05-04-2025, 20:15
|
 |
Üye
|
|
|
|
Son Zaman Azizler Kilisesi—Mormon Kilisesi
Ingilizcesiyke, kisaca LDS Kilisesi hakkinda bilginiz ve dusunceleriniz nelerdir?
Tesekkurler
|

08-04-2025, 14:02
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
LDS Kilisesi, dışarıdan bakıldığında oldukça düzenli ve sıkı bir topluluk gibi görünüyor. Ama işin içinde neler olduğunu tam olarak bilemesek de, üyelerinin hayatına bir şekilde müdahale ediyor gibi görünüyor. Mesela erkekler, misyonerlik gibi görevlerle genç yaşta bir yerlere gönderiliyor. Bir mormon kilisesi mensubu, hristiyan toplumların içinde hristiyan, müslümanların arasında müslüman, ateistlerin arasında ateist olduğunu söyleyebilir. Bu, sanki bireylerin kendi tercihlerinin önüne geçiyor gibi, bir tür baskı yaratıyor olabilir. Yani, dışarıdan bakıldığında her şey düzgün gibi gözükse de, bu tür yapılar aslında bazen kişisel özgürlüğü sınırlayan bir etki yaratabiliyor gibi.
Kadınlar açısından da pek fazla seçenek olduğunu söylemek zor. LDS Kilisesi'nde kadınların genellikle evlilik ve annelik gibi rollerle sınırlı kaldığını duymuştum. Kadınların toplumdaki yerlerinin çoğunlukla ev içi rollerle kısıtlanması, dışarıdan bakıldığında oldukça dar bir perspektife işaret ediyor. Bu, hep eleştirdiğimiz ve kadınlar açısından en ilkel gelişmişlik düzeyinde kalan islami normların bile ya benzeri, yada gerisinde gibi.
Son olarak, bazı söylentilere göre, kilisenin yapısı bazen üyelerin sosyal ilişkilerinde pek hoş karşılanmayan eğilimleri gizlice tolere edebiliyor gibi. Özellikle erkekler arasında, toplumsal normlarla çelişen cinsel davranışlar bazen yayılabiliyor. Bu cinsel sapkınlık durumu cami ve kiliselerde de bu şekilde olduğu için şaşırtıcı değil. Kadınlar da, kilisenin baskısı altında, gizli şekilde toplumun onaylamadığı bazı davranışlar sergileyebiliyormuş. Bu da, dışarıdan bakıldığında aslında sağlam görünen yapının, içten içe çürümüş, kokuşmuş bir yapıya dönüşmekte olduğunun işaretlerini veriyor.
Soruldu yanıtladım. Bilgim bu kadardır. Yetkililer yanıtımı perişan etmezse sevinirim.
Saygılarımla.
|

08-04-2025, 17:06
|
 |
Üye
|
|
|
|
Baska?
|

08-04-2025, 22:13
|
 |
Üye
|
|
|
|
Merhaba, oncelikle ilgin ve paylasimin icin tesekkur ederim. Suana kadar bir kac gunde bir tek senden bir mesaj aldik. Belki diger uyeler de paylasir fikrini, bilgisini ve varsa deneyimini. Bekleyelim, gorelim.
Mesajinda diyorsun ki,--anladigim kadariyla ozetleyeyim, yanlis anladiysam beni duzelt--
1. LDS Kilisesi disaridan duzenli gorunuyor, ancak bireylerin yasamina mudahale ediyor olabilir. Bunun kaniti da, genc erkekler misyonerlik gibi gorevlere gonderiliyor
2. Kadinlar, evlilik ve annelikle sinirli kaliyor gibi gorunuyor. Bu durum, kadinlarin seceneklerini daraltan bir yapi olusturuyor olabilir.
3. Bazi soylentilere gore, kilise norm disi davranislari gizlice tolere edebiliyor. Bu, disaridan duzenli gorunen yapinin icten calkantili oldugunu dusunduruyor.
Dogru mu? Bunu mu diyorsun? Baska fikrin var mi? Yada paylasmak isteyen?
Kimdir bunlar? Necidir? Neye inanirlar ve nelere inanmazlar? Diger hristiyan ana akimdan nasil farklidir? Genel dini goruslerden nasil farklidir?
|

09-04-2025, 21:24
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Cevap yazmayacaktım ama bir şey komiğime gitti. Hala gülüyorum, onu söylemek için yazıyorum. Haha. Diğer hristiyan ana akım mı? Sen ciddi ciddi mormon musun? En azından bir dönem? Haha. Hahahaha. Hahahaha. O zaman hristiyan ana akımın mormonların hristiyan olduğunu düşünmediğini bilmen lazım. Ben de böyle düşünüyor. Mormonlar hristiyan değil, ayrı bir din. Sen mormon kilisesi dediğin için ben de kilise tabirini kullandım. İbadet yerlerine kilise adı vermek mormonları hristiyan yapmaz. Safadagafafagasg. Hala random gülüyorum ya. Hristiyan. Ve mormon. Hahaha. İncilin üstüne ayrıca bir dini kitaplar daha var. İslam da tam olarak bunu yaptı zaten. İncil var ama bende kuran da var dediler. Mormonlar da İncil var ama bizim bir de mormon kitabımız var diyor. Bu açıdan İslam'la benzesiyor. Kadının toplumdaki rolü açısından da İslam'a benziyor. Bana göre İslam'a daha fazla benziyor, Hristiyanlığı değil de. Ama mormonlar yada bir kısım hristiyan ne düşünür bu benim sorunum değil. O sizin sorununuz
Diğer soruların soru olarak kalsın. Üzerinde biraz daha düşün, aslında ne demek istedim. Bu gizemi çözebilirsin. Ben yardımsız bu gizemi çözebileceğine inanıyorum. 👍
|

10-04-2025, 01:09
|
 |
Üye
|
|
|
|
Gulmene, iyi vakit gecirmene sevindim. 4. Iddia olarak sunu diyorsun: Ben hristiyan degilim ama hristiyan olan bir ana akim var. mormonlar da hristiyan degildir.
Nedenini eklememissin, sadece dalga gecme amaciyla egleniyorsun. Cocuk musun sen? Herneyse baska fikri olan var mi?
Girgira samataya gerek yok. Ileti yazan uyelerin olgun insanlar oldugunu tahmin ediyorum.
Bu baslikta, insanlarin bu kilise ile ilgili ne bildigini anlamaya calisiyorum.
|

10-04-2025, 05:21
|
 |
Üye
|
|
|
|
Bu arada, single, artik bu basliga yazma. Yazdigin ve yukarida siraladigim istisnasiz HER konuda yalan yanlis seyler yazdin. Her cumlende hata var, her cumlen yanlis. Senin gibi salataliklar yuzunden internette bir dunya asilsiz, yalan, yanlis ‘bilgi'ler yayiliyor. Akp'li trol misali yalan uretip nette yaymaktan baska birsey yapmiyorsun.
Ac film izle, anlamli iliskiler kur, en onemlisi bir doktora git.
Senin bu basliga yazmani istemiyorum artik. Insanlarin fikrini/bilgisini ogrenmek icin actim basligi, sen salataliklik yapasin, sacma sapan seylerle doldurasin diye degil.
Ustelik, senin dusunceni de ogrenmek istemiyorum artik. Fakat diger uyeler katki sunarsa sevinirim.
|

10-04-2025, 06:59
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Sen yazma dedin ya, ben de hemen bu başlığa yazmayı bırakırım kesin. Zaten yazmayacaktım, diyeceğimi dedim. Sen alıntı yapıp tekrardan sorduğun için, sataşma var diyerek konuştum. Yine yazmayacaktım, hakaret etmişsin, yine sataşma var. Yahu madem yazmamı istemiyorsun, cevap hakkı verecek ifadeler kullanma o zaman.
Sen fikrimi sordun. Ben de yazdım. Senin hoşuna gidecek şekilde yazmadım. Dosdoğru, ne düşünüyorsam yada biliyorsam onu yazdım. Senin hoşuna gitsin diye yazmadım. Bir daha sefere fikir sorarken hoşuna gidecek şekilde yazılmasını istersen ona göre yazarım. Ağlayacaksan oynamayalım.
Doktora ihtiyacı olan sensin. Daha önce bu ifadeyi kullandın ve yanlış olduğunu öğrenemedin mi. İkimizin arasında birisi doktora gidecekse bu sensin,ben değil. Hem ateistsin, güya. Hem mormonsun. Açıkça kişilik bölünmesi (dementia) yaşıyorsun. Doktor değilim ama bak detay teşhis koydum sana. Cevap hakkı doğuracak ifadeler kullanma.. yazmam merak etme meraklısı değilim. Cevap hakkı doğmasın yeter ki.
Özet geçiyorum, mormonlar hristiyan olduğunu düşünürler ama bu görüş hristiyanlar arasında genel kabul görmemektedir. Ben hristiyan değilim ama dışarıdan bakan tamamen objektif bir gözlemci olarak mormonları hristiyana değil de müslümana daha fazla benzer buluyorum. Bu benim görüşüm. İster beğen ister beğenme.
|

10-04-2025, 07:18
|
 |
Üye
|
|
|
|
Ben, sana fikrini sordum, dikkat edersen, senden alinti yapiyorum ve diyorum ki, bunu mu diyorsun. Oglenleyin yazdigim mesajda da bunu dedim, yani satasma icerikli yazmadim. Dedim ki, "4. Iddia olarak sunu diyorsun: Ben hristiyan degilim ama hristiyan olan bir ana akim var. mormonlar da hristiyan degildir." Daha once de maddeler halinde ne dedigini ozetlemeye calistim, yani senin tezini yorum katmadan 1, 2, 3, 4, seklinde siralamaya calistim. Hatta hepsi yanlis olmasina ragmen onlari duzeltmedim bile. Biraktim ki, insanlar ne dusunuyor, ne biliyor, ne deneyimi olmus, buna bakmak istedim. Zaten bu yuzden actim ben basligi. Ama goruyorum ki, sen dusunceni paylasirken hep hatali bilgiler veriyorsun. Onyargili , hatali ve eksik bilgiler veriyorsun. Bu da bilgi kirliligine sebep oluyor. Ben de duzeltmedigim icin bunlar ortada kaliyor.
Buna ragmen seninle saygili konusmaya calistim. Ama senin son iletinde saygisiz ifadelerin uzerinde aksam dusununce en son hak ettigin tarzda bir ileti yazdim. Yani, saygisiz ifadeler kullanmasaydin, yanlis yazmana ragmen saygi duyuyordum. Cunku insanlar bazi seyleri eksik bilebilir, hatali bilebilir, yanlis da bilebilir. Bu herkes icin gecerli bir durum. Benim icin de gecerli. Ben de bazi seyleri yanlis bilebilirim. Bunda bir problem yok. Problem surada basliyor, karsisindaki kisiyle dalga gecme, assagilama, konuya degil, kisiye donuk yazma, kisisellestirme...Bunlar problem. Ben yapmadim mi bunu? Ben de yaptim, ama senin saygisiz ifadelerin sonrasinra yaptim.
Ben sana saygi duymak istiyorum cunku sen bir bireysin, haklarin, hukukun ve bilincin var. Sen bir insansin ve diger herkes gibi saygiyi hak ediyorsun. Ama biz sana insan oldugun icin saygi duyarken, sen saygisiz ifadeler kullanirsan, bizim saygimizi kaybedersin. Yine saygi duymak istiyorum ama ben de bir insanim. Karsimda saygisizlik yapan biri oldugunda hak etmiyor ben de kirici olayim diyorum. Ve boyle sacma sapan bir kisisellestirme --hem senin hem de benim tarafimdan--ortaya cikiyor.
Yoksa fikrini elbette paylas. Yanlis olsa da, dogru olsa da paylas. Fakat saygisizlik yapma. O zaman benim de tavrim degisiyor.
Mormonluga gelince, evet cok mutluyum bu durumdan. Kardeslik diye bir sey duydun mu? Sana oz kardesin kardeslik etmez, bir yabanci kardeslik eder. baban sana babalik yapmaz ama bir yabanci emek verir, sevgi gosterir, her aninda yaninda olur, iyi gununde ve kotu gununde. Benim icin onemli olan da budur. Yani canli bir iliski, canli bir etkilesim, kardeslik. Beraberlik. Budur beni mutlu yapan. Yardim gormek ve baskalarina yardim etmek. Ben kendimce 'zengin' biri sayilirim, paraya da ihtiyacim yok. Evliyim, o yuzden 'kari kiza' da ihtiyacim yok. Benim samimi bir kardeslige ihtiyacim var, bunu da buldum ve cok mutluyum. Olay bu.
Ateist de degilim. Bu felsefi goruslerin beni yuzde yuz temsil ettigini sanmiyorum. Bu felsefi goruslerin bildirimleri kadar kesin, mutlak bildirimlerim yok. Tanri var mi yok mu, bunu da bilmiyorum. Bu konuda inancim yada inancsizligim olur ama 'bilgim' yoktur. Ha bilgisi olan var mi, eyvallah, onlar "vardir" da diyebilir, "yoktur" da diebilir. Benim icin bir sikinti yok. Ama benim olayim bu degil.
Yine sana donecek olursak, eger saygili bir sekilde yazarsan, iyi olur ve guzel bir muhabbetimiz olur seninle. Benim istedigim bu. Yoksa manyak miyim, tanimadigim insanlara buradan bu kadar vakit harcayip da yazi yazayim. Olumlu bir seyler yapmayacalisiyorum.
Buna katki sunar misin?
Olumlu, yapici, guzel, elestirel bir katki sunarsan, cok iyi olur. Biz dusman degiliz, biz rakip de degiliz. Kavga edip, kisisel olarak birbirimizle atismak sana da bana da bir sey kazandirmaz.
Yapacaksak seninle, soyle yapalim: Sen ne duydugunu soyle ve bu dogru mu, yanlissa dogrusu nedir diye sor. Ben sana dogrusunu soyleyeyim. Sen de elestirini getir, fikrini paylas. Ama yanlis seyleri hedef tahtasina koyup da elestiriler getirirsen, farkinda olmasan bile vaktini, o biricik ve tek olan oznel hayatindan vakit harcamis olursun.
|

10-04-2025, 07:29
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Ben mormonlar hakkında düşüncemi ve bildiğimi yazdım. Buradan nasıl bir hakaret anlamışsan, beni hedef alarak hakaret etmeye karar vermişsin. İyi de ben senden söz etmedim ki. Genel olarak mormonlar hakkındaki düşüncemi yazdım. Senin inancın senin inancındır. Dün başka bugün başka inanabilirsin. Biz seni başka zannedebiliriz. Sen kendini yanlış zannedebilirsin. Kendini doğru bilip başka da tanitabilirsin. İnancın kişisel özgürlük alanındır. Kendini nasıl tanımlarsan osundur Son mesajındaki reklam kokan hareketler misyonerlik konusunda haklı olduğumu zaten ortaya koyuyor. Ayrıca bir katkı sunmaya gerek yok. Evli olmak karı kız düşürmeye mani değil. Misyonerlik yada karı kız düşürme olsun beni ilgilendirmiyor. Konuyla da ilgilenmiyorum. Alıntı yapmazsan sataşma filan olmazsa sevinirim.
Hayırlı işler.
|