İsrail, İran'ı vurdu, şu an edinilen bilgilere göre, Devrim Muhafızları komutanı öldürülmüş, bazı bilim insanları hedef alınmış ve 1 bilim insanı öldürülmüş. Sivil kayıplar hakkında henüz detaylı bilgi yok.
İsrail, nükleer programda yer aldığı iddia edilen bilim insanlarını hedef almaya devam edeceğini dile getirmektedir...
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
------- Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
İsrail'den İran'a "Yükselen Aslan Operasyonu": Neler oluyor? – canlı oku
Dış Haberler Servisi
13 Haziran 2025 Cuma
İsrail İran'ı vuruyor
İsrail bu sabah saatlerinde İran'ın nükleer tesisleri, balistik füze tesisleri ve askeri karargâhlarının vurulduğunu açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, operasyonun adının "Yükselen Aslan Operasyonu" olduğunu duyurdu. Gün boyu bu sayfadan İsrail'in İran'a saldırısını ve diğer güçlerin tepkilerini size iletmeye çalışacağız.
İsrail'in saldırılarında 5 kişi öldürüldü, çok sayıda yaralı var
İran devlet medyası, İsrail'in Tahran'a düzenlediği saldırılarda en az 5 kişinin öldürüldüğünü ve 20 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Devlet televizyonu ayrıca ülke genelinde aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu en az elli kişinin yaralandığını bildirdi.
İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri öldürüldü
İran devlet televizyonu, başkent Tahran da dahil olmak üzere birçok şehri hedef alan İsrail saldırılarında, İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin hayatını kaybettiğini duyurdu.
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre) * Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i) * Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş) * Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz) * Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun) * Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta) * O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal) * Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran) * Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran) * Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
İsrail İran'ın bir sivil konut kompleksindeki 6 nükleer bilim insanını hedef almış ve çoğunu da ortadan kaldırmış görünüyor. Ortadoğu'da tam boyutlu bir çatışma sanırım bundan daha yakın olamazdı.
twitter da kısa bi gezinti sonrası (hava savunmalarını kararsızlaştırmak ve elemek için) çok sayıda İran içinden harekete geçen mossad drone'u efsanesi görecektim.
Yine twitter da İran'ın çoğu ağır yüklü 1.000 füzelik bir karşı saldırı girişimi efsanesi de dolaşıyor..
Herkesin yanıldığı ya da herkesin kaybettiği gün neyin olduğunun önemi yok
İsrail'in İran'a saldırısı gece boyu böyle görüntülendi: Gün ışıyınca bilanço ortaya çıktı!
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre) * Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i) * Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş) * Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz) * Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun) * Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta) * O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal) * Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran) * Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran) * Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Hava savunma yeteneği ciddi sabotaja uğramış (ve kısmen savunmasızlaşmış) komuta kademesi yokedilmiş İran; neredeyse teslim olmak, nükleer programı kapatmak ve göz göre İsrail'in nükleer tesisini havaya uçurmasına izin vermek ya da tüm atış gücüyle kendi yıkımına ve petrol rafinerilerinin, kritik altyapılarının darmadağın edilmesi riskine rağmen dönüp vurmak/saldırmak (İsrail'e füze yağdırmak) arasında bir seçim arefesinde.
İran liderliği düşmediği ve darmadağın olmadığı ve ülke bir iç kaosla iktidar değişimi vb yaşamadığı sürece en az bir kaç ay süren ciddi bir gerilim, tırmanma ve yıkımın eşiğindeyiz. Muhtemelen her iki tarafta çok ciddi hasarlar alacak ve her ikisi birbirini yoketmeyi deneyecektir.
İlk bakışta savaşın Amerikan güçleri yoluyla bir kaç noktaya daha ayrıca sirayeti mümkün. Dünya petrol ticaretinin aksaması ve ekonomilerin dereceli çöküşü olasılığı açık. Hiç bir şey hiç kimse iyi olmayacak.
İsrail kendini yokedecek kadar güçlenme arafesindeki düşmana/karşıta tüm gücüyle ve kurnazlığıyla vurmayı ve açıkçası onu ya da liderliğini yok ve pasifize etmeyi denedi/deniyor ve geriye hem kendi ülkesi hem İran'ın küllerini de alabilir. Sanırım varoluş doktrinleri gereği buna da hazır ve açık olmalılar.
Açıkçası sınırlı alanlı üçüncü dünya savaşı kıvılcımları olasılığı da içeren ve barındıran bir gerilimin eşiğindeyiz.
Ortadoğu'nun en büyük savaşı resmen başladı mı? "İran'ın doğrudan ABD ile çatışma ihtimali var!"
120 lik salvolarla ateş edebileceklerini söylüyorlardı. (Füzeler) Günde 2.000 füze yakabileceklerini (ateşleyebileceklerini) felan söylediler. 2yıl hiç durmadan füze fırlatsalar füzelerinin bitmeyeceğini söylediler. Bazı füze depolama alanları vurulsa bile 100 den fazla derin yeraltı füze tesisine sahip olduklarını söylediler. Gizli plazma silahları olduğu ya da nükleere gerek bırakmayacak araçlara sahip oldukları dedikodusu yaydılar. Kendilerine ateş edilir edilmez karşılık vereceklerini (uçaklar eve dönmeden füzelerin ulaşacağını) ilan edip durdular. Her defasında onları pişman edeceklerini söylediler.
Tüm dünya onları izliyor, 16 saattir bekliyor ve eğer bu doğruysa gökte sadece 3 füze
İran komuta kademesini birden kaybetti, içten satılmış ya da içte bölünmüş görünüyor ve etkin karşılık planının büyük bölümü yaralanmış ya da çöken karar alma mekanizması kurulamamış olmalı, toparlanıp toparlanamayacaklarına bakacağız..
Konu "ictenlik" tarafından (13-06-2025 Saat 21:18 ) değiştirilmiştir.