Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-09-2007, 22:17
dolfen dolfen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Okulda din dersi teklifi Laik Fransa'yı karıştırdı...

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hoşgörüsüzlüğe karşı kamu okullarında din dersi konulmasını istedi.

Fransa'nın Blois kentinde öğretmenlere hitap eden Sarkozy, "Fransa'daki resmi laik sistem dinlerarası saygı ve anlayışı besliyor. Ancak çocuklarımızın dinleri genel anlamda öğrenmesi lazım." dedi. *

Türkiye'yle birlikte laik anayasaya sahip yegâne ülke olan ve devlet okulları ile kamu kuruluşlarında başörtüsünün yanı sıra Yahudi kippalarıyla Hıristiyanların taktığı büyük haçlara yasak uygulayan Fransa'da, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Hoşgörüsüzlüğe karşı bir panzehir olarak devlet okullarında din dersi eğitimi verilmeli" çıkışı yaptı. Blois kentinde öğretmenlerle bir araya gelen Sarkozy, öğrencilerin büyük dinler hakkında eğitilmesi gerektiğini belirtip "Din konusunu okul kapısı girişinde bırakmamız gerektiğine inanıyorum. Büyük dinlerin kökeni, insanoğlu ile dünyaya dair görüşleri, din gerçeğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak bir sosyolojik, kültürel ve tarihsel incelemeyle öğretilmeli" ifadelerini kullandı. Sarkozy, Fransa'daki tüm öğretmenlere e-postayla gönderilecek konuşmasında şunları söyledi: "Fransa'nın Aydınlanma değerleri ile okulllardaki laiklik, medeniyetler çatışmasına yol açabilecek bir dini karşı karşıya gelmeye karşı en iyi panzehirler. Ancak dinin kendi tartışmasını yapabileceği yer de açılması lazım." Fransa lideri, kamu kurumlarındaki laiklik konusunda daha önceden de çıkışlar yapmıştı. Sarkozy, din ve devlet işlerinin ayrılmasını öngören 1905 tarihli yasanın, camilerin inşa edilmesine devlet yardımı yapılabilmesini sağlayacak şekilde gözden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu. Sarkozy hükümeti de, dini cemaatlerin finanse edilmesini düzenleyen yasaların gevşetilmesini sağlayabilecek düzenlemeler üzerinde çalışmalar yapıyor.

http//dolfen.blogcu.com/

Son söylediğim her zaman doğrudur, bir sonraki onu yalanlasa da...!
Alt 05-09-2007, 23:03
Üye Değil

Standart Re: okulda din dersi teklifi laik fransayı karıştırdı...

Dolfen merhaba,

Birincisi bu başlığı cafe'de değil "serbest forum"da veya "politika ve tarih" forumunda açmalı idin. Cafe forumu bildiğin gibi din dışındaki konulardan bahsetmek için oluşturuldu.

İkincisi, bu yazıyı sanırım bir haber kaynağından alıntı yaptın. Kaynağı belirtmende fayda var.

Üçüncüsü ise yazının 3. paragrafının ilk cümlesinde Fransa'dan bahsedilirken "Türkiye'yle birlikte laik anayasaya sahip yegâne ülke olan..." ifadesi islamcıların ifadesidir. Anayasasında laiklik ilkesini "laiklik" şeklinde ifade eden iki ülke Fransa ve Türkiye olabilir ancak çok sayıda ülke laiklik ilkesini "laiklik" sözünü kullanmadan anayasasında ifade etmektedir. Örneğin Amerikada "kilise ve devlet işlerinin biribirinden ayrılması" şeklinde ifade bulmuştur. Avrupa ülkelerinin ise birkaçı hariç tamamı laik yönetim ile yönetilmektedir ama anayasalarında din ve devlet işlerinin ayrılması gibi sözlerle yer bulmuştur.

Bu nedenle laikliğin sadece Fransa ve Türkiye'de uygulandığı şeklindeki islamcı demagojiyi deşifre etmek için hassas olmamız gerektiği düşüncesindeyim. Örneğin bu haberi yayınlayan yayın organına böyle bir açıklayıcı email yolllamakta fayda olabilir.
Alt 05-09-2007, 23:12
Üye Değil

Dolfen'in bu haberini daha önceden biliyordum. Ama buraya taşınması iyi olmuş.

Peki neden Sarkozy böyle bir şey yapmış? Ne gerek görmüş olabilr? O Fransa ki aylar önce azınlıkların müthiş eylemlerine sahne oldu, yerle bir oldu. Acaba Fransızlar korktular mı? Titreyip kendilerine mi döndüler? İslamın gücünü teslim edip uzlaşma mı arıyorlar? Yoksa son eminansları
mı her neyse 16. Bendict mi etkili olup Fransızları yola koydu. Hatta ABD'deki kuvvetli Evanjelistler bile bunu yapmış olabilir vs vs (Aynen bizim postmodern küresel işbirlikçi basın gibi konuyu ele aldığımın farkındasınızdır umarım).

Hayır efendim, yanıt çok basit. İnsanları dine bulaştırıp uyutma yolunu deniyorlar. Biliyorlar ki din aynen vartor'un dediği gibidir: "Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler." Basit ve ucuz bir yol. Kapitalizmin son durağı emperyalizmdir deniliyordu. Öyle olmadığı artık iyice anlaşıldı. Bunun şu andaki aşamasının adı postmodern küreselcilik. Marksist açıdan irdelenmesini uzun süredir dilavere bıraktım ama o 78 kuşağında kalmış bu kısma hala gelemedi.
Alt 05-09-2007, 23:16
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

*

* *Vartor'dan evvel diyen de var bunu. O koca sakallı demiş. Din halkın afyonudur diye. Gerçi ondan de önce söyleyen olmuş ya.

* * saygılarımla
Alt 05-09-2007, 23:31
Üye Değil

Sevgili dilaver,

Afyon meselesi malum. Ondan bahsetmiyorum. Son aşama diye nitelediğim "postmodern küreselcilik". Hele biraz o tarafa ışık tutsaydın...
Alt 05-09-2007, 23:35
dolfen dolfen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

dilaver abim selamler...

yaw bazen yorgunluktan bende unuttugum olaylar oluyor...

mesela başlık açtıgım yeri inan hatırlamıyorum...

genelde nere denk gelirse açıyorum başlıgı...

benim için birinin digerinden farkı yok...

çünkü insanlar başlıklara bakıp okuyup okumamaya karar veriyorlar sanırım...

yinede özen göstermeye çalışlırım..

ikinciis çalışan bir insan oldugum için bu haberiri bi yerlerden okumuş olup akşam goguldan aratıp aktarıyorum bazen....

ama kaynak yazmayı da bazen gerek görmüyorum....

yaw abim günlerce yazdıgım konular oldu....
inan ses getirmedi.....
o kadar göz emegi el emegi döktüm walla cezalandırıldımm..

bunun için bakınız:

sudan çıkış....

vs....

yinede teşekkürler...

http//dolfen.blogcu.com/

Son söylediğim her zaman doğrudur, bir sonraki onu yalanlasa da...!

Önerilen Siteler