05-07-2007, 11:22
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Bir kez daha anladım ki forumlarda yazmak biraz suya yazmaya benziyor. Sevgili HK yazınızda
takıldığım noktanın "alıntılayarak" altını çizdim. Altını çizdiğim yargıya nasıl ulaştığınızı merak ettiğimi de ekledim.

Bu topicteki yazının hedefini *tekrar belirtmek amacıyla açıklama yapma gereğini *duyduğum için
de "Bu topicteki yazının amacı da yine bir yanlışlığın altının çizilmesidir. Hıristiyan dinine Yunan Pagan dinlerinden girdiği anlaşılan teslis inancının Kuran'da baba-oğul-kutsal ruh yerine baba-anne-oğul olarak algılanmasıdır." *dedim.

Tevratın ve incilin peygamberleri tarafından yazılmaması ibaresi siz böyle yazdınız diye konmadı.
Sadece tarihsel olarak bu dinlerin ardılı olan ve Allahın kelamı iddiasındaki Kuran'ın bu gerçekten
haberdar olmaması ilginç olduğu için yazıldı.

Son olarak teslis kavramı tüm dinsel iddialar gibi çürük ve gerçek dışıdır. Ama burada ilginç olan
incillerin ve isevi anlayışın -en azından MS,325 yılından beri- baba-oğul-kutsal ruh olarak kabul ettiği
üçlüğün, Kuran'da ilgili ayette Baba-anne-oğul olarak algılanmasıdır. *Bu tarihsel olarak kolayca herkesin anlayabileceği gibi bir "gaftır".

Not: Forum Ana sayfaya girdiğinizde son 10 başlık bölümünün sağ altında son yazılanlar,sizin mesajlarınız gibi linkler göreceksiniz. Sizin mesajlarınızı tıklarsanız son yazdığınız mesajdan başlayan bir sıralama çıkar karşınıza.

Önerilen Siteler