21-12-2007, 18:05
|
|
|
Bu haber dogru mu? Degilse bu normal mi?
Son zamanlarda Turkiye ile ilgili haberlerin, Avrupa'nin yerel medyalarinda carpitildigini gozlemledim. Ilk ornegi, Turkiye'nin bu sinir otesi harekat yaygaralari kopardigi ve ilk askerleri cikardigi siralarda yayinlanan bir haberdi. Turkiye'nin Irak'i sinir problemleri yuzunden savas ilan ettigi haberi. Bu haberde Turkiye Irak'in isgal altinda olmasindan faydalanan ve Irak'tan toprak kapma pesinde olan bir ulke gibi gosterildi.
Gecenlerde yapilan haber tek basina verildi. Simdi bu haberin iki versiyonunu dinledim;
1 AB versiyonu: Turkiye/Izmir'de bir papaz, radikal islamci bir turk tarafindan bicaklanarak olduruldu. Izmir eski bir yunan sehridir ve orada cok sayida Hristiyan/Yunan yasamaktadir. Son zamanlarda Turkiye'de hristiyanlara yonelik saldirilar artis gosterdi.
2 Turkiye versiyonu: Izmirde bir papaz tinerci bir genc tarafindan bicaklanarak hafif sekilde yaralandi. Papazin saglik durumunun iyi oldugu bildirildi.
Bu haberlerin derinden yurutulen bir politikanin parcasi oldugunu dusunuyorum. Bu baslikta benzeri haberleri takip edip yazmaya calisicam.
|

21-12-2007, 18:10
|
|
|
Re: Bu haber dogru mu? Degilse bu normal mi?
sevgili respendial,
bilmiyorum bbc ve diğer avrupa kaynaklı haber tv'leri(el-cezire) izliyor musun?
ne zaman pkk ile ilgili haber verseler hepsinde pkk isyancıları,pkk gerilları,pkk özgürlük savaşçıları diye bahsediyorlar...
|

21-12-2007, 18:20
|
|
|
Evet izliyorum. Uluslararasi kanallar fazla yalan soyleyemiyor, cunku onlarin haberleri butun ulkelerde izleniyor. Bu bahsettigim seyleri ve senin dedigini yerel medya cok daha fazla yapiyor. PKK'nin adi bile gecmiyor cunku PKK'nin Avrupa'da bircok yerde yayinlari hatta uzerinde tabelasi asili burolari var. PKK ile ilgili haberlerde cok sik kullandiklari deyimlerden biri kurtler. Boylece bir milleti (kurtleri) topyekun isyan ve savas icinde gosteriyorlar. Bircok avrupalinin kafasindaki imaj, bagimsizlik ve ozgurluk icin savas veren kurtler ve karsilarinda koca emperyalist bir ordu. Bu konularda isci takimi turkler de tepkisiz, bunun sebebi zaten yapilan propagandanin icinde dogmus ve kaniksamis olmalari.
|

21-12-2007, 18:51
|
|
|
bence oradaki türklerin fazla bir kabahati yok.
88-94 arası üniversiteyi viyana okudum.gözlemlediğim tek şey yurtdışında yaşayan türklerin (şimdiyi bilemiyorum) kendi başlarına terk edilmiş olduklarıdır.TC. olarak kimsenin yanında olmamış olmadığı gibi insanları din simsarlarının eline terk etmiştir.(çalışan)Türklerin tek toplanabildikleri yerler camiler ve Türk kahvehaneleridir ve her ne kadar devlet oraya bir din görevlisi atamış olsa bile tek yapılan tarikatlara cemaatlere para toplanmak olmuştur.
benim zamanımda çift vatandaşlık kanunu çıkmamıştı yani başka bi ülke vatandaşlığına geçmek için TC kimliği terkedilmek zorunlu idi.(bir sürü işlem hülle durumları falan) bu işlemi yapmak için konsolosluğa gelen insanları içeride konsolosluk memurları tebrik ederlerdi vay helal olsun şeklinde.
durum bu vaziyetteyken TC. nin yurtdışındaki vatandaşlarını bu konuda bilinçlendirmesini beklemek fazlaca bir iyi niyet olur...
|

21-12-2007, 19:35
|
|
|
Turkiye'nin oradaki isci sinifi ile ilgili bir sorumlulugu yok. Bu kimseler yasadiklari devlete vergilerini oderler (nesillerce), o ulkenin egitimini alirlar. O kimselerin davranislarindan ve egitimlerinden sorumlu olan yasadiklari devlettir. Asil sorun yasadiklari devletlerin en agir islerde calisan bu iscilere sahip cikmasi gerekir. Avrupa bunu yapmiyor, hatta kendisine benzemeyen herkese bir soguk savas acmis durumda. Orada yasayan turklerde ya Islam'i bir kimlik gibi benimsiyor, ya da arabasina ve evine doldurdugu turk bayraklari ile kendini tatmin ediyor. Bunun disinda ucuncu bir tip ise cozumu turklerden kesinlikle uzak durmakta, onlari kucumseyip elestirmekte ve boylece batililarla yakinlasmada bulmus. Bu kimseler hep kendilerini kotunun icindeki bitanecik iyi olarak tanitirlar.
Siradaki habere gecelim. AB'nin kibris ile ilgili koydugu sartlar TV'ye geldigi zaman, haberin sonunda hep ayni ekleme yapiliyor.
"Bildiginiz gibi Turkiye Kibris Rum Cumhuriyeti'ni 1974'ten beri isgal ediyor."
Bu bir carpitma degil de nedir!
|

21-12-2007, 20:22
|
|
|
"Bildiginiz gibi Turkiye Kibris Rum Cumhuriyeti'ni 1974'ten beri isgal ediyor''
kıbrıs'taki işgalci güç diye bahsediyor.dolaylı bir anlatım sözkonusu.
yoksa savaş sebebi olur başka bir cumhuriyeti işgal etmek,zaten cumhuriyet falan da kalmaz ortada.
ama haklısın işgalci lafı olayı bozuyor.çünkü işgal diye birşey sözkonusu değil.
diğer taraftan avrupa'daki işçi kesiminin tamamı o ülkelerin vatandaşlığına geçse (yani türk vatandaşlığını bıraksa) haklısın ama hala çoğu türk pasaportu da taşıyor.seçim zamanı gümrüklerde oy veriyorlar ve kazandıklarının bir kısmı ile de türkiye'de yatırım yapıyorlar.bence olayın TC ile alakası hala var.zaten olmasa senin dedigin çelişki olmaz mı
''O kimselerin davranislarindan ve egitimlerinden sorumlu olan yasadiklari devlettir''
''Bu konularda isci takimi turkler de tepkisiz''
neden onlardan bu konuda tepki bekleyelim ki? o zaman ???
|

21-12-2007, 20:34
|
|
|
Oradaki turk halkinin varligini yok sayiyorlar. Sanki Turkiye emperyalist bir ordu gibi 1974'te oraya isgale gitmis. Halbuki orada tarih kadar eski bir turk toplulugu var. Soylenen kelime acikca soyledigim sekilde, resmen isgal ettigimiz ve bu isgalden vazgecmedigimiz takdirde AB'ye alinamayacagimizi soyluyorlar. Benim asil kafami karistiran, bu politikalarin amaci nedir. Osmanli tiksintisi mi, musluman dusmanligi mi yoksa icgudusel bir sekilde kendine benzemeyenlerden nefret etmek mi bulamadim. Ozellikle bu politikalarin devlet eliyle uygulanmasi insani daha da dusunduruyor.
|

21-12-2007, 21:30
|
|
Üye
|
|
|
|
türkiye'de eta, ira, zapatistalar vb. örgütlerle ilgili haber yapılırken bu örgütlere terör örgütü diyen var mı?
|

22-12-2007, 00:21
|
|
|
Teror orgutu demeleri veya dememeleri onemli degil. Onemli olan PKK isminin kullanilmamasi, kurtler olarak lanse edilmesi, kurtleri yerli, somurgelestirilmis ve izole edilmis gibi gostermek istemeleri. Kurtler bu ulkenin tabanindan heryerine karismistir, MHP'nin bile yarisi kurt. PKK'nin ayrilikci kurtlerin silahli bir kuvveti oldugunu belirtmeleri gerekir basin etigi acisindan. Turkiye'de kurtlerle turkler arasinda bir catisma yok, PKK ile devlet arasinda bir catisma var. Carpitma carpitmadir!
|

22-12-2007, 00:36
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sn. respendial,
Tespitleriniz doğrudur.
Aslında bu olayda garipsenecek bir durum da yoktur.
Yurt içi medyasının, amaç ve içeriklerine dahi, üstün körü, göz atmamız yeterlidir.
Haberin 5N+1K formülündeki Ne? Nerede? Ne zaman? Nasıl? Neden? Ne zaman? Ve Kim?
Soruları görülen kısmın sorularıdır ve cevapları da ham cevaplardır. Aslında bu cevapların da normal! okuyucu kitlesinin elinde çok büyük bir değeri yoktur.
Haberlerin zenginleştirilerek! halka sunulmasında bu kurallardan çok daha derin ve büyük kurallar rol oynar.
Bu rolleri bulabilmek için bir aynaya ihtiyaç vardır. Bu ayna da, gazeteciliğin(yayıncılığın) uyduğu kurallardır. Bunlar;
- Gerçeğin özünü yakalamaya çalışır
- Aktarımların kökenine iner
- Varolan detaylardan hiç birisini yok saymaz
- Kimseyle aynı fikirde olduğunu belirtmez
- Hiç bir bilgiden kendince sonuçlar çıkarmaz
- İnsanları ve olayları tek tipleştirmez
- Yargılamaz
- Dışlamaz
Bu aynayı gerçeğe çevirir isek(sağ, sola döner, sol da sağa) gerçekleri daha iyi görürüz.
- Gerçek önemli değildir, aktarılmak istenen mesaj önemlidir.
- Haberin kökleri de önemli değildir, sığ bir gerçeklik ile anlam flulaştırılır.
- Haberi verirken bile kendi fikrini açıkça belirtirsin.
- Aldığı tüm bilgiyi, doğrulatmaya bile gerek görmeden istenilen! sonuçları rahatça çıkartırsın.
- İnsanları ve olayları tek tip bir basitliğe indirerek istenilen politikaya uygun varsayımlar üretirsin.
- Yargılama bizzat yapılır ve bu da halka kabul ettirilecek yöntemler izlenir.
- Bırakın dışlamayı, dostları bile düşman gösterebilecek sanal gözlükler kullanmakta ustadır.
Yansıtmamızdan yansıyanlar bunlardı.
Bir de işin taktiksel tarafı vardır.
1- Devlet sırrı, ulusal çıkarlar
2- Sürmekte olan davaların yayın yasakları
3- Reklam verenlerin baskısı
4- Etik kurallar
5- Editörün kararı
6- Basın patronlarının diğer işleri
7- Sansür/oto-sansür
8- RTÜK gibi kurumların kapatma tehditleri
http://www.radyokassel.de/modules.php?name=News&file=article&sid=6333(21.12. 2007)
Tüm bunları toplarsak yurt dışına varmamıza gerek kalacağını zannetmiyorum.
Ve özetlersek: Yayıncının tüm propagandasının bir aletidir medya.
Hatalarımı, cehaletime bağışlayın
|