Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-03-2008, 18:19
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Cay gelenegi ve birey olma tecrubesi

Saygideger arkadaslar;

Londra'ya geldigim ilk yildi,dil ogrenimi goruyordum.Ogretmenimiz bir gun bana"seni bize davet etmek istiyorum,hem ailemle de tanisirsin,ne dersin?"diye sordu-ogretmenimiz gencti ve yasit sayilirdik-Ben sasirmis ama sevincli bir sekilde "olur,neden olmasin?"dedim.

Biryerde bulusmayi kararlastirdik ve bulusup ogretmenin evine gittik,ogretmen beni ailesiyle-annesi,babasi ve kiz kardesi-tanistirdiktan sonra sohpete koyulduk.Bir ara ogretmenin kiz kardesi bana bir cay isteyip istemedigimi sordu,bende"evet,sekerli ve siyah olsun lutfen" dedim ve Ingilizlerin sutlu cay ictigini bildigim icinde neden siyah-sutsuz cay istedigimi bizim bir gelenegimiz olarak anlattim.Neyse caylar geldi,herkes icti,bitirdi ve sohbet devam ediyor,aradan belirli bir zaman dilimi gectikten sonra kizkardesi yine bana bir daha cay isteyip istemedigimi sordu,ben de cekinerek"yok,sagol"dedim.Ama bu arada onlar cay istediler ve icmeye basladilar,aslinda benim de canim cay istiyordu.

Bir ara tuvalete gitme bahanesiyle izin istedim,amacim mutfagi bulup kendime cay yapmakti.Neyse mutfagi buldum ve iceride malzeme bakinirken,arkamdan bir ses ne aradigimi sordu-ogretmen-bende cay yapacagimi ve cay malzemesi aradigimi soyledim.Ogretmen sasirdi ve biraz once kiz kardesinin bana cay isteyip istemedigimi sordugunu ve benimde yok dedigimi hatirlatti.Utanmis vaziyette olan ben,once cayimi yaptim ve ogretmene"gel,iceri gidelim,size birsey anlatacagim"dedim.Neyse iceri gectik,ben utana,sikila,bizdeki adeti anlatmaya basladim-yani yok demenin bir nezaket oldugunu,soran kisinin israrini ve bu israr karsisinda benim teklifi kabul edecegimi ve hatta cay istenmediginde cay bardaginin ustunun kasikla kapatilacagini v.s.-ve anlatmayi bitirdigimde salonda herkesi iceren buyuk bir kahkaha koptu.

Ben bu tecrubeden sonra gittigim heryerde artik canim istediginde cay ister oldum,arkadaslar benim bu davranisima anlam veremediklerinde de "ya olurya evsahibi cay sormaz ve cay icemeyiz o yuzden cay zevkimizden mahrum kalmamak icin cay istiyorum"derdim.Hatta cogu zaman bin nazla cay teklifini kabul eden arkadaslarim caya oyle susamis oluyorlardiki geldiginde hemen iciyorlardi,bende"bana dua edin ben olmasam isteyen olmayacak sizde caysiz kalacaksiniz"diye espirisini yapardim,onlar benim bu yaptigimin ayip oldugunu dusunseler ve kendileri hicbir zaman cay isteyecek-belki birkac isrardan sonra-olamasalar bile benim sayemde cay icerler ve bir de bana kizarlardi-teklif edilmeden cay istedim diye-

Bu benim vatandasliktan birey olmaya gecisteki ilk tecrubelerimden biridir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 20-03-2008, 18:42
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Cay gelenegi ve birey olma tecrubesi

"Bu benim vatandasliktan birey olmaya gecisteki ilk tecrubelerimden biridir."

Sn. evrensel-insan,
Bizce öyle değil.

Tabirimi bağışlayın,
Siz bireyliğe geçmemişsiniz, İngilizleşmişsiniz hocam. *
Kötü de değil bu. Bilakis gerekli bir değişim.

Çay ikramı deyince bizim de aklımıza bir hatıramız geldi.
Bizim yörede ısrar da yetmez, getirir önüne koyarsın ikramı.
Misafir ister yer ister yemez.
Hatta ikramı sormak dahi ayıp sayılır.

Nişanlı dönemimde eşimin evindeki düşüncelerim aklıma geldi.
Masaya oturmuş yemek yiyoruz.
Adaptan, biraz da yeni enişte triplerinden efendiliğe toz kondurmuyoruz.
Ne deseler teşekkür edip, gereği olmadığını söylüyoruz.
Bizimkiler de sizin İngilizlerden daha İngiliz çıkmasın mı.
Yarı tok yarı aç kalktık sofradan. *

Şimdi eve gidince sizin taktiği uyguluyorum.
Hatta bir iki daha fazlası *
Alt 20-03-2008, 19:17
Kıdemli Üye

Saygideger mhmmd;

Yorumlarin icin tesekkurler.

Ben birey olma tecrubesi derken, bunu ulkeler bazinda degil,evrensel temelde degerlendirdim.Yani bizler verilen gelenekleri uygularken,gelismis kisiser bu verilenleri nedenler-sorgular ve verilenlerle degil,kendine mal ettiklerinle yasam surer.

Burada da verilenlerin, yerine gore nasil beni caysiz birakabilecegini ve bir birey olarak rahatca istedigimi dile getirebilmenin-sessiz kalip verilen dusunce yapisina uymak yerine-bir tecrubesiydi bu.

Ama itiraf edeyim,belki ben bu konudaki tecrubeyi ancak Turkiye disinda-Britanya sart degil-kazanabilirdim.Cunku bunu artik Turkiye'de de cevremde uyguluyorum.Garip karsilansa bile en azindan caysiz kalmiyorum.

Mesela burda ben cayi limonlu iciyorum.Aile gorusmelerine gidecegim zaman"eger sizde limon yoksa ben evden getireyim"diyorum ve limonlu cayimi garantiye aliyorum.

Bence bu ornek bir kisinin kendi dusuncesiyle hareket edebilmesini gelistirme surecidir.

Kendisine dogumdan beri verilenleri nedenleme-sorgulama *bilincine paralel olarak ve dusunce ve davranislarini kendisine verilenlerle degil;kendi kendine kendisi verdikleriyle.

Bireyin hak ve ozgurluklerine sahip cikabilmesi de bu bilicin yerlesmesi ve gelismesiyle mumkundur.Tabi baska kisilerin hak ve *ozgurluklerine mudahale etmeyip saygi gostermesi de ayni bilincin oteki ucudur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 20-03-2008, 19:24
Üye Değil

*:P * *:twisted: *:?: *:!:

ne güzeldir evrensel olmak.
Alt 20-03-2008, 19:30
Kıdemli Üye

Saygideger bilge_ml;

Algiladigim kadariyla(yazindan) yazim hosuna gitmis; ama siraladigin gulucukler tam bir kisi dusuncesinin karmasikligini (haleti ruhiyesini) yansitiyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 20-03-2008, 19:36
Üye Değil

evet haklısınız sevgili evrensel_insan. uykusuzum biraz. ondandır. kusurumuz olduysa affola.
Alt 20-03-2008, 20:06
Kıdemli Üye

Saygideger arkadaslar;

Bundan yillar once Mahmut Baler'in televizyonda anlattigi bir (onun anlatimiyla gercek) sey vardi.Hatirladigim kadariyla anlatmaya calisacagim.

Hanimi bir gun Mahmut Baler'e"Bu aksam annemlere gidecegiz,butun aile orda olacak sakin gec kalma,isten cikinca dogru anneme gel" demis.O da "olur"deyip evden cikmis.

Aksam olmus tam isten cikacak,kapidan iceri uzun zamandir gormedigi bir arkadasi girmis,once sasirmis sonra kucaklasmislar ve arkadasi"ya Mahmut,gel seninle bir yerde bir yemek yiyelim"demis.Bunca yillik arkadasi,simdi kalkip"ya kusura bakma gelemem biz bu aksam kaynanama davetliyiz,simdi yemek yersem orda yiyemem ayip olur"dese arkadasi alinacak,alinmasin diye teklifi kabul etmis.Bir restoranta gitmisler.

Arkadasi gerekeni her ikisi icin de ismarlamis.Bakmis arkadasi,Mahmut"istahsiz yiyor."Ne o yemegi mi begenmedin,istersen baskabir sey ye "demis.O da ikina,sikila"yok biraz rejimdeyim de"diye bir yalan kivirmis ve bir yandan da saate bakiyor.Neyse bir bahane bulup arkadasindan ayrilmis ve hizli hizli-gec kalmamak icin-kaynanasinin evinin yolunu tutmus.

Kapiyi calmis,kapi acilmis.Icerisi oldukca kalabalik.Baldizi ayagina terlik vermis,iceri girmis hosgeldin-hosbulduklar.

Tam bir yere oturacak,kayinbirader"eniste olurmu gel benim yerime otur,oraya ben otururum"demis.Kayinbiladerle yer degistirmisler.Bu arada bir ses"hadi herkes sofraya" demis.Bir bakmis sofra hinca hinc dolu,bir kus sutu eksik.

Sofraya yonelmis,tam oturacak,hanimi"oraya degil,buraya oturacaksin"demis.Neyse oturmus.Bakmis onu yemek dolu,ne yapacagini sasirmis beklerken,baldiz onundeki tabagi alip,sofra da ne varsa doldurmaya baslamis ve dolu tabagi onune koymus.

Tabaga bir bakmis, ne yapacagini sasirmis ve yemege gayrete koyulmus,bu arada haniminin ablasi"eniste daha bir sey yemedin yoksa yemekleri begenmedinmi,bilhassa benim yaptigim kofteden yemezsen" darilirim deyip,catalla bir kofte uzatmis.

Agzina aldigi kofteyi cigneyip yutmaya calisirken,Haniminin teyzesi"oglum benim boreklerimden yemedin,yoksa begenmedin mi?" demis,hafif bir utangaclikla,catalini borege batirmis ve bu boyle devam etmis.Artik patlayacak.

Tam oh be diyecegi anda kaynanasi"oglum benim ellerimle senin icin sardigim sarmadan hic almadin"demis.Bogulacak durumda olan,Mahmut"anne,biraz once yedim,sagol"diyebilmis.Sinirlenen kaynanasi"oglum yesen gormezmiyim yemedin"demis.Mahmut"valla yedim,tam suramda duruyor"diye bogazini gostermis.Kaynana iyice kizarak"oglum hatirim yokmu bir tane de benim icin ye,ne olur" demis.
Mahmut"anne valla yiyemem oteki burda duruyor"demis ,bogazini gostererek.Kaynanasi"olurmu canim oyle sey"deyince,Mahmut"inanmazsan,cikarip gostereyim"demis ve elini agzina sokarak sarmayi cikarmis ve "iste gordunuz,mu"deyip,tekrar sarmayi bogazina goturmus.

Tabi ondan sonra rezil olmus,hanim kizmis,herkesin tadi kacmis ve hanimin kizginligi"beni rezil ettin"sikayeti en az bir ay surmus.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 20-03-2008, 20:10
Kıdemli Üye

Saygideger bilge_ml;

Rica ederim,hic kusur olurmu.Yalniz bana sut ikram ederken,dun sabah,sen icmeyi unutmussun herhalde.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 20-03-2008, 20:17
Üye Değil

maalesef süt içemiyorum. size bu sabah süt ikram etmiştim dün sabah değil
Alt 20-03-2008, 20:33
Kıdemli Üye

Saygideger c_dy;

Ismi degisik gorunce baskasi zannettim. (yoksa sende kisilik sendromu mu var?)

Ben gunun ustune uyku uyuyunca sanki bana gun atlamasi gibi gelmis,duzelttigin icin tesekkurler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Önerilen Siteler