15-03-2008, 13:39
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Yargıtay Başsavcısı AKP'ye Kapatma Davası Açtı
Yargıtay Başsavcısı laiklik dışı eylemlerin merkezi olduğu iddiasıyla hükümet partisi olan AKP hakkında Anayasa Mahkemesinde dava açtı. İddianamede türban konusu, RP ve FP ile bağların kopartılmadığı, bazı belediye başkanları ve milletvekillerinin açıklamaları gibi detaylar var. İddianamede aralarında Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu çok sayıda AKP'li hakkında siyaset yasağı da isteniyor.
Şu anda Anayasa Mahkemesinde DTP hakkında açılmış olan kapatma davası da sürüyor. Eğer her iki dava da kapatma yönünde sonuçalnırsa TBMM'de grubu bulunan dört partiden ikisi kapatılmış, geriye CHP ve MHP kalmış olacak.
Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ben kendi fikrimi söyleyeyim. Birilerinin AKP'yi 10 yıl daha iktidar yapmak istediğini düşünüyorum. Kemalist devlet bürokrasisinin AKP'ye çalıştığını düşünmeye başladım iyiden iyiye. Daha önce ordunun muhtırası sayesinde oy desteğini yüzde 10 kadar artırmışlardı, şimdi de bu kapatma davası sayesinde kaybetmeye başladığı desteği yeniden kazanaktır.
DTP dışındaki bütün siyasi partiler oy kaybetmektelerdi. Belki belediye seçimlerinden AKP zayıflamış çıkacaktı. Şimdi ise belediyeleri çok daha güçlü şekilde kazanacaklarını düşünüyorum.
|

15-03-2008, 13:49
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Yargıtay Başsavcısı AKP'ye Kapatma Davası Açtı
AKP politikaları karşısında yargı neden bu kadar sessiz diye düşünüyordum. Yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Bu süreç sonunda parti mutlaka kapatılmalıdır. Daha önce herkes uyardı onları, ancak %47 ile yaptıkları her işi meşru görmeye başladılar. Demokrasinin kurallar rejimi olduğunu unuttular. Sonuçlarına katlansınlar...
|

15-03-2008, 14:33
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
parti kapatmak neyi çözdü ki türkiye de bu çözüm olabilsin. Mnp, msp, Sp, rp bu süreçte kapatılan partiler. Hepsi de daha güçlü olarak yeni bir isimle geldi. Aynı süreçi Hadep dtp de de izlemek mümkün. halka ragmen bir şeyler yapmaya çalışırsanız sonuç kayaya toslamak olur.
* Akp nin haketmedigi saygınlıgı mahkemeler ona saglamak üzere. bugünkü tabloda artık Akp nefret edilen parti olmaya dogru gidiyordu. gerçekler meydanlardadır. Yıllardan beri en büyük çalışanlar eylemi gerçekleştiriliyor ve SSk yasa tasarısı geriye alındı. kriz kapıda hatta içimizde, sadece ne zaman felaket olacagını bekliyoruz. Akp ye oy veren pek çok insanın ellerim kırılsaydı dedigini biliyor ve izliyorum.
* Ekonomik olarak Akp nin tutunacagı hiç bir dal yok. Tek övündükleri saglık da verdiklerini misli ile geri alma egilimindeler. Bir tek turbanla tutunabiliyor ve desteklerini bu temelde keskinleştirebiliyorlar. Bu da bir Akp sorunundan ziyade bir yök sorunu.
* *Laik olmayan bir devletin Akp eliyle laikliginin yok edildigini savunuyorlar. Garabet bir durum. kaldı ki bu işin sonundan parti kapatılması çıkacagı da şüpheli, ancak Akp yi güçlendirecegi ve mazlumu oynatabilecegi kesin görülüyor. Akp bu süreçten yıpranarak degil kuvvetlenerek çıkar.
Ancak esas önemli olan ekonomik gidişat en belirleyici olacaktır diye düşünüyorum. bu tarz kapatmalar Akp ye yargı destegi gibi duruyor. gerçek amacı bu olmasa da sonucu bu olacak.
* * saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

15-03-2008, 15:39
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Türkiye'de pek çok siyasi parti kapandı ama arkasında durulmadı. Siyasi yasaklar kondu ya da konmadı, konan geri alındı. Böyle bir tabloda kapanan partilerin güçlenerek çıkmasını mazlumsever bir millet olduğumuz için normal karşılıyorum.
Bu iş diğerleri gibi yarım bırakılmamalı. Parti kapatılmalı ve adı geçen şahıslara siyasi yasak getirilmelidir.
Sonuçlarını beraber seyredeceğiz.
|

15-03-2008, 17:08
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
İmhotep haklısın. Türkiye'de birçok parti kapatıldı, sonradan yeniden yada yeni isimlerle açıldılar. Bu süreç DP'den beri sürüyor. Çok sayıda islamcı, sosyalist, kürtçü parti de aynı süreci yaşadı.
Ben bütün bu sürecin çok partili demokratik bir rejime geçiş sancısı olduğunu düşünüyorum. Tek partili bir rejimde böyle bir sancı olmazdı. Bu partilerin kapatılmasının arkasında durulması demek de bana direk tek partili bir sistem istemek gibi görünüyor. 12 Eylül'de bütün partilerin kapatıldığını düşünürsek ve eğer parti kapatmaların arkasında durulmuş olsaydı muhtemelen hiç bir partimiz olmayacaktı, bu yüzden de bir tane devlet partisi ile yada partisiz şekilde bir devlet yönetimi ile sistem sürecekti.
Tek partili yada partisiz bir sistem sence daha mı iyi olurdu?
|

15-03-2008, 17:55
|
|
Üye
|
|
|
|
Hukuksal kararların siyasi sonuçlarından tahmin yolu ile yapılacak çıkarımlara göre mahkemeler kararlarını vermezler.
AKP'nin kapatılması AKP'ye %90 oy sağlasa bile ne savcılar ne hakimler buna bakmaz.
Hukuksal kararlar halkın nabzı yoklanarak alınmaz.
Birazcık hukuk nedir bilelim. Yargıtayın açtığı dava ile askerî bir bildiriyi birbirinden ayırt etmesini öğrenelim ve bu davaya da "muhtıra" gözü ile bakmayalım ki hukuk hakkında az biraz bilgimiz olduğu belli olsun.
Bebek katillerine övgüler düzenler bize İNSANLIK adına hiç bir şey öğretemezler.
|

15-03-2008, 18:10
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
burjuva demokrasisi insanların devlet için degil devletin insanlar için oldugu noktasına gelebilmektir. Bizde ise birey devlet kavramı hala yerli yerine oturmuş degildir. Diktacılarımız devletin tek amaç ve tek efendi oldugu noktasında bizi yönlendirmeye çalışırlar. bireyin degil devletin istedikleri önemlidir ve birey devlet için vardır.
* * *Bu çelişkini yaşanmasından başka bir şey degil süreç. Bu da eninde sonunda burjuva demokrasisi baglamında çözümlenmek zorunda. sancılar buradan kaynaklanıyor. Partilere tahammül edemiyen zihniyetler var, tek parti özleminde olanlar var. bunlara göre halk bir koyun sürüsüdür ve yönetilmelidir. Devlet ya da seçkinler ne derlerse o yapılmalıdır. halk düşünemez ve karar alamaz. Halbuki tarihimiz bu anlayışa atılan şamarlarla doludur.
* * 12 Eylül anayasası bizi bu açmazın içine daha da derinden soktu. Bundan magdur olan kesim ya da kuruluşlar ise şimdiye kadar hep bu anayasayı kendi çıkarları için yorumladılar. Akp nin yaptıgı da bundan farklı degildi. % 10 barajı ile Kürt ve solcuları meclise sokmak istemeyenler, temsil hakkı vermek istemeyenler Akp yi ezici bir çogunlukla iktidara getirdi. Solu ezenler İslama yol verdiler. Şimdi ise bu oluşumu baskılarla , seçilmişi yasaklamakla göstermek istiyorlar.
* * *İşçi sınıfı ve çalışanlar ise gerçek hak aramanın ne oldugunu tüm egemenlere gösterdiler. Yıllardır olmayan bir şey oldu, yüzbinler sokaga döküldü ve gerici yasa geriye çekildi. Mücadele bu şekilde yapılır, hak böyle aranır, düzen ve Akp böyle geriletilir. Yoksa bir takım ayak oyunları ile kapalı kapılar arkasında yapılan hukuki pazarlıklarla bir sonuç alınamaz. Akp kapansa Mkp dogar. Bu da hiç bir şeyi çözmez. hapis tayyibi başbakanlıga taşıdı, yasagın sonu ne olur bilinmez.
* * *saygılarımla
Nazım Hikmet
|

15-03-2008, 18:39
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Türkiye henüz bitmiş, bitirilebilmiş değil.
Bu son gelişme ile gidişattan tedirgin olan gericilik karşıtı kitleler biraz olsun rahatlamış ve geleceğe karşı tedirginlikleri biraz olsun azalmıştır.
Yargı, sıranın kendisine geldiğini görmüş, kendisini yoketmeye kalkışanlara bu dava ile "af ancak maktülün varislerine aittir" şeri hükmünün Türkiye'de geçerli olamayacağı gerçeğini suratlarına çarpmıştır.
Ortada bir demokrasi ayıbı varsa bu ayıp, demokrasiyi hiçe sayanlara, demokrasiyi araç olarak görenlere aittir.
Türkiye gibi İslam'ın etkin olduğu ülkelerde laiklik demokrasinin ayrılmaz parçasıdır.
Çünkü İslam yönetimlere alternatiftir. 1400 yıl öncesi akıl dışı, bilim dışı, insanlık dışı hükümlerle yönetmek için iktidarı ele geçirmek ister. Demokrasiyi kaldırmak, teokrasiyi getirmek ister.
O nedenle İslam'ın etkin olduğu ülkelerde demokrasinin ayakta kalabilmesi ancak laikliğin korunması ile mümkündür.
Darbeye karşı olanlar, teokrasi yanlılarına karşı demokrasinin demir yumruğunu sineye çekmek zorundadırlar.
Ya demokrasinin, laikliğin dibini oymaya kalkışmayacaklar, adam gibi ülkeyi yönetecekler ya da hadlerini aştıklarında bu demir yumruk karşısında "ah vah" etmeyeceklerdir.
Daha önce Danıştay'a karşı tahrik içinde olanlar nedeniyle Danıştay'a yapılan saldırıda bir Danıştay üyesi öldürüldü.
Şimdi de bu dava karşısında benzer tahriki Yargıtay'a karşı yapmaktalar.
Geçmişte de Yargıtay başsavcısı Vural Savaş'ı tehdit ettiklerini, mitinglerde "Benim adım Vur-al Savaş değil" vs. laflarla yargıya nasıl meydan okuduklarını unutmadık.
Sürekli Danıştay'ı, Yargıtay'ı, Anayasa Mahkemesini eleştirip aşağılayarak susturmaya, yıldırmaya çalışıyorlar. Hadlerini öyle aştılar ki Diyanet Başkanı dahi Danıştay'a karşı çıkma küstahlığında bulunabiliyor. Artık yavaş yavaş halkı şeriate ısındırmaya başladılar.
Sürekli enjekte ediyorlar, ama bir konuşma ile, ama bir yasayla ya da bir atama ile.
Demokrasiye inanan insanlar, parti kapatılmasını daima tepki ile karşılamış, kabullenememişlerdir. Elinde imkan olduğunda kendilerini kapatmaktan gözlerini kırpmayacak olanların, demokrasiye asla inanmayan şeriat yanlılarının dahi kapatılmasını istememişlerdir.
Hatta yasaklı RTE'yi kurtaran dahi rakipleri olmuştur.
Ama artık öyle bir dönemeçe gelinmiştir ki bu dönem 1960 öncesinden çok daha tehlikelidir.
O nedenle kesinlikle Demokrasinin temel ilkeleriyle oynanmasına göz yumulmamalıdır.
Sosyalist bir ülkede sosyalizmin korunması için nasıl ki sermayeye karşı asla taviz verilmez ve dikta uygulanır. demokrasi de kendisini koruyacak yasalara, önlemlere sahip olmalıdır.
Bu dava kararı siyasi değildir. Siyasi olsaydı şimdi değil, 22 temmuz seçimleri öncesi alınırdı.
Ama o dönemde henüz laikliğe karşı yıkıcı bir müdahale olmamıştı. Bugün bu dava açılmamış olsaydı kendileri tarih önünde suçlu olurlardı. Ülke İran gibi teokrasiye yöneldiğinde ve geri dönüş için artık çok geç olduğunda "O dönemde bir kapatma davası açılıp bunlara dur denilseydi" pişmanlığı fayda vermezdi artık.
|

15-03-2008, 19:53
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı çok iyi yapmıştır,görevidir,yapmasa tarihi bir suç işlemiş olurdu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası vardır.Anayasaya uymayan dini ve etnik temelde Cumhuriyeti yıkmayı ,parçalamayı ve din devleti haline getirmeyi amaçlayan partilerin kapatılması gereklidir.
Takkiye ile iş başına gelen veTBMM kürsüsünde yemin ettikten sonra asıl amacını özgürlük ,kişisel haklar söylemleriyle gizleyerek ülke yönetiminde kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırmaya ve hukukun yerine islami esasları getirmeye çalışan parti tabiki kapatılmalıdır.
Şahsi düşüncem bütün partilerin kapatılmasıdır.Zaten ülkemizin şu an içinde bulunduğu olumsuz koşullar ve çıkmazlar bu partiler ve particilik yüzündendir.
Halk meclisi kurulmalıdır.Dar bölge sistemi uygulanarak örneğin 70.000 seçmene bir miiletvekili hesabıyla halkın seçtiği milletvekillerinin oluşturacağı bir halk meclisi seçilmelidir.
Mevcut seçim sistemi yanlıştır,anti-demokratiktir.Parti içi demokrasi hiçbir partide yoktur.Lider sultası vardır. Partiler din veya ırk eksenlidir.Particilik,adam kayırma ve çıkar ilişkileri vardır.
Görevlendirmeler liyakata göre değil ,itaate göre yapılmaktadır.
TBMM halkı temsilden uzaktır.Ben niye ilimden beni temsil edecek insanı seçemiyorum?
3 tane parti olmadık ,bölgemin dışından adamları liste başı yapacak onlar seçilecek beni temsil edecek,olurmu böyle saçmalık?Grup kararı alsınlar Abd ,İmf,Ab ne istiyosa yapsınlar.
Ülkemin ,halkımın aleyhine yasalar çıkarsınlar olurmu?
Saygılar
''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
|

15-03-2008, 20:53
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgili aydoe
* *dtp aynı söylemleri dile getirdi yer yerinden oynadı. Farklı da bir şey dile getirmemişlerdi. Söyleyene göre mi narkoz veriyoruz acaba merak ediyorum.
* *Bu arada tüm partileri kapatma talebin çok demokratik olmuş. *
* *saygılarımla
Nazım Hikmet
|