Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Cevapla
 
Başlık Düzenleme Araçları Stil
  #1  
Alt 16-11-2007, 00:17
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
 
Üyelik tarihi: 01 Nov 2005
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 8.936
Standart Allah Korkusu

Haşr/ 18. Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve herkes, yarına ne hazırladığına baksın. Allah'tan korkun, çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.

Ve HY sitesinden bu ayete dayanarak kullanılan şu ifadelere dikkat:

Şu anda cehennemin kenarında olsanız ve oradaki zebanilerin cehennem ehline yaptıkları dayanılmaz işkenceleri gözünüzle görseniz, cayır cayır yanan ateşin uğultusunu, cehennem ehlinin çığlıklarını, kemiklerini çatırdatan inlemelerini, kahırla nefes alıp vermelerini, bir kez daha dünyaya geri dönmek isteyen pişmanlık dolu yalvarışlarını duysanız ve sonra tekrar dünyadaki yaşamınıza geri döndürülseniz acaba hayatınızda neler değişirdi?

Yazıya ilaveten cayır cayır yanan bir cehennem tasviri resmi de unutulmamış.

İslam'da "Kabir azabı" ve "cehennem tasvirleri" sürekli gündemde tutulur. Cennetten çok cehennem söylemlerine yer verilir vaazlarda. Çocukluktan itibaren bu korku işlenir. Bir çeşit propaganda gibidir bu ve ilginç olan siyaseten de kullanılmasıdır.

Konuyla ilgili olarak, Görsel sanatlar alanında çalışan Hafriyat Grubu’nun Karaköy Hafriyat’ta düzenlediği “Allah Korkusu” adlı afiş sergisi 10 Kasım'da açıldı.

Garip yorumlar
Vakit’te yayımlanan haberde şu kullanılan ifadeler şöyleydi: “Sergiye katılan sanatçılar ürünleriyle Allah korkusunun insan üzerinde meydana getirdiği tahribatı (!) ve değişimi anlatmaya çalışacak. Serginin içeriğine bir anlam veremediklerini belirten vatandaşlar ise amacın sanat olmadığı görüşünde. Okurlarımız, serginin neye ve kime hizmet edeceği konusunda endişelerini dile getirerek, bu tür girişimlerin provokasyon amaçlı olduğunu belirtiyorlar.”
Bu haber üzerine Hafriyat Grubu’nun yaptığı yazılı açıklamada “Bu serginin amacı sövgü veya maneviyat dünyasına sataşmak değil; Allah korkusu kavramından hareketle, her türlü iktidarın 'korku’yu kullanma şekillerini araştırmak”tır dendi.

'Dur bakalım’ işaretleri
Açıklamanın devamı şöyle: “Sergi metninde belirtildiği gibi, 'Artık ayırmamızı bekliyorlar; Müslümanı Hıristiyandan, ateisti sofudan, gizliyi açıktan, Atatürkçüyü İslamcıdan, konu Cumhuriyetse birinciyi ikinciden, Batıcıyı Doğucudan. Ayırmayıp arayana, şüphe duyana tahammül yok, ama şüphenin engellenmesinden beteri, birinci elden bir tecrübenin önüne konulan kalıplar, isimler, sınıflandırmalar, kişinin kendini tanımasının önüne çıkan dur bakalım işaretleri.”
“Allah Korkusu” sergisi, insanlık tarihi boyunca 'korku’ duygusunu ele alan afişleri bir araya getiriyor. *Sergiye katılanlar, bireysel olarak vicdanın sesi ve 'kul’un Yaradan’dan korkusu konusuna hızla muhafazakârlaşıp milliyetçi bir köşeye sıkışan uluslarda ve küçülen dünyada Allah korkusu ile bu korkuya direnme mekanizmaları gibi farklı boyutlardan yaklaşıyor.

http://sanat.milliyet.com.tr/detay.asp?id=8596
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 16-11-2007, 01:17
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
 
Üyelik tarihi: 01 Nov 2005
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 8.936
Standart Re: Allah Korkusu

Hadis-i şeriflerde şöyle buyuruldu: (Biriz.biz sitesinden)

*Hikmet ve ilmin başı Allah korkusudur.
*Sizin en akıllınız, Allah'tan en çok korkanınızdır.
*Allah korkusundan ürperip tüyleri kalkanın ağaçtan yaprak dökülür gibi günahları dökülür.
*Allah korkusundan ağlayan Cehenneme girmez.
*Günahını düşünüp ağlayanlar, hesapsız Cennete girecektir.
*Cenâb-ı Hak katında, Allah korkusundan akan gözyaşından ve Allah yolunda akan kandan sevgili damla yoktur.
*Arşın gölgesinde gölgelenecek yedi sınıf kimseden birisi de, yalnız iken Allahü teâlâyı hatırlayıp gözyaşı dökenlerdir.
*Allahü teâlâ'dan korkandan her şey korkar. Allah'tan kork*mayanı her şeyle korkuturlar.
*Allahü teâlâ buyuruyor ki, "İzzetim hakkı için, bir kulda iki korku, iki emniyet bulundurmam. Dünyada benden korkarsa, Ahirette onu emin ederim. Ahıret hususunda emin ise, korkuturum."

Görüldüğü gibi korkmak, korkudan ağlamak, gözyaşı dökmek İslam'a göre farz.
Allah'tan korkmamak kafir olmakla, kötü olmakla eşdeğer tutuluyor.
Allah sevgisi, saygısı ise geri planda.

Acaba doğrusu nedir?
Allah'tan mı yoksa Şeytan'dan mı korkmalıdır müslüman?

Ayetin meali doğru mudur?

Haşr/ 18. Ya eyyuhelleziyne amenuttekullahe veltenzur nefsun ma kaddemet liğadin vettekullahe innallahe habiyrun bima ta'melune.

"vettekullah" şeklindeki ifade bir çok müfessir tarafından "allah'tan korkun" şeklinde tercüme edilmiş. Oysa "ittekuu" emri korkmaktan çok, sakınmak, en iyisini en doğrusunu yapmaya çalışmak, kötüsünden kaçınmak, zayıfa yanlışa değil, güçlüye doğruya sarılmak gibi anlamlara geliyor olabilir mi?

Üstelik ayet iman edenlere sesleniyor. İman eden neden korksun?
Asıl iman etmeyenlere korku verilmeli değil mi?

Bu korkuyu, sevdiğini kaybetme, sevdiğinin sevgisini kaybetme korkusu olarak nitelendirenler de var. Bilhassa tasavvufta bu korku sevgiye, Allah aşkına bağlanır ve bu aşkın yitirlmesinden korkulur.

Ama genelde müslümanlar için korku, ölümden ve ölüm sonrası azaptan korkmaktır.
Bu korku ile günahtan, haramdan uzak durmaya, dinin emirlerini yerine getirmeye çalışırlar.
Bu doğru mudur?
Karakteri kötülüğe müsait olmasına rağmen korku nedeniyle insanın kendini frenlemesi mi ve sonsuz cennet yaşamı için geçici olarak sabretmesi mi doğrudur?
Yoksa mükafatı-cezası olsun olmasın, bir insan olarak sağlam karaktere sahip olmak, zaaflarından kurtulmak, arınmak, dürüst, temiz, erdemli bir insan olmaya çalışmak mıdır doğrusu?
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 16-11-2007, 01:20
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 15 Mar 2006
Bulunduğu yer: Toronto
Mesajlar: 8.614

Onur Üyeliği 

Standart Re: Allah Korkusu

Bu tur sergilerin bir soru isareti yaratma ihtimali var. Umarim ziyaretcileri cok sayida olur. Gerci sabit fikirle gidene birsey anlatabilecegi de mechul ya, Vakit gazetesinin reaksiyonu bu turlerin sesi herhalde.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 16-11-2007, 02:10
AYATA AYATA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış
 
Üyelik tarihi: 10 May 2006
Mesajlar: 1.416
Standart Re: Allah Korkusu

Bu dünyada insanı mutsuzluğa iten üç büyük korku var..Allah korkusu, ölüm korkusu, cehennem korkusu........ve bu korkulardırki insanda bulunan akılı yok ediyor..............imzamdı ya bir zamanlar
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 16-11-2007, 02:21
beelzbb beelzbb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
 
Üyelik tarihi: 09 Nov 2006
Mesajlar: 439
beelzbb - MSN üzeri Mesaj gönder beelzbb - YAHOO üzeri Mesaj gönder
Standart Re: Allah Korkusu

Allah tan korkmayan kuldan utanmaz diye bir söz vardır bide...
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 16-11-2007, 09:42
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
 
Üyelik tarihi: 03 Jul 2007
Mesajlar: 2.842
Standart Re: Allah Korkusu

beelzbb";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Allah tan korkmayan kuldan utanmaz diye bir söz vardır bide...
Sevgili beel, o seni bağlar. Bizler insanlara saygılı ve sevgili olmak için Allah korkusunu zorunlu saymayız...

Son derece gerici ve bağnaz bir deyiş; sen de yorgun ve stresli bir nöbet geçiriyorsun sanırım...

Sevgiler...

Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!
Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 16-11-2007, 21:49
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
 
Üyelik tarihi: 01 Nov 2005
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 8.936
Standart Re: Allah Korkusu

Nazi'at/ 40-41. Kim Rabbinin azametinden korkup da kendini kötülükten alıkoymuşsa, varacağı yer şüphesiz cennettir.

İslam'da ahlak eğitimi ve terbiye, korku esaslıdır.
İnsanlar kötü nefisli olarak kabul edilir ve nefsinin insanı her zaman kötülüğe sürükleyeceğine inanılır. Kötülüklerden ve günah işlemekten ise o anda aklına Allah korkusu gelirse kurtulabilir.
Allah'tan korkmuyorsa kötülük ve günah kaçınılmazdır, engellenemez.
Naziat 40-41 ayeti de bunu vurguluyor.

Bu konuyla ilgili olarak şöyle bir öyküden bahsedilir:
Bir müslüman, İmam Şafi'ye gelerek sıkıntısını anlatır:
"Hanımla tartışmaya girdik. O beni cehennemlik adam olmakla itham etti, ben de tam aksine onun cehennemlik, kendimin ise doğrudan cennetlik olduğunu söyledim, hatta, ben cennetlik değilsem benden boş ol, dedim. Öfkem geçince de pişman oldum; ama iş işten geçti. Kime sordumsa sen hanımını boşamışsın, dediler. Lütfen bir kurtarış yolu bulun, benim yuvam yıkıldı mı? Cennetlik sayılamaz mıyım ben?"

İmam Şafii adama şu soruyu sorar:
Sen yüz yüze, göz göze geldiğin günahları işlemene hiçbir mani olmadığı halde sırf Allah korkusundan dolayı o günahtan uzak kaldın, haramı işlemekten nefsini men ettin mi? Böyle hallerin var mı?"

Adam cevap verir:
"Efendim, beni günahlardan alıkoyan Allah korkusundan başkası değildir. Nice defalar günahlarla yüz yüze, göz göze geldim. Bir engel de kalmamıştır o günahı işlemem için. Ama kalbimde, gönlümde hissettiğim Allah korkusu beni alıkoymuş, nefsime mani olmuş, o günahı işlememi önlemiştir! "

Bu yanıt İmam Şafii'nin hoşuna gitmiş:

"Madem ki sen Rabbinden korktuğundan dolayı günahlardan uzak kalmışsın öyle ise âyetin haber verdiği gibi gideceğin yer de cennetten başkası değildir. Söylediğin söz yalan sayılmaz. Aileni boşamış olmazsın, git evinde ailenle mutlu yaşa, vesveseye kapılma! Yeter ki bu Allah korkusunu kalbinde, gönlünde hissetmeye devam et."

İslam'da, Toplumu eğitip kültürlü, ahlaklı, sağlam karakterli bireyler yetiştirmek yerine, insanı kötülük potansiyeli olarak görüp, bunu Allah korkusuyla, ölüm, kıyamet, kabir azabı, cehennem korkusuyla engellemeye çalışmak temel anlayıştır.

Ancak Tasavvufta bu anlayış çok farkeder. İnsanın ve ruhun evrimi esas alınır ve insan-ı kamil mertebesine kadar derece derece insanın eğitimine, yetişmesine, yükselmesine önem verilir.
Korku yerine sevgi ön plandadır.
Alıntı ile Cevapla
  #8  
Alt 23-11-2007, 22:31
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
 
Üyelik tarihi: 01 Nov 2005
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 8.936
Standart Re: Allah Korkusu

Allah korkusu kimde olur?
Tabi ki Allah'a inananda..
Ateist olanın Allah korkusu olmaz.
Allah korkusuyla terbiye edilecek olanlar da haliyle Allah'a inananlar olacaktır.

Allah'a inandığı halde kötü olan, zorba olan nice insan vardır.
Bir de potansiyel kötülük sahipleri vardır ki Allah korkusuyla frenlenir, engellenirler.
İnsanlığın insani değerleri yükseldikçe, uygarlaştıkça, hümanistleştikçe kötülükler de azalmaktadır. Eski çağlarda ilkellik nedeniyle zorbalıkların çok daha fazla olduğu söylenebilir.

İnsanları kötülüklerden alıkoymak için dinler birtakım hükümler getirdiği gibi, ibadetler yoluyla Allah'ı sürekli gözönünde bulundurmaları düşünülmüştür. Örneğin günde birkaç kez namaz kılmayı şart koşmanın sebebi budur. Namazın amacının dua olduğu, namazla Allah'ın huzuruna çıkıldığı söylenirse de aslında amaç, Allah'ın hep akılda tutulması, hatırlanmasıdır.

Bilhassa geri kalmış ülkelerde, Allah inancına rağmen bunca çıkarcı, karakteri zayıf, insafsız, kul hakkı yiyen varken, Allah korkusu olmadığı takdirde bu kötülük potansiyeli nasıl engellenebilecektir?
Toplum, tam insani değerlere, sağlam karakterlere kavuşmadan, çağdaş yönetimlere ve sosyal yasalara sahip olmadan dini inançlarını ve Allah korkusunu kaybederse daha da bozulmaz mı?
Alıntı ile Cevapla
  #9  
Alt 23-11-2007, 23:41
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 28 Sep 2006
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 12.080

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Allah Korkusu

ilkel toplumlarda Allah korkusu yoktur, hatta onlara göre Allah da yoktur. Belki sadece büyük bir ruh vardır, kimilerinde ise ruhlar. Büyük ruhtan korkmak geregini duymazlar ancak bu toplumlarda suç da yoktur. Adam öldürmek yok, hırsızlık yok, tecavüz yok. Belki milyonda bir görülür bunlar.

* * Sebep *: bu toplumlarda mülkiyet yok. Özel mülkiyet yok.

* * Suç sınıflarla birlikte ortaya çıkan bir kavram, hukuk da öyle. Sınıflı bir toplumda dini ortadan kaldıramazsınız, toplumun dayandıgı sacayaklarından biridir çünkü, suçu da yok edemezsiniz, sınıf sömürüsünün oldugu her yerde suç da olacaktır. Mülkiyet ilişkileri her gün ve her saat suçu yeniden ve yeniden genişleyerek üretmektedir. Sistemin temeli olan artı deger sömürüsü bizatihi suçun da ta kendisidir. Sistem suç üretmek temeline, suç temeline dayandıgından suçlu üretmesi de kaçınılmazdır.

* * * Çözüm mü : Mülsüzleştirenleri mülksüzleştirmek.


* * * *saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alıntı ile Cevapla
  #10  
Alt 26-11-2007, 18:00
ahg ahg isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
 
Üyelik tarihi: 21 Nov 2007
Mesajlar: 14
Standart Re: Allah Korkusu

herseyi bir kisi yapdi mesela bu gökdelenler kendilinden mi dikildi ateistler? yada evler bilgisaraylar kendilinden mi oldu tesadüfen hayir herseyin bir yapani var. bu dünyada bizide bir yapan var elbetde akli basinda herkez kabul eder.ve Allah nasil yasamamiz yerekdigni kitaplar vasitasiyla bize bildirdi. Allahin emirlerini uyarsan mutluluga hem bu dünyada hemde öbür dünyada bulursun.124 binden fazla peygamber gelmis hepsi aynisini söylemis bir tek Ilah vardir ancak ona ibadet edin ahiret vardir hepsi aynisini söylemis.ama degisirmisler carpitmislardir mesela hristiyanlar isayi ilah yapmislar.sadece bir bölgeye degil dünyanin tüm bölgeside peygamberler gelmisdir
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Önerilen Siteler


Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz forumu seçiniz


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:18 .