Bilmiyorsan bir bilene sor demişler. Ben de bunu bilmediğim için, soruyorum şu anda.
"Rahman ve Rahim Olan Allah'ın adıyla" derken yani, "bimillahirrahmanirrahim", yani "بسم الله الرحمن الرحيم". Şimdi burda, ilk başlardaki nitelemeleri geçersek en son iş "rahim"de bağlanıyor.
Rahim kelimesini ben öyle çok bilmem ama etrafımda bir çok kadında "rahim ağzı kanser" filan duyuyorum, TV'de izliyorum, youtube'da çıkıyor, instagramda konuşuluyor filan. Yani ordan rahim biraz şey bir yer, yani nasıl diyim, kadınsı. Bana mı öyle geliyor.
Google'a sordum bu çıktı:
Ne şimdi yani, bu ne anlama geliyor?
Solda rahim görselleri ve rahimle ilgili bir dünya soru, altta "kadın gebelik organı" olarak tanımı var; sağ tarafta "islam'da Allah'ın adlarından biri" tanımı. Ne yani, bu ne oluyor şimdi. Burada amaç nedir. Tamam rahim-Allah, eyvallah. Ne yani?
Başka bir teknik açıklaması varsa hani, onu da bilmeyi isterim. "Rahim Allah" ne demek. Bunun mesela, erkek için olan versiyonu da var mıdır, olsaydı nasıl olurdu. Erkek egemen toplumumuzda ben "RahimAllah" demek yerine daha erkeksi bir ifade kullanmayı tercih ederim. Allah'ı cinsiyet tanımlamasından kurtarmak için, "Bismillahirrahmanir... (rahim yerine başka bir şey)..." diyemez miyiz? Dersek ne olur?
Arapça' Türkçe sözlükte "rahim" kelimesini arattım, "merhametli" manasına geliyor. Ama "ayıp" diye diğer manalarını pas geçmiş olabilirler diye "rahim ağzı kanseri" olarak Türkçe-Arapça sordum, ahan da "سرطان عنق الرحم" yanıtı geldi, yani, "saratan eunuq alrahim".
Yani rahim Arapçada da bildiğimiz manada.
Gördünüz mü? "Rahim ağzı kanser" derken "rahim" kelimesinin yazılışıyla "bismillahirrahmanirrahim"deki rahim kelimesinin arapça yazılımı aynı. Bizdeki "rahim" kelimesi Arapça'ya yine "rahim" olarak aynı şekilde çevriliyor.
Bir başka ifadeyle, Arapça "bismillahirrahmanir
rahim" deki "rahim kelimesi, yazılış olarak "saratan eunuq al
rahim" (rahim ağzı kanseri) içindeki rahim kelimesiyle aynı rahim, yanlışlık yok. Birinde "rahiym" diye araya bir y harfi eklenmiş ama okunuş aynı.Biz rahiym diye okumuyoruz, rahim diye okuyoruz.
Eee? Sonuç ne? Amaç ne? Bu ismi neden Allah'ın isimleri arasına koymuşlar, kim koymuş, niye koymuş? Bunlar ortaya çıkarılması lazım.
Aydınlatıcı bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim. Dezenformasyonu engelleme yasası gereğince yazdığınız yorumları kaynaklı olarak yazarsanız memnun olurum. Aksi halde dezenformasyon var deyip bildirmek mecburiyetinde olacağımdır.